background preloader

Yougosonic

Facebook Twitter

Yougosonic

FRANCAIS Yougosonic est un blog en français consacré à l’ex-Yougoslavie. Loin des clichés habituels sur ce territoire, le blog tente une approche à contre-courant, en l’abordant avec une touche d’esprit frondeur, un petit côté “rock’n’roll”, et un goût pour les marges artistiques, politiques ou sociales. Yougosonic donne ainsi quelques clés originales pour appréhender la Yougoslavie d’hier et la Yougosphère d’aujourd’hui. Rendez-vous sur : ENGLISH French speaking blog devoted to ex-Yugoslavia, Yougosonic is a humble attempt to present this area out of the usually ruling clichés about the Balkans. Mixing some touch of “gonzo” writing, a drop of rebellious spirit and a homeopatic dose of humor, blog’s approach is focusing on cultural, political, and social fringes, and addresses a wide range of topics, giving some original keys to “understand” both former Yugoslavia and current Yugosphere. If you do understand french, get to Srpski/Bosanski/Hrvatski/Naški Yougosonic je blog na francuskom o bivšoj Jugoslaviji, koji pokušava, na svom skromnom nivou, da predstavlja taj prostor drugim pristupom, izvan struje i običnih klišea o Balkanu, više na “margini”. Sa kapom “gonzo” pisanja, neodoljivim interesom za “subkulture”, i “homeopatičkom” dozom humora, blog se bavi različitim temama i crta šareni portret nekadašnje Jugoslavije i sadašnje “Jugosfere”. Ako razumete francuski, prebacite na

RUŠIMO HRVATSKE MITOVE Je li Tomislav stvarno bio prvi hrvatski kralj? Foto: Wikipedia/Oton Iveković HRVATSKA, kao i sve zemlje svijeta, ima neke nacionalne narative o ličnostima i događajima koji su na važan način obilježili njezinu povijest.

RUŠIMO HRVATSKE MITOVE Je li Tomislav stvarno bio prvi hrvatski kralj?

Neki od njih pripadaju tako davnoj prošlosti, iz koje nam je ostalo toliko malo materijalnih ostataka, da priče nije objektivno lako razlučiti od stvarnosti, odnosno, od povijesnih činjenica. U nekim drugim slučajevima ne postoji politička volja da se to učini onako kako bi zahtijevala pravila struke. Index je stoga, u suradnji s uglednim hrvatskim povjesničarima, pokrenuo serijal članaka u kojima ćemo nastojati predstaviti analize nekih od naših najvažnijih narativa koje bi trebale pomoći da se shvati što je u njima mit, a što istina.

Cilj nije negacija narativa, već preispitivanje. Prvi u nizu naših tekstova bavio se Višeslavom, drugi Branimirom, a ovaj, treći, posvetili smo Tomislavu. U sastavljanju tekstova sudjeluju dr. sc. SouB n08. Magare i muzika. WARSCHAUER PUNK PAKT. By the time Johnny Rotten sang ‘I wanna go over the Berlin Wall / I don’t understand this bit at all’ on “Holidays In The Sun”, released 14 October 1977, punk had long since permeated beyond the Iron Curtain.

WARSCHAUER PUNK PAKT

The Best of Rock za Hrvatsku. Što se slušalo ranih devedesetih: Trebao bi nam još jedan rat da se opet ujedinimo. Screenshot: YouTube DVADESET godina nakon, na Dan hrvatske državnosti, prisjetili smo se pjesama koje su početkom devedesetih vladale ratnom scenom.

