background preloader

Digitala verktyg

Facebook Twitter

Datalogiskt tänkande/kodning

IKTsidan – Lust, motivation och lärande. File download. Skolbiblioteksbloggen. I Google Scholar kan du söka efter vetenskaplig litteratur från världens alla hörn.

Skolbiblioteksbloggen

Här hittar du avhandlingar, böcker, artiklar och mycket mer från akademiska förlag, yrkessamfund, preprintarkiv, universitet och andra akademiska organisationer. Mycket finns i fulltext men vissa artiklar kan du bara se abstract på, då måste du gå vidare för att få tillgång till artikeln eller boken. För att söka går du till scholar.google.seSök som i Googles vanliga enkla sökning. Vi sökte på litteracitet och fick följande träffar. Utmaningen nu är att kunna läsa träfflistan som ser lite annorlunda ut framför allt när man tittar närmare på den. Pil 1: Citerat av XX. Språkutvecklande övningar med Kahoot! Med anledning av mitt förra inlägg där vi använde oss av Kahoot i elevernas språkutveckling har jag fått frågor om hur man kan använda Kahoot, om det behövs inloggning för eleverna mm.

Språkutvecklande övningar med Kahoot!

Därav skriver jag det här inlägget som enbart handlar om Kahoot och hur man kan använda sig av det i sin undervisning. Precis som alla andra verktyg tycker jag personligen inte att användandet av verktyget ska vara ett självändamål utan Kahoot bör ses som en resurs i lärandet som pågår. Använd Kahoot i det arbetsområde ni jobbar med! Hoppas det här inlägget ger svar på de frågor som uppstod i och med mitt förra inlägg!

Länk till förra inlägg: Kahoot är en webbresurs där du skapar ett konto (gratis) för att sedan skapa interaktiva frågesporter så kallade Quiz. Vad behöver eleverna? Eleverna kopplar sedan upp sig till Kahoot (Kahoot.it) samtidigt fyller i den gamepin som genereras när du startar spelet och besvarar sedan frågorna i den quiz du valt att spela. Skriva sig till läsning. Lust, motivation och lärande. Mind Mapping. IKT. Film 2: Att skapa ett Glogster-klassrum - glogsterswedish. Bevaka dina intressen på Twitter - Så här gör du.

Twitter är en favoritkanal för mig som följer med om dagarna på jobbet, hemma och semestern. Mitt nuvarande jobb som SEO-konsult fick jag via Twitter och sedan dess har det gett min arbetsgivare nya kunder, partners och utvecklat mig på ett sätt som jag inte kunde ana när jag registrerade mig för ett konto. Twitter handlar inte bara om att engagera sig med andra människor utan också kunskapsöverföring. Det har blivit lite av en ersättningstjänst för den gamla RSS-läsaren Google Reader som blev nedlagd.

Och med Twitter följer vi bloggaren, istället för bloggen. Men om vi har många intressen och följer många människor så kan Twitter snabbt bli svårt att följa och ganska snabbt kan man missa det som är riktigt intressant för oss. Vad gillar jag att läsa, prata om och dela på Twitter? ”google analytics” lang:sv. En-v5 - emaze. Hur man skapar ett ordmoln? Nio appar för att lära sig svenskaPinned: 23 Feb 2015 Sfichatt: ett nytt och annorlunda lärarrum!

Hur man skapar ett ordmoln?

Pinned: 15 Feb 2015 Sfipaddan.se behöver din hjälp! Evernote för lärare och andra kunskapssugna. Ber om ursäkt, alla som suttit och stirrat håglösa på skärmen sedan i måndags och bara väntat på min blogg.

Evernote för lärare och andra kunskapssugna

Har inte hunnit skriva. Jobbar på med att färdigställa boken Akademiska Studier – så lyckas du! Manuset skall vara klart den här veckan, och sedan lite puts. Min förläggare skall ha arbetet på skrivbordet den 7 augusti är planen. PowToon, free business presentation software animated video maker and PowerPoint alternative. Creative Commons. En infographic skapad av Shihaam Donnelly som förklarar hur CC (creative commons licenser) fungerar.

