background preloader

Skriva sig till läsning

Skriva sig till läsning

http://www.scoop.it/t/skriva-sig-till-lasning

Related:  läs-och skrivundervisningSTLDigitala verktygASLSKUA

Läs- och skrivdagen Då har jag varit och föreläst för lärarfortbildningarna i Stockholm på Läs- och skrivdagen. Första gången med mikrofon och på en liten scen. Skrämmande men roligt! ASL inspirationscafé: Lust och motivation är bränsle för skrivandet! Publicerad av Charlotte Christoffersen På ett ASL inspirationscafé berättar Anna Cederpil om den dag då hennes elever i åk 1 upptäcker att bord och stolar är omkullvälta i deras klassrum. Mitt i röran hittar barnen ett stort gyllene ägg. Detta är inledningen till flera veckors intensivt arbete med ‘Att Skriva sig till Läsning’ med iPads som skrivverktyg. Språkutvecklande övningar med Kahoot! Med anledning av mitt förra inlägg där vi använde oss av Kahoot i elevernas språkutveckling har jag fått frågor om hur man kan använda Kahoot, om det behövs inloggning för eleverna mm. Därav skriver jag det här inlägget som enbart handlar om Kahoot och hur man kan använda sig av det i sin undervisning. Precis som alla andra verktyg tycker jag personligen inte att användandet av verktyget ska vara ett självändamål utan Kahoot bör ses som en resurs i lärandet som pågår.

Allt hänger ihop i ASL-arbetet på Rosengårdsskolan Det märks att det är mycket språkande i förskoleklasserna på Rosengårdsskolan. Väggarna är täckta av bilder och texter som barnen har skapat. Det är tydligt att de har sitt ursprung från upplevelser och litteratur. Estela Garcia & Bozena Kondrat är förskollärare på Rosengårdsskolan. De båda har lång erfarenhet av att arbeta språkutvecklande.

Har du läst ”Aktiv läskraft”? Vi är nog många som vid det här laget har läst ALK, dvs. ”Aktiv läskraft”, av Barbro Westlund!? Du som inte tillhör vår skara undrar kanske om det är värt besväret? Boken ger en bra teoretisk genomgång. Vi får exempelvis en repetition av schemateori, transaktionsteori, skillnaden mellan strategier och färdigheter men blir också påminda om några undervisningsmetoder som INTE verkar ha någon bevislig effekt på läsförståelsen.

”Läsa-skriva-räkna-garanti för lågstadiet införs 2017” Nytt lågstadielöfte. Rekordmånga lämnade förra året högstadiet utan ­gymnasiebehörighet. Det finländska exemplet visar att vi måste sätta in stöd ­tidigare än i dag. Att Skriva sig till Läsning – men sen då? Publicerad av Charlotte Christoffersen Jenny Olsson Mohammad-Ali, Kirsebergsskolan och Anette Liuzzi, Fridhemsskolan Hur fortsätter man skrivandet på dator i åk 2 och 3? Bevaka dina intressen på Twitter - Så här gör du Twitter är en favoritkanal för mig som följer med om dagarna på jobbet, hemma och semestern. Mitt nuvarande jobb som SEO-konsult fick jag via Twitter och sedan dess har det gett min arbetsgivare nya kunder, partners och utvecklat mig på ett sätt som jag inte kunde ana när jag registrerade mig för ett konto. Twitter handlar inte bara om att engagera sig med andra människor utan också kunskapsöverföring.

Ordlistor som skrivuppgift i ASL Under en handledningsdag i Malmö lyfter ArneTrageton fram ordlistor som en ypperlig form för barnens skrivande. "De är bra, för ordlistor kan man göra på många olika sätt.", säger Trageton. Trageton (2014) skriver att produktion av ordlistor och ordböcker utgör en bra övergång mellan bokstavsräckor och mer komplicerade texter. 6-åringar kan i genomsnitt omkring 6000 ord muntligt. Det kan bli många ordböcker av det. Språkutvecklande arbete om djur I samband med vårt arbete kring världsdelarna uttryckte eleverna i åk 2 önskemål om att lära sig mer om djur i världen. Det är roligt att kunna utgå ifrån elevernas intressen och bra faktatexter finns att tillgå på ne.se. Tanken är att vi kan integrera många ämnen i djurtemat och även få in hur man ger kamratrespons. Djurtemat inleddes med en film om Austins fjäril. Filmen handlar om en kille som ritar av en fjäril och sedan får tips och råd av sina kompisar hur han kan förbättra bilden. Hur kan man ge tips till en kompis på ett bra sätt?

Bilderböcker Bilderböcker var en av de saker som togs upp av Sara Persson på hennes seminarie under konferensen "Flerspråkighet i fokus" i Stockholm i år. Nu är det dags för mig att prova. Jag kommer börja i min franskundervisning. Vi har just nu ett arbetsområde där vi har mest fokus på att tala och att lyssna. Vi är i första fasen i cirkelmodellen, där vi bygger upp kunskap. Nästa lektion kommer handa om hur man ställer frågor på olika sätt. ASL – spökskrift – hur jag tänker Ibland är det svårt att förklara fördelar med att skriva med spökskrift. Varför ska eleverna skriva med spökskrift? Grundtanken är att den beskrivande och berättande texten ska bli mer omfattande, utan att hämmas av vad eleverna klarar att skriva textmässigt i början av deras skriv- och läsinlärning, för den är ju självklart begränsad. Blir det innehållsmässigt mer rikare meningar med spökskrift då?

Related:  Att skriva sig till läsning