background preloader

Voorbeelden circulaire economie

Facebook Twitter

Dit zijn de 4 meest innovatieve en duurzame Nederlandse startups van 2018. Op de natuur geïnspireerde coatings die weerstand verminderen en zo CO2-besparing opleveren, een lichtgewicht en betaalbare externe borstprothese, duurzame verf en hippe designinductieplaten die de energietransitie leuk maken.

Dit zijn de 4 meest innovatieve en duurzame Nederlandse startups van 2018

Dat zijn de innovatieve startups die ASN Bank dit jaar beloont. 15-11-2018 10:45 | Door: Rianne Lachmeijer Van dertig deelnemers naar vier winnende startups In september werden dertig deelnemers genomineerd voor de ASN Bank Wereldprijs georganiseerd door Voor de Wereld van Morgen. De deelnemers zijn verdeeld over drie categorieën: natuur en milieu, mens en samenleving en klimaatbescherming. Lees meer over de winnaars van vorig jaar 1. Muurverf met een minimale impact op het milieu. Wie wij zijn – C2C Expolab. AEROLIS.BE. Buzzing Urban Village Is A Testing Ground For The Circular Economy. Home. Spencer en Twikit zijn start-up en scale-up van het jaar - Ondernemen. Spencer Het Antwerpse Spencer haalde het met 28 procent van de stemmen nipt voor de Leuvense blockchainspecialist SettleMint (27%), Muuselabs (19%), Yields (16%) en Preesale (11%).

Spencer en Twikit zijn start-up en scale-up van het jaar - Ondernemen

Het idee voor Spencer onstond een paar jaar geleden bij de productontwikkelaars van November Five. Winner Archieven - Belfius Smart Belgium. Ioniqa: “De oliekraan dicht voor de plasticindustrie” Het verhaal van Ioniqa leest als een jongensboek: het jonge bedrijf startte in 2012 in het laboratorium.

Ioniqa: “De oliekraan dicht voor de plasticindustrie”

Zes jaar later staat de eerste fabriek op de planning, die 10 kiloton PET-plastic grondstoffen op continue basis kan upcyclen. Madaster. We Sell Our Furniture. We Sell Our Furniture. Wormenhotels maken Amsterdamse restaurants circulair. Ede pioniert nationaal en internationaal met integraal voedselbeleid. Weg met plastic wegwerpzakjes: voortaan met tupperwaredoos n... Carrefour pioniert.

Weg met plastic wegwerpzakjes: voortaan met tupperwaredoos n...

Vanaf vandaag mag de klant met zijn eigen tupperwaredozen of zakken naar de bedieningstogen komen en daar zijn vlees of vis laten inpakken. ‘Een volgende stap in ons duurzaamheidsbeleid’, zegt woordvoerder Baptiste van Outryve. Zo gaat het normaal aan de bedieningstogen in Carrefour: je bestelt je vlees, vis, kaas of wat je ook wil uit de traiteurafdeling. De vrouw/man achter de toog verpakt alles apart in een stuk papier, doet het in een zakje, waarop dan het etiket komt. Op het moment van consumptie thuis, haal je de etenswaren uit de verpakking en gooi je die weg. Bio-based economy - Services of the nova-Institut GmbH. Tech-startup zet blockchain in tegen plastic vervuiling.

De Engelse start-up Blockchain Development Company (BCDC) gaat blockchain gebruiken om de vervuiling door plastic tegen te gaan.

Tech-startup zet blockchain in tegen plastic vervuiling

Het nieuwe initiatief geeft bedrijven en consumenten de mogelijkheid om hun plasticvoetafdruk te compenseren met investeringen in nieuwe kunststofoplossingen. 17-11-2017 13:42 | Door: Joyce de Thouars BCDC lanceert het compensatieplan via zijn RecycleToCoin-project. Via een mobiele app kunnen consumenten en bedrijven over de hele wereld hun jaarlijkse plasticvoetafdruk berekenen. Zij kunnen deze vervolgens compenseren door compensatietokens of lokale valuta in te zetten om projecten te financieren, die de plastic vervuiling aanpakken.

Door de inzet van tokens in plaats van geld, wordt de jaarlijkse compensatie van plastic verdubbeld. Het gebruik van blockchain-technologie leidt tot volledige transparantie en verantwoording. Jaarlijks belandt 60 procent van het geproduceerde plastic of de stortplaats of in het milieu. Waarom isolatie meer oplevert dan energiebesparing. Discover 50 solutions for climate - Solutions&Co by Sparknews. Instead Of Throwing Out This Plastic Wrapper, You Eat It. If you buy a Belgian waffle at a food festival this weekend in Ubud, Bali, you’ll be able to eat the wrapper it comes in.

