background preloader

Yougosonic

Facebook Twitter

Yougosonic

FRANCAIS Yougosonic est un blog en français consacré à l’ex-Yougoslavie. Loin des clichés habituels sur ce territoire, le blog tente une approche à contre-courant, en l’abordant avec une touche d’esprit frondeur, un petit côté “rock’n’roll”, et un goût pour les marges artistiques, politiques ou sociales. Yougosonic donne ainsi quelques clés originales pour appréhender la Yougoslavie d’hier et la Yougosphère d’aujourd’hui. Rendez-vous sur : ENGLISH French speaking blog devoted to ex-Yugoslavia, Yougosonic is a humble attempt to present this area out of the usually ruling clichés about the Balkans. Mixing some touch of “gonzo” writing, a drop of rebellious spirit and a homeopatic dose of humor, blog’s approach is focusing on cultural, political, and social fringes, and addresses a wide range of topics, giving some original keys to “understand” both former Yugoslavia and current Yugosphere. If you do understand french, get to Srpski/Bosanski/Hrvatski/Naški Yougosonic je blog na francuskom o bivšoj Jugoslaviji, koji pokušava, na svom skromnom nivou, da predstavlja taj prostor drugim pristupom, izvan struje i običnih klišea o Balkanu, više na “margini”. Sa kapom “gonzo” pisanja, neodoljivim interesom za “subkulture”, i “homeopatičkom” dozom humora, blog se bavi različitim temama i crta šareni portret nekadašnje Jugoslavije i sadašnje “Jugosfere”. Ako razumete francuski, prebacite na

VODEĆI RUSKI SLAVIST OTKRIVA INTRIGANTNE DETALJE O STVARNOM PORIJEKLU HRVATA 'Hrvati i Srbi ni u pradavna vremena nisu bili isto pleme!' - Jutarnji List. Hrvati su zanimljiv slavenski i balkanski narod upravo za Ruse.

VODEĆI RUSKI SLAVIST OTKRIVA INTRIGANTNE DETALJE O STVARNOM PORIJEKLU HRVATA 'Hrvati i Srbi ni u pradavna vremena nisu bili isto pleme!' - Jutarnji List

Iako se, možda, na prvu loptu ne bi reklo da rusko-hrvatske veze i odnosi sežu u davna vremena još od 17. stoljeća, i ne samo zbog Juraja Križanića, koji ima kultni status, ipak ta veza traje stoljećima - kaže nam Denis Jevgenjevič Alimov, 38-godišnji docent na katedri slavistike i balkanologije sveučilišta u Sankt Peterburgu, autor nedavno objavljene intrigantne knjige “Etnogeneza Hrvata- formiranje hrvatske etnopolitičke zajednice u VII. - IX. stoljeća”. Alimov je doktorirao na temi “Hrvatsko društvo u epohi pokrštavanja (VII. - IX. stoljeće)”. - Interes Rusa za Hrvate, ali i obratno, uistinu ima dugu tradiciju koja seže u vremena od prije tristo-četiristo godina. Ruska slavistika oformljena je u drugoj polovici 19. stoljeća. To je bilo vrijeme procvata ruske slavistike, tada se pojavljuju i prvi radovi ruskih slavista o Hrvatskoj i Hrvatima. Da, i to je imalo utjecaj. SPN: “Ideologija zavisi od konteksta” - Novi Plamen - regionalni online časopis.

Na intervju sa pokretom Sarmu probo nisi (SPN) odlučili smo se, pored toga što nas je zanimalo ko stoji iza ekipe koja je – posle samo godinu i po dana političkog rada – na predsedničkim izborima bukvalno zbrisala sa političke scene Šešelja, Jeremića i Radulovića, i zato jer smo hteli da čujemo kako, dok govore o socijalnoj pravdi i koriste slogan ‘Sirotinja uzvraća udarac’, objašnjavaju ‘neideološki’ karakter svoga pokreta.

