background preloader

NVAO - Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie

Facebook Twitter

Nvao.net. LSVb: Kwaliteitswaakhond NVAO houdt zich niet aan eigen regels - LSVb - Voor heel studerend Nederland. Opleidingen waarvan het eindniveau onvoldoende is, krijgen soms drie jaar de tijd om dit te herstellen.

LSVb: Kwaliteitswaakhond NVAO houdt zich niet aan eigen regels - LSVb - Voor heel studerend Nederland

Dit blijkt uit een inventarisatie van hersteltrajecten in het hoger onderwijs door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Volgens de regels van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) mag de hersteltermijn maximaal één jaar zijn. De NVAO, de organisatie die de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland en Vlaanderen beoordeelt, houdt zich dus niet aan haar eigen regels. NVAO : @Keuzegids @studentenbond Jammer... SebasHameleers : @studentenbond hebben jullie... Studentenvakbond: ‘NVAO doet aan pappen en nathouden’ Slechte opleidingen krijgen soms te veel tijd om hun onderwijs te verbeteren, vindt de Landelijke Studenten Vakbond.

Studentenvakbond: ‘NVAO doet aan pappen en nathouden’

Maar onderwijskeurmeester NVAO zegt zich gewoon aan de regels te houden. Opleidingen met een te laag afstudeerniveau krijgen sinds 2011 hooguit een jaar de tijd om zich te verbeteren. De NVAO neemt die regel met een korreltje zout, stelt de LSVb, en ‘misbruikt de herstelperiode’. Geen externe inspectie meer: Universiteiten mogen zichzelf controleren. De instellingen krijgen een ongelofelijke verantwoordelijkheid Didier Pollefeyt, vicerector onderwijsbeleid KU Leuven Het Vlaamse hoger onderwijs heeft zijn slag thuis gehaald.

Geen externe inspectie meer: Universiteiten mogen zichzelf controleren

Vanaf 16 december zullen alle externe kwaliteitscontroles op de opleidingen, de zogeheten visitaties, tot 2020 worden opgeschort. Het betekent minder administratieve druk op de professoren en levert een besparing op van enkele miljoenen euro's. Dat bevestigen de KU Leuven en de UGent aan De Morgen. De vraag om de tijdrovende externe kwaliteitscontroles af te bouwen, kwam dit voorjaar van KU Leuven-rector Rik Torfs. ScienceGuide - Vlaamse kwaliteit versoepeld. 24 november 2014 - In Vlaanderen worden al vanaf 16 december a.s. alle externe kwaliteitscontroles op HO-opleidingen tot 2020 opgeschort.

ScienceGuide - Vlaamse kwaliteit versoepeld

De KU Leuven en de UGent melden dit in De Morgen. Minister Crevits wilde snel duidelijkheid voor zowel haar beleid als HBO en WO. Zij mogen kiezen welke 'piste' zij voor hun borging verkiezen. De HO-instellingen gingen namelijk schoorvoetend akkoord met hogere collegegelden, maar dan wel in ruil voor minder administratieve lastendruk. Zij wensten een stopzetting van de visitaties, als tegenhanger van de invoering van Instellingstoetsingen. Kwaliteitskeuring hoger onderwijs grondig herzien. Bussemaker lanceert pilot voor instellingsaccreditatie. Minister Bussemaker laat in een brief aan de Tweede Kamer weten dat vanaf 2017 drie hogescholen en drie universiteiten de accreditatie van hun opleidingen in eigen hand mogen nemen.

Bussemaker lanceert pilot voor instellingsaccreditatie

Onderwijskeuring: Bussemaker kiest radicaal nieuwe koers. Zes hogescholen en zes universiteiten mogen in de komende jaren een ‘instellingsaccreditatie’ aanvragen, kondigt minister Bussemaker aan.

Onderwijskeuring: Bussemaker kiest radicaal nieuwe koers

Opleidingsaccreditatie enige optie voor kwaliteit. Trouw - Studenten niet enthousiast over plannen Bussemaker. VVD kraakt onderwijsplan Bussemaker. Dat laat VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg weten aan NU.nl.

VVD kraakt onderwijsplan Bussemaker

Bussemaker gaat niet snel genoeg, vinden universiteiten. NEDERLAND.

Bussemaker gaat niet snel genoeg, vinden universiteiten

De plannen van minister Bussemaker gaan niet ver genoeg, vindt Karl Dittrich van universiteitenvereniging VSNU. Slechts zes universiteiten mogen straks een ‘instellingsaccreditatie’ aanvragen en dat zijn er te weinig. “We willen het onderwijs