Instead Of Throwing Out This Plastic Wrapper, You Eat It

A waffle vendor is one of the early customers testing new food packaging made from seaweed instead of plastic: The wrapper is nutritious if it’s eaten, and if it ends up as litter, it naturally biodegrades. Bram-kerkhofs. Coffee Grounds Become Green Building Materials. Another recycled building product is lessening what goes into the landfill in surprising ways.

Coffee Grounds Become Green Building Materials

Recycled cardboard, wood scrap and corn stalks have made their ways into some green building materials, but now, even coffee grounds are part of the recycled building material recipe for both structural and non-structural building materials. An Error Occurred Setting Your User Cookie. Naar een competitief ecosysteem. Green Evelien. Dit flatgebouw van 22 verdiepingen draait helemaal op menskracht - Lowtech Magazine. Kan een 22 verdiepingen tellend flatgebouw van energie worden voorzien met alleen maar menskracht?

Dit flatgebouw van 22 verdiepingen draait helemaal op menskracht - Lowtech Magazine

Het antwoord is positief, tenminste als er gebruik wordt gemaakt van lowtech en een energiezuinige levensstijl. Voor de Universiteit van Utrecht ontwikkelden Lowtech Magazine en kunstenaar Melle Smets een bouwplan voor een volledig op menselijke energie draaiend flatgebouw met 750 bewoners. Zowel spierkracht, lichaamswarmte als afvalstoffen worden benut. De bewoners kunnen een moderne levensstijl volhouden, inclusief warme douches, computers en wasmachines. Coopstarter project. UrbanizeHub. Open Knowledge Belgium – Gathering Open Knowledge efforts in Belgium. Solvakem - Industrial ecology. Seepje - Nu verkijgbaar in een Bundles wasmiddelabonnement. Hét natuurlijk Fairtrade wasmiddel!

Seepje - Nu verkijgbaar in een Bundles wasmiddelabonnement

Bundles is niet de enige start-up die de wondere wereld van het wassen op zijn kop zet. Jasper en Melvin hebben met Seepje duurzaam wassen op een fantastische manier een nieuwe dimensie gegeven. Hoe het seept De schillen van de Sapindus Mukorossi vrucht uit Nepal bevatten een natuurlijke vorm van zeep, saponine genaamd. In Nepal gebruiken ze dit cadeautje van moeder natuur om hun kleren te wassen. Jasper en Melvin kwamen in contact met Hari, een Nepalese schillenboer, en besloten hun studiefinanciering bij elkaar te schrapen om een eerste lading schillen richting Nederland te verschepen.

Fairtrade Ze vonden dat duurzaam en biologisch wassen niet voldoende is, maar dat ook de leef- en werkomstandigheden in Nepal van groot belang zijn. Een mooie bijkomstigheid van de schillenhandel in Nepal is dat de bossen met Sapindus bomen nu ineens erg waardevol zijn waardoor ze niet meer gekapt hoeven te worden. CIRCULARISE. Making food from organic waste. When I last did research on The Blue Economy, I ran into this article with the title “Renewable energy ‘simply won’t work’: Top Google engineers”(1).

making food from organic waste

It caught my attention, and I must say I was really surprised by the outcome. Joint venture DSM en Evonik verduurzaamt viskweek. DSM en Evonik hebben een joint venture opgericht voor de productie van omega 3-vetzuren voor diervoeding uit algen. Daarmee bieden ze een duurzaam alternatief voor visolie. 08-03-2017 13:30 | Door: Chris Thijssen Volgens de bedrijven maken ze het voor het eerst mogelijk om zonder gebruik van visolie van wildgevangen vis, een eindige bron, omega 3-vetzuren voor huisdiervoeding en kweekvis te produceren. Duurzame viskweek De vraag naar omega 3-vetzuren voor diervoeding stijgt volgens DSM en Evonik. Door een duurzamer alternatief te bieden voor omega 3-vetzuren uit wildgevangen vis, zeggen de bedrijven bij te dragen aan het behoud van de ecologische balans en biodiversiteit van oceanen.