Što se slušalo ranih devedesetih: Trebao bi nam još jedan rat da se opet ujedinimo

Dok je samostalna Hrvatska tek nastala i odmah potonula u krvavu ratnu kašu, mnogi su glazbenici poželjeli pozvati na mir ili dozvati ratnu pobjedu upravo pjesmama. I oni kojima su karijere poslije otišle u sasvim drugim pravcima u ratno su doba pjevali za domovinu. Jedan od takvih bendova bio je i tadašnji E.T., u kojem je pjevala Vanna. Njihova pjesma "Molitva za mir" otvorila im je mnoga vrata i zapravo puno pomogla u karijeri. Kosovski mit - Ivan Čolović - Peščanik. Foto: Konstantin Novaković Istoričari koji su istraživali istorijske izvore o Kosovskoj bici, počev od Ilariona Ruvarca i Ljubomira Kovačevića, osnivača kritičke istoriografije u Srbiji, pa do Sime Ćirkovića, koji je izvore o ovoj bici istraživao poslednjih decenija 20. veka, utvrdili su da pouzdanih izvora ima malo, odnosno da je kritička provera pouzdanosti dokumenata o Kosovskoj bici dovela do toga da je naše pouzdano znanje o njoj sve manje.

Kosovski mit - Ivan Čolović - Peščanik

“Mi danas o bici znamo manje od naših prethodnika”, piše Ćirković, “ali ono što znamo provereno je i neuporedivo je pouzdanije” (Ćirković 1990: 116). Sećanja na Kosovsku bitku pre pojave nacionalizma Miodrag Popović je, takođe, primetio da se u drugoj polovini 19. veka pojavljuju dokumenti, folklorni, književni, publicistički, u kojima se sećanje na Kosovo odvaja od autentičnog kosovskog mita i postaje “vidovdanski mit”, mit u službi osvajanja i osvete. Pogled iz NARODNE MILICIJE - PUNK u SFRJ. AUTOR: Miloš Vasić Pre 27 godina, organi unutrašnjih poslova oduzeli su od beogradskog mladog pankera Gvida ukupno 21 predmet od izvesnog bezbednosnog interesa.

Pogled iz NARODNE MILICIJE - PUNK u SFRJ

Ta zaboravljena epizoda iz naše kulturne baštine aktuelizovana je povodom jedne izložbe Goranke Matić, a "Vreme" je došlo do aktera i dokumenata iz tog doba. Valja nam se prvo vratiti u 1980. godinu, oktobar mesec. Drug Tito samo što je umro, političari su nervozni, ali je nervozna i omladina u SFRJ, mada iz drugih razloga. Full text of "Bellant - Old Nazis New Right & Republican Party (1991).pdf (PDFy mirror)" Nastanak Jugoslovenske Pank scene – "Nije punk bio nikakav simptom dezintegracije... Punk je bio muzika.." - Solidarnost. Plodno tle sistema Opšte poznata činjenica je da je SFRJ, kao nesvrstana zemlja i van blokovske podele, donekle predstavljala koridor između Istoka i Zapada, tu nevidljivu ruku koja je s vremena na vreme pomicala Gvozdenu zavesu, naročito u domenu kulturne razmene.

Nastanak Jugoslovenske Pank scene – "Nije punk bio nikakav simptom dezintegracije... Punk je bio muzika.." - Solidarnost

Za Zapadnjake je predstavljala prilično zgodan potrošački poligon, koji je istoričarka Radina Vučetić vrlo umešno i uspešno ilustrovala naslovom svoje knjige Koka-kola socijalizam, dok je za zemlje Varšavskog pakta gotovo u svakom pogledu, a naročito glede popularne kulture, bila obećana zemlja. Nakon „istorijskog NE“, Jugoslavija je otvorila svoje granice Zapadu, osobito zapadnoj popularnoj kulturi, odevanju i rastućem trendu konzumerizma uopšte, istina, vešto ukalupljenom u socijalističko samoupravljanje, sa pratećom retorikom i ikonografijom.

Na ove prostore se vratio džez, a došli su džins, „starke“ i koka-kola. CLANAK BOGETIC DRAGAN 1. Antonio moneo. Veteran diplomacije: Kissinger je čak i Tita spašavao od Brežnjeva. Podrijetlom Bavarac, Henry Kissinger je rođen 1923. godine, postao je savjetnik predsjedniku Richardu Nixonu za nacionalnu sigurnost 1969. godine, usred Vijetnamskog rata.

