background preloader

Tolka bilder för att träna inferenser och öka ordförrådet

Tolka bilder för att träna inferenser och öka ordförrådet
När jag arbetade med sagotemat med mina sjuor ville jag öka deras strategier för att göra inferenser. En bra utgånspunkt är att använda sig av bilder. Om du vill veta mer om detta kan du läsa kunskapsköversikten av Barbro Westlund Att läsa och förstå där hon skriver att om ”eleverna har problem att göra inferenser kan bilderböcker /…/ helt eller nästa helt utan text, användas. Det är utifrån bilderna som en slutledning ska dras eller en muntlig berättelse ska formuleras. ” (sid 51). Jag valde att testa detta och anpassade det utifrån sagotemat genom att använda sagoillustrationer. Att tolka en bild När du tolkar bilder kan du göra det genom att titta både i bilden, utanför bilden, känslospråk och författaren i bilden samt du själv i bilden. Sätt ord på det du ser i bilden: Jag ser… Jag ser färgen… Bilden föreställer… Jag ser en/ett… Jag ser dessa detaljer… Sätt ord på det du inte ser: Jag ser inte… Det finns inget… Om jag hade funnits i bilden hade jag varit detta… Sätt ord på känslor: Related:  LäsaTalasaramalm

Bra högläsningsböcker 1-16 år Här har jag gjort en lista med tips på bra böcker för högläsning, tre för varje ålder från 1 år till 16 år. Givetvis är detta inga strikta riktlinjer - det är klart att du själv vet bäst om böckerna passar ditt barn än eller inte. Men jag vill med min lista också tydligt visa att det finns bra högläsningsböcker för en ettåring, och att man kan hålla på hur länge som helst med högläsning, även för en sextonåring (och sjuttonåring, och artonåring...men jag var tvungen att dra en gräns någonstans). De tre böcker jag har tagit med för varje ålder är sådana jag själv tycker om för högläsning. Givetvis har jag haft ett ohyggligt svårt jobb när jag begränsade mig till bara tre (!) Du ser rätt snabbt att vare sig Astrid Lindgren eller Harry Potter eller sådana självklaringar finns med? 1 år Bergenholtz - En till! 2 år Beckman - Lisen kan inte sova Dunbar - Pingvin Kruusval - Guldlock (m fl klassiska sagor i pekboksformat) 3 år Brown - En mörk hemsk historia Hotzwarth - Det var det fräckaste!

Vad tycker du egentligen? Under en dag gör vi hundratals val. Några av stor betydelse, några mindre eller betydelselösa. Vi förväntas tycka till om saker, men frågan är hur väl underbyggda våra åsikter egentligen är? Åsikter är sällan stabila och vi är ofta väldigt lättpåverkade av andra eller situationen. Del 1 – Vad tycker du om några aktuella samhällsfrågor Eleverna får träna på att argumentera. Del 2 – Samtal i helklass Medan eleverna samtalar byter du i smyg till sida 3 i presentationen. Läs påståendet högt och utdela ordet till en elevBerätta och visa hur eleven har svarat och ge denne tid att tänka över argumentenEleven får motivera sitt svar Det borde väcka några reaktioner i samtalsgruppen… och kanske ge några insikter. Del 3 – Vad visar experimentet? Eleverna får fundera på hur det kan komma sig att vi ”hittar på” argument som styrker vår åsikt.

Film - inte utan tanke och process - Mia Smith December. Eleverna är trötta. Lärarna är trötta. Skolan är trött. Men ändå ska vi se till att undervisningen håller viss kvalitet, eller hur? Att bearbeta det man sett genom att skriva texter är ett sätt. Ett annat sätt är att samtala kring bilder, vilket mina elever ska få göra den här veckan. Den ena gruppen har arbetat med ett tema om att vara tonåring, om vänskap och relationer till föräldrar med mera. När eleverna sedan tittat klart på filmen kommer de gruppvis få diskutera karaktärerna. Här kan man som lärare välja att släppa samtalet fritt inom gruppen, att använda sig av en samtalsledare och en sekreterare eller kanske att testa ett tyst samtal, där man bara får skriva ner sina åsikter, antingen direkt på pappret eller med hjälp av post it-lappar. Genom att ge eleverna en tankeriktning innan de tittar får de en bättre chans att söka upp svaren under tittandet och förhoppningsvis tittar de mer aktivt på filmen än de annars hade gjort om det hade handlat om ren nöjestittning. PS.

