background preloader

Online tanulás-tanítás tervezése 2. rész

FONTOS KIEMELNI, HOGY MIELŐTT A TECHNOLÓIGÁRÓL DÖNTÜNK, TISZTÁBAN KELL LENNÜNK AZZAL, MIK IS A CÉLJAINK. Akkor tud egy pedagógus dönteni, ha tisztában van azzal, mit is szeretne a tanulási folyamat során elérni. Irene van der Spoel, a Today’s Teaching Tools blog szerzője a Modern Iskolával együttműködve magyarul is megjelentette néhány hete a népszerűségi csúcsokat döntő folyamatábrájának átdolgozását, ezúttal e-learning eszközökről. Reméljük most is támpontot nyújt Olvasóink számára az eszközök kiválasztásakor. Digitális osztálytermek A diákoknak lehetősége van arra ezeken a felületeken, hogy a velük megosztott tartalmak alapján dolgozzák fel a tananyagot, valamint az ehhez hozzákapcsolt feladatok alapján rendszerezzék és mérjék tudásukat. A digitális osztálytermek biztosítják: bármilyen formátumú dokumentumok, leckék megosztását, zárt csoportot biztosít, ami adatvédelmi szempontból is fontos, a tantárgyköziség is megoldható, játékosíthatjuk az értékelés és a tanulás folyamatát.

https://moderniskola.hu/2020/03/online-tanulas-tanitas-tervezese-2-resz/

Related:  Online teachingdigitális iskolaonline/otthon tanulás

Hogyan tanítsunk hatékonyan a digitális iskolákban? Vezércikk - 2020. március 15. Tipikus jellemzők arra, hogy szerintünk nem jó irányban halad a gondolkodás: Gyorsan szkenneljük be a tankönyveket - egyszer azt is elmondták nekem, (nem most), hogy a PDF könyvek a legjobbak, mert hasonlítanak a papír könyvekhez. Differenciálás digitális oktatás idején (is) Mi a differenciálás? Nemcsak azt jelenti, hogy a különféle képességekkel rendelkező diákoknak, különféle feladatokat adunk, azaz biztosítjuk az egyéni fejlesztés és fejlődés lehetőségét, hanem alkalamat adunk a tanulóknak a választásra is, az egyéni tanulási útvonal kialakítására. Azokat a feltételeket kell megtalálnunk, amelyek mindegyikük számára megfelelő. Hogyan? “testhezálló” tartalom kiválasztásávala feladatok nehézségi fokával, a segítségnyújtás mértékével: csoportok létrehozásával és/vagy mentorok kinevezésével, tanulópárok kialakításávalaz eszközök megválasztásával, az ismétlés, gyakorlás lehetőségének számával egyéni tanulási útvonal biztosításával – korábbi cikkünk ötletei, feladatok menüsorként kínálva – például itt a műanyag témakörét járják körbe a diákok célok kifejezésével: mindig fogalmazzuk meg a diákok számára, hogy mi a célja a feladatnak, ezzel kapcsolatot teremthetünk tanulás és való világ között, például egy hétköznapi történettel vagy mémmel.

Digitális Pedagógiai Módszertani Központ Az oktatás digitális munkarendre való átállásának segítése érdekében a legfontosabb, hogy a rendelkezésre álló ingyenes és hatékony, tanulást támogató online rendszerek közül az adott iskola minél előbb kiválassza a számára legmegfelelőbbet, amelyet aztán az intézmény összes tanára és diákja használni fog. Ezt követően érdemes a pedagógiai célokhoz megfelelő alkalmazásokat, eszközöket keresni. A Digitális Témahét csapata online előadásokat, webináriumokat, mini képzéseket szervez, amelyekre az alábbiakban lehet jelentkezni és itt érhetők el a már lezajlott webináriumok felvételei is.