Veteran diplomacije: Kissinger je čak i Tita spašavao od Brežnjeva

Od 1973. godine postao je Nixonov državni tajnik, da bi ga na tome mjestu zadržao i Gerald Ford, sve do 1977. godine U legendarnom intervjuu za Der Spiegel iz studenoga 2014. Henry Kissinger je rekao da nijedna država na svijetu nije niti dovoljno moćna niti dovoljno mudra da bi sama stvorila svjetski poredak.

128054_Croatian Spring. ARHIVI CIA: Tito se žalio Niksonu, plašio se vojne intervencije SSSR. Bgsu1206322169. Katalonska repriza jugo-scenarija. Odavno je primijećeno da su teme raspada složenih država u Zapadnoj Evropi prisutne i duže od vremena ‘pada komunizma’ 1989. godine.

Katalonska repriza jugo-scenarija

No od tada su se raspale samo federativne države na istoku i niti jedna na zapadu Evrope. Zanemarimo li za početak Brexit, iako to realno nije moguće, raspad Velike Britanije tema je koja je ciklički prisutna u političkom životu te zemlje različitim intenzitetom još od 1970-ih godina. I danas pratimo nastojanja škotskih separatista za samostalnošću i učlanjenjem u EU. Takvi pokreti ne slijede liniju razdvajanja na političku ljevicu i desnicu, točnije u njima se da iščitati obje tendencije, ali i ‘suverenistički’ cilj koji prevladava takvu podjelu.

Isto se već dugo vremena događa i u Španjolskoj, gdje bogata i velika pokrajina Katalonija, s Barcelonom kao svojim središtem, prijeti odcjepljenjem, koje se do sada još nije dogodilo. ALEKSANDAR KOCIĆ: Katalonija, sangrija i korupcija. 31 Jul 2017 Pismo iz Španije: U susret referendumu o nezavisnosti Katalonije Španija ovih dana obeležava 25. godišnjicu Olimpijskih igara u Barseloni.

ALEKSANDAR KOCIĆ: Katalonija, sangrija i korupcija

L'Equipe Explore - Yougo Football Trip. Dejan Marošević et Antun Karaula désignent une petite rue tranquille, derrière le terrain du club, dans le quartier de Mitnica. « La ligne de front se trouvait là, à cinquante mètres, expliquent-ils.

L'Equipe Explore - Yougo Football Trip

Hotel Jugoslavija - dokumentarni film. Rep muzika i politička agenda 1. deo: Sajsi MC. U okviru “Škole medijske pismenosti” Centra za marginu završni rad na temu “Komparativna analiza muzičkog angažmana reperki Sajsi MC i Mimi Mercedez” napisali su diplomci Ivana Ćetković i Uroš Đurović. Oni su se u analizi bazirali na karakterične teme koje su zastupljene u njihovim pesmama, prikazivanje žene, odnosno kontekst ženske emancipacije, kao i vizuelnu estetizaciju kojom se ove reperke predstavljaju.

Poseban aspekt na koji su se osvrnuli u analizi je transformacija ženstvenosti, odnosno ženske rodne uloge, kao i vizualizacija ženstvenosti i položaj žena u rodnom režimu karakterističnom za kontekst neoliberalnog kapitalizma. Njihovu analizu objavljujemo u dva teksta pri čemu će svaki tekst odvojeno analizirati lik i delo obe reperke i problematizovati poruke koje šalju. Yugopapir: Nacionalizam u srednjim školama 1983: Da li su to pojedinačni ekscesi - ili zlo koje je pustilo korene?

