background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Åtgärds- och anpassningsbank - Umeå. Samtalskort. Språklekar » LEKDATABASEN. Bo Hejlskov Elvén. På denna sida hittar du filer från aktuella föreläsningar samt andra material, inklusive studiematerial kring vissa av mina böcker, maller för handlingsplaner, checklister och gratis artiklar. Aktuella filer Låg-affektivt bemötande Hantering av problemskapande beteende Beteendeproblem i skolan Beteendeproblem i skolan, alternativ föreläsning. Bemötande och förhållningssätt, Umeå januari 2015. Låg-affektiv fördjupning Så bygger vi och formar den fysiska miljön för att minimera problembeteende Utvecklingsrelaterade funktionsnedsättningar. Problemskapande beteende i rättspsykiatrin Klassrumsledning.

Etik och bemötande. Stress och belastning - en modell för kartläggning och behandling. Konflikt uden konfrontation An Adaptation of the Stress Vulnerability Model in Autism. Problemskapende Atferd. Håndtering af problemskabende adfærd - på dansk. Udviklingsforstyrrelser - på dansk. Arbetsmaterial Studiematerial (på danska) till boken Adfærdsproblemer i skolen Plan för beteendehantering Artiklar Övrigt På svenska. Kylskåp-poesi: Skriv dikter. KG Primary Dots Font. Enkla ordmoln-verktyg.

Scribd. Hem - GOTD. File_download. Öjaby skolbibliotek - vänskap. Sju steg för att lyckas med din roman. Att skriva en roman är inte enkelt. För att lyckas räcker det sällan med att bara sätta sig ned och skriva. Man behöver även skaffa en strategi och bli medveten om fällorna. Sören Bondeson har undervisat i litterärt skrivande i 18 år och har själv skrivit nio böcker. Här delar han med sig av sju viktiga steg för att lyckas med romanskrivandet. Steg 1. Planera skrivandet Romanskrivandet är ett långt och ofta mödosamt arbete. Att skriva en roman innebär inte bara att träna på själva skrivandet. Därför är det första steget att bli mera medveten om sin egen skrivprocess. Drömmen om att skriva en bok från början till slut där allt faller på plats under skrivprocessen är som att förlita sig på att man ska vinna högsta vinsten på lotto.

Ofta börjar man skriva på en roman efter att ha fått en idé. I stället för att ge upp gäller det här att försöka bena ut vad man åstadkommit, att försöka göra en analys av läget. Steg 2. En roman med tunna karaktärer är helt enkelt ingen särskilt god roman. Lektionsförslag: Ge ett ord – sätt in det i olika rum – i olika personer. Lektionsförslag – och detta är ett generellt förslag. Du kan göra det här på gymnasiet, i förskolan, på någon fest där ni alla sitter och tittar på varandra och inte vet vad ni ska prata om. Minns att läraren alltid modellar sina egna förslag så att eleverna eller de lärande aldrig behöver känna sig utan sin ledare. Alltid modella så att de lärande kan härma och erövra. Och visst – man får och ska ta sina kompisars ord om man själv inte råkar ha några egna på lut. Guldfisk!

Hi, hi, det bara blev detta ord. Eleverna ska nu få smaka på ordet Guldfisk! – Guldfisk! Det kan man göra tillsammans. Viska detSäg det som om ni var hos rektornSäg det som om det var en maträtt på någon hamburgerrestaurantSäg det som om det var ett alldeles nytt ordSäg det som om det var hos tandläkarenSäg det som om ni bokstaverade det… Låt eleverna muntligt sätta in ordet guldfisk i en mening. . – Jag vill ha en guldfisk! – Min guldfisk delar med sig av sitt guld! – Guldfisken ville flytta från sitt akvarium! File_download. "Sätt ord på läsförståelsen". Larmrapporterna som varnar om svenska elevers bristande läsförståelse har duggat tätt de senaste åren. Men hur ska läraren egentligen göra för att ge eleverna rätt stöd? Den frågan har Barbro Westlund, lektor i läs-och skrivutveckling vid Stockholms universitet, undersökt i sin forskning. I den nya boken ”Aktiv läskraft – Att undervisa i lässtrategier för förståelse” ger hon en vetenskaplig grund i ämnet, men även konkreta exempel på hur forskningen kan användas i klassrummet. – Läsförståelse är ett komplext område, och det är lätt att man som lärare lockas av enkla recept och använder ett paket med färdiga lektionsupplägg.

