background preloader

Psykologins historia

Facebook Twitter

Våra drömmars Freud. Sigmund Freuds första vetenskapliga arbete fick knappast någon läsare att ana hans kommande genomslagskraft.

Våra drömmars Freud

Artikeln handlade om dissektionsresultatet av 400 ålar och gick ut på att bevisa att de hade testiklar. Därefter följde liknande noggranna undersökningar av kräftdjurs och krabbors nervsystem. Freuds första bok hette Studier över hysteri. Den utkom 1895 med kollegan Josef Breuer som medförfattare. Breuer och Freud var vid denna tid dock oense om mycket och Breuer ville inte gärna förknippas med bokens innehåll. Men inte heller Freud kunde helhjärtat försvara sin första skrift då den kom ut. I Drömtydning fem år senare presenterade Freud för första gången mer sammanhängande sin psykoanalytiska teori med fokus på drömmarna som budbärare från det undermedvetna.

Freud var dock ingen vanlig drömtydare. Freud hade i arbetet med sina neurotiska patienter lärt att deras drömmar var värdefulla verktyg i behandlingen. Documentary on Sigmund Freud (Part 1 of 3) Bildningsbyrån - tänka mot strömmen: Sigmund Freud - psykoanalysens fader. När Freuds hund sprang bort 23 januari 2019 kl 10.55 - Radiofynd. Freud hade en etik bakom sin psykoanalys 18 april 2012 kl 13.45 - OBS. Vem faen va Freud? 2 december 2014 kl 11.02 - Knyckare i P3. Varför kan ofarliga saker göra oss orimligt rädda? 11 mars 2018 kl 13.01 - Psyket.

– Fobi är egentligen bara en extrem version av rädsla, det är som att kroppen tar över, säger Jeremy Ray, psykolog och lektor i psykologi vid Göteborgs universitet.

Varför kan ofarliga saker göra oss orimligt rädda? 11 mars 2018 kl 13.01 - Psyket

En fobiker vet ofta att det de är rädda för är ofarligt.– Jag är inte rädd för att spindel ska bita mig, och jag tror inte att den är giftig, det är inte det jag är rädd för, säger Rebecca, som lider av spindelfobi. Rädslan som uppkommer är ändå en högst verklig känsla som påverkar människor fysiskt och psykiskt på flera olika sätt.– Det skulle krävas pistolhot om jag ska äta med ett par gamla bestick, säger Gustav, som har fobi för gamla saker av metall. Psykolog Jeremy Ray berättar att kroppens flykt- och kamprespons går igång när vi blir rädda.– Kroppen dumpar ut koldioxid väldigt snabbt, och det gör den för du ska förbereda dig för att springa för ditt liv.

Det är ju inget vi är medvetna om, men det som händer då är att man kan känna väldigt stark yrsel, overklighetskänslor, tryck för bröstet. Psykologins historia på Psykologiguiden i Natur & Kulturs Psykologilexikon. Psykologins historia själ eller kropp. Om Freud - 150 år - Filosofiska rummet. Försvarsmekanismer 1: Med Freud på Friskis & svettis 13 mars 2017 kl 13:04 - OBS.

I tävlingen Most stupid animal of the year contest – Årets mest korkade djur – finns det en återkommande vinnare: grävlingen.

Försvarsmekanismer 1: Med Freud på Friskis & svettis 13 mars 2017 kl 13:04 - OBS

Det kan illustreras med den här lilla fabeln, där ett handjur av arten fattar ett dåligt beslut: En grävling får syn på en robotgräsklippare på avstånd. Gräsklipparen håller på att ansa en gräsmatta med minutiös precision. Grävlingen galopperar i vild fart mot den upptagna maskinen: Vilken brud! ”Inte just nu, jag har inte tid”, säger robotgräsklipparen. Det skiter grävlingen i och hoppar upp och sätter på den med sin makalöst blålila penis.

Då hörs ett plötsligt ljud: Frrrr! Blodslamsor sprutar ut över det nysnaggade gräset. Vafan hände? Robotgräsklipparens knivar är vassa. Det är de psykiska försvarsmekanismerna som skiljer människorna från djuren. Försvarsmekanismer 2: Skrattet som lindring och politisk kraft 14 mars 2017 kl 13:04 - OBS. Jag skämtade bara!

Försvarsmekanismer 2: Skrattet som lindring och politisk kraft 14 mars 2017 kl 13:04 - OBS

Det måste vara en av de vanligaste fraserna i språket. Försvarsmekanismer 3: Är andras brister egentligen mina egna? 15 mars 2017 kl 13:04 - OBS. Jag går ut med soporna och upptäcker överfulla tunnor.

Försvarsmekanismer 3: Är andras brister egentligen mina egna? 15 mars 2017 kl 13:04 - OBS

Och jag som sorterat så omsorgsfullt ilsknar till och tänker ondskefulla tankar om människor som inte sköter sina jobb, om människor som är lata och ansvarslösa och om samhällets förfall i största allmänhet. ”Den som sa det han var det” ropar ett barn från sandlådan. ”Jag sa inget”, ropar jag tillbaka, ”jag bara tänkte”. Barnen glor oförstående på mig när jag bär upp mina välsorterade sopor. Att tillskriva andra egenskaper, tankar, känslor, attityder eller önskningar - som man vägrar erkänna hos sig själv – menade Sigmund Freud är en av psykets försvarsmekanismer. Projektion är ett primitivt försvar. Därför kan normala avvärjningsmekanismer bli patologiska. Det är lättare att sortera sopor än känslor. I den psykiska mognadsprocessen ingår förmågan att sörja. Freud menade också att projektionen bidrar när vi utvecklar fördomar mot individer eller grupper som vi upplever som avvikande.

Jag sorterar ilska, glädje, sorg och rädsla. Försvarsmekanismer 4: Förnekare är vi allihopa 16 mars 2017 kl 13:04 - OBS. Jag minns när jag var barn och min kompis Dillen – jodå, han kallades faktiskt så – tog på sig sin Zorro-mask.

Försvarsmekanismer 4: Förnekare är vi allihopa 16 mars 2017 kl 13:04 - OBS

I ett slag var han förvandlad, opålitlig, vild. Någonting kring maskens, avatarens, slöjans, förklädnadens kraft stod klart för mig. Själv brukar jag få ett specialuppdrag om julaftonskvällarna där en mask med vitt skägg och röd luva ingår. Släktens barnaskara menade emellertid en dag att de förstått alltihop, att vi kunde lägga ned det där. Jag blev därför ganska förvånad över barnens uppsyn när jag iklädd tomtemask och en loppig persianpäls klev in genom dörren. Freud - Samtalet som kur 19 december 2017 kl 10:03 - Kropp & Själ. Psykodynamiskt perspektiv - Lätt att lära. Behavioristiskt perspektiv - Lätt att lära. Psykologins historia - Lätt att lära.