April 1983: Šta se uistinu zbiva? Otkud takve pojave? Kako je moguće da mlade ljude vaspitavane u duhu bratstva i slobodarstva privlače virovi mržnje! Da li su posredi nesporazumi, pojedinačni ekscesi, ili zlo koje je pustilo korene? Welcome ... The Region after 2000. Case study 2. Do Communists Have Better Sex - Vídeo Dailymotion. Our Only Goal Is Death: Autopsia Interviewed. Autopsia in the 1980s, photograph courtesy of the artists.Autopsia is an industrial art collective whose output incorporates sound, graphic arts, film, sculpture and installation.

Influenced by the burgeoning punk and industrial subcultures of 1970s London, the group’s formative years were spent in Yugoslavia, before relocating to Prague in the 1990s. Autopsia’s aesthetics incorporate ideas of industry, national identity, Arcadian idealism and political ideologies of an ambiguous nature. Appropriation plays an important role in the production of both their visual and sonic artworks. Srbofobija - Wikipedia. Srbofobija (ili anti-srpsko osećanje) predstavlja osećaj neprijateljstva ili mržnje prema Srbima ili Srbiji. Srbofobija se ispoljava u negativnim stereotipima, predrasudama i diskriminaciji prema pripadnicima srpskog naroda. Oblici. Michael's Uncle - music documentary. Soviet Union Creates a List of 38 Dangerous Rock Bands: Kiss, Pink Floyd, Talking Heads, Village People & More (1985) Image via Mario Casciano Music is dangerous and powerful, and can be, without intending to, a political weapon.

All authoritarian regimes have understood this, including repressive elements in the U.S. throughout the Cold War. I remember having books handed to me before the Berlin Wall came down, by family friends fearful of the evils of popular music—especially punk rock and metal, but also pretty much everything else. Zastranienie. Rocking the Stasi. Zastranienie - Duh Vremeni (Video Album) Ženevski dekret: Lajali smo, kritikovali sistem, a nismo bili svjesni koliko nam je fino bilo u odnosu na ono što nas je čekalo. Neću pogriješiti ako kažem da je Ženevski Dekret najutjecajniji predratni mostarski bend, jedini koji je u to vrijeme izlazio daleko izvan okvira Mostara i Hercegovine.

Okupljeni 1984. bili su prvi Hardcore bend u BiH i pioniri panka u ovom dijelu zemlje. O životu u Mostaru i Jugoslaviji osamdesetih, koncertima i druženjima na hc punk sceni, razgovarali smo sa Nenadom Golubićem – Golubom. VODEĆI RUSKI SLAVIST OTKRIVA INTRIGANTNE DETALJE O STVARNOM PORIJEKLU HRVATA 'Hrvati i Srbi ni u pradavna vremena nisu bili isto pleme!' - Jutarnji List. Hrvati su zanimljiv slavenski i balkanski narod upravo za Ruse. Iako se, možda, na prvu loptu ne bi reklo da rusko-hrvatske veze i odnosi sežu u davna vremena još od 17. stoljeća, i ne samo zbog Juraja Križanića, koji ima kultni status, ipak ta veza traje stoljećima - kaže nam Denis Jevgenjevič Alimov, 38-godišnji docent na katedri slavistike i balkanologije sveučilišta u Sankt Peterburgu, autor nedavno objavljene intrigantne knjige “Etnogeneza Hrvata- formiranje hrvatske etnopolitičke zajednice u VII. - IX. stoljeća”.

Alimov je doktorirao na temi “Hrvatsko društvo u epohi pokrštavanja (VII. - IX. stoljeće)”. - Interes Rusa za Hrvate, ali i obratno, uistinu ima dugu tradiciju koja seže u vremena od prije tristo-četiristo godina. Ruska slavistika oformljena je u drugoj polovici 19. stoljeća. SPN: “Ideologija zavisi od konteksta” - Novi Plamen - regionalni online časopis. Na intervju sa pokretom Sarmu probo nisi (SPN) odlučili smo se, pored toga što nas je zanimalo ko stoji iza ekipe koja je – posle samo godinu i po dana političkog rada – na predsedničkim izborima bukvalno zbrisala sa političke scene Šešelja, Jeremića i Radulovića, i zato jer smo hteli da čujemo kako, dok govore o socijalnoj pravdi i koriste slogan ‘Sirotinja uzvraća udarac’, objašnjavaju ‘neideološki’ karakter svoga pokreta.

