background preloader

BIB en Netwerking afval/materialen/circulaire economie

Facebook Twitter

Hier kun je interessante lectuur, werkdocumenten en inspiratie vinden om met het thema circulaire economie aan de slag te gaan.
We posten er ook interessante studiedagen en workshops op.

Daar kun je inspiratie vinden voor interessante en boeiende sprekers en organisaties over het thema. 10 november 2016 NME-dag Markt - Departement Leefmilieu, Natuur en Energie. 10 november 2016 is hét moment waarop geïnteresseerden en professionelen in Natuur- en Milieueducatie en Educatie voor Duurzame Ontwikkeling elkaar opnieuw ontmoeten.

10 november 2016 NME-dag Markt - Departement Leefmilieu, Natuur en Energie

De dienst Milieuvorming en –educatie organiseert dan de tweejaarlijkse NME-dag Markt in het Congres- en Erfgoedcentrum Lamot in Mechelen. Je kan er kiezen uit één van de vele workshops, rondetafelgesprekken, lezingen, excursies, een speakerscorner, … en de markt met infostands bezoeken. Na een inspirerende uiteenzetting ‘Eerste Hulp bij Klimaatverwarring’ door Pieter Boussemaere volgt een boeiende mix van keuzesessies. Het programma is dynamischer dan de vorige jaren. Op 10 november ben je helemaal vrij om te kiezen waar je zin in hebt: van de ene workshop naar de andere hollen, een hele dag op de NME-markt rondhangen, in de cosy hoek anderen ontmoeten … -> Bekijk hier alle keuzesessies Download hier hetProgrammaschema NME-dag Markt 2016 (62 kB).

Opgelet: 250 deelnemers is het maximum. Ingeschreven voor de NME-dag? Locatie. De Wereld redden, Michel Bauwens. Elk duurzaam model voor de toekomst zal een antwoord moeten bieden op de vraag hoe je bevrijde individuen tot meer samenwerking krijgt.

De Wereld redden, Michel Bauwens

Het peer-to-peermodel dat Michel Bauwens voorstelt in zijn boek De wereld redden, biedt alvast heel wat inspiratie. Het confronteert ook de kunstwereld met een paar fundamentele vragen. In 1772 ronden Diderot en d’Alembert een ambitieus project af: het concept van de kennis veranderen. Zoals Diderot schrijft, ‘is het doel van een encyclopedie het verzamelen van de kennis die over de wereld verspreid is en haar als systeem aan onze samenleving te presenteren’.

Dit werk staat symbool voor een trendbreuk in de visie op kennis. . © Ben Raes Twee eeuwen later dus. En dan nu: slechts een generatie later, mijn tieners thuis. De revolutie van internet Volgens Michel Bauwens, auteur van De wereld redden. Deze ontwikkelingen passen in de radicale evolutie die onze samenleving ondergaat door de laatste golf van technologische innovaties. Wat doet u voor mijn toekomst? Dat is de titel van het boek dat een aantal jongeren vanochtend aan gouverneur Leon Frissen en gedeputeerde Bert Kersten overhandigde.

Wat doet u voor mijn toekomst?

Ook alle Provinciale Statenleden ontvangen vandaag een exemplaar. In het boek "Wat doet u voor mijn toekomst" onderzoeken 24 Limburgse jongeren hoe de verantwoordelijken van vandaag werken aan een duurzame toekomst in hun provincie. Ze gaan h iervoor in gesprek met 25 toonaangevende bedrijven en organisaties zoals Van Gansewinnkel, Gulpener bierbrouwerij, DSM, Pinkpop, Waterleidingmaatschappij Limburg (WML), de Floriade en de Provincie zelf. Voorwoorden zijn van top eco-chemicus Michael Braungart en de zakenvrouw Anne-Marie Rakhorst. Product <=> Dienst. Nieuwe businessmodellen in de circulaire economie. De Upcycle door Michael Braungart, William McDonough - Scriptum uitgeverij. Michael BraungartWilliam McDonough Status:Nieuw 2013 - Onze prijs € 19,95 Van William McDonough en Michael Braungart, de auteurs van Cradle to Cradle, misschien wel het meest invloedrijke ecologische manifest van onze tijd, komt een indringende nieuwe oproep om een nieuwe voorstelling te maken van de maatschappij.

De Upcycle door Michael Braungart, William McDonough - Scriptum uitgeverij.

Een praktisch en uitdagend plan om voorbij duurzaamheid te denken, aan een wereld waarin elke menselijke handeling een positief effect heeft en overvloed creëert. Duurzaamheid gaat niet over minder dingen slecht doen, maar over méér dingen goed doen. Dit boek toont aan hoe we kunnen bijdragen aan een gezonder en kwalitatief hoogwaardiger leven. Zonder de angst dat we daarmee de planeet te kort doen. ‘De Upcycle’ is een boek over creativiteit, over groots denken, zelfs als we klein moeten handelen, en over het aanpakken van problemen met een voorkeur voor actie. De optimist zegt date het glas halfvol is en de pessimest zegt dat het halfleeg is. Bill Clinton, uit het voorwoord. Duurzaam en succesvol ondernemen. Recycle!

Europa ontdekt de blauwe economie van Gunter Pauli - Beleid. Gunter Pauli verzamelt even snel airmiles als wij voetbalprentjes bij elkaar sparen.

Europa ontdekt de blauwe economie van Gunter Pauli - Beleid

En dat voor een ecologist? "Ik maak me geen zorgen om mijn ecologische voetafdruk", lacht Gunter Pauli. "Ik heb die gecompenseerd door 8000 vierkante kilometer regenwoud aan te planten. In theorie mogen mijn vijf kinderen en ikzelf gedurende 140 jaar alle dagen de wereld mogen rondvliegen. " De uitspraak typeert Gunter Pauli.

Intussen zijn al 188 van de duurzame ZERI-projecten ook echt gerealiseerd. Koffieboerderijtjes die paddenstoelen kweken, veranderen de structuur van een wereldeconomie toch niet? Pauli: "We zitten intussen op een ander niveau. Zoals? Pauli: "U kent het voorbeeld van steenpapier? "Al achttien jaar werken 200 onderzoekers van mijn netwerk aan steenpapier. "Ik heb het aan vele instanties in Europa gepresenteerd, maar niemand was geïnteresseerd. Europa is China niet. Pauli: "Dat is de grote uitdaging die ik steeds meer aanvoel: Europa moet opnieuw kansen leren te grijpen. Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things - William McDonough, Michael Braungart.

Te ontlenen in de Mundo- bib Brussel – circulaire_economie