Risken med det är att det leder till isolerad färdighetsträning, säger hon. Barbro Westlund menar att det centrala i läsförståelsen är innehållet i texten. För att ge rätt stöd till elever med olika behov måste läraren kunna visa sina elever hur man flexibelt men medvetet kombinerar flera lässtrategier. File_download. Homonymer. Jag hade lagt undan H schemat. Var lite fundersam på det här med Homonymer. Hur skulle dessa ettor förstå och kunna arbeta med dessa ord. Underskatta aldrig dina elever Christer. Eller underskatta är kanske inte helt rätt. Jag trodde uppgiften skulle skjuta över huvudet på dem. Kanske underskattade jag min egen förmåga, vår förmåga att förklara. För ungefär två veckor sedan skrev vi ordet HOMONYMER stort på tavlan.

Uppgiften om homonymer som jag läst om i Erica Lövgrens bok, som hon gjort med sina elever, som jag själv trodde var lite svårbegriplig, visade sig väcka ett intresse för hur ord och vad de betyder, hur samma sorts ord kan betyda två helt skilda saker. Idag, två veckor sedan, på våra morgonsamlingar … kommer det fortfarande, varje dag. – Christer, jag har en homonym. – Åh, låt höra! Vi fortsätter fylla på våra homonym tavla. Gör egna tolkningar av homonymer i ord och bild. Arbeta med homonymer i årskurs ett. Helt galet roligt! Kan du skillnaden på de och dem? Nyheter Efter att ha sett det här klippet kan du. De såg dem eller dem såg de? Brukar du också trilla dit och skriva fel lite för ofta när det kommer till de och dem? LÄS MER: Folkpartiet vill satsa på stavning efter eget stavningshaveriDet här klippet, av universitetslektorn Maia Andréasson vid Göteborgs universitet, från augusti i fjol förklarar så pedagogiskt att ingen inte kan förstå.

Och här är delar av redaktionens bästa tips: 1. Vi = två bokstäver = De Oss = tre bokstäver = Dem 2. "Känner du jag? " "Känner du mig? " 3. Exempel: De sprang ikapp katten – Hon sprang ikapp katten. Exempel: Skurken letade efter dem – Skurken letade efter henne. App lär dig skillnaden Som om varken tipsen eller videon vore nog så finns det även en app som lär dig skilja på de och dem.

LÄS MER: Var och vart – kan du skillnaden? Kravnivå beskrivande texter år 3. Lektionsförslag: Bild- och textpromenad för eleverna – pedagogiska samtal för lärarna. Köpte Pija Lindenbaums nya bok ”Kan jag med” (det går också att provläsa där, hipp hurra) och tänkte att vi kunde göra en bildpromenad i omslaget och en tanke att utveckla i de pedagogiska samtalen vid skolan.

Låt eleverna få göra en bildpromenad i omslaget: 1) Först skapar vi ordförråd, ett gemensamt i rummet. Det gör läraren genom att visa illustrationen. Gärna på en overhead (om vi har sådana) eller via smartboard. Börja med att modella: Jag ser … randiga byxor. Att modella är att visa hur eleverna kan göra, tänka eller utveckla. Jag är också tydlig med att ge eleverna ordet – de får alla säga. 2) … vad föreställer vi oss händer i omslaget, vad kan hända i boken om omslaget berättar Nu får vi berätta om vad bilden säger oss, alltså vad vi tänker och tror. 3) Om vi vill ha kortskrivning, bara för att vi vill ge omslaget en rubrik, en mening, ett utrop, en tanke, en liten inledande berättelse kan vi gärna ha det. 4) Så slår vi upp boken.

BILD och TEXTPROMENAD Gå tillbaka till omslaget. Några tips när du ska beskriva en person. Fem strategier för läsning av faktatexter. Vad har jag lärt mig av att läsa boken ”Att läsa faktatexter” (Gear 2015)? Jo, fem nya lässtrategier som är anpassade just till läsning av faktatexter. Här vill jag påstå att Gears bok fyller ett behov. Bilden nedan, förståelsestrategier för faktatexter, är bilden som hela boken bygger på. De fem strategierna visualiseras som pusselbitar som kan läggas på huvudet. Varje pusselbit är en tankeaktivetet som finns i vår hjärna. Allteftersom jag som lärare undervisar i de fem olika lässtrategierna klipper jag ut pusselbitarna från mallen som finns att hämta på Natur och Kulturs webbsida. De fem strategierna är: Zooma inStälla frågor och göra inferenserAvgöra vad som är viktigtGöra kopplingarTransformera Varje strategi gås igenom i ett eget kapitel i boken tillsammans med konkreta lektionsförslag.