MARKO GOLUBOVIĆ: Učestvujete u radu skupštine opštine Mladenovac kao opozicija već nešto više od godinu dana. Da li je vlast na lokalu uopšte raspoložena za konstruktivnu saradnju ili sve predloge opozicije od starta odbacuju? VLADA TRIPKOVIĆ: Pazi, oni su deklarativno za saradnju, čak kažu „dajte što više predloga“. Les Conseils de travailleurs en Yougoslavie : succès et échecs (1/2) La République socialiste fédérale de Yougoslavie a été le seul pays dans l’histoire à avoir expérimenté l’autogestion durant presque toute son existence. "Ljevičari su danas intelektualni masturbatori" Članovi kultnog Laibacha za Express govore o fanovima u Bijeloj kući, truleži politike, Sjevernoj Koreji...

Ispada da su laibachovci ovisnici o Zagrebu. Prije dvije godine njihov nastup na krovu MSU-a, kad je elektro i rokerskim koračnicama s krova muzeja grmio cijeli Novi Zagreb, bio je posljednji uoči koncertnog udarca u pleksus povijesti u Pjongjangu. A sad, samo nekoliko dana nakon novog šoka koji su priredili koncertom za Međunarodni praznik rada u Jeonjuu u Južnoj Koreji, Laibach je pohrlio u dvoranu "Lisinski" čim je pregrmio vremensku razliku. Od svih popularnih bendova svijeta, vjerojatno je samo njima moglo uspjeti dogovoriti gostovanje u militarnom komunističkom raju Izvrsnog Vođe Kima Jong-una 19. i 20. kolovoza. Les pets & la plume. Mitologija, politika i istorija na blajburškom polju - Peščanik. Skupni cilj človeštva je civilizacija, človekov cilj pa je smrt!

ARTE Regards - Un projet de réconciliation multiethnique au Kosovo. Musicians without Borders - War Divides, Music Connects » Mixed band from conflict town needs your help. LAKE NOTE, Dubioza Kolektiv: Apsurdistan [Dubioza Kolektiv,... Komentar: Jebote Dubioza Kolektiv! - Ziher.hr. Protest in motion: discover how political animations thrived behind the Iron Curtain — The Calvert Journal. Kako je počelo rušenje Jugoslavije? Bosnia’s 25-year struggle with “experts’” superficiality and arrogance. Statusom digao regiju na noge: "Sram vas bilo, djeca su vam na ulici jer niste imali muda za borbu" Hip Hop at Europe's Edge. ZONES. ŠTO VAM ZNAČI VAŠA NOVA DRŽAVA, A ŠTO BIVŠA JUGOSLAVIJA? U Srbiji se Jugoslavenima osjeća 31,8% građana, a u Hrvatskoj njih samo 2,8% -Jutarnji List.

SPREMA SE PAD POSLJEDNJEG EUROPSKOG DIKTATORA On je sljedeća meta Vladimira Putina: Na vlasti je gotovo 25 godina, ali je napravio kobnu pogrešku... -Jutarnji List. Srbija pod Aleksandrom Vučićem: Jedan vođa, jedan narod, jedan krah. SRĐAN ŠUŠNICA ŠOKIRAO SRBIJU I RS: Srbi će politički prodisati kada nestane Republike Srpske… Albin Kurti: ‘I Wouldn’t Play Chess With Vucic’ Kosovo's Vetevendosje Movement Doesn't Like Foreign Intervention - VICE. Kosovo in Crisis Travis Toon. Yabanci politics in kosovo.