SPN: “Ideologija zavisi od konteksta” - Novi Plamen - regionalni online časopis

MARKO GOLUBOVIĆ: Učestvujete u radu skupštine opštine Mladenovac kao opozicija već nešto više od godinu dana. Da li je vlast na lokalu uopšte raspoložena za konstruktivnu saradnju ili sve predloge opozicije od starta odbacuju? VLADA TRIPKOVIĆ: Pazi, oni su deklarativno za saradnju, čak kažu „dajte što više predloga“. Mi smo pod velikim pritiskom njihove kritike što ne radimo više, što ne dajemo više predloga, gde su ti projekti opozicije itd. Ali ustvari šta god konkretno da hoćeš da predložiš i radiš, to se seče odmah. Les Conseils de travailleurs en Yougoslavie : succès et échecs (1/2) "Ljevičari su danas intelektualni masturbatori" Članovi kultnog Laibacha za Express govore o fanovima u Bijeloj kući, truleži politike, Sjevernoj Koreji...

"Ljevičari su danas intelektualni masturbatori"

Ispada da su laibachovci ovisnici o Zagrebu. Prije dvije godine njihov nastup na krovu MSU-a, kad je elektro i rokerskim koračnicama s krova muzeja grmio cijeli Novi Zagreb, bio je posljednji uoči koncertnog udarca u pleksus povijesti u Pjongjangu. A sad, samo nekoliko dana nakon novog šoka koji su priredili koncertom za Međunarodni praznik rada u Jeonjuu u Južnoj Koreji, Laibach je pohrlio u dvoranu "Lisinski" čim je pregrmio vremensku razliku. Od svih popularnih bendova svijeta, vjerojatno je samo njima moglo uspjeti dogovoriti gostovanje u militarnom komunističkom raju Izvrsnog Vođe Kima Jong-una 19. i 20. kolovoza. Morten Traavik, norveški redatelj koji im je sredio "gažu" i koji je poslije snimio dokumentarac "Dan oslobođenja", otkrio nam je nešto od složenih pregovora s vlastima što će izvoditi. "Naravno da im nisam pokazao cijeli katalog Laibacha, he, he, he.

Les pets & la plume. Mitologija, politika i istorija na blajburškom polju - Peščanik. Foto: Predrag Trokicić Nedavno je grupa političara iz Socijaldemokratske partije Austrije uz podršku istoričara i aktivista pokrenula inicijativu za zabranu okupljanja simpatizera ustaškog pokreta prilikom obeležavanja stradanja iz 1945. na polju kod Blajburga u austrijskoj pokrajini Koruška.

Mitologija, politika i istorija na blajburškom polju - Peščanik

Redovno godišnje komemorisanje blajburških ubistava odavno je prestalo da bude pomen stradalima i pretvoreno je u masovno okupljanje fašističkih i neonacističkih grupa ne samo iz regiona već iz čitave Evrope. Okupljanja na Blajburgu i simbolika toga mesta već više od dve decenije važno su političko pitanje u Hrvatskoj, delom i regionu, a sve to dobija, očito, i evropske razmere. Jedan od istorijskih paradoksa je u tome što se sinhrono, dok Austrija obeležava oslobađanje nacističkih koncentracionih logora, pre svega, Mathauzena, poklonici fašističkih pokreta okupljaju, promovišući ideje koje su dovele do gasnih komora i 20. vek načinile vremenom nezamislivih patnji miliona ljudi.

Skupni cilj človeštva je civilizacija, človekov cilj pa je smrt! ARTE Regards - Un projet de réconciliation multiethnique au Kosovo. Musicians without Borders - War Divides, Music Connects » Mixed band from conflict town needs your help. LAKE NOTE, Dubioza Kolektiv: Apsurdistan [Dubioza Kolektiv,... Komentar: Jebote Dubioza Kolektiv! - Ziher.hr. Protest in motion: discover how political animations thrived behind the Iron Curtain — The Calvert Journal. Compared to literature, theatre and feature film, animation enjoyed a greater degree of freedom in the former Communist states of Eastern and Central Europe.