Productiefaciliteit Om de productie van het product op te schalen, bouwen de bedrijven gezamenlijk een productiefaciliteit op commerciële schaal in de Verenigde Staten. De faciliteit, die op een bestaand terrein van Evonik wordt gebouwd, wordt naar verwachting in 2019 in gebruik genomen. Schimmel: Het Plastic van de Toekomst - Motherboard.

Dit is deel 1 van onze nieuwe serie Microbros, een serie over hoe micro-organismen de mensheid gaan redden. Deel 2 komt binnenkort online! Plastic is een geweldig product: het is goedkoop, makkelijk te produceren en extreem veelzijdig. Het is ontegenzeggelijk waar dat de wereld sinds de uitvinding van oliegebaseerd plastic onherkenbaar is veranderd. Het materiaal heeft alleen één groot nadeel – het vergaat nauwelijks in de natuur. Homepage — Synapse. Biorizon onderzoekt of biomassa zoals koeien- en varkensmest als grondstof kan dienen voor plastic. Open Source Ecology. Connecting the Collaborative Economy.

Flanders increases funding for imec's research with € 29 million - Leuven Mindgate. Concept. Living self-healing concrete can repair itself in three weeks. Concrete is the most used material in the building industry, because it is such a versatile material. But no matter how you tweak it, one thing is certain: at some point it will crack. These mini, man-made ‘glaciers’ are helping Himalayan farmers. Eco Treasures - Home. Een energieneutraal huis kost maar €38.000. De hoge kosten van energieneutraal bouwen worden vaak aangevoerd als reden om af te zien van deze milieuvriendelijke ontwikkeling. Maar een energieneutraal huis hoeft helemaal niet duur te zijn. Dat toont het Franse architectenbureau Multiple Studio aan met hun Popup House: een ruim, goedkoop energieneutraal huis. De architecten van Multiple Studio ontwikkelden een PopUp House dat je helemaal uit elkaar kunt halen en geheel kunt hergebruiken.

Een verwarming is overbodig door het gebruik van unieke isolatieblokken. Volgens de Dutch Design Studio is het bouwsysteem kinderlijk eenvoudig. Energieneutraal huis is op te leveren als Passiefhuis Alle blokken en platen worden direct op de juiste maat besteld. Onze projecten. Regenerative Design Institute at Commonweal Garden.

Dagvers I Gezonde biologische kant-en-klaarmaaltijden voor iedereen. Tondelier wordt een hedendaagse stadswijk in Gent. Food lab Proef! Wie we zijn. Creazi … … is een innovatief project opgestart door kringwinkel OKAZI in samenwerking met Stad Hasselt! … is een inventieve én creatieve oplossing voor de hedendaagse afvalproblematiek met een passie voor duurzaamheid en creativiteit!

… verzamelt gratis materialen voor de kunsten en biedt deze aan in een groot magazijn aan iedereen die er creatief mee aan de slag wil gaan. Hoe gaat het in zijn werk? De materialen worden verzameld door onze vrijwilligers, geschonken door bedrijven en particulieren. Ons reglement* in een notendop. Lid worden: keuze uit individueel lid worden of als vereniging. Ga je aan de slag met materialen van Creazi, dan toon je ons het resultaat van je creatieve arbeid. Lasersnijden & Lasergraveren. Think about food waste. Sinaasappelschillen: een reststroom vol waarde. Sinaasappelschillen worden vaak gezien als afval, terwijl de schillen vol bruikbare stoffen zitten. Door van die stoffen nieuwe producten te maken, creëren verschillende bedrijven kansen voor deze waardevolle afvalstroom. Jaarlijks belanden in Nederland honderden miljoenen kilo’s sinaasappelschillen bij het afval. Een groot deel daarvan wordt weggegooid door restaurants, cafés, sapproducenten en supermarkten.

Deze reststroom, meer dan 10.000 vrachtwagens vol, wordt voornamelijk verbrand of vergist tot biogas. Dit levert echter weinig op, omdat de schillen vol water zitten. This Dutch Company Turns Demolished Buildings Into Beautiful Materials. One of the newest buildings on Gouvernestraat, a road in Rotterdam, is actually one of the oldest—but you wouldn't be able to tell from looking at it. By all accounts, the petite house looks thoroughly modern, thanks to its Spartan facade and lack of architectural flourishes. How and why this startup is producing Cow-Free Synthetic Milk. Patagonia's Next Jacket Will Be Made of Spider Silk. Spider silk technology is tougher, stronger, and more sustainable to make than traditional threads. Hét abonnement voor het duurzaamste witgoed!