background preloader

Osiris - CvB-versus-USR Radboud Univ Nijmegen

Facebook Twitter

OSIRIS is het Student Informatie Systeem (SIS) voor het Hoger Onderwijs. ScienceGuide. 23 januari 2014 - Het was in 2004 geraamd op € 12.4 miljoen voor vijf instellingen.

ScienceGuide

Tien jaar later is de conclusie dat alleen al voor de UvA en HvA de kosten zijn opgelopen tot € 39.7 miljoen. ICT-project was geraamd voor... OSIRIS - ANS: RU trekt studenten na. Kortmann is watching you.

ANS: RU trekt studenten na

RU’s eigen rector magnificus heeft in een zoektocht naar bewijs dat studenten lui zijn, zijn spionagekit uit de kast getrokken. 024 - ‘Privacy studenten wordt geschonden’ Al een tijdje is het een hot topic op de campus: studentbestuurders en hun studieresultaten.

024 - ‘Privacy studenten wordt geschonden’

De universiteit is bang dat de bestuurders vakken met minder verplichtingen buiten hun studieprogramma uitzoeken, om zo aan het aantal vereiste studiepunten te komen om hun beurs te ontvangen. Het CvB heeft in kaart laten brengen hoeveel studiepunten studentbestuurders buiten het curriculum behalen. In geheel is daar niks mis mee, maar de leden van de Universitaire Studentenraad vormden een apart onderdeel van deze analyse. Dat terwijl ze gewoon onder de gestelde categorieën zouden kunnen vallen. VOX: Fout van CvB, ja of nee? Is het college van bestuur te ver gegaan?

VOX: Fout van CvB, ja of nee?

Die vraag houdt de gemoederen bezig sinds de universitaire studentenraad (USR) via ANS bekendmaakte dat het college studieresultaten van individuele leden heeft geanalyseerd. Foto: MartialArtNomad (Flickr, Creative Commons) De studentenraad is verbolgen over het feit dat het college van bestuur (CvB) gegevens van voormalige USR-leden gebruikte als tegenargument in een discussie over de regeling Fonds. Die regeling waarborgt de bestuursmaanden. Sinds kort is daarin opgenomen dat studentbestuurders een bepaald aantal EC’s moeten halen om in aanmerking te komen voor de bestuursbeurs. RU: vakken voegen niets toe. Een communicatieblunder of niet, het is een opvallende uitspraak die woordvoerder Martijn Gerritsen doet tegenover Voxweb.

RU: vakken voegen niets toe

De Radboud Universiteit biedt volgens hem namelijk vakken aan die niet bijdragen aan je studie of persoonlijke vorming. Aanleiding voor zijn uitspraak is de rel die is ontstaan over het natrekken van studenten door RU’s eigen rector magnificus. Kortmann gaf de opdracht om uit te zoeken hoeveel leden van de Universitaire Studentenraad (USR) vorig jaar vakken buiten hun curriculum hebben gevolgd. Gerritsen zegt daarover nu: ‘Naar aanleiding van de geuite zorgen door de studentenraad, heeft het college opdracht gegeven uit te zoeken of studentbestuurders daadwerkelijk kiezen voor de vakken waarmee ze het gemakkelijkst EC’s denken te halen.

VOX: Oud-studenten raadsleden zijn boos. De voormalige studentenraad is boos.

VOX: Oud-studenten raadsleden zijn boos

Zojuist stuurde een aantal leden een brief naar het college van bestuur. Ze zijn verontwaardigd over de opmerking dat de vakken die ze buiten hun curriculum hebben gevolgd, niet zouden hebben bijgedragen aan hun studie of persoonlijke ontwikkeling. Onderstaand volgt de integrale tekst. Zestiende universitaire studentenraad Geacht college van bestuur, Afgelopen vrijdagavond heeft u zich, bij monde van uw woordvoerder, laten ontvallen dat er leden van onze 16e Universitaire Studentenraad vakken buiten hun curriculum hebben gevolgd die niets hebben bijgedragen aan hun studie of hun persoonlijke ontwikkeling.

Allereerst is het zeer teleurstellend dat u een stempel drukt op het volgen van buitencurriculaire vakken , zonder ons te vragen naar onze motivatie hiervoor. Ten tweede verbazen wij ons ten zeerste over de uitspraak dat vakken buiten het curriculum om gevolgd worden, niets bijdragen aan onze studie of persoonlijke ontwikkeling. Reactie AKKUraatd: schending privacy schaadt medezeggenschap. Het College van Bestuur (CvB) beschadigde deze week zijn relatie met de Universitaire Studentenraad (USR) door de privacy van medezeggenschappers te schenden.

Reactie AKKUraatd: schending privacy schaadt medezeggenschap

De aanleiding hiervoor was de vaststelling van de Regeling Fonds. Studentbestuurders krijgen via deze regeling bestuursbeurzen ter compensatie van de studievertraging die zij oplopen door hun bestuurswerk. Hiertegenover staat wel dat studentbestuurders een bepaald aantal studiepunten moeten halen. 024: CvB vindt boze brief op de mat. VOX: Kortmann: ‘Alsof wij een soort NSA zijn’ Kritiek en verontwaardiging in de (sociale) media afgelopen weekend: het college van bestuur had nóóit studiegegevens van studentenraadsleden mogen verzamelen, vindt de studentenraad (USR).