Protest in motion: discover how political animations thrived behind the Iron Curtain — The Calvert Journal

Seen as a less serious art form, being first and foremost associated with childish innocence, during the 1960s-80s it became a tool for communicating social and political issues — it is exactly this period that is often referred to as “the golden era of animation” in the histories of Eastern Bloc film. In the 1950s, animated shorts in Poland, the Czech Republic (former Czechoslovakia), Hungary and the then Yugoslavia were dominated by classical adaptations of popular folkloric tales. Kako je počelo rušenje Jugoslavije? 2. december 1960, Slovenska Bistrica: Tovarna steklenih izdelkov.

Kako je počelo rušenje Jugoslavije?

U novoj knjizi Vladimira Unkovskog-Korice, „The Economic Struggle for Power in Tito’s Yugoslavia. From World War II to Non-Alignment“, profesor Srednjoeuropskih i istočnoeuropskih studija na Školi za društvene i političke znanosti Sveučilišta u Glasgowu, začetke raspada socijalističke Jugoslavije smješta puno ranije od većine autora, analizirajući društveno-ekonomsku zbilju tijekom prvih dvaju desetljeća nakon oslobođenja zemlje pri kraju Drugog svjetskog rata. Radi se o pokušaju dekonstrukcije obmanjujućih popularnih predodžbi zasnovanih na ahistorijskom tumačenju događaja i procesa relevantnih za ovaj period. U nastavku pročitajte kratki prikaz navedene knjige. Bosnia’s 25-year struggle with “experts’” superficiality and arrogance. Statusom digao regiju na noge: "Sram vas bilo, djeca su vam na ulici jer niste imali muda za borbu" Foto: Facebook IVAN MANDIĆ iz srpskog Kruševca objavio je Facebook status povodom prosvjeda zbog rezultata predsjedničkih izbora u Srbiji o kojem bruji cijela regija.

Statusom digao regiju na noge: "Sram vas bilo, djeca su vam na ulici jer niste imali muda za borbu"

U objavi odgovara na pitanje ocu, ali i svim onima kojima nije jasno zašto mladi izlaze na ulice. Status koji je podijeljen više od 9000 puta prenosimo u cijelosti. "Pita me otac šta je svrha ovih protesta, a vidim i ostali se to pitaju i zašto nismo na izborima srušili vlast ako nam ne odgovara. Hip Hop at Europe's Edge. ZONES. ŠTO VAM ZNAČI VAŠA NOVA DRŽAVA, A ŠTO BIVŠA JUGOSLAVIJA? U Srbiji se Jugoslavenima osjeća 31,8% građana, a u Hrvatskoj njih samo 2,8% -Jutarnji List. Koliko god desnica često plaši obnovom Jugoslavije, za većinu hrvatskih građana jugoslavenstvo je izrazito negativan pojam, zaključak je knjige “Strategija simbolične izgradnje nacije u državama jugoistočne Europe” Devet od deset ispitanika, ili sasvim precizno 90,8 posto, vrlo su ili donekle ponosni kada ih se pita jesu li ponosni što su građani Hrvatske.

ŠTO VAM ZNAČI VAŠA NOVA DRŽAVA, A ŠTO BIVŠA JUGOSLAVIJA? U Srbiji se Jugoslavenima osjeća 31,8% građana, a u Hrvatskoj njih samo 2,8% -Jutarnji List

Svega četiri posto ili svaki dvadeset i peti izjavit će da im se ne sviđa službena nacionalna zastava, na kojoj se dominantno ističe nekada kontroverzna šahovnica, a više od 97% anketiranih reklo je da voli nacionalnu himnu, Lijepa naša domovino. Dijametralno suprotan je pogled na jugoslavensko iskustvo i na pitanje je li članstvo u bilo kojoj federaciji imalo pozitivne ili negativne posljedice, samo je 9,4% ispitanika odgovorilo da su one bile pozitivne, 49,1% izjavilo je da su negativne, dok 27,3% smatralo je da posljedice nisu ni pozitivne ni negativne.

