background preloader

Mänskliga rättigheter

Facebook Twitter

Normutmanande metoder för skolan. Regeringens webbplats om mänskliga rättigheter. Rfsl_horahemma_digital_lagre.pdf. RFSL - Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter. Könsidentitet och könsuttryck. Transperson är brett begrepp som sammanfattar många olika identiteter.

Könsidentitet och könsuttryck

Här är några av dem. Transsexuell Som transsexuell kan man känna sig född i fel kropp. Att man egentligen har ett annat kön än det man ser ut att ha, eller det ens personnummer säger att man har. Till exempel att man har en kropp som ser ut som en kvinnokropp men man känner sig som en man eller tvärtom. Ofta vill man ändra på sin kropp och leva sitt liv som det kön man känner att man är. Transvestit Transvestit är när man trivs med sitt biologiska kön och inte vill korrigera sin kropp, men alltid eller ibland vill klä sig i kläder som är typiska för det andra könet. Att vara transvestit är inte samma sak om att vara dragking eller dragqueen. Att vara dragqueen är som att vara dragking, fast man klär sig som en kvinna istället. Intergender Om man är intergender känner man sig varken som en man eller kvinna.

En del intergenders vill förändra sin kropp och andra inte. Social norm. Vladimir Putin hälsas med en officiell ceremoni under ett besök i Nederländerna.

Social norm

I sådana situationer gäller det för alla deltagare att följa en komplicerad uppsättning gemensamma sociala normer. Många av dessa är informella och brott mot dem kan få stora konsekvenser. Ett gift par med barn. Att personer som uppnått en viss ålder förväntas ingå äktenskap, leva och skaffa barn ihop är en stark norm på många håll i världen. Notera också hur familjen följer normativa föreställningar om hur män och kvinnor bör klä sig, med kjol respektive klänning på mor och dotter och byxor och kavaj på far och son. Personer som firar Holi, en hinduisk högtid där de sociala förväntningarna bland annat innebär att människor slänger färgat pulver eller vatten på varandra. Starka ledare har förmåga att påverka de sociala normerna i sin omgivning.

Sociala normer varierar i många dimensioner. Upprätthållande och sanktioner[redigera | redigera wikitext] Aktivism mot kvinnlig könsstympning. Axelrod, Robert, 1984. Heteronormativitet. Många av världens kulturer betraktar uppvaktning mellan könen som normal.

Heteronormativitet

Heteronormativitet innebär att ett mänskligt samhälle har heterosexualitet som norm för människors sexualitet. Normen kan enkelt sammanfattas som att män förväntas åtrå och skapa romantiska och sexuella relationer med kvinnor, och vice versa. Den innefattar även att män förväntas bete sig maskulint och kvinnor feminint. Detta kan uttryckas bland annat i förväntningar om att en person är heterosexuell utan att man har relevant och adekvat information för att kunna komma till den slutsatsen.Språkligt tar sig normen uttryck i till exempel meningen "din mamma och din pappa", som utgår från antagandet att det tilltalade barnet lever i en familj med föräldrar av skilda kön.

I brottsofferdiskursen förekommer en omfattande diskussion om hur heteronormativiteten påverkar synen på det ideala offret. Queer är, i relation till heteronormativitet, ifrågasättandet av den heteronormativa ordningen som naturlig. Så rapporterar ryska medier om Conchita Wursts seger. Ryska medier skriver över lag kritiskt om Österrikes seger i Eurovision Song Contest på lördagen.

Så rapporterar ryska medier om Conchita Wursts seger

Men mannen bakom Rysslands bidrag ber alla att inte fördöma vinnaren. Kritiken mot Österrikes dragshowartist Conchita Wurst har varit hård från Ryssland och tillsammans med Armenien försökte landet få artisten avstängd från tävlingen. När inte det gick ville länderna blockera tevesändningen under Österrikes framträdande men den Europeiska teveunionen EBU sa nej. På lördagen vann så Conchita Wurst Eurovision Song Contest med Ryssland på sjunde och Armenien på fjärde plats. Kritiken från ryska medier var på söndagen fortsatt hård. Under rubriken ”Finalen i den internationella sångtävlingen ”Eurovision-2014 ”konstaterar Ria Novosti att ”Österrikiska Thomas Neuwirth, mer känd som Conchita Wurst, blev vinnaren av Eurovision-2014, och fick 290 poäng och lämnade sina rivaler långt efter.

Radio Echo i Moskva citerar en politiker som menar att Österrikes seger är ett ”tecken på förfall i väst”. Sultanen bryter sina egna lagar. Sultanen av Brunei har bestämt att otrogna och homosexuella ska kunna stenas till döds.

Sultanen bryter sina egna lagar

Men Hassanl Bolkiah, 67, och hans bror Jefri, 59, bryr sig inte det minsta om de grymma lagar de tvingar på befolkningen i det oljerika kungadömet. – Det är radikal dubbelmoral, säger Jillian Lauren, som ingått i prins Jefris harem. Här i USA granskas brödernas livsstil sedan Hollywoods elit inlett en bojkott mot de lyxhotell i Beverly Hills som sultanen äger. Bojkotten, som bland annat Ellen DeGeneres, Jay Leno och Richard Branson står bakom, är en direkt protest mot de sharialagar sultanen bestämt ska införas i den lilla nationen i Sydostasien. Motivet är okänt Motivet till sultanens beslut är fortfarande okänt. – Det bottnar i varje fall inte i någon religiös övertygelse. 2011 kallade Vanity Fair sultanen och hans bror för ”konstanta kompanjoner i hedonism”. Sultanen bor i ett palats med 1 788 rum, 257 badrum, 5 pooler, 1 moské, 1 balsal med plats för 5 000 personer och garage för 110 bilar.