Storyboard That: The World's Best Free Online Storyboard Creator Tanórakonzervek készítése egyszerűen Ha a tanórát a tanár végigbeszéli, az élőben is fájdalmas, a távtanításban pedig egyenesen ellenjavalt. Érdemes magyarázatokat, kiegészítéseket, útmutatókat, instrukciókat és más segédanyagokat videós, de nem élő formában elérhetővé tenni a tanulóknak. A videó a legerősebb formája a tanulás támogatásának, de technikailag akár bonyolult is lehet és kell hozzá egy bizonyos rutin. Egyszerű, gyorsan alkalmazható lehetőségeket szedtem össze azoknak, akik nem tapasztaltak még e téren. Előadás felvétele A tanári magyarázathoz vagy bármilyen előadáshoz (legyen az szinkrón vagy aszinkron) készítsünk prezentációt.

DQ projekt Szerző: Földvári István, magyar–kommunikáció szakos tanár, játékfejlesztő, EKE OFI A programot a dr. Yuhyun Park alapította DQ Intézet a Stanford Egyetem kutatóival, az Iowa Állami Egyetemmel, a Yonsei Egyetemmel, a Szingapúri Nemzeti Oktatási Intézettel és a Nanyang Műszaki Egyetemmel közösen dolgozta ki. Zömében távol-keleti kormányok, egyetemek, nagyvállalatok és nonprofit szervezetek támogatását élvezi, és az érintett iskolák és családok közreműködésével követi nyomon a diákok online szokásait, méri a digitális térben releváns képességeiket. Mind maps made easy Kult: "Ha elkezdjük használni, az szétrobbantja az iskolát" - HVG.hu „Az oktatás modernizációjának a zászlaja alatt a világ pénzét el lehet költeni teljesen értelmetlenül. Ennek hosszú hagyománya van ebben az országban. De van arra is sok példa, hogy igenis valódi digitális transzformációt is meg lehet valósítani” – mondja Nádori Gergely, a digitális pedagógia eszköztárát évek óta használó tanár, a Tanárblog egyik gazdája. Mint a hvg.hu-n is bemutattuk, elég izgalmas helyzet állt elő ma a magyar oktatásügyben azzal, hogy a kormány elfogadta a Digitális Oktatás Stratégiát (DOS), amely fölöttébb progresszív szöveg, ha eltekintünk attól, hogy a digitális pedagógia elterjesztését centralizáltan képzeli el. A DOS mellett ugyanis van egy konzervatív, a múltba visszatekintő oktatáspolitika. A kettő gyakorlatilag nem összefésülhető.

Tanmenetbe illeszthető nyelvvizsga-alapozó feladatok Több tízezer diák vett részt eddig is önállóan az Euroexam online felkészítő tanfolyamain. A mostani helyzetre szabott új online nyelvvizsga alapozó programunk is azonnal népszerű lett. A rengeteg érdekes, interaktív feladat azonban nem csak az egyénileg készülő diákok számára érhető el. Tanulói tevékenység követése Ebben a bejegyzésben azokat az alkalmazásokat szeretném röviden, 1-1 példával bemutatni, amelyek nálam a gyerekek kedvencei. Ez egy szubjektív válogatás lesz, és természetesen ezeken kívül is rengeteg hasznos alkalmazás található a világhálón. Az egyik kedvenc a Symbaloo, amit sokan mint könyvjelző programot ismernek, holott ezen túl van egy kiváló funkciója: tanulási ösvényeket, utakat tudunk készíteni, így minden tanuló a képességének megfelelő feladatokat oldhat meg, tehát tudunk a segítségével differenciálni és tehetséget gondozni is. A tanulási út létrehozását a Create a Learning Path menüpontra kattintva kezdhetjük el. Először nevet kell adni a tanulási ösvénynek; célszerű a témánk címét megadni itt, hogy a későbbiekben is könnyen megtaláljuk.

Online értékelő eszközök használata Az értékelés célja A tanulás értékelése: eljutott-e a diák oda a tanulási folyamatban, ahova kellett volna? Sikerült teljesíteni a kitűzött célokat? Értékelés a tanulásért: hol tart a diák a tanulási folyamatban? A hangsúly azon van, hogyan tanul a diák, nem feltétlenül azon mit tanul. Értékelés, mint tanulási folyamat: az információ megkeresése és értékelése pl. teszt formájában.

Related: