background preloader

Misc:

Facebook Twitter

ScienceGuide: Ceremoniële medezeggenschap. 11 februari 2014 - Studenten mogen tekenen bij het kruisje?

ScienceGuide: Ceremoniële medezeggenschap

Nee, zeggen LOF, VIDIUS en ASVA. “Echte inspraak, die noodzakelijk is voor een goed werkende academische gemeenschap, vereist duidelijk geformuleerde rechten.” Zij willen dat de minister het evenwicht tussen bestuur en inspraak herstelt. In een opiniestuk beargumenteren hun woordvoerders, waarom zij de indruk hebben gekregen, dat in het hoger onderwijs “nu lijken te gaan naar enkel ‘inspraak voor de vorm’. De WHW is dusdanig vaag, dat het voor de meeste raden een raadsel blijft waar zij in de praktijk wel of geen inspraak op hebben.” Scheve verhouding ‘Steeds meer universiteitsbestuurders maken misbruik van de huidige wet, de WHW, met rechten en plichten voor medezeggenschappers. Vorige week presenteerde Minister Bussemaker (OCW) in een brief haar visie op de stand van zaken binnen de medezeggenschap. Twee voorbeelden Dit werd in korte tijd duidelijk door voorbeelden aan twee grote universiteiten.

Geen klankbordgroepje. 'Op de universiteit gebeurt alles in naam efficiëntie: bedankt neoliberalisme' - opinie. ‘In een strak pak de arbeidsmarkt op’ Studenten worden niet langer onderwezen, krijgen niet de kans om zich te ontwikkelen en te kiezen voor een eigen weg, vindt de Groningse student Freek Kilsdonk. 'Wij worden opgeleid, gevormd en in een strak pak de arbeidsmarkt opgestuurd.' Onlangs verscheen in De Groene Amsterdammer een artikel over de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, die in al haar wijsheid had besloten om medewerkers een nieuwe plek te geven.

‘In een strak pak de arbeidsmarkt op’

Flexplekken, met een ‘clean desk’-policy, welteverstaan. Terecht werd geconcludeerd dat dit een van de uitspattingen is van het neoliberale denken, dat is doorgeschoten tot in alle hoeken van de maatschappij. Maar daar houdt het niet op. ‘RUG is juist een voorbeeld’ Studenten worden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt en krijgen de kans niet om zich te ontwikkelen, klaagde RUG-student Freek Kilsdonk in een opinie in de Volskrant.

‘RUG is juist een voorbeeld’

De teugels moeten nou eenmaal strakker, reageren studenten uit de universiteitsraad in een brief. Door Peter Keizer ‘We worden opgeleid, gevormd, en in een strak pak de arbeidsmarkt opgestuurd’, schreef Kilsdonk twee weken geleden in zijn opinie over het studiebeleid aan de RUG. Zijn ingezonden brief was een rechtstreekse aanval op rector magnificus Elmer Sterken, die verantwoordelijk is voor het onderwijs aan de universiteit. ‘Sterken is misschien wel de personificatie van deze kwalijke manier van besturen. Toch is het niet Sterken die van zich laat horen. Warning: ALEC Wants to Eliminate School Boards. Foam parties or protests: what is the future of students’ unions? The annual foam party at the University of St Andrews, Scotland, organised by the Student Association.

Foam parties or protests: what is the future of students’ unions?

Photo: George Flickinger Does ever-dwindling interest in the politics of students’ unions mean they’re living on borrowed time? Praatjes vullen geen gaatjes. Je zult ze onderhand wel hebben gezien, de windmolentjes zijn weer van de partij.

Praatjes vullen geen gaatjes

Voor het derde jaar op rij moeten ze jou en anderen ervan overtuigen dat besturen supergoed en keileuk is, een boodschap die ANS natuurlijk van harte onderschrijft. Dit jaar blijft het echter niet bij een paar vrolijk draaiende windmolentjes en flyerende bestuursleden. Er verscheen vanochtend een kek YouTube-filmpje. Studenteninspraak Radboud Universiteit Nijmegen. [Ingezonden] Fraude bij verkiezingen op de RU? Willem van Sermondt, masterstudent Politicologie, uit in een ingezonden stuk zijn onvrede over de campagne rondom de universitaire verkiezingen op de RU.

[Ingezonden] Fraude bij verkiezingen op de RU?

In de jaren zeventig vochten studenten aan de RU voor meer inspraak. Uit de verhalen uit de oude doos zou blijken dat onze voorgangers menigmaal op de barricades stonden in plaats van in de collegebanken te blijven zitten. Mede door die inzet mogen we deze week stemmen voor medezeggenschap op de universiteit. De studentenpartijen asap en AKKUraatd beroepen zich onder andere op jouw democratische recht om je naar de digitale stembus te lokken.

Het is dan ook schandalig dat deze partijen de democratische spelregels aan hun laars lappen. We spreken geregeld schande over fraude bij verkiezingen in bijvoorbeeld Afrika of Oost-Europa. 024: bestuurswerk landelijk minder populair. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau ResearchNed in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap.

024: bestuurswerk landelijk minder populair

In 2011 deden 24.270 studenten mee aan het onderzoek, afgelopen jaar waren dat er door een kleinere steekproef 12.777. In 2012 deed één op de vijf universitaire studenten bestuurswerk, terwijl dat in 2011 nog 23 procent was. Het gaat daarbij om parttime en fulltime bestuurswerk voor de universiteit en voor studentenorganisaties. Ook onder hbo-studenten daalde het aantal bestuurders, alleen minder sterk in vergelijking met de universiteit. Daarnaast zouden volgens het rapport van ResearchNed ouderejaars, mannen, uitwonende studenten en studenten uit een hogere sociale klasse de bestuurlijke arena domineren. Populariteit bestuurswerk in Nijmegen onbekend Het is onbekend of ook het aantal bestuursleden in Nijmegen daalt. NoamChomsky "Corporatization of the University" july 2013.

Universities are becoming part of an oppressive infrastructure. Posted on April 5, 2012 by Edd Bauer | 3 Comments The upsurge in student activism has led to increased repression, first from the police and now from universities.

Universities are becoming part of an oppressive infrastructure

Photo by Rob Senior of the occupation and rally at the university of Birmingham on November 24th 2010. A worrying trend is taking hold; what started as a trickle is becoming a torrent. A disproportionate attack on student protestors is unsettling not just the student movement, but a wider community accustomed to deeply enshrined political freedoms. Destroy ULU ? - delete democracy at University ? 3Cosas Campaign -Univ-of-London- affiliates.

#CopsOffCampus - Right to Protest - UoL - Uni of London.

Trenton Oldfield & Deepa Naik - Right to Protest -deportation-