SPREMA SE PAD POSLJEDNJEG EUROPSKOG DIKTATORA On je sljedeća meta Vladimira Putina: Na vlasti je gotovo 25 godina, ali je napravio kobnu pogrešku... -Jutarnji List. Na prvi pogled jedan od najčvršćih ruskih saveznika tijekom posljednjih desetljeća bila je Bjelorusija.

SPREMA SE PAD POSLJEDNJEG EUROPSKOG DIKTATORA On je sljedeća meta Vladimira Putina: Na vlasti je gotovo 25 godina, ali je napravio kobnu pogrešku... -Jutarnji List

Tom državom, i dan danas jedinom koja nije članica Vijeća Europe i samim time ne potpada pod jurisdikciju Europskog suda za ljudska prava, od 1994. čvrstom rukom vlada Aleksandar Lukašenko. Njega se nije jednom opisalo kao posljednjeg europskog diktatora, a dugotrajni mu je boravak na vlasti obilježen efikasnim eliminiranjem opozicije, što je između ostalog omogućila i Rusija koja je kroz različite subvencije u Bjelorusiju prelila desetke milijardi dolara od devedesetih godina naovamo.

Istovremeno, Lukašenko je tu i tamo znao iskoristiti paranoju svojih susjeda, te je znao pružiti ruku prema Zapadu kako bi od Moskve dobio još bolje uvjete za koji god dogovor/posao je tada bio na stolu. Novinari Associated Pressa Yuras Karmanau i Vladimir Isačenkov pišu da je tome potencijalno došao kraj. Srbija pod Aleksandrom Vučićem: Jedan vođa, jedan narod, jedan krah. U noći proglašenja izbornih rezultata - prošloga proljeća, dok se u sjedištu Srpske napredne stranke premijera Srbije Aleksandra Vučića čestitalo i slavilo - dva naoružana čovjeka maskirana crnim fantomkama upali su u kućicu osiguranja ispred jednog od gospodarskih objekata u dijelu Beograda koji se zove Savamala.

Srbija pod Aleksandrom Vučićem: Jedan vođa, jedan narod, jedan krah

Izvukli su čovjeka zaduženog za osiguranje, uzeli mu mobilni telefon i zarobili ga. Isto se dogodilo čuvarima drugih gospodarskih objekata. Maskirani ljudi vezali su ih i pobrinuli se da ne mogu zvati pomoć. Za to vrijeme, ostatak bande, tridesetak ljudi, bagerima su rušili objekte. Stanovnici okolnih zgrada zvali su policiju, ali policija je odbila izaći na teren. Nije trebalo dugo da se utvrdi da je maskiranu bandu u noćnu akciju rušenja uputila beogradska vlast na čelu sa Sinišom Malim. SRĐAN ŠUŠNICA ŠOKIRAO SRBIJU I RS: Srbi će politički prodisati kada nestane Republike Srpske… Srđan Šušnica je kulturolog, rođen u Banjaluci 1976. Završio je banjalučku gimnaziju, potom diplomirao na Policijskoj akademiji u Beogradu, a nakon toga i na Pravnom fakultetu u Banjaluci. Magistrirao je na Fakultetu za društvene nauke Univerziteta u Ljubljani na programu Kulturologije.

Bavi se kulturološkim istraživanjima bosanskih i balkanskih tema, pisanjem i društvenim aktivizmom okrenutim protiv kulture zaborava, istorijskog revizionizma, nacionalizma i fašizma. Albin Kurti: ‘I Wouldn’t Play Chess With Vucic’ From the sixth floor of the building in KLA Street in Pristina, you can see the peaks of the Sar Mountains covered with snow. Kosovo's Vetevendosje Movement Doesn't Like Foreign Intervention - VICE. There is a new movement rising in Kosovo and it goes by the name Vetevendosje, which is Albanian for self-determination. Kosovo in Crisis Travis Toon. Yabanci politics in kosovo.

