background preloader

Dystopier

Facebook Twitter

Textha fte till PM dystopier (1) Flippfilm om dystopier. Dystre dystopier – en skildring av virkeligheten? De siste årene har det blitt gitt ut stadig flere dystopiske romaner.

Dystre dystopier – en skildring av virkeligheten?

Nesten 20% av ungdomsromanene som blir gitt ut på norsk våren 2014 er dystopier, og nærmere en tredjedel av alle romanene kan klassifiseres som science fiction.(1) På samme måte som bøkene om Harry Potter banet vei for fantasy og Twilight-serien for urban fantasy, har Dødslekene av Suzanne Collins banet vei for dystopiene. DYSTOPIAN RADIO (Music for Dystopian Writers/Readers) by christinalrozelle. Hanna Fahl: I den nya vågen av dystopisk litteratur frodas ­framtidstron och kampviljan. Här kommer ett stycke fakta som möjligen kan verka lite deprimerande vid första anblick: just nu läser vi mer dystopisk litteratur än vi gjort sedan kalla kriget.

Hanna Fahl: I den nya vågen av dystopisk litteratur frodas ­framtidstron och kampviljan

Enligt sajten Goodreads inföll de tidigare stora dystopitopparna i litteraturen för drygt sextio år sedan, och dessförinnan runt andra världskriget, i tider av extremt samhällstumult och oro. Och nu läser vi dem igen. Framför allt gör ungdomar det. Utgivningen av dystopiska romansviter för unga vuxna har eskalerat, och visst, vi kan beskylla/tacka Suzanne Collins ”Hungerspelen” för att ha banat väg för det breda genomslaget, men inte bara. Trenden började redan för tio år sedan, ungefär samtidigt som planen flög in i World Trade Center och terrorism började bli ett vanligt förekommande ord i dagligt tal, ungefär samtidigt som klimatfrågan sipprade ned i vardagslivet. 25 Dystopian & Post Apoc Books for YA Readers - For Reading Addicts. PLURALITY. Dystopia image. DefinitionCharacteristics. Om läsundervisning på gymnasiet och om att introducera en roman. Ett av mina mål för 2015 är att fortsätta verka för god läskompetens hos eleverna, samt synliggöra olika sätt att arbeta med aktiv läsundervisning.

Om läsundervisning på gymnasiet och om att introducera en roman

Eftersom läskompetens inte är en färdighet som man blir “klar” med vid en viss ålder eller en viss nivå, kan jag som lärare på gymnasiet inte luta mig tillbaka och tänka att eleverna är klara med detta när de kommer från grundskolan, utan jag bör försöka fortsätta med ett systematiskt arbete för att utveckla läsningen så att eleverna är mogna för universitet och yrkesliv när de tar studenten. Här i bloggen skriver jag en del om hur jag arbetar med läsning av faktatext och akademisk text, men i detta inlägg tänkte jag berätta om hur jag tänker kring läsundervisning i skönlitteratur, samt delge hur jag introducerade romanen Kallocain i min ekonomitrea i början av den här terminen. Aktiviteter före läsningen – att få eleverna nyfikna och skapa förförståelse.

Dystopisk mininovell – en lektionsidé. Mina åttor har precis läst ut Fahrenheit 451.

Dystopisk mininovell – en lektionsidé

Vi har diskuterat både text och innehåll ingående med många intressanta infallsvinklar. Dystopin är en genré som många känner väl till tack vare moderna succéer som Hungergames och Divergent. Nu är det hög tid för 8A att skapa egna dystopier. Några enkla tips innan eleverna sätter igång: Handlingen ska utspela sig under kort tidFå karaktärerSlutet ska ”ringa efter” novellens slutLägg mycket tid på rubriken (skriv den sist) Ramen är given och en enkel bild (gjord i Canva) får fungera som inspiration.

De kommer tillbaka igen, för tredje gången den här månaden. Uppgifter till "Vägen" (2006) Klassikerna som varnade för vår samtid. Ända sedan antiken har man drömt om ett idealsamhälle präglat av ordning och trygghet.

