background preloader

Blogginlägg

Facebook Twitter

Joffe berättar om Scratch - och vi testar. Ipad Educators. CONCEPT: A mobile port of the acclaimed Scratch visual programming interface.

Ipad Educators

DELIVERY: Scratch has long been the industry standard for visual programming and even recently launched Scratch Jr for free on the iPad. What Pyonkee offers though is the full Scratch experience on a tablet. Built using the open source code for Scratch 1.4, Pyonkee does include pretty much everything you'd expect, presented in the familiar way. You have your stage area your script building area and the palette of code blocks. All the blocks from Scratch are included and can be dragged to the scripting area using the touch screen and clicked together to build simple programmes. Kids can get coding with Scratch-based Pyonkee iPad app. Have you heard of Scratch?

Kids can get coding with Scratch-based Pyonkee iPad app

It’s one of the most popular ways for children to learn computer programming skills, by creating and animating scenes with characters, using blocks of visual code. Originally developed in the US by the Massachusetts Institute of Technology, it has recently spawned a new iPad app called ScratchJr, created by some of the same people. And it’s also inspired coding-for-kids apps like Tynker, which we’ve written about before. Scratch is also the basis for a brand new iPad app called Pyonkee, created by Japanese company SoftUmeYa, but available here in the west too. Läxverkstan på Bibblan: Joffe berättar om Scratch - och vi testar. BeeBot och enkla uppskattningsövningar  Idag har ”Lilla Bee” legat på laddning hela morgonen.

BeeBot och enkla uppskattningsövningar 

När den låg där, inkopplad mot datorn, var det ett av barnen som tyckte att det såg ut som att den blinkade med ena ögat mot oss. Ja, det kanske den gjorde. Programmering för alla på Tunaskolan i Lund. I måndags gav Björn Regnell, professor i datavetenskap på Lunds tekniska högskola, en presentation för den pedagogiska personalen på Tunaskolan (F-9) i Lund om varför det är viktigt att alla lär sig grunderna i programmering.

Programmering för alla på Tunaskolan i Lund

Det här var starten på en satsning som går ut på att efterhand försöka föra in programmering och datalogiskt tänkande i alla ämnen, på alla nivåer. Björn Regnell och hans kollega Sandra Nilsson ägnar sedan tre år tillbaka delar av sin arbetstid åt att undervisa lärare och elever i programmering på Vattenhallen Science Center. Projektet Programmering för alla är en del av universitetets arbete med tredje uppgiften, det vill säga att samverka med resten av samhället och att förmedla aktuell forskning till allmänheten. - Björn hörde av sig till oss i höstas och föreslog ett samarbete, berättar Anders Erenius, som är ikt-strateg på Tunaskolan.

Vi nappade förstås direkt! - Mystiken kring datorer, it och Internet försvinner. CC BY-SA 2.0 Rodrigo Mesquita. Barn programmerar egna spel. Att låta barnen använda appar på paddor, rita och skriva på datorer känns lite igår.

Barn programmerar egna spel

Det kan visserligen vara lärorikt, men utnyttjar det den potential som en dator har? Dags att ta ännu ett steg? Dataslöjd i skolan. Dataslöjd är ett ord jag gillar direkt.

Dataslöjd i skolan

För att skapa datorprogram är lite som att sticka eller tälja, sy eller svarva, att forma till något. Digitalt berättande och kreativt lärande. Nu har jag äntligen gjort klart mitt eget projekt.

Digitalt berättande och kreativt lärande

Itmamman.se. Emma Bladh och Jessica Paulsson om Roboten Robin. ”Vi ville att barnen skulle få en första förståelse för hur programmering fungerar, att det faktiskt är ganska enkelt.”

Emma Bladh och Jessica Paulsson om Roboten Robin

Vi heter Emma Bladh och Jessica Paulsson och vi har världens roligaste jobb. Vi är lärare till 24 glada och nyfikna sjuåringar på Sandbergska Competens i Upplands Väsby. Gör egna spel « Jamals kompisar. Programmering på lågstadiet. Jag hade inte kunnat föreställa mig att det skulle engarera så.

Programmering på lågstadiet

Men nu hände det. PER CODEX AD ASTRA: Programmeringsappar. 20 verktyg för stora och små nybörjare. Sedan jag började blogga om olika sätt att lära sig programmera har jag stött på ett stort antal verktyg och resurser, avsedda för nybörjare i olika åldrar.

20 verktyg för stora och små nybörjare

En del har jag hittat via andra bloggar, artiklar och Twitterinlägg. PER CODEX AD ASTRA: Vad menar vi när vi talar om "programmering i skolan"? Det finns ett behov av att vi definierar vad vi menar när vi pratar om att programmering ska in i skolan. Jag vet av erfarenhet att vi inte riktigt pratar om samma saker jämt. Kod som tankeverktyg Har man den här inställningen så ser man programmeringskunskaper som en väg in i logiskt och abstrakt tänkande. Spelen som lär ungarna att koda. Hittills när jag har skrivit om barn och programmering så har det mest handlat om Ruby och Scratch, som jag tycker är två bra vägar in i kodandets värld för barn och unga. Men självklart kan i synnerhet yngre barn behöva en lite ”snällare” och mer lekfull introduktion till programmering.

Som tur är finns det gott om bra alternativ som ger en sådan mjukstart – i form av spel. Nedan listar jag en handfull spel för olika plattformar som alla fungerar som små grundkurser i programmering, i så måtto att de ger en förståelse för vad programmering innebär och för grundläggande koncept som loopar, villkorssatser och funktioner. Alla de här ”programmeringsspelen” går ut på att sätta ihop serier av instruktioner – algoritmer – som löser olika problem. I en del av spelen kan de inledande uppgifterna te sig nästan löjligt enkla. 1. Tips och tankar om programmering för barn och andra nybörjare. Inför Hour of Code: Tio resurser till. I somras postade jag en lista över 20 verktyg för nybörjarkodare i olika åldrar.

Att det finns ett stort intresse för sådana resurser är tydligt – inlägget blev snabbt ett av de två i särklass mest visade på denna blogg. (Det andra handlar om ”programmeringsspel” och ligger här.) Under det knappa halvår som förflutit sedan dess har jag snubblat över ytterligare ett antal sajter och appar för er som vill börja programmera. Dels nya, som tillkommit sedan förra inlägget, dels sådana som jag inte kände till eller hade provat förut. När nu Hour of Code – kampanjen som ska introducera programmering för miljontals skolbarn runt om i världen – stundar tycker jag att det är dags för en uppföljande lista. 1.