Textstrukturerna finns inlagda i ett formulär med rubriker som t.ex.: Vad är det? FKTB är en uppgift som behövs. Känner du dig säker på skillnaden mellan en inferens och en förutsägelse? Genrepedagogik_Sexfaltare.pdf. Talesätt. Böcker att läsa tillsammans! | tiotretton. Här kommer några tips på böcker att läsa tillsammans från oss på TioTretton. Vi har valt berättelser som på olika sätt kan öppna för samtal om sådant som känns viktigt att prata om men kan vara svårt att sätta ord på. Isdraken av Mikael Engström ”Mik har ett trassligt liv i en förort till Stockholm. Hade han inte sin storebror Tony skulle han inte stå ut. Jagger Jagger av Frida Nilsson ”Bengt mobbas av de andra barnen på gården, han vill helst inte gå ut alls. Du & jag av Katarina von Bredow ”Andreas och Alicia brukar göra sällskap till skolan, men i skolan blir Alicia som en annan person.

Döden och alla hans vänner av Kristoffer Leandoer ”Hur är det att växa upp som son till Döden? Boken om allting av Guus Kuijer ”Thomas kan se saker som ingen annan kan se. Men Thomas ser sina föräldrar också, hur pappan slår mamman med sån kraft att änglarna gråter. Janne min vän av Peter Pohl ”Den 31 augusti 1954 kl 18.32 ändrades allting. Dennis hemlighet av David Walliams Extra. ”Året är 1910. Genrepedagogik_Sexfaltare.pdf. M%25E5l_och_kravniv%25E5er_beskrivande_texter_23_nov.pdf. Skiljetecken. LimpAn | Hej Världen. Lektion-se_4090_Extrabok. Observationsprotokoll 2015. Gruppträning – boksamtal | Läsmuskler. Att prata böcker tillsammans med kloka medmänniskor är fantastiskt roligt. Och man lär sig så mycket av varandra! De mest intressanta boksamtalen blir det ofta när man inte är riktigt överens eller när boken man läst är lite konstig och svår att förstå.

I boken Böcker inom oss av Aiden Chambers finns förslag på hur man kan organisera ett boksamtal så att alla kommer till tals och får lära av varandra. Han föreslår att man gör ungefär så här: Ha ett stort papper som ni kan anteckna på. Alla som är med i boksamtalet ska kort säga något som ni fyller i i de olika kolumnerna. I kolumnen Jag tycker om ska ni skriva något ni gillat med boken. När ni har gått igenom så alla i gruppen snabbt fått säga något som passar i alla kolumner så börjar det spännande samtalet.

Sätt då igång att samtala om det! Hjälp varandra med möjliga förklaringar till frågor, argument om vad som ni gillar och inte gillar, försök förstå varför mönstren finns där och lyssna till varandras kopplingar! Bokpratsspel ny version. 50 olika sätt att redovisa en bok. Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er.

Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok? Kika in på några av länkarna nedanför: Att Skriva Faktatexter Med Läsfixarna. I mitt klassrum: Genrepedagogik- Faktatexter om djur | Hülya. Under några veckor har vi i förberedelseklassen arbetat med faktafamiljen för elever – med faktatexter om djur. Arbetet har fortsatt direkt efter vårt arbetsområde som har handlat om klassiska sagor. I det här inlägget får du ta del av hur arbetsgången har varit i två grupper med nyanlända elever inskrivna i skolår 1-4.

Det övergripande syftet i förberedelseklassen är: formulera sig, kommunicera i tal och skrift och anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang Innehåll: Faktatexter för barn och hur deras innehåll organiseras, deras typiska uppbyggnad och språkliga dragUtveckla ordförrådet och kunna använda begrepp som förekommer i faktatexter som barn- unge, han-hane, hon-hona mmSkapande av texter där ord och bild samspelar I det här upplägget har vi använt oss av de planeringsmodeller som finns att skriva ut i tillhörande DVD till Låt språket bära.