Creative Commons

Nedan beskriver jag de olika delarna av en CC-licens. Tänk på att andra lagt ner tid och energi på att skapa sådant som du har användning för (bilder, musik, texter, filmer mm), så länka hellre en gång för mycket än en gång för lite till ursprungsskaparen av verket. CC Erkännande. Alla cc-licenser har erkännande. Det betyder att de som använder det du skapat måste ge dig erkännande, d v s ange dig som upphovsman och i övrigt följa de andra cc-villkor som du lagt i licensen. CC Icke kommersiell. CC Inga bearbetningar. CC Dela lika. De sex vanligaste licenserna av CC där man kombinerar ihop ovanstående symboler. ”CC BY” Andra får ändra, bygga vidare på, distribuera vidare (även kommersiellt) det som du skapat. Almanacka, kalender. Kahoot!

Idag tänkte jag ge ett konkret tips på ett roligt och användbart verktyg i undervisningen, nämligen Kahoot.

Kahoot!

Har du aldrig spelat Kahoot så kan man bäst förklara det genom att säga att det är en interaktiv frågesport, där du som lärare skapar frågor och svarsalternativ och där sedan eleverna kopplar upp sig mot spelet och spelar tillsammans. Canva och årshjul. Har nu testat Canva ett par gånger och är helt såld!

Canva och årshjul

Har tittat på Canva tidigare men inte hunnit med att kika vidare utan den blev liggande i min "testa-sen"-mapp. Skype in the classroom - Skype in the classroom. iPad. Pedagogverkstan - Bidrag till pedagogisk utveckling i förkola och skola. Make Your Images Interactive - ThingLink. Keynote-mall för Grej of the Day - Tutman. En mellanstadielärare i Umeå, Micael Hermansson, började för några år sedan att inleda skoldagen med mikrolektioner.

Keynote-mall för Grej of the Day - Tutman

En liten föreläsning på några minuter om något, en person eller ett fenomen, som påverkat världshistorien. Något inspirerande, som alla elever orkar fokusera på och kan komma ihåg som något de lärt sig just den dagen. Dagens grej. Elevernas respons var lätt att tolka: det här funkar och är roligt! Häromåret började idén spridas i olika lärarnätverk och nu har Grej of the Day, som metoden kommit att kallas, vuxit viralt till en riktig succé. Föreläsningarna behöver inte använda sig av en presentation, typ PowerPoint eller Keynote, men det är förstås vanligt.

BFL i undervisning. BFL i undervisning – en metodöversikt Innehåll:En metodöversikt1 Tydliggöra mål och kriterier för framgång >>2 Skapa aktiviteter som synliggör lärandet >>3 Återkoppling som för lärandet framåt >>4 Aktivera eleverna som lärresurser för varandra >>5 Aktivera eleven som ägare av sin egen lärprocess >> Bedömning för lärande i undervisning Skolforskaren Dylan Wiliam som tagit fram de fem bedömning-för-lärande-strategierna har också presenterat praktiska tekniker som kan användas för att arbeta med strategierna i undervisning.

BFL i undervisning

Många av teknikerna fungerar genom att ge eleverna möjlighet till reflektion och genom att aktivera dem. Andra tekniker syftar främst till att ge läraren återkoppling på vad eleverna får ut av undervisningen eller att signalera till läraren när eleverna inte förstår det som undervisningen handlar om. Appar för elever i behov av läs- och skrivstöd.

By phaewilk MorgueFile Jag brinner för att alla elever ska få tillgång till litteraturen, att få uppleva bokstävernas underbara värld.

Appar för elever i behov av läs- och skrivstöd

Jag är själv en bokmal men läser idag nästan uteslutande med öronen (jag lyssnar på ljudböcker). Inte för att jag har läs- och skrivproblem utan för att jag gillar det:) Jag har ett val. Fördomar finns överallt, och mer än en gång har jag fått höra: äh du har ju inte läst boken, du har ju bara lyssnat på den…. Jag brukar upplysa dem om att man kan läsa med både ögon och öron;) Trots detta är det för en del människor inte helt rumsrent att lyssna på ljudböcker, ”det är inte att läsa på riktigt”.