Kosovo, Vetëvendosje, nationalism – yougosonic

Vetevendosje. Ko su "United Force": Kad utihnu majmunski krici, ostaju NACI simboli. "Navijači Rada nisu jedina navijačka grupa sklona neonacizmu. Oni su specifični po tome što su jedina navijačka grupa u Srbiji koja je u potpunosti politički opredeljena, odnosno bliska neonacizmu. Navijačka grupa 'United Force' je zapravo i nastala kao politička i ideološka, a ne navijačka grupa", kaže u intervjuu za MONDO magistar Dejan Zec sa Instituta za modernu istoriju Srbije. Magistar Zec, između ostalog, bavi se proučavanjem istorijskog razvoja sporta i opšte kulture u Srbiji i Jugoslaviji u XX veku, smeštanjem sporta u opšti društveni kontekst i analizama fenomena vezanih za sport, pa stoga predstavlja pravog sagovornika kada je u pitanju problem rasizma, ali i neonacizma, na fudbalskim tribinama širom naše zemlje.

Ima i drugačijih slučajeva, gde radovci u šiframa ističu svoju pripadnost mračnim idejama koje nažalost nisu ostale zakopane u prošlosti. Ne samo kod nas. CHRIS THE SWISS - DOCUMENTARIES - IN DEVELOPMENT - DSCHOINT VENTSCHR FILMPRODUKTION. Kako se francuski Nacionalni Front, koji danas predvodi Marin Le Pen, borio protiv Jugoslavije! Gaston Besson – Pakrac , Croatia – 1991 With Thomas Linder. Foto: Gaston Besson Facebook Pisali smo ranije o učešću francuskog Nacionalnog Fronta u Jugoslovenskom ratu devedesetih godina.1 Videli smo da su slali dobrovoljce i vrlo sumnjivu humanitarnu pomoć hrvatskim snagama.2 Odlučili smo da istražimo malo više to njihovo učešće u ratu i našli smo vrlo zanimljive informacije.

U jednom od tih humanitarnih konvoja koji je krenuo u Hrvatsku iz Avinjona 19 decembra 1991, učestvovali su: Alan Sanders, novinar koji piše o ratu za časopise Chrétienté-Solidarité (Hrišćanstvo-Solidarnost) i Présent (Danas), Bernard Antoni, direktor časopisa Chrétienté-Soldiarité i evropski poslanik Nacionalnog Fronta, Tibo de la Toknaj, član centralnog komiteta Nacionalnog Fronta i savetnik za regiju PAKA, Žan-Mari le Ševalije, evropski poslanik Nacionalnog Fronta, i Žak Bartelemi, avanturista koji je već pre toga posećivao Hrvatsku više puta. I mnogi su i iskoristili priliku da prožive to iskustvo. Zašto Hrvati vole Pernara? Na deset glupih kaže jednu pametnu, a svi kusamo njegovu čorbu jer nam je otkrio tajnu koju smo ionako znali > Slobodna Dalmacija.

On ima stav o gotovo svemu i javno ga izriče, čak i kada je evidentno da o temi ne zna gotovo ništa. Na Facebooku ima desetke tisuća sljedbenika i njihov broj neprestano raste. Njegova stranka Živi zid nedavno je - dobrim dijelom baš zbog njega i njegovih javnih istupa - u anketama preskočila Most i postala treća stranka po popularnosti u zemlji. On napušta televizijske studije usred emisija uživo, ostavljajući iza sebe zatečene voditelje i porušene programske rasporede. Zbog njega raste gledanost saborskih zasjedanja, jer on će reći što nitko drugi neće.