Bygga upp kunskaper i ämnesområdet Vi skapar en tankekarta med utgångspunkt i frågan: Vad vet vi om djuret? Planeringsmodell. I mitt klassrum: Genrepedagogik- Faktatexter om djur | Hülya. Lärmodul- faktatexter. I grundskolans kursplan Lgr 11 skriver om lässtrategier men ger inga konkreta exempel på hur begreppet lässtrategier ska förstås eller läras ut. För årskurs 1 – 3 är kunskapskravet för godtagbara kunskaper i svenska i slutet av årskurs 3 att:”Eleven kan läsa bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt. Genom att kommentera och återge några för eleven viktiga delar av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven grundläggande läsförståelse. Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna och relatera detta till egna erfarenheter.” Flera studier har visat att särskilt de svagaste eleverna i olika åldrar drar nytta av en strukturerad och explicit undervisning om läsförståelsestrategier.

Denna undervisning innefattar inte bara svenskämnet, utan alla skolans ämnen, framför allt de naturvetenskapliga och samhällsorienterande ämnena. Moment A individuella förberedelser · att förutspå · att ställa frågor. Att Skriva Faktatexter Med Läsfixarna. Klassrumsorganisation – att skapa ett klassrum för lärande. Då jag skapar klassrum funderar jag över hur det är att vara elev i detta rum. Jag tänker så här: För vem är detta rum? Hur ska många kunna vara här samtidigt? Från hur många platser undervisar jag som lärare? Hur ser eleven från olika platser i rummet? Hur kan eleven röra sig i rummet?

Jag kan konstruera mängder av frågor kring klassrummet men detta är de mest basala frågorna i mitt klassrumsorganisatoriska tänk. Här är de modeller jag följer i mitt klassrumsutvecklande. Skolmiljöerna i skolorna på Nya ZeelandFrån skolmiljöer i SydAfrika och AmerikaFrån teorierna och då främst de socialkonstruktivistiska – vilket betyder att människan är social och lär genom att vara tillsammans med andra människor.Vygotskijs teorier om samtal och dialogJohn Deweys syn på demokrati och lärandets handlingAtt jag omsätter läroplan och kursplanerna i rummet Jag tänker inte hemtrevligt.

Jag har funnit att jag alltid organiserar utifrån ett slags cirkeltänk. Det tar tid att skapa ett klassrum för lärande. Lektionsförslag: Den enklaste språkberikarlektionen börjar med begrepp och ord. Detta är en mycket enkel lektion. Jag brukar visa den då jag föreläser. Finns inget enklare faktiskt. Du har en bok, en text, vilken som helst. Det kan vara en berättelse du läser, ett matematiktal du ska problematisera och undersöka med eleverna, en tidningstext du tänker ha i undervisningen eller något annat som ska läsas ihop.

Ur den texten skriver du upp tre ord. Jag använder min handstil eller så skriver jag med digital text: Dessa tre ord ska nu ut i klassen. Jag berättar inte varför jag skrivit upp orden, jag tycker om spänning och överraskningar, det retar hjärnanJag läser orden högtEleverna läser orden högt, unisontJag modellar nästa steg då jag säger välj ett ord och sätt in det i en mening; Rättvisa mellan syskon är ofta något syskon bråkar om.

Syftet med detta är att involvera eleverna i språket. Som jag brukar säga: Körlings Ord. Bildordlista. Sb9070swedish.pdf. Jag är en smart läsare - lässtrategier. Lektion_se_25511_Repetitionshafte_bokstaver. Låt oss prata om. Sagobabblarna. Smart läsare. Läsförst. Boksamtal- frågekort. Frågebatteri. Knoppisar till utställning. Klassrumsstrategier 2. Klassrumsstrategier 1. Djur 6 fältare.docx. Kjell Staffans | Om läs- och skrivinlärning. Skribentens delar. Läskompisar | Barnen och Björnen.

Cirkelmodellen. Christian Lundahl - 4. Aktivera eleverna som lärresurser för varandra.mov. Checklista läsa. Läs-och skrivundervisning. Faktatexter.

Vokaler på rymmen | Barnen och Björnen. Austin's Butterfly Drawing. Lagom bok. Bildordlista. 50 olika sätt att redovisa en bok. Utvecklingstrappan ~ Kilskrift. Alfa-reportage om mina kära rutor. Den-magiska-dorren. MYTOLOGI, SAGOR OCH VÄSEN. EN LÄSANDE KLASS.

En läsande klass. MATERIAL OM EN LÄSANDE KLASS. Skrivprocessen bedömning. Läsa och skriva. ASL. EN LÄSANDE KLASS MATERIAL. LEKTIONS TIPS VID LÄSNINGS OCH SKRIVNING MM.

Kul med Duffton - skriv- och lästräning enligt ljudningsmetoden.