background preloader

KL + cirkelmodellen: Argumenterande texter – Kooperativt Lärande

KL + cirkelmodellen: Argumenterande texter – Kooperativt Lärande
Cirkelmodellen och genrepedagogik fungerar utmärkt tillsammans med Kooperativt Lärande. Vi har använt oss av ett flertal kooperativa strukturer när vi arbetat kring argumenterande texter för att främja lärandet och stärka samarbetet i klassen. Jag vill påpeka att detta inte är första gången klassen jobbar med argumenterande texter. I så fall hade vi gått långsammare fram. Lektion 1 Vi startade lektionen genom att ha hörnsamtal där eleverna fick välja ett hörn med ett ämne att diskutera kring. Sedan pratade vi om vad som behöver finnas i en argumenterande text. Rubrik (vad texten ska handla om)inledning (vem som skriver och vad hen tycker)argument (varför hen tycker så)sammanfattning (vad hen tycker en gång till) Vi pratade om att man också kan ha med motargument – vad någon skulle säga som inte håller med – och sen ett argument till. Eleverna delades upp i grupper om 3-4. Nu var det dags att komma på egna argument. Lektion 2: om nationella proven. Rondellen med roller: Vatten I "Allmänt" Related:  SkrivaSkrivaskrivande

Flash Fiction – ett undervisningstips! | UrFlippat Under de senaste två veckorna har eleverna fått arbeta med mikronoveller (igen). Senast var det när eleverna skrev på bloggen Hjälten och jag, förra årets spännande litteraturprojekt. Hur som helst – jag formligen älskar det formatet då det verkligen handlar om att laborera med språket. När eleverna får ett begränsat antal ord (i det här fallet 75) och ändå ska följa novellens dramaturgiska kurva så kräver det en känsla för vilka ord som ska vara med och vilka som ska väljas bort. Den här gången kom min kollega dessutom på den briljanta idén att mikronovellerna skulle ta avstamp i den svenska låtskatten. Såklart tyckte vissa att uppgiften var svår eftersom orden inte räckte till allt de ville säga. Eftersom våra elever känner till genren sen tidigare kunde vi börja per omgående men om man inte har gjort det tidigare kan det vara bra att verkligen bena ut vad som gäller när man skriver flash fiction. Lycka till och mycket nöje! /Jannike Instruktion Exempel att härma

Att skriva poesi är skoj "Fröken, kan vi inte göra det vi gjorde igår?" "Vad då, menar du?" "Jo, det där med bilderna." Så lät det på min lektion i förra veckan. Vi arbetade med poesi och föregående lektion hade vi arbetat med anaforer. Jag gick igenom begreppet och gav eleverna några exempel på anaforer. Det var denna övning mina elever gillat och ville ha repris på. Varför gillade då mina elever detta? 1. Kanske är detta en övning som du kan använda i din undervisning.

Gestaltning - känslor Trouble viewing this page? Go to our diagnostics page to see what's wrong. Det bästa djuret – argumenterande genren | Fröken Karin Vi har under en tid arbetat med svenska skogsdjur i klassen och nu har eleverna fått skriva en argumenterande text om det bästa djuret. I onsdags delade jag in klassen i fyra grupper. Varje grupp fick tillsammans välja ett djur som de tycker om. Grupperna valde skogsharen, vargen, skogsmusen och huggormen. I dag så visade jag en modelltext för eleverna på Smartboarden som var en argumentation om varför rådjuret är det bästa djuret. Det här var en väldigt styrd text jämfört med när vi skriver annars och de arbetade i grupper istället för i par. När miljön beskriver en känsla En kollega berättade om en enkel övning som går ut på att göra eleverna medvetna om hur miljön kan användas för att förtydliga och förstärka en karaktärs känsla. I En ö i havet av Annika Thor är miljön en viktig del av berättelsen. I bokens inledning möter de vilsna, frusna och flyende flickorna en karg och hård miljö. Den tydligaste miljöbeskrivningen lyder: En elev hittar direkt citatet ovan och skriver i sin läslogg: Jag tror att Steffi känner sig lätt, fri och lycklig. En följdfråga som eleven ställer till sig själv (kan ju läraren göra annars): Hur hade författaren beskrivit miljön om Steffi misslyckats med cyklingen? Om Steffi känt sig hopplös så kanske miljöbeskrivningen istället hade lytt: Vinden piskade och de fick hår i ögonen. Enkel övning med insikter som eleverna alltid kan ha med sig i både sitt läsande och skrivande. Eleverna gör ett collage, som exemplet ovan, av den inre bild de får av raderna de valt (bilderna är hämtade från Flaticon).

Läs- och skrivprojekt Jag har samlat några av mina återkommande favoriter. De är mina favoriter för att texterna och uppgifterna når fram. Eleverna lyckas ofta bra i sitt läsande, tänkande, samtalande och skrivande. Något för nästa läsår kanske? Att våga vara sig självOm kärlekDet osynliga barnetTure SventonOm könsstereotyper En dystopisk mininovellVilseÖnSkriva mikronovellLivets lotteri Tack för att du läst! Min granne är en mördare The Shovel är en krypande läskig mordhistoria med lysande dialog och oväntad dramaturgi som utspelar sig i ett grannskap. Vi spenderar hela våra liv omgivna av andra människor utan att de allra flesta fall fundera så mycket på vad som försiggår i huset eller lägenheten bredvid. Våra närmsta grannar heter Harald, Anna-Karin, Ulf, Jenny, Micke och Malin och är de allra bästa. Men de som bor i nästa kvarter och som jag ser nästan varje dag vet jag ingenting om. Har du koll på alla dina grannar? En novellidé: Tänk om någon granne… är farlig… på riktigt… Mohahaha! Inledning För att fånga eleverna. Eleverna kan fundera på och samtala om: Vad såg killen? Använda film som stöd i skrivandet Efter det korta klippet kan vi analysera tillsammans och se vad som gör det spännande. För att komma in i rätt stämning och hämta ännu mer inspiration ser vi The Shovel. Att skriva en skräckinjagande novell Slutligen introduceras novellens ramar: Förutsättningar: Du flyttar in i ett nytt kvarter. Slutuppgift

10 sites for creating digital newspapers I came across an interesting list on one of the blogs I follow. They found 10 sites that will help you create and or distribute a digital newspaper. (It's worth noting that I'm using a pretty broad definition of newspaper here.) Issuu - One of the most popular and successful online digital magazine creators/publishers around, with a very nice user interface.Yudu - Upload a document or PDF to create an online magazine that can be emailed our or embedded into a site.Openzine - Very user friendly site with an abundance of templates and layouts to create a professional-looking magazine and share online.NewsCred - Create a terrific looking online newspaper in 5 minutes, similar to Openzine.Scribd - A very popular Web 2.0 site for creating online content and publishing.Fodey - A fun site to create a newspaper and then download to print out or put on a blog or site.Zinepal - A great way to bring the news to students by "clipping" online articles. via TechLearning P.S. Check These Out!

Lärande i cirkelmodellen – Kooperativt Lärande Kooperativt Lärande (KL) passar väldigt bra att använda tillsammans med genrepedagogik och cirkelmodellen. Cirkelmodellen är en modell som utgår från Vygotskijs proximala utvecklingszon – att det som görs med hjälp idag kan göras själv imorgon. Gibbons (2006) skriver om hur lärare med hjälp av stödstrukturer (scaffolding) kan hjälpa eleverna att utvecklas. Gibbons beskriver vidare hur man med hjälp av cirkelmodellen kan bygga upp elevernas kunskap på ett sätt så att de till slut klarar av det själva. Cirkelmodellen består av fyra faser. Dessa faser kan kombineras med kooperativa strukturer för att förstärka lärandet och främja samarbete. Fas 1 För att ta reda på elevernas förförståelse kan man använda sig av flera olika strukturer för kunskapsdelning, till exempel Brainstorm, EPA, Karusellen, Runda bordet, Mina ord dina ord, Turas om, Berättaren och Par på tid. För att ta reda på fakta och skaffa mer kunskap om ämnesområdet passar strukturen Pussel bra. Fas 2 Fas 3 Fas 4 Källor: I "Allmänt"

Stolen på stranden Syfte – Att skriva en berättelse Eleverna ska berätta en trovärdig historia med parallellhandling, med nuet och minnen, tillbakablickar och framtidsspaningar. Att använda autentiska bilder, som man själv varit med om, gör ofta något med närvaron i klassrummet. Inför skrivuppgiften Eleverna får fundera på: Vem som är stolens ägare? Skrivuppgiften Eleverna ska skriva med parallellhandling, korta klipp som fogas samman till en berättelse. Parallellt med nu:et får personen blicka tillbaka och framåt i tiden, kanske tänka på en person som betyder mycket. Att gestalta känslor med miljön Ett enkelt knep för att få fram personens känslor är att använda naturens element. Att gestalta känslor med fokus på personen Vi kan låta huvudpersonen göra och uppleva olika saker för att gestalta. Plantera kopplingar Att plantera ”ledtrådar” i nu:et blir en snygg övergång till textens andra delar (de med tillbakablickar och framtidsspaningar). Eleverna får såklart skriva precis som de vill om de har egna idéer!

DIKTAMEN 4-6 Det var en gång - Binnova Nedan några kommentar om berättarkortleken"Det var en gång..." ”Barnen tycker korten har varit jättekul och mycket poppis, ett lyckokast med andra ord.” /Förskola ”Varje tisdag deltar jag i ett språkcafé för nyanlända. Vi kan använda spelet Det var en gång… på många olika sätt. Antingen för att lära sig enstaka ord på ett lustfyllt sätt eller för att säga längre eller kortare meningar när språkkunskaperna ökat. ”Kortleken – Det var en gång… har visat sig vara en riktig hit för att få igång pratet och gruppgemenskapen i kända och okända sammanhang. Den funkar också som en snabb och kul ”dörröppnare” för stimulerande samtal vid allt från familjemiddagar, möten för att få igång kreativitet i arbetsteamet, ledarskapsutveckling – Samtalen blir härligt befriade från tävling och konkurrens och bilderna går rätt in i hjärtat i sin enkelhet.” ”Nu har vi provat ”Det var en gång…Storytelling” och det var väldigt kul. Har testat med en 7-åring och en 2-åring.

Dramaturgi och tillgängligt skrivande Skriv vad du vill! En vanlig uppmaning som i många fall fungerar, men som för ganska många elever framkallar prestationsångest: Jag kommer inte på något! Jag har ingen fantasi! Använd en bok som ni läser som förebild. Jag ger eleverna ramar och förslag på hur en berättelse kan byggas upp. Låt eleverna ta del av varandras texter, meningar och ord. Marcus kom emot Erik från baren med två öl. Plötsligt kom två poliser in och började visa ett papper och fråga saker för dem som satt i baren. Hej Marcus, jag har velat berätta detta för dig ett tag nu. Han kollade upp och såg att poliserna nästan var vid mitt bord. När poliserna hade gått bestämde han sig för att gå han med. Ett år senare… En buss körde förbi utanför det lilla caféet vid Storgatan.

Bästa digitala verktygen för att utveckla skrivandet Med Bubblr kan du skapa egna berättelser med CC-bilder från flickr. Du kan lägga till pratbubblor eller som jag har gjort, bara textrutor. Du kan antingen skriva ord för att söka bilder eller ta fram någon flickr-användares bilder. Bilderna drar du till rutorna och på var och en kan du lägga till en pratbubbla eller en textruta. bookr Du väljer bilder som du skriver en berättelse om. Här kan du skapa egna böcker Scribd är en webbplats för att dela dokument och läsa böcker. En mycket enkel och bra sida/app för att skriva egna böcker Five Card Flickr En berättelse med 5 bilder. Google Docs Story Builder är ett roligt verktyg för att skriva berättelser och göra korta filmer över skrivandet. Det finns flera roliga sätt att använda det i klassrummet. TitanPad och Meetingwords TitanPad och Meetingwords låter många personer arbeta med ett och samma dokument.Två eller fler personer kan sitta på olika datorer på olika platser och skriver på ett och samma dokument. Little Bird Tales Andra Förslag

Related: