background preloader

Genrepedagogik på Vågbroskolan

Facebook Twitter

Hinderschema. Pennvässaren finns från 1 febr 2012 att beställa från Studentlitteratur.

Hinderschema

Läs om hur MaketeMetoden kan underlätta vägen mot en ökad måluppfyllelse. När vi bekantat oss med hinderbanan... Bild: Hinderbana/Makete-metoden/© Veronica Grönte & Argument Förlag genom att dramatisera gå-över-gatan-övningen och förstår att det inte är händelserna i sig som är viktiga i den spännande berättelsen, utan vem som drabbas av dem... när vi med hjälp av den röda tråden (röda repet) förtydligat och lekt in kunskapen om berättelsens början, mitt och slut... när vi berättat muntliga berättelser och skrivit kortkorta historier med ett eller två hinder, kan det vara dags att planera en längre berättelse. Alignmentsmall-gener-PP.pdf. Från 4-rutan till 8-rutan. Nu jobbar vi vidare från 4-rutan till att utöka berättelseskrivandet så att sagorna blir mer beskrivande.

Från 4-rutan till 8-rutan

Då använder vi oss av 8-rutor istället. Vi introducerade 8-rutan genom att läsa bilderboken ”Över bäcken”. När vi läst boken fyllde vi tillsammans i en 8-ruta och funderade hur författaren kan ha funderat kring planeringen för sin bok. I boken finns ett tydligt mål, nämligen att de ska ta sig över bäcken. I 8-rutan blir det en tydlig del att huvudpersonen ska ha något slags mål, något som han eller hon vill eller drömmer om. Pappret i mitten har jag färgat med färgerna som eleverna känner igen från 4-rutan. Eleverna skriver sedan på det vita pappret. Narrativ genre. Efterfrågad handledning till Gibbons böcker – ladda ner den gratis här! Arbetar du på en skola med flerspråkiga elever?

Efterfrågad handledning till Gibbons böcker – ladda ner den gratis här!

Behöver du och dina kollegor mer kunskap och tips och idéer om hur man undervisar elever med annat modersmål än svenska? Eller hur man arbetar språk- och kunskapsutvecklande med alla elever i alla ämnen? Hur man som lärare kan stötta elevernas litteracitet inom olika ämnen? Starta en studiecirkel med kollegorna med hjälp av vårt material! Många har frågat efter handledningarna till Gibbons böcker, så nu lägger vi ut dem här. STÄRK SPRÅKET STÄRK LÄRANDET – skolan Handledning Lyft språket lyft tänkandet Pauline Gibbons har skrivit två mycket uppskattade böcker för lärare som undervisar elever med både svenska som modersmål och svenska som andraspråk i samma klassrum. 1) Gibbons varvar teori och praktik på ett tillgängligt sätt.

Evaluerandefamiljen

Berättarfamiljen. Faktafamiljen. Vågbromodellen. Miniprojekt Genrepedagogik. Genremallar. Genrepedagogik, Prezi. Genrepedagogik, studiecirkel. Språket bär kunskapen: Att stötta skrivande. Meningar med elever » att skapa mening. IntervjuSusanNieland. ZickZackSkrivrum5Lhl bilagor. ZickZackSkrivrum6Lhl bilagor. ZickZackPedagogPlanering ak5. ZickZackSkrivrum4Lhl bilagor. Genrepedagogik i åk 2 på Kirsebergsskolan. Jenny Olsson Mohammad-Ali och Anette Liuzzi är klasslärare för en stor årskurs 2 på Kirsebergsskolan i Malmö.

Genrepedagogik i åk 2 på Kirsebergsskolan

Båda undervisar språkutvecklande i alla ämnen med hjälp av genrepedagogik. Men det är fler saker som de senaste åren har hamnat i deras metod- och verktygslåda. Anette och Jenny är båda grundskollärare med inriktning på svenska och svenska som andraspråk. Anette har dock utvecklat ett särskilt intresse för matematik. Efter att ha deltagit i en forskningscirkel på FoU Malmö-Utveckling är hon nu verksam som matteutvecklare i skolområdet. Anette och Jenny har haft sin 2:a sedan förskoleklass. Handalfabetet och Bornholmsmodellen Anette och Jenny inledde arbetet med barnens språkliga medvetenhet med hjälp av Bornholmsmodellen.

Jenny som har erfarenhet från att ha arbetat i särskola fick en ingivelse om att prova handalfabetet när de introducerade bokstäverna. Datorn som skrivverktyg Andra terminen i åk 1 fick klassen tillgång till bärbara datorer. Språkutvecklande övning: dictogloss. Denna övningar kan göras i vilket ämne eller ålder (de ska ha lärt sig skriva) som helst.

Språkutvecklande övning: dictogloss

Den fungerar lika bra på nyanlända som på elever som talar flytande svenska. Bara att anpassa texten. Varför ska du göra den här övningen? Jo, för att den ger alla elever talutrymme i klassrummet och de måste använda ämnesspråket. De lär sig att göra anteckningar och sist men absolut viktigast de tycker att övningen är jättekul. Genrepedagogik exemplet knutbyskolan. De vanligaste texttyperna i skolan. Att jobba med återgivande text – cirkelmodellen. Vårt arbete med återgivande text började med ett besök på Naturrum på Kulbackens museum.

Att jobba med återgivande text – cirkelmodellen

När vi var där tog jag många kort på eleverna och det vi såg. Nästa dag fick eleverna jobba med att sortera korten i kronologisk ordning. Sedan pratade vi om vilka tidsord vi kan och vad de betyder. Nästa uppgift var att skriva en bildtext till varje bild. Eleverna valde bilder och använde kronologin och tidsorden för att kunna skriva passande text. Nästa steg var att skriva en gemensam text på cleaverboarden. ”Muséet Kulbacken och Naturrum En torsdag för tre veckor sedan åkte vi till Muséet Kulbacken. Först åkte vi buss. Sedan tittade vi på blommor som heter krokus. Sen pratade vi med Janne och vi ställde frågor till honom.

Det var en spännande och härlig dag. Efter detta jobbade vi ungefär tre lektioner med att läsa, förstå och på olika sätt jobba med gamla elevtexter inom den återgivande genren. Sedan var det dags för ytterligare en lektion utanför skolans väggar. ”Centrum. Språkutveckling med sekvensbilder! - Hülya Basaran. Varför sekvensbilder?

Språkutveckling med sekvensbilder! - Hülya Basaran

Ett omtyckt inslag för att träna den narrativa förmågan i elevernas språkutveckling är att använda sig av sekvensbilder. Det är bilder eller foton som eleverna ska lägga i den ordning som de tycker att det blir en röd tråd i berättandet. Genom samtal och interaktion med lärare eller en kompis kan eleverna träna logiskt tänkande och lägga bilderna i kronologisk ordning. Genom bilderna som utgångspunkt har eleverna möjlighet att träna på att utrycka sitt berättande både muntligt och skriftligt. Med utmanande frågor till bilderna utökar de sitt ordförråd och tränar på grammatik i ett meningsfullt sammanhang.

Det finns säkert en mängd olika sätt som man kan använda sekvensbilder.