background preloader

ÄIDINKIELI

Facebook Twitter

Aivsop3. Aivsop4. Aivsop5. Aivsop6.

Sarjakuva

Elokuva, video. Kamerakynäpakka. Verkkouutiset. Opetushallitus on julkistanut perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden tukimateriaaliksi suosituksen uusiksi mallikirjaimiksi, numeroiksi ja muiksi merkeiksi.

Verkkouutiset

Merkit voidaan ottaa käyttöön 1.8.2016 alkaen uusien opetussuunniltelmien käyttöönoton yhteydessä. Opetushallitus on julkistanut perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden tukimateriaaliksi suosituksen uusiksi mallikirjaimiksi, numeroiksi ja muiksi merkeiksi. Merkit voidaan ottaa käyttöön 1.8.2016 alkaen uusien opetussuunnitelmien käyttöönoton yhteydessä. Uudet tekstauskirjaimet on suunnitellut kirjainmuotoilija ja typografi Jarno Lukkarila. Joulukuussa 2014 hyväksytyissä perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa siirrytään kirjoittamisen opetuksessa uuteen käytäntöön, sillä alkuopetuksessa opetetaan jatkossa kirjoittamaan käsin vain yksillä kirjaimilla, tekstauskirjaimilla. Kirjaimia kokeiltiin keväällä 2015 Majakka-kehittämiskouluverkoston parissakymmenessä koulussa. Kleuters Digibord en Digitaal Schoolbord Startpagina : praatplaten.

LUKEMINEN

LUKUSILTA. KIRJALLISUUDEN AIHEPIIRIT. KIRJOITTAMINEN. NÄYTTÄMÖ, DRAAMA. Kulttuuritalo Valve. Aikamatka elokuvaan - Elokuvan historian oppimateriaali peruskouluille ja lukioille Aikamatka elokuvaan -materiaalin tarkoituksena on perehdyttää aikamatkaajat elokuvataiteen ja -kerronnan keskeisiin vaiheisiin seikkailemalla läpi elokuvan historian ensimmäisten vuosikymmenten.

Kulttuuritalo Valve

Materiaalin keskeisenä osana ovat lyhyet harjoitukset, joiden avulla tutustutaan elokuvakerronnan perusasioihin sekä elokuvan historian eri vaiheisiin, tekijöihin ja teorioihin. Materiaali on suunniteltu käytettäväksi perusasteen ja toisen asteen opetuksessa sekä opettajien täydennyskoulutuksessa. Yksittäiset aikakaudet ja harjoitukset voidaan erottaa kokonaisuudesta omiksi oppitunneikseen. Vastaavasti materiaali voi kokonaisuudessaan toimia esimerkiksi kokonaisen elokuvakurssin sisältönä.

Lataa Aikamatka elokuvaan -opas Meidän dokkari - yhteisöllisen dokumenttielokuvan menetelmä Meidän dokkari -opas esittelee helpon tavan tehdä omia dokumenttielokuvia ryhmän, esimerkiksi koululuokan, kanssa. Kulttuurin Vuosikello. Sarjiskone – digitaalinen sarjakuvatyökalu. 18.5.2016Arla Pitkämäki Linkki materiaaliin: Kohderyhmä: Alakoululaiset, Nuoret Tuotantovuosi: 2016 Tuottaja: Aikakausmedia Aikakausmedian sarjiskoneella lapset ja nuoret pääsevät itse tekemään, tallentamaan ja jakamaan omia sarjakuviaan verkossa niin mobiililla, tabletilla kuin tietokoneellakin.

Sarjiskone – digitaalinen sarjakuvatyökalu

Sarjiskone ja aikaisemmin julkaistut Koululehtikone ja Kansikuvakone ovat käyttäjälleen ilmaisia työkaluja mediantuottamiseen. Sarjiskone.fi on suunniteltu työkaluksi sekä oppimiseen, opettamiseen, että mediatuottamiseen. Sarjiskone.fi -sovelluksen on toteuttanut muotoilutoimisto Kairo Oy. 100192. Alma Koulumaailma. Material. MIL for me – ”Mediatajua minulle” Ruotsin mediakasvatusviranomainen, Statens medieråd, on julkaissut opettajille ja oppilaille kätevät MIL for me (”Mediatajua minulle”) online-oppimateriaalit englanniksi, sekä opettajille vinkkejä aihemaailman käsittelyyn esimerkkiharjoitusten muodossa.

Material

Oppimateriaalit liittyvät nuorten online-käyttäytymiseen, erityisesti online-kiusaamisen näkökulmasta. Materiaaleissa pohditaan mm. sitä, miksi netissä tuntuvat olevan eri säännöt käyttäytymiselle, mikä on loukkaavaa käytöstä, mikä on laillista, miten puolustautua ja puolustaa muita online-ympäristöissä.… Sarjiskone – digitaalinen sarjakuvatyökalu Aikakausmedian sarjiskoneella lapset ja nuoret pääsevät itse tekemään, tallentamaan ja jakamaan omia sarjakuviaan verkossa niin mobiililla, tabletilla kuin tietokoneellakin. Kulttuurin vuosikello -oppimateriaalipankki. Kasikirjoituskortit ja opas. Videomielipidekirjoitus. 14.7.2014Mediakasvatusseura Linkki materiaaliin: Kohderyhmä: nuoret Tuotantovuosi: 2008 Tuottaja: Ismo Kiesiläinen & Mikko Toiviainen Mielipidekirjoitus on tärkeä vaikuttamisen väline esimerkiksi äänestämisen, mielenosoitusten ja kansalaisjärjestötoiminnan rinnalla.

Videomielipidekirjoitus

YHDYSSANAT

SANALUOKAT. Virke, lauseet, oikeinkirjoitus. Ketterät verbimme - Kotimaisten kielten keskus. Sanotaan, että suomi on verbivetoinen kieli.

Ketterät verbimme - Kotimaisten kielten keskus

Yksi kääntämisen ongelma on se, että tekstistä tulee helposti kovin kuivakasta. Kun paperisuus uhkaa, suomentaja voi ottaa avuksi kielemme runsaat verbivarannot, meillä kun riittää enemmän tai vähemmän kuvailevia verbejä joka lähtöön. On tietysti varottava, ettei kielestä tule liian värikästä, aina on toki pidettävä mielessä alkutekstin sävy ja tyyli. Tässä muutamia esimerkkejä omista käännöksistäni. Jos minulla sattuu olemaan tallella raakakäännös, olen ottanut sen mukaan kursivoituna. Instead, I felt a throb of vindication.Mutta minäpä tunsin oikeassa olemisen ailahduksen.Mutta minussapa ailahti oikeassa olemisen onni. –– when Pomona next stroked Elsie’s arm, Elsie, –– slapped away her hand, said sharply, “Don’t!”

Ann wandered away, and fell into a doze on a sofa.Ann asteli kauemmaksi ja torkahti sohvalle. Ailahtaa, tiuskaista ja torkahtaa ovat käteviä verbijohdoksia, joilla voi ilmaista tekemisen lyhyttä kestoa. Someone sneezed. ASB = A.S.

TAIPUMINEN

Tarinapolku. Skapa PDF, tidningar och e-böcker. Storybird - Artful Storytelling. Tervetuloa Koululehtikoneeseen! - Koululehtikone.