background preloader

Krönikor

Facebook Twitter

Jag ringer mina bröder. Jag ringer mina bröder och säger: Det hände en så sjuk sak i går.

Jag ringer mina bröder

Har ni hört? En man, en bil, två explosioner, mitt i city. Jag ringer mina bröder och säger: Nej ingen dog. Joakim Lamotte: Det är dags att vi går skilda vägar. Att bryta upp med någon kan göras på många olika sätt, men sällan utan att känslor såras.

Joakim Lamotte: Det är dags att vi går skilda vägar

Personligen brukar jag föredra att gå rakt på sak och vill därför börja med att berätta att du har skänkt mig både glädje och obehag, men när jag nu väljer att säga farväl är det inte mer än rätt att du får veta varför. Kanske minns du första gången vi träffades? Jag var ung och vi introducerades av gemensamma vänner.

Kärlek uppstod redan vid första ögonkastet och efter det skulle ingenting längre bli sig likt. Vi måste hitta på ord som svenskan saknar. Alltid roliga Twitter-signaturen Vforangelica uppmärksammade häromdagen att det inte finns något vänligt ord att säga till någon som hickar.

Vi måste hitta på ord som svenskan saknar

Så jävla sant! Om någon nyser säger man ”prosit” och får ett vänligt ”tack” tillbaka och så kan man lämna nysningen till handlingarna. Men om någon hickar så står man bara där som ett fån och vet inte vad man ska säga. För om hickningen är ljudlig så måste den ju adresseras. Skulle du våga öppna dörren för din granne? Det ringer på dörren.

Skulle du våga öppna dörren för din granne?

Sakta smyger jag mig fram och spejar i kikhålet, pressar näsan mot dörren. Det står en tant där. Hon är väderbiten och kortklippt. De förskjutna perspektiven i det lilla hålet gör hennes ansikte groteskt stort. Den sista stunden som ingen kan ta ifrån oss. Pappa har inga krafter kvar.

Den sista stunden som ingen kan ta ifrån oss

Ändå kramar han min hand så att jag inte vet var han börjar och jag slutar. Det är ett kort möte. Några ynkliga minuter tillsammans gentemot den evighet vi har tillbringat utan varandra. Julia Mjörnstedt Karlsten: Vem får lov att vara tacksam? Sen jag insjuknade i cancer är det få saker som provocerar mig så mycket som tacksamhet.

Julia Mjörnstedt Karlsten: Vem får lov att vara tacksam?

Ni förstår, det finns en förväntan att jag som cancerdrabbad ska vara tacksam över att jag överlevt. Den här tacksamheten ska dessutom vara så stark att allt annat ska vara sekundärt. Jag får inte klaga på något, inte kräva något eller gnälla på något. Skit samma om du har ett ärr på magen – du har ju överlevt! Vem bryr sig om din dödsångest – du lever ju! Nej, det går inte att kräva av någon som drabbats av katastrof, trauma och lidande att denne endast ska känna tacksamhet. Ändå är det precis det vi tycks göra just nu. Att drabbas av en dödlig sjukdom eller att hamna mitt i ett krig är inget val man gjort och heller därför ingenting man kan klandras för. Det är jag som är Pippi. Jag kände det.

Det är jag som är Pippi.

Det är jag som är Pippi. Jag kände det.

Skrivmall krönika » Meningar med elever. Lyser stjärnorna i ditt tak? I taket lyser stjärnorna Vi kommer att arbeta med ett textutdrag ur boken I taket lyser stjärnorna av Johanna Tydell.

Lyser stjärnorna i ditt tak?

Förmågorna vi tränar är lyssna, samtala, strategier och att skriva. Ni kommer att få skriva en texttyp som kallas för krönika. Några av er känner till det sedan tidigare några har inte arbetat med krönikor innan. Arbetsgång Annika högläser utdragetEfter utdraget diskuterar ni i era grupper utifrån givna frågor samt diskussionsfrågor. Skrivuppgiften till I Taket lyser stjärnorna Du ska skriva en krönika till en ungdomstidning där du pratar om saker som är svårt för tonåringar i dagens samhälle. I din text ska du framför din åsikt varför det är svårt och vad man kan göra åt det. Du kommer få en matris på vad som bedöms på texten i klassrummet.

Texttypen krönika Ursprung Ordet krönika kommer från det grekiska ordet för tid, chronica. Innehåll Ofta ställer man sig frågor i krönikan som man försöker besvara det kallas för retoriska frågor. Stilen Plats Skillnader Lycka till! Bästa Beatrice Ask. Det är många saker som skiljer oss åt.

Bästa Beatrice Ask

Du är född i mitten av 50-talet, jag i slutet av 70-talet. Du är kvinna, jag är man. Du är politiker, jag är författare. Men det finns vissa saker som kopplar oss samman. Vi har båda pluggat internationell ekonomi (utan att ta examen). Därför blev jag förvånad när du i torsdags fick frågan av ”P 1 Morgon” om du som justitieminister känner dig oroad över att personer (medborgare, skattebetalare, röstare) hävdar att de har blivit stoppade av polisen och frågade på pass enbart på grund av sitt (mörka, icke-blonda, svarthåriga) utseende. . – Upplevelsen av varför någon har frågat mig kan ju vara väldigt personlig. Intressant ordval: ”tidigare dömda”. Jag skriver till dig med en enkel önskan, Beatrice Ask.

I 24 timmar lånar vi varandras kroppar. Att vara sex år och landa på Arlanda, i vårt gemensamma hemland. ”Varför då?” Krönikor - Ung Konsument. Varför tar man skolan för givet?

Krönikor - Ung Konsument

Celeste funderar på varför det är som många svenska barn och ungdomar som struntar i skolan, när det finns unga i andra länder som inte ens har en skola att gå till. Läs Celestes krönika Fjortonde gången gillt Vad gör en lägenhet till ett hem? För Celina sitter alla känslor kvar i väggarna, vilket ibland gör det oerhört svårt att lämna – men ibland bara fantastiskt skönt att kunna stänga dörren och gå vidare.

Dagens ideal är inte sunda Överallt bombarderas unga tjejer med lättklädda modellbilder så som reklambranschen tycker att kvinnor ska se ut, och Emma funderar på vad man kan göra för att ändra på det här sjukliga idealet. Läs Emmas krönika Steget mot framtiden. Rebeccas Arkiv - Christer. Naturligt urval och onaturlig sortering. Övrigt | Publicerad 18 februari 2015 22.36. Var finns de vuxna när barnen behöver prata? Att det ska behöva vara så förbannat svårt att vara barn i det här landet.

I alla fall att vara ett barn som har det jobbigt och behöver någon att prata med. En unge som behöver stöd och pepp från en annan vuxen än föräldrarna. Eftersom det kanske är just föräldrarna som är problemet. De kanske dricker för mycket. Har hamnat i något slags livskris som gör att de inte kan ­fokusera på sitt föräldraskap för tillfället. Det är inte synd om rasister. De som röstade på Sverigedemokraterna i söndags kan komma att kallas rasister. Men rasismen drabbar aldrig dem.Foto: STEFAN MATTSSON Jag läser analyserna efter v­alet och min blick falnar.

Dilsa Demirbag–Sten: Bakom framgången finns alltid hårt arbete. Jag var tvungen att läsa inledningen två gånger för att ta till mig innehållet. Raderna krossade mitt hjärta. Hur kan vi göra så mot våra äldre? Skillnaderna är stora. En del lever väl i sina hem eller på seniorboende med individuellt utformad inredning, delikat mat och annat som ger livskvalité. Toppen. De som nu är pensionärer växte upp med en föräldrageneration som byggde den svenska välfärden. Vi som är barn till denna generation kommer att till våra barn lämna över ett land med hög arbetslöshet, stora skillnader mellan skolorna och en allt mer segregerad bostadsmiljö. Hur är det då med generationen som kommer efter oss? Det råder dock ingen brist på självförtroende. Men allt detta peppande har missat en detalj: att pränta in i deras trygghetsvadderade huvuden att de måste slita hårt i många hundår innan drömmarna infrias. En generation som inte förstår sambandet mellan hårt arbete och framgångens belöning skrämmer mig.

Dilsa Demirbag-Sten. Linda Skugge: Jobbkrisen är en bluff. Malinsklipp genre krönika och förslag på ämne att skriva om. Krönika mall - Skriva krönika. Krönika mall - Skriva krönika. En ny generation som vill glida genom livet.

Jenny Strömstedt: En riktig man gör vad fan han vill.