Jedini je zastupnik u povijesti Hrvatskog sabora kojeg su stražari iznijeli iz sabornice. Ravnatelji zagrebačkih srednjih škola drhte od straha da će se ovaj tip pojaviti na porti i pozvati učenike da markiraju nastavu te da umjesto predavanja iz matematike i povijesti poslušaju njegovo predavanje o globalnom zatopljenju, vanjskoj politici, Karamarku i chemtrailsima.

Zvijezda u Rusiji, sporan u Srbiji. Imamo samo formalnu toleranciju – GayEcho. Na tribini održanoj u petak u Jugoslovenskoj kinoteci diskutovalo se o reprezentaciji i vidljivosti manjina u srpskom filmu od raspada Jugoslavije pa do danas. Tribinu je organizovao Merlinka festival u saradnji sa Filmskim centrom Srbije, a podržana je od strane Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije u okviru projekta “Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu”, koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške. Učesnici tribine bili su: reditelj Stevan Filipović, urednik filmskog i stranog serijskog programa Radio- televizije Srbije Nikola Popević, urednik kulture nedeljnika NIN Dragan Jovićević, scenarista, dramaturg i filmski kritičar Dimitrije Vojnov i filmski kritičar Zoran Janković, kao i moderator Predrag Azdejković, selektor Merlinka festivala.

Učesnici su se složili u tome da su manjine su srpskom filmu malo prisutne, ali da ipak postoje filmovi koji se dotiču ovih tema. MRAČNA STRANA GENIJA Tesla je budućnost vidio u eugenici, bez kave i čaja. Screenshot: Youtube PORTAL Motherboard je objavio zanimljiv komentar o Nikoli Tesli, čije naglaske prenosimo na Indexu.

Tijekom prošlog desetljeća, lik i djelo Nikole Tesle napokon je doživio priznanje u popularnoj kulturi. Njegova životna priča je inspirirala popularni članak Oatmeala, najsmješniju epizodu Drunk Historyja svih vremena i iznenađujuću ulogu Davida Bowieja kao genija u filmu "Prestiž". Postao je nezaobilazan u popularnoj kulturi, a Teslino memorijalno društvo je na dobrom putu da njegov rođendan, 10. srpnja, proglasi za Dan Nikole Tesle. Davor Hranjec: Nećemo graditi zidove, učinit ćemo ih apsurdnima ⋆ P-portal. Yugopapir: Mladi i religija: Crkva se trudi, ali uzalud - doba vjerovanja u natprirodna bića i sile je iza nas (1976)

Banja Luko, (ne)kulturna sirotice. Bieber’s Top 10: List of Bizarre Balkan Universities. Le phénomène Slavoj Žižek - Revue Que Faire ? Racionalist. Slučaj Pernar: Populizam na balkanski način. "On ne connaît rien de la Russie et de l'humiliation vécue par les Russes" - rts.ch - Monde. Stirring up the Spectre of New Balkan Wars. Autonomija je sloboda. Naslovnice dnevnih novina u Srbiji: Horor, strah, užas, kraj... - Front Slobode. Stara Banjaluka: “Ovdje svi piju, i Turci i kmetovi i pravoslavni i katolici, a i sveštenici sve tri vjere” Faut-il réhabiliter Nikola Tesla ? Marina Radoš: Nikad ti neću oprostiti, državo, što si otjerala mene i još 68.000 ljudi - Lifestyle - hercegovina.info. Kako sam prvi put prešao Stari most - moja katarza – Bruno Boksic. Prometej. Kako u pozadini nacionalizma živi Republika Srpska: 'Dodik krade, a ja voće jedem samo kad mi sazori višnja' - BUKA Magazin.

Pernar i Malagurski – desnica za 21. vek - Mašina. Приче из памучног свијета. RAZGOVOR - ŽIVKO GROZDANIĆ GERA: Kako da objasnim seljacima vibratore i medvjeda razapetog na krst? Punk rock in Bulgaria 1979-2008. General žive vojske. Serbia Accuses Kosovo of Planning Attack on Train. Društvene mreže spuštaju tenzije: Voz od Raške unatraške.