Lässatsning för att stimulera fler barn och unga att läsa mer En god läsförmåga är grundläggande för att barn ska klara kunskapskraven i skolan. I regeringens särskilda lässatsning samlas skola, kultur, idrott och föreningsliv för läsfrämjande insatser under paraplyet "Hela Sverige läser med barnen". Inom ramen för satsningen kommer höstlovet stärkas som ett läslov, en läsdelegation har tillsatts och regeringen utvidgar de pågående satsningarna Bokstart och Läslyftet. - Det brukar sägas att det krävs 5000 timmar för att träna upp sin läskondition, gå från att staka sig genom en text till att läsa med flyt och lust. Läslovet För att uppmärksamma läsning görs en rad aktiviteter och som ett led i det arbetet har regeringen beslutat att hädanefter kalla för, och stärka höstlovet som, ett läslov. För att stimulera läslovet kommer Regeringen att satsa 5 miljoner kronor årligen 2017–2020 så att kulturinstitutioner runt om i landet ges möjlighet att få stöd att genomföra läsfrämjade aktiviteter under skollov. Läsdelegationen

Våga vara pluggis: Lär känna dig själv som talare och lyssnare Ett sätt att utvecklas i skolarbetet är att reflektera över hur man själv fungerar och vad man brukar göra. Hur går det? Har jag kämpat och ansträngt mig? Hur kan jag göra detta ännu bättre? Varför går det inget bra med denna uppgift? Ett begrepp för detta är metakognition. Oavsett ämne är förmågan att tala, diskutera och presentera viktig. Jag tycker att jag talar rätt mycket på lektioner. Nu är det din tur att reflektera kring dig själv som talare och lyssnare. Frågor 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. Från självskattning till kamratrespons När man har skattat sig själv kan vi gå vidare och tillsammans i klassen diskutera större generella frågor som rör den muntliga kommunikationen i klassrummet. Vad är en god lyssnare? Sedan kan man ta steget att ge tips till sina klasskamrater.

Have fun with Shakespeare | Focus on Mrs Jones 400 år sen denna gigant av giganter vek hädan. Så, givetvis ska jag ägna honom och hans fantastiska verk ett blogginlägg! Här får ni ett upplägg som gång på gång roade mig kungligt (pun intended) och mina elever likaså. Jag är en sann Shakespearefantast och hade turen att under flera år få jobba med English Elective – engelskfördjupning. UPPLÄGGET Vi var ofta två lärare som samarbetade när vi gjorde de här projekten, vilket innebar att vi kunde introducera det hela med lite dramatiserad genomgång, intervju-upplägg osv. MATERIAL Det material vi utgick ifrån var böckerna på fotot nedan. Baserat på fakta ur dessa böcker hade vi skrivit ihop vårt Shakespeare-manus som eleverna alltså fick som faktadel i det hela. MACBETH I manuset finns även det instruktionsblad som eleverna fick som beskrev själva huvuduppgiften – att återskapa korta scensekvenser ur Macbeth samt anpassa dem till en helt ny genre. Vi gick först igenom typiska drag för olika genrer. Resultatet blev alldeles strålande! ).

Skola Litteraturbankens skola är en resurs för lärare och elever, bibliotekarier och alla litteraturläsare: den är tänkt att fungera som läsarens vägledning till det svenska litteraturarvet. Vid sidan av Litteraturbankens vanliga texter och kommentarer finns här pedagogiska introduktioner, översikter, uppgifter för eleverna och läshandledningar. Vi tror på en litteraturläsning i klassrummet där de flesta texterna läses gemensamt och i samverkan mellan lärare och elever i exempelvis samtal och loggskrivande. Litteraturskolan har en avdelning för prosa där exemplen är hämtade från Selma Lagerlöf, och en avdelning för lyrik där vi väljer bland många författare. Selma Lagerlöfs författarskap kan introduceras redan i skolans tidiga år. Ur Litteraturbankens rika lyrikskatt har vi gjort ett urval på cirka hundra dikter, som vi tror kan tilltala unga läsare i dag. Ta dig fram med hjälp av menyn till vänster. Läshandledningarna (för PROSA, för LYRIK) är avsedda som resurser för lärare.

Conversation Questions for the ESL/EFL Classroom If this is your first time here, then read the Teacher's Guide to Using These PagesIf you can think of a good question for any list, please send it to us. Home | Articles | Lessons | Techniques | Questions | Games | Jokes | Things for Teachers | Links | Activities for ESL Students Would you like to help? If you can think of a good question for any list, please send it to us. If you would like to suggest another topic, please send it and a set of questions to begin the topic. Copyright © 1997-2010 by The Internet TESL Journal Pages from this site should not be put online elsewhere.Permission is not required to link directly to any page on our site as long as you do not trap the page inside a frame.

Advent Calendars 2016 – WebEnglish.se Welcome to WebEnglish.se all new Advent Calendar 2016, including a link for each day from December 1st until Christmas Eve (except Sundays, in year 1-2 even Saturdays exempted). Saturday links are longer, meant for students to open at home. Like all nice children, you will have to wait for the right date to open each door! Advent Calendar 2016:1-2Advent Calendar 2016:3-4Advent Calendar 2016:5-6Advent Calendar 2016:7-8Advent Calendar 2016:9+ And to all kind teachers: Kindness Calendar 2016 Related Regelbundet och varierande arbete med läsförståelse | Förstelärare i Svedala Efter att ha varit med i en fortbildning kring Barbro Westlunds bok Att undervisa i läsförståelse har jag varit mycket intresserad av läsförståelse. Barbro Westlund skriver ”Att undervisa i läsförståelse är att undervisa för ett livslångt lärande” och det instämmer jag verkligen i. Jag har i många år bedrivit regelbunden undervisning i läsförståelse. Varje lektion börjar med att vi repeterar vad vi gjorde förra gången och sedan modellerar jag dagens uppgift. Eftersom vi har arbetat mycket med läsfixarna vill jag nu introducera nya strategier. Text till text-koppling – När texten jag läser påminner om en annan text jag läst. Nu återvände vi till läsfixarna och använde då reportern. skriva in sina frågor på en ”padlet” som jag skapat på padlet.com. Slutligen har vi för första gången arbetat med Venndiagram. Terminen kommer att avslutas med en bokcirkel där eleverna gruppvis läser samma titel och varje vecka får uppgifter inom läsförståelse att arbeta med. Att diskutera: Referenser:

Skrivmall till sommarpratare När vi gått igenom sommarpratens uppbyggnad och utformning är det dag att skriva egna sommarprat och spela in dem digitalt. Här får du en kom-ihåg-hjälp i hur talen utformas, byggs upp och förslag på hur och vad du kan skriva om. Du kommer också få lära dig mer om dramaturgin. Talets utformning Ditt prat ska vara anpassat för målgruppen P1 och ska därför spelas in digitaltDitt prat ska skrivas med anpassning för texttypen och innehålla en tydlig början, mitt och ett slut enligt dramaturgin.Ditt prat ska innehålla ord och uttryck för känslor. Skrivall till sommarprat För att få hjälp i ert skrivande kan ni använda er av denna skrivmall som en hjälp. Anslag Den första delen av berättelsen som etablerar en känsla och blir ingången till det du ska prata om. Du kan börja så här: En speciell händelse från högstadiet är… Så här känns det att sluta skolan… Om jag fick gå om nian skulle jag… Det känns speciellt att få berätta om… Jag är stolt över… Viktiga personer för mig har varit… Nu förstår jag…

Ten things I wish someone had told me before I moved to Sweden Sweden, much, much colder than you think. Photo: Jonas Ekströmer/TT British writer Clement Boateng loves his new life in Sweden. I am a London-boy born and raised, now currently living and nesting in Stockholm in the hope of a new life, new career, new adventure and new experiences. 1. I previously thought London was cold. 2. It really is tough if you do not speak Swedish. 3. Black seems to be the uniform colour here for everything. 4. There is another unspoken rule that says one must never be within an arm's reach of each other. 5. For a while now, the Swedish have been mislabelled as quite forward, blunt or even harsh with their use of English. 6. Completely off topic but still important nonetheless, is the topic of pizza. 7. Not five minutes late or five minutes early. 8. To all thoses still unfamiliar with this Swedish saying, it basically means not too little and not too much. 9. 10. Would you like to write a guest blog for The Local? Clement Boateng.

Related: