background preloader

Dystopier

Facebook Twitter

FULLTEXT01. M14 4 9 05A 01 budskap. I väntan på en frälsare - OBS. Ni minns väl HAL?

I väntan på en frälsare - OBS

Skeppsdatorn i filmen 2001, Stanley Kubricks ikoniska rymdfilm från slutet av sextiotalet. Skeppsdatorn som på grund av tvetydiga instruktioner drabbades av något som närmast kan liknas vid ett nervsammanbrott och började ta livet av besättningen ombord på rymdskeppet Discovery. Sällan har väl samspelet mellan människa och teknik gestaltats på samma gastkramande sätt. 2001 är en psykologisk thriller med tekniken - maskinen - som psykotisk mördare. Stanley Kubrick skrev manuset till filmen tillsammans med den legendariske science fiction-författaren Arthur C. Clark. Ett drygt decennium senare, 1982, gick en lika ikonisk framtidskildring upp på biograferna i USA. Temat var egentligen detsamma som i 2001 - artificiell intelligens, maskiner som får liv och känslor, den allt oklarare gränsen mellan människa och teknik - men stämningen var en annan. Frågan är om någon annan genre är så genuint politisk som science fiction?

Perfekt helvete - Sydsvenskan. Margaret Atwoods dystopiska trilogi är en varning att ta på fullt allvar, skriver Rakel Chukri.

Perfekt helvete - Sydsvenskan

Vid midnatt är det åter dags, det gamla året lägger sig att dö. När raketerna tänder nyårsnatten infinner det sig oftast en fantastisk känsla: allt känns möjligt. Då lovar människor över hela världen att de ska göra om, göra bättre. Nyårslöften uttalas högt och lågt. Att börja träna. Dystopierna blir fler – genre som kommer och går. Nya sköna världar – nya sköna gudar. När världen går i bitar. Doften av mango. Därför är vi så besatta av att se världen gå under. När såg du civilisationen gå under senast?

Därför är vi så besatta av att se världen gå under

Sannolikheten att det var nyligen är ganska stor. För tillfället badar hela vår kultur i radioaktiva moln efter kärnvapensprängningar och zombievirus. Såväl böcker, som tv-serier, filmer och dataspel är upptagna med det som vi kallar ”postapokalyps”. Här finns Suzanne Collins ”Hungerspelen” och Dimitri Gluchovskijs ”Metro 2033”, tv-serier som ”The Walking Dead” och ”Into the Badlands”, tv-spel som ”Fallout” och ”Horizon. Textha fte till PM dystopier (1) Flippfilm om dystopier. Dystre dystopier – en skildring av virkeligheten?

DYSTOPIAN RADIO (Music for Dystopian Writers/Readers) by christinalrozelle. Hanna Fahl: I den nya vågen av dystopisk litteratur frodas ­framtidstron och kampviljan. 25 Dystopian & Post Apoc Books for YA Readers - For Reading Addicts. PLURALITY. Dystopia image. DefinitionCharacteristics. Om läsundervisning på gymnasiet och om att introducera en roman. Ett av mina mål för 2015 är att fortsätta verka för god läskompetens hos eleverna, samt synliggöra olika sätt att arbeta med aktiv läsundervisning.

Om läsundervisning på gymnasiet och om att introducera en roman

Eftersom läskompetens inte är en färdighet som man blir “klar” med vid en viss ålder eller en viss nivå, kan jag som lärare på gymnasiet inte luta mig tillbaka och tänka att eleverna är klara med detta när de kommer från grundskolan, utan jag bör försöka fortsätta med ett systematiskt arbete för att utveckla läsningen så att eleverna är mogna för universitet och yrkesliv när de tar studenten. Här i bloggen skriver jag en del om hur jag arbetar med läsning av faktatext och akademisk text, men i detta inlägg tänkte jag berätta om hur jag tänker kring läsundervisning i skönlitteratur, samt delge hur jag introducerade romanen Kallocain i min ekonomitrea i början av den här terminen.

Aktiviteter före läsningen – att få eleverna nyfikna och skapa förförståelse Klassen delades in i par och jag kastade dem rakt in i följande diskussionsövning: Åsa. Dystopisk mininovell – en lektionsidé. Mina åttor har precis läst ut Fahrenheit 451.

Dystopisk mininovell – en lektionsidé

Vi har diskuterat både text och innehåll ingående med många intressanta infallsvinklar. Dystopin är en genré som många känner väl till tack vare moderna succéer som Hungergames och Divergent. Nu är det hög tid för 8A att skapa egna dystopier. Några enkla tips innan eleverna sätter igång: Handlingen ska utspela sig under kort tidFå karaktärerSlutet ska ”ringa efter” novellens slutLägg mycket tid på rubriken (skriv den sist) Ramen är given och en enkel bild (gjord i Canva) får fungera som inspiration.

De kommer tillbaka igen, för tredje gången den här månaden. Uppgifter till "Vägen" (2006) Klassikerna som varnade för vår samtid. Ända sedan antiken har man drömt om ett idealsamhälle präglat av ordning och trygghet.

Klassikerna som varnade för vår samtid

I modern tid har dessa utopier dock snarast framstått som dystopiska, i takt med att massövervakningen gjort att vi alltmer närmat oss ett sådant samhälle. Sedan Edward Snowden började berätta om den hemliga amerikanska övervakningsapparaten har nya avslöjanden följt slag i slag. Litteraturbanken. Kallocain. Dystopier att bli glad av! - Uppsala. Dystopier anses som svårläst och tung science-fiction litteratur, men det stämmer inte alls. Dystopier. Tre berättelser: Bevakad. Dystopier vittnar om bokens sprängkraft. Du läser nu en av de fria artiklar du har kvar denna månad Prova SvD digital helt gratis i 2 månader Beställ på SvD.se/gratis2 Litteraturens omstörtande potential framträder sällan med sådan tydlighet som i den dystopiska romantraditionen.

Dystopier vittnar om bokens sprängkraft

Böcker som ”Du sköna nya värld”, ”1984” och ”Fahrenheit 451” påminner oss om litteraturens makt – som frälsning, hot och propagandamedel. När litteraturen i dag diskuteras tycks striden först och främst stå mellan dem som tillskriver den stora värden, nu hotade av snabba medieteknologiska förändringar, och dem som finner både värdena och hotet betydligt överdrivna. En föga uppmärksammad diskussion som pekar ut litteraturens stora värde lika tydligt som dess farlighet förs i den dystopiska romantraditionen. Allt vi säger är sant: 6. Dystopier. I sjätte avsnittet pratar vi om dystopier, och har läst "En sekund i taget" av Sofia Nordin.

Allt vi säger är sant: 6. Dystopier

Och så träffar vi 16-åriga Isabella Lindström, och får lära oss nya ord som "ship" och "OTP", och grotta ner oss lite i en annan favoritdystopi - Hungerspelen, av Suzanne Collins. Lyssna direkt här, genom att trycka play: List of dystopian music, TV programs, and games. Lyssnarnas sommarvärd tar avstamp i zombieapokalypsen - Kultur & Nöje. Artikelbilder Herman Geijer, sommarpratare i SR.

Lyssnarnas sommarvärd tar avstamp i zombieapokalypsen - Kultur & Nöje

Hur skulle Sverige klara en zombieattack? Troligen ganska bra, enligt överlevnads- och zombieexperten Herman Geijer. Mattias Vepsä/Sveriges Radio Direkt till evenemangstipsen. Jan Gradvall: Ingenting skrämmer mig lika mycket på djupet som "Vägen" En vanlig missuppfattning är att man blir lyckligare av psykoanalys.

Jan Gradvall: Ingenting skrämmer mig lika mycket på djupet som "Vägen"

Att konfrontera sig själv - flera dagar i veckan, under många år - är tvärtom bland det mest smärtsamma och utmattande man kan göra. Vad som för mig varit livsavgörande med psykoanalys är att jag nu vet varför jag mår dåligt. Neurotiskt lidande, tecken på obearbetad sorg, benas ut och blir hanterbar. Dystopia Tracker. Dystopia. Tre berättelser: Berättelser om dystopier. Tankar om framtiden - dystopier förr, nu och i framtiden. How to write a bestselling dystopian thriller. Dystopian Literature by Arik Durfee on Prezi. Dystopin är här. Din kontinent har svämmats över. Din folkgrupp har rensats ut. Den totalitära regimen kan höra dina tankar. Och du har inte ens hunnit fylla 18. Hungerspelens skrämmande framtidsvision, där barn dödar andra barn på lek, är så skrämmande att många vuxna slutar läsa.

Men bland de unga har böckerna satt tonen för en ny, dominerande litteraturtrend. Är de läskiga, dystopiska romanernas popularitet tecken på en jagad generation tonåringar som plågas av ångest inför att bli vuxna? Överlevnadsguide till en dystopisk dödslek. Dödligare än ”Harry Potter” och blodigare än ”Twilight”. Jennifer Lawrence är hjältinna i filmatiseringen av bästsäljaren ”Hungerspelen”. Dystopier - då och nu by Fröken JE on Prezi.