VOX: Kortmann: ‘Alsof wij een soort NSA zijn’

Een aantal oud-raadsleden stuurde zelfs een boze brief. Rector Bas Kortmann snapt de emotie niet. Foliaweb: Radboud Universiteit trekt resultaten studentenraad na. Foto: BJ Schoenmakers (cc) | Radboud Universiteit Medezeggenschap18 januari 2014 9:38 |De Nijmeegse Radboud Universiteit heeft de discussie over de vergoeding van studentbestuurders op scherp gezet.

foliaweb: Radboud Universiteit trekt resultaten studentenraad na

De huidige studentenraad is geconfronteerd met het studiegedrag van haar voorgangers om aan te tonen dat zij enkel pretvakken hebben gevolgd. Dat meldt het Algemeen Nijmeegs Studentenblad. Om in Nijmegen in aanmerking te komen voor een vergoeding moeten studentbestuurders een bepaald aantal studiepunten halen. Komend halfjaar wordt die regeling geëvalueerd. ANS: Het CvB heeft spijt. VOX: ‘Goed gesprek’ tussen college en oud-studentenraadsleden. Bellen met Jip USR by CampusOnAir103. De kwestie: vox06jg14 by Vox Magazine. [Update] Voormalige studentenraad woedend op CvB. De Universitaire Studentenraad (USR) van afgelopen collegejaar is woedend op het College van Bestuur (CvB).

[Update] Voormalige studentenraad woedend op CvB

Ze zijn verontwaardigd over de opmerking dat de vakken die ze buiten hun curriculum hebben gevolgd, niet zouden hebben bijgedragen aan hun studie of persoonlijke ontwikkeling. Deze uitlating is volgens de voormalige USR-leden zeer ongepast. Afgelopen vrijdag kwam aan het licht dat het CvB heeft laten uitzoeken welke vakken studentbestuurders vorig jaar buiten hun curriculum hebben gevolgd.

Leden van de studentenraad zijn daarbij apart nagetrokken. Een kwalijke fout, blijkt uit de brief die door negen leden is ondertekend. WouterExterkate : 'Kennis mag macht zijn, het... Jipmennen : Sluit me aan bij @WouterExterkate... Jipmennen : Interessant en zorgelijk om... WouterExterkate : Goh. RU vond het nodig om te... WouterExterkate : 'Het was wél een nuttig vak,...

Huguettepoolen : Heeft niet iedere student bij... WouterExterkate : Woordvoerder RU stelt dat ik... Brittgommans : Genietend na een leuke avond... VOX: [Ingezonden] Koester de actieve student. De rust is wedergekeerd en de universitaire studentenraad en het college van bestuur kunnen weer door één deur.

Fijn. Maar zou de discussie niet in eerste plaats moeten gaan over respect voor de actieve student, vraagt Lisa Westerveld zich af. Fijn dat het college van bestuur een ‘goed gesprek’ heeft gehad met oud-leden van de studentenraad. Natuurlijk is het natrekken van individuele studiegegevens niet goed te praten. En de term ‘pretvakken’ wel een heel ongelukkige. Sinds een aantal jaar gelden er strikte regels voor het aantal studiepunten dat actieve studenten moet halen om in aanmerking te komen voor een bestuursbeurs.

Het serieus uitoefenen van een bestuursfunctie vraagt de nodige tijd, maar is ook enorm leerzaam. Evaluatiecommissie: ‘Doelen SIS zeker nog niet gerealiseerd. Organisatie21 januari 2014 18:10 |Kostbaar, langdurig en vaak frustrerend. RU is watching you. De RU kan zien hoe jij in de UB loopt te soggen en heeft zelfs plannen te traceren wanneer je op de campus rond sjokt. Hoe houdt onze universiteit haar studenten precies in de gaten? Tekst: Tom Plaum en Anne van Veen Illustraties: Jeroen Wintraecken Dit artikel verscheen eerder in de juni-ANS Het leven van de student ligt op straat. Via de sociale media kan iedereen van alles over je te weten komen en Edward Snowden liet zien dat ook informatie die je niet wil delen kan worden gecheckt.

Alwetende alma mater De universiteit weet van alle studenten hun persoonsgegevens en bankrekeningnummers. Google of RU-mail? RU overweegt gebruik persoonsgegevens voor gedragsprofielen. Binnen de Radboud Universiteit gaan er stemmen op om de persoonsgegevens van studenten te gebruiken om het onderwijs te verbeteren. Door middel van Learning Analytics zou de RU op basis van persoonsgegevens van studenten hiervoor gedragsprofielen kunnen maken. Door middel van het verzamelen van metadata zou de RU kunnen zien hoe lang en wanneer een student op Blackboard is ingelogd of op welke dagen de student de campus bezoekt. Privacy-succesverhalen op de RU. De klas ondersteboven keren. Schilderij Norman RockwellNorman Rockwell Visits a Country School (1946) RU kan spelen met je telefoon. Door de het nieuwe mailprogramma Exchange te synchroniseren met je laptop of telefoon, geef je de RU rechten om je instellingen te wijzigen en gegevens te verwijderen. De universiteit bepaalt zelf wat zij wel en niet toestaan.

Zo kunnen ze bluetooth en het gebruik van camera’s al dan niet goedkeuren. Persoonlijke gegevens voor het oprapen. Fout in beveiligingssysteem Osiris. Vorige week maandag werd er een 'kwetsbaarheid' in het beveiligingssysteem van Osiris ontdekt.