background preloader

Principes van circulaire economie

Facebook Twitter

600 jongeren in de ban van bezit! “Een vermogensbelasting voor herverdeling van rijkdom” “Nood aan investeringen in de deeleconomie” “Ontstressen door te consuminderen” Jeugddienst Globelink organiseert jaarlijks KRAS, het scholierenparlement.

600 jongeren in de ban van bezit!

Het komende schooljaar gaan wij actief aan de slag met een 600-tal jongeren tussen 16 en 18 jaar rond bezit. Wij willen onze jongeren graag in debat laten gaan met mensen uit de praktijk, en dus zijn we op dit moment het brede werkveld aan het contacteren van organisaties die met het thema bezig zijn. OVAM lijkt hierin zeker een belangrijke speler! Zou u ons kunnen vertellen bij wie van jullie medewerkers we het best terecht kunnen met onderstaande 3-delige oproep? KRAS is een discussie- en rollenspel dat leerlingen van de derde graad secundair onderwijs de kans biedt om hun onversneden mening en KRASse uitspraken op de wereld los te laten. Start - EDGE KIT. NIEUW: EllenMacArthurFoundation TheNewPlasticsEconomy 19012016.

VPRO Tegenlicht reportage: Einde van bezit. Tegenlicht Lab met Thomas Rau uitvergroten © VPRO Tegenlicht Wat betekent het voor het productieproces als we niet langer spullen bezitten, maar alleen gebruiken?

VPRO Tegenlicht reportage: Einde van bezit

Een Tegenlicht Lab met Thomas Rau. We staan op de grens van een wezenlijke gedragsverandering. Grondstoffenrevolutie by PIME Provincie Antwerpen on Prezi. Lesideeën over grondstoffen, levenscyclus en mijnbouw. Wil je jouw leerlingen iets bijleren over de oorsprong en de levensloop van onze spullen?

Lessen, spelfiches, filmpjes Thema: Levenscyclus producten/ mining Doelgroep: Secundair onderwijs 2015 – circulaire_economie

Wil je hen laten stilstaan bij de negatieve effecten van mijnbouw in het Zuiden en onze wegwerpcultuur?

Lesideeën over grondstoffen, levenscyclus en mijnbouw

OVAM by Wannes Van Giel on Prezi. Achtergrond bij de prezi Sluit de materiaalkringlopen. KUL Ppt Imade Lokale productie op maat. 20140512 UHasselt BMI. Circular Economy with Dame Ellen MacArthur – The One Young World Summit 2014. The Circular Economy. The circular economy: from consumer to user. Decoupling, natural resource use and environmental impacts from economic growth, PDF, ENGLISH. Vlaams Materialenprogramma. Infografieken van Plan C. Naar een circulaire economie. Leefmilieu Brussel nieuwsbrief circulaire economie maart, april, mei 2015. Circulaire Economie, Hefboom voor uw bedrijf- REFLECT 07 - Mei 2015 by VBO-FEB.

Sense & Sustainability 2. The Story of Solutions - The Story of Stuff Project. Moving towards a circular economy (short version) Video Terzake - Afval bestaat niet meer. Educatieve Lesmodule - Mycircularfuture. Video: Heroverwegen van vooruitgang: de circulaire economie. The Story of Stuff. Video: Wat is Cradle to Cradle? Infografiek, CE voor banden, Plan-C. Banden.

Infografiek, CE voor banden, Plan-C

Je staat er misschien niet bij stil, maar als je autobanden hun beste tijd gehad hebben, staat er een organisatie klaar die zich full time bezighoudt met de inzameling en verwerking van in België afgedankte banden, in 2014 zo’n 70.438 ton. Recytyre heet deze beheersorganisatie. Ze geeft uitvoering aan de wettelijke aanvaardingsplicht voor afgedankte banden in België. Maar Recytyre wil meer doen dan inzamelen en verwerken. De organisatie verkent ook hoogwaardige nieuwe toepassingen en business modellen voor banden. Vergeet je band niet Je kent Recytyre misschien van hun ‘Vergeet je band niet’-actie, die chauffeurs wijst op het belang van netjes opgepompte banden.

Op het eerst zicht een actie tegen de winkel van de bandensector, die toch graag gewoon zoveel mogelijk banden verkoopt? "Preventie en sensibilisering vormen een belangrijk onderdeel van de milieubeleidsovereenkomst (MBO) tussen de OVAM en de sector. " Tired of your tyres? Hoe circulair is de bandensector? - Blog. Product <=> Dienst. Nieuwe businessmodellen in de circulaire economie. Report 'A circular economy for smart devices'

6 modellen om elektronica circulair te maken - Blog. Green Alliance, een Britse denktank, zocht uit hoe smart devices - smartphones, tablets en laptops - meer circulair ingezet kunnen worden.

6 modellen om elektronica circulair te maken - Blog

De groep kwam tot zes modellen die interventies vragen op het niveau van hardware, software en/of business model. Het doel van de circulaire economie is om materialen met een maximaal behoud van hun waarde te laten circuleren in de economie. De te volgen strategieën hiervoor zijn: hergebruik, herstel, renovatie en recyclage. En dat in deze volgorde van voorkeur. Innovatieve businessmodellen, zoals product-dienst systemen zorgen ervoor dat zowel producent als gebruiker voldoende prikkels krijgen om deze strategieën te volgen.

Dat is de algemene theorie, maar wat betekent dat nu voor een concrete productgroep? In 2013 werd voor 2 miljard dollar aan tweedehands Apple-toestellen verkocht op eBay. Toch is er nog een immens onderbenut potentieel. Zes circulaire economie modellen Er is niet één enkel circulair economie model voor de consumentenelektronica. Home - Close The Loop. Vijf stappen in de richting van een circulaire mode - Blog. Onze collega Veerle trok naar het Londen Resource event, en nam van de gelegenheid gebruik om in London City enkele vooruitstrevende initiatieven op het vlak van circulaire mode te bezoeken.

Vijf stappen in de richting van een circulaire mode - Blog

Haar verslag. Soms zeggen we in het Fashion Flows-team wel eens lacherig (lichtjes jaloers) dat het Verenigd Koninkrijk een stap verder staat op het gebied van circulaire mode dan wij. En ja, when in London, wordt het duidelijk dat fijne initiatieven er ook effectief voet aan de grond krijgen. Een staalkaart met vijf initiatieven die aantonen dat circulair mode een haalbare kaart is. 1. Daar begint het al; in Londen bestaat er zoiets als een volbloed Centre for Sustainable Fashion, een onderzoekscentrum gekoppeld aan de University of Arts. 2.

Infografiek: CE, de technische cyclus, Plan-C. De vloek van de grondstoffen. Wat doet u voor mijn toekomst? Dat is de titel van het boek dat een aantal jongeren vanochtend aan gouverneur Leon Frissen en gedeputeerde Bert Kersten overhandigde.

Wat doet u voor mijn toekomst?

Ook alle Provinciale Statenleden ontvangen vandaag een exemplaar. In het boek "Wat doet u voor mijn toekomst" onderzoeken 24 Limburgse jongeren hoe de verantwoordelijken van vandaag werken aan een duurzame toekomst in hun provincie. Ze gaan h iervoor in gesprek met 25 toonaangevende bedrijven en organisaties zoals Van Gansewinnkel, Gulpener bierbrouwerij, DSM, Pinkpop, Waterleidingmaatschappij Limburg (WML), de Floriade en de Provincie zelf. Economie circulaire.