Vlak koji je počeo voziti iz Beograda do sjevera Kosova najbizarnija je stvar koju smo danas vidjeli – Telegram.hr. Srbija /Drama: Zaustavljen srpski voz zbog informacija da se na pruzi nalazi eksploziv / Radio Sarajevo. Posle 18 godina direktan voz Beograd — K. Mitrovica (foto) Voz na liniji Beograd-Kosovska Mitrovica prolaziće kroz Kragujevac – Kragujevčani. Serbia sends ′provocative′ train to Kosovo. Proročki tekst Dostojevskog o Srbima: Još dugo sadašnji Sloveni neće shvatiti šta je to Istočno pitanje - Nedeljnik. Vlak koji je počeo voziti iz Beograda do sjevera Kosova najbizarnija je stvar koju smo danas vidjeli – Telegram.hr. Ugledni slovenski poslovni čovjek i lobist: Bez Mesića prije 25 godina ne bi bilo samostalne Hrvatske.

ANDRRA: Exploring Albanian rhapsodies gives meaning to my parents’ pasts and my own future - Kosovo 2.0Kosovo 2.0. The Return Of Yugoslavia FULL COMPILATION (Vinyl) SERBIAN WORLD MUSIC - WORLD MUSIC ASOCIJACIJA SRBIJE. ... /Bombe, zločinci i alkohol: Jezivi detalji sa snimanja filma "Lepa sela, lepo gore" / Radio Sarajevo.

Kako su spomenici antifašizmu postali neželjena baština. Srbija za Izraelce obećana zemlja. Evo kako se izjašnjavao Nikola Tesla. Priručnik purgerskog govora. Media in Serbia, someone says no / Serbia / Areas / Homepage - Osservatorio Balcani e Caucaso - Transeuropa. NE LIPŠI (TROJANSKI) MAGARČE... Vasković pio kafu s Dodikom, Cvijanovićkom i Đokićem. Dodik u centru Banjaluke u zanimljivom društvu (FOTO, VIDEO) Slobodan Vasković - Sa druge strane...: Dodik, Cvijanović i Đokić sa Vaskovićem na kafi. Kako je Jugoslavija prekinula diplomatske veze sa Izraelom. Tóth Tamás Photography. "Naša krmača" - u slici i reči.

Beogradske priče: Novogodišnje najlepše želje. Može li Srbin biti musliman? - Nedeljnik. [Projekat Rastko] Zdravko Zupan: Strip u Srbiji 1955-1972. Vice. Brojke koje razbijaju mit: Jugoslavija nije živjela od industrije. Association Internationale de Recherches sur les Crimes contre l'Humanité et les Génocides. Spomenik neznanom dezerteru. Vice. Federalna.ba - Mostarski OKC Abrašević slavi 90 godina postojanja u kontejnerima. 3 Carabelli. Est Europa - La Revue. Vlasta Delimar: U bivšoj državi bilo je važno raditi, a ne graditi karijeru. Revolutionary road: how activist choirs in the Balkans are reviving partisan songs — The Calvert Journal. AutopsiA (lecture / 18 November 2016) Concrete clickbait: next time you share a spomenik photo, think about what it means — The Calvert Journal. A Brief Introduction to the Ex-Yugo Underground Compilations. Dan nezavisnosti Radija 101, [21.11.1996.] (2007)

'Muke na Neretvi': Na snimanju partizanskog spektakla iz 1969. umrlo sedam ljudi, većina ih se - ubila. East Europe: Revisiting 1989's Ambiguous Revolutions - Europe Solidaire Sans Frontières. East Europe: Revisiting 1989's Ambiguous Revolutions - Europe Solidaire Sans Frontières. Vukovar: Life After War - Photographs and text by Colin Dutton.