background preloader

Reportage och krönika

Facebook Twitter

Svenskläraren tolkar begreppen genrer respektive texttyper. De olika begreppen genrer och texttyper förekommer flitigt i skolans värld, men vad är vad?

Svenskläraren tolkar begreppen genrer respektive texttyper

Och vad ska vi använda för att benämna de olika texter eleverna ska lära sig behärska enligt Lgr11? Jag kommer försöka reda ut och tolka begreppen och varför vi ser så olika på dem. Jag kommer också lista de olika familjerna av texttyper och visa på vilka texter som hör hemma i det centrala innehållet i svenska och vilka som inte gör det genom att skriva exempel på olika texttyper efter varje familj. I slutet av denna text finns ett delat dokument samt Canvas här med de olika texttyperna likt bilden nedan om ni vill skriva ut och sätta upp i klassrummet: Bild: Varför reda ut det? Till att börja med ska jag svara på varför det här är viktigt för mig.

Vad gäller? Svaret jag kom fram till är att vi ska använda oss av begreppet texttyper i grundskolan. Litteraturvetenskap och språkvetenskap förväxlar begreppen Olika indelningar eller familjer – vilken gäller i Lgr11? Texxtyper i skolan enligt Lgr11. Portal.boden. Skrivmall krönika » Meningar med elever. Jenny Strömstedt: En riktig man gör vad fan han vill. Riksdagskvinnor och skvallerstoff Det finns något kittlande med alla dessa svenska riksdagskvinnor som plötsligt blir hetstoff i skvallerpressen när deras gener paras med världskändisar.

Jenny Strömstedt: En riktig man gör vad fan han vill

Tidigare hade vi före detta migrationsminister Barbro Holmberg som har barnbarn med Tiger Woods, via dottern Elin. Nu är det förste vice talman Susanne Eberstein som är mormor åt Hugh Grants senaste tillökning med dottern Anna. Jag tror att det är en trend. Statsministern lär till exempel få barnbarn med Filippa Reinfeldt. Veckans Steffo Fram till dess att min studiopartner Steffo röstas ut ur familjeunderhållningen "Let's dance" kommer jag att bringa er veckobulletiner om hans väl och verk. ...Och veckans citat Yttrandefrihet och integritet är våra kärnvärden.

När dessa ord kommer från informationrevolutionära Bahnhofs vd Jon Karlung så vet man att något har gått riktigt snett. Jag har sett Zlatanfilmen tolv gånger nu. Rassarna kanske inte vill ha Zlatan, men Zlatan pissar på rassarna. Linda Skugge: Jobbkrisen är en bluff. Detta är en debattartikel.

Linda Skugge: Jobbkrisen är en bluff

Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. – Ge mig tjugo minuter så ska jag fixa ett jobb! Så sa jag till Fredrik Eddahri (Big Fred) när han intervjuade mig för jobbgrillen.se. Säger man så blir folk jätteupprörda. För det finns ju inga jobb, sägs det. Det finns inget som gör mig mer upprörd än unga som säger att politikerna måste skapa fler jobb. Jobb är ingenting du får – utan något du skapar och skaffar dig själv. Sedan tonåren har jag alltid haft jobb. Jag har aldrig ”fått” ett jobb. I dag driver jag två bolag inom bok- och pr-branschen, vi söker ständigt folk, gärna unga människor.

Det vanligaste är att de inte är tillgängliga. Sedan påstår de att de är stresståliga och gillar att hugga i men efter endast någon vecka vill de inte gå ut och göra ett ärende för att det snöar och är för kallt. Jag kan rada upp hur många exempel som helst på odugliga ungdomar. Vet ni vad jag gör på mitt jobb? Hur svårt kan det vara? Krönika mall - Skriva krönika. Krönika mall - Skriva krönika Vill du skriva en krönika?

Krönika mall - Skriva krönika

Många krönikor är uppbyggda på likartat sätt. Se vår gratis mall för krönikor för att inspireras till att skriva en superfin krönika. Gratis mallar och exempel på dokument på Mallar.info. Allmänt om att skriva krönika Krönikor är relativt fritt skrivna texter, men att utgå från en mall kan ändå vara givande. Mall för krönikan: Krönikans rubrik [ska tydligt visa vad krönikan handlar om] Inledning Inledningen ger läsaren en bakgrund till ämnet och sammanfattar krönikans huvudinnehåll. Brödtext Detta är krönikans mest omfattande del.

Avslutande och konkluderande del Denna del sammanfattar krönikans huvudinnehåll och drar ofta en slutsats. Bilder Krönikan kan med fördel innehålla bilder för att ge ett tydligt sammanhang för texten och för att läsarens lättare ska känna igen sig. Relaterade mallar:• Debattartikel mall • Reportage mall - Skriva reportage. Att skriva ett reportage. Sebbe visste att han snart skulle dö. Skolan har börjat.

Sebbe visste att han snart skulle dö

Men inte för Sebastian Rajakero. Han fick inte det här sommarlovet, det blev inte några fler fotbollsmatcher. För första gången gick motståndaren inte att finta. Sebbe ska snart dö. Det vet han. Vi sitter i tv-rummet hemma i lägenheten i Tynnered. Några dagar senare. Det surrar från pumparna i droppställningen. Dags för kvällsmat. Sebbe lutar huvudet bakåt och blundar. Avdelning 305, barnonkologen på Östra sjukhuset.Det står "Välkommen Sebastian" på skrivtavlan i rum 6.

Det blir långfredag. Framåt kvällen känner sig Sussie och Palle lugnare. Klockan 04.42 på annandag påsk tar Sebbe sitt sista andetag. Det är tretton korta steg i gräset mellan Sebbes och Johannes gravar på Tuve kyrkogård.