Kosovo, Vetëvendosje, nationalism – yougosonic

Vetevendosje. Ko su "United Force": Kad utihnu majmunski krici, ostaju NACI simboli. CHRIS THE SWISS - DOCUMENTARIES - IN DEVELOPMENT - DSCHOINT VENTSCHR FILMPRODUKTION. Kako se francuski Nacionalni Front, koji danas predvodi Marin Le Pen, borio protiv Jugoslavije! Zašto Hrvati vole Pernara? Na deset glupih kaže jednu pametnu, a svi kusamo njegovu čorbu jer nam je otkrio tajnu koju smo ionako znali > Slobodna Dalmacija. Imamo samo formalnu toleranciju – GayEcho. MRAČNA STRANA GENIJA Tesla je budućnost vidio u eugenici, bez kave i čaja. Davor Hranjec: Nećemo graditi zidove, učinit ćemo ih apsurdnima ⋆ P-portal. Yugopapir: Mladi i religija: Crkva se trudi, ali uzalud - doba vjerovanja u natprirodna bića i sile je iza nas (1976) Banja Luko, (ne)kulturna sirotice. Bieber’s Top 10: List of Bizarre Balkan Universities.

Le phénomène Slavoj Žižek - Revue Que Faire ? Racionalist. Slučaj Pernar: Populizam na balkanski način. "On ne connaît rien de la Russie et de l'humiliation vécue par les Russes" - rts.ch - Monde. Stirring up the Spectre of New Balkan Wars. Autonomija je sloboda. Naslovnice dnevnih novina u Srbiji: Horor, strah, užas, kraj... - Front Slobode. Stara Banjaluka: “Ovdje svi piju, i Turci i kmetovi i pravoslavni i katolici, a i sveštenici sve tri vjere”

Faut-il réhabiliter Nikola Tesla ? Marina Radoš: Nikad ti neću oprostiti, državo, što si otjerala mene i još 68.000 ljudi - Lifestyle - hercegovina.info. Kako sam prvi put prešao Stari most - moja katarza – Bruno Boksic. Prometej. Kako u pozadini nacionalizma živi Republika Srpska: 'Dodik krade, a ja voće jedem samo kad mi sazori višnja' - BUKA Magazin. Pernar i Malagurski – desnica za 21. vek - Mašina. Приче из памучног свијета. RAZGOVOR - ŽIVKO GROZDANIĆ GERA: Kako da objasnim seljacima vibratore i medvjeda razapetog na krst? Punk rock in Bulgaria 1979-2008. General žive vojske. Serbia Accuses Kosovo of Planning Attack on Train. Društvene mreže spuštaju tenzije: Voz od Raške unatraške. Vlak koji je počeo voziti iz Beograda do sjevera Kosova najbizarnija je stvar koju smo danas vidjeli – Telegram.hr. Srbija /Drama: Zaustavljen srpski voz zbog informacija da se na pruzi nalazi eksploziv / Radio Sarajevo. Posle 18 godina direktan voz Beograd — K. Mitrovica (foto)

Voz na liniji Beograd-Kosovska Mitrovica prolaziće kroz Kragujevac – Kragujevčani. Serbia sends ′provocative′ train to Kosovo. Proročki tekst Dostojevskog o Srbima: Još dugo sadašnji Sloveni neće shvatiti šta je to Istočno pitanje - Nedeljnik. Vlak koji je počeo voziti iz Beograda do sjevera Kosova najbizarnija je stvar koju smo danas vidjeli – Telegram.hr. Ugledni slovenski poslovni čovjek i lobist: Bez Mesića prije 25 godina ne bi bilo samostalne Hrvatske. ANDRRA: Exploring Albanian rhapsodies gives meaning to my parents’ pasts and my own future - Kosovo 2.0Kosovo 2.0. The Return Of Yugoslavia FULL COMPILATION (Vinyl) SERBIAN WORLD MUSIC - WORLD MUSIC ASOCIJACIJA SRBIJE. ... /Bombe, zločinci i alkohol: Jezivi detalji sa snimanja filma "Lepa sela, lepo gore" / Radio Sarajevo.