background preloader

Rathenau

Facebook Twitter

Home. ScienceGuide - Hofnar en geweten - Directeur Jan Staman van het Rathenau Instituut blikt bij zijn afscheid terug. 15 januari 2015 - Directeur Jan Staman van het Rathenau Instituut blikt bij zijn afscheid terug op twaalf jaar onderzoek en dialoog met overheden en burgers. Over universiteiten die zich niet richten op ‘wicked problems’ en een samenleving die wat minder saai mag. “Meer hofnarren én gewetens van wie je kunt vragen: ‘Breng ons verlichting’.” Twaalf jaar geleden kwam Jan Staman als directeur bij het Rathenau Instituut terecht. Een organisatie die “schatplichtig is aan de critical science beweging en de maatschappijkritiek uit de jaren zeventig.”

Niet langer de universiteit als onbetwist gezag, maar juist het gesprek aan gaan met de burger. Dialoog in therapeutische setting “Het instituut ontstond als gevolg van de maatschappelijke onrust over kernenergie. Burgers, politiek en wetenschap werden gedwongen met elkaar in gesprek te gaan “in een haast therapeutische setting,” vertelt Staman. Belangrijkst daarbij is het bewaren van je onafhankelijkheid, zo leerde Staman. Follow the money. EM: De nieuwe bewindslieden op onderwijs.

De Haagse VVD-wethouder Financiën Sander Dekker wordt genoemd als de nieuwe staatssecretaris van Onderwijs, meldt De Telegraaf. Eerder lekte al uit dat HvA-rector Jet Bussemaker (PvdA) minister van Onderwijs wordt. De 37-jarige Dekker kwam in 2003 in de Haagse gemeenteraad. In 2006 werd hij wethouder van Onderwijs, Jeugd en Sport. In 2010 stapte hij over naar Financiën en Stadsbeheer. Daarnaast is hij voorzitter van het Rathenau Instituut. Hoger onderwijs onbekend Begin september vorderde de gemeente Den Haag onder zijn leiding bijna veertigduizend euro terug van de Universiteit Leiden, omdat zij twee bestuurders en een hoogleraar een salaris boven de wopt-norm betaalde.

VVD’er Henk Kamp gaat naar verluidt naar Economische zaken, Landbouw en Innovatie. The Dutch Science System: Rathenaeu Instituut. Broadcast Yourself. Vergeefs zoeken naar de eenhoorn. 3 april 2017 - In zijn oratie vorige week maandag nam de kersverse hoogleraar Barend van der Meulen het op voor de wetenschapper als vakman. Deze wordt te eenzijdig beoordeeld zonder dat bewezen is dat het ook het gewenste resultaat oplevert.

Uit zijn oratie bleek nog maar eens dat Barend van der Meulen kritisch is op de toepassing van ‘Evidence based policy’. Deze methode, die uitgaat van het meetbaar maken van de effecten van (wetenschaps)beleid, wordt volgens hem veel te beperkt gebruikt en verdient uitbreiding. Zijn leerstoel Evidence for Science Policy richt zich er op de Angelsaksische methode van Evidence based Policy te verbreden. Dit leidt volgens Van der Meulen naast een praktisch ook tot een democratisch bezwaar: “Niet de burger of de professional zijn bron van argumenten voor goed beleid [...] maar alleen wat de wetenschapsonderzoeker meet als effectief beleid.” Afstandelijke integriteit Dit is volgens hem niet zonder gevaar.

Het spel en de knikkers Existentiële vragen. Barend v. d. Meulen (@BarendJR) sur Twitter. Overzicht alle medewerkers. Laurens Hessels (@laurenshessels) sur Twitter. Leonie van Drooge (LeonievanDrooge) sur Twitter. Stefan (@Stefan_de_J) sur Twitter. EdwinHorlings (@EdwinHorlings) sur Twitter. Rosalie Belder (@RoosalieB) sur Twitter. Christian van 't Hof (@Cvthof) sur Twitter. Burger heeft rotsvast vertrouwen in de wetenschap. Uit een enquête van het Rathenau Instituut blijkt dat de Nederlandse burger veel vertrouwen heeft in de wetenschap. Het instituut ondervroeg hiervoor 800 Nederlanders. Uit de enquête wordt duidelijk dat uit verschillende instituten de wetenschap het meeste vertrouwen krijgt van de Nederlandse burger. Met een solide 7 op het rapport laat het de rechtspraak, televisie, kranten, vakbonden, de regering en grote bedrijven achter zich.

De ondervraagden verwachten dat de wetenschap kan zorgen voor een langer en gezond leven. Van de 800 ondervraagden zou veertig procent graag zien dat burgers mee mogen beslissen over wat wetenschappers onderzoeken. Volgens David Redeker, persvoorlichter van het Rathenau Instituut, is het geld dat de verschillende wetenschapssectoren ontvangen nu anders verdeeld. Later dit jaar zal het Rathenau Instituut een uitgebreid rapport publiceren waarbij ook internationale vergelijkingen zullen worden gemaakt wat betreft het vertrouwen van burgers in de wetenschap.