Klassikerna som varnade för vår samtid

I modern tid har dessa utopier dock snarast framstått som dystopiska, i takt med att massövervakningen gjort att vi alltmer närmat oss ett sådant samhälle. Sedan Edward Snowden började berätta om den hemliga amerikanska övervakningsapparaten har nya avslöjanden följt slag i slag. I den bild som växt fram är två drag påfallande. Den ena är att västliga underrättelsetjänster nu spionerar inte bara på andra länder och deras ledare utan också på den egna befolkningen. Den andra är övervakningens räckvidd och omfattning. I medier varnas för övervakningen som ett hot mot människors integritet. Statlig kontroll, utövad genom övervakning, tillhör totalitära samhällens mest karaktäristiska och skrämmande drag. Litteraturbanken. Den utopiska samhällsvisionens utveckling, från anarki till totalitär regim : Litteratur i urval om utopiernas metamorfos, från utopi till dystopi.

Detta är en Kandidat-uppsats från Linnéuniversitetet/Institutionen för språk och litteratur, SOL Sammanfattning: Abstract Utopin betecknar det ideala landet där rättvisa råder.

Den utopiska samhällsvisionens utveckling, från anarki till totalitär regim : Litteratur i urval om utopiernas metamorfos, från utopi till dystopi

Det klasslösa samhället är uppbyggt på självhushållning och maximen bygger på frihet, jämlikhet och broderskap, en grundtanke föregripande den franska revolutionen. Kallocain. Klassikerna som varnade för vår samtid. En studie i dystopier! Idag är det premiär för en ny kategori på Boktycke, nämligen En Studie i.

En studie i dystopier!

Som det låter på namnet så behandlar jag ett tema eller genre i månaden och skriver vad jag uppskattar och inte uppskattar inom det ämnet. Dystopier och undergångslitteratur - Minabibliotek. Den 21 december 2012 går vi enligt Mayakalendern under som civilisation och en undergångsstämning sprider sig över världen.

Dystopier och undergångslitteratur - Minabibliotek

Vi befinner oss i en global undergångstrend och det avspeglas även i litteraturen. Maya-forskare världen över är eniga om att undergångsprofetian är en feltolkning och att julen kommer att passera även i år. Det vi kan konstatera är ändå att dystopiska teorier och berättelser har en stark dragningskraft i vår tid. Myter och Mayakalendern Maya-folket hörde till en av världens äldsta civilisationer, som uppstod för ungefär 5000 år sedan. Myter har byggts upp kring Mayakalendern, inte minst av New age-rörelsen.

Dystopier att bli glad av! - Uppsala. Dystopier anses som svårläst och tung science-fiction litteratur, men det stämmer inte alls. En dystopi kan vara allt från ett urspännande äventyr i en kaotisk värld till en svidande samhällskritik där civilisationen lever under förtryck i vidriga förhållanden. Det är en litterär genre som slår hårt mot orättvisor och som varnar för hur vårt beteende i dag kan påverka vår framtid. En studie i dystopier! Dystopier. Tre berättelser: Bevakad. Dystopier vittnar om bokens sprängkraft. Du läser nu en av de fria artiklar du har kvar denna månad Prova SvD digital helt gratis i 2 månader Beställ på SvD.se/gratis2.

Dystopier vittnar om bokens sprängkraft

Allt vi säger är sant: 6. Dystopier. I sjätte avsnittet pratar vi om dystopier, och har läst "En sekund i taget" av Sofia Nordin.

Allt vi säger är sant: 6. Dystopier

Och så träffar vi 16-åriga Isabella Lindström, och får lära oss nya ord som "ship" och "OTP", och grotta ner oss lite i en annan favoritdystopi - Hungerspelen, av Suzanne Collins. Lyssna direkt här, genom att trycka play: Eller hämta mp3-filen här. List of dystopian music, TV programs, and games. Lyssnarnas sommarvärd tar avstamp i zombieapokalypsen - Kultur & Nöje. Artikelbilder Herman Geijer, sommarpratare i SR. Hur skulle Sverige klara en zombieattack? Troligen ganska bra, enligt överlevnads- och zombieexperten Herman Geijer. Mattias Vepsä/Sveriges Radio Direkt till evenemangstipsen. Jan Gradvall: Ingenting skrämmer mig lika mycket på djupet som "Vägen" En vanlig missuppfattning är att man blir lyckligare av psykoanalys. Att konfrontera sig själv - flera dagar i veckan, under många år - är tvärtom bland det mest smärtsamma och utmattande man kan göra.

Vad som för mig varit livsavgörande med psykoanalys är att jag nu vet varför jag mår dåligt. Neurotiskt lidande, tecken på obearbetad sorg, benas ut och blir hanterbar. Genom att ha plockat isär mig själv, och förstått hur jag fungerar, så kan jag nu hjälpa mig själv. Dystopia Tracker. Flippfilm om dystopier. Dystopia. Tre berättelser: Berättelser om dystopier. Tankar om framtiden - dystopier förr, nu och i framtiden. How to write a bestselling dystopian thriller. Dystopian Literature by Arik Durfee on Prezi. Dystopin är här. Din kontinent har svämmats över. Din folkgrupp har rensats ut. Den totalitära regimen kan höra dina tankar. Och du har inte ens hunnit fylla 18. Hungerspelens skrämmande framtidsvision, där barn dödar andra barn på lek, är så skrämmande att många vuxna slutar läsa.

Men bland de unga har böckerna satt tonen för en ny, dominerande litteraturtrend. Är de läskiga, dystopiska romanernas popularitet tecken på en jagad generation tonåringar som plågas av ångest inför att bli vuxna? – Jag tror man kan se det som en metafor för ungas oro inför framtiden, säger Henny Holmqvist, utgivningschef på B Wahlström. Relativt sett har Sverige än så länge förskonats från de värsta konsekvenserna av det senaste decenniets finanskriser, ökade terrorism och många miljökatastrofer. . – Tonårslivet har förändrats radikalt. Så när kommer den första svenska dystopiromanen för unga vuxna? – Än så länge har vi inte sett några riktigt framgångsrika svenska exempel. Trenden är egentligen inte ny. Överlevnadsguide till en dystopisk dödslek. Dödligare än ”Harry Potter” och blodigare än ”Twilight”. Jennifer Lawrence är hjältinna i filmatiseringen av bästsäljaren ”Hungerspelen”.

Den utspelar sig i ett postapokalyptiskt USA där ungdomar tvingas att slåss för livet i en dokusåpa. Filmfredag guidar. Huvudstaden, den fin de siècle-dekadenta The Capitol står i centrum för hela berättelsen om ”Hungerspelen”. Dystopier vittnar om bokens sprängkraft. När litteraturen i dag diskuteras tycks striden först och främst stå mellan dem som tillskriver den stora värden, nu hotade av snabba medieteknologiska förändringar, och dem som finner både värdena och hotet betydligt överdrivna. Åsikten att litteraturen bör övervakas på grund av sin farlighet är mindre vanlig. Men det är värt att påminna om att denna tanke globalt har stor utbredning och att litteraturen i terrorismens tidevarv på gott och ont har stor sprängkraft. Härifrån är steget inte långt till slutsatsen att litteraturen är särskilt lämplig som kanal för propaganda. Också denna uppfattning har lyst med sin frånvaro i debatten.

Mycket tyder dock på att vi i förhållande till litteraturen har försjunkit i ett vaneseende, som gjort oss blinda för dess kapacitet – positiv såväl som negativ. En föga uppmärksammad diskussion som pekar ut litteraturens stora värde lika tydligt som dess farlighet förs i den dystopiska romantraditionen. Dystopier - då och nu by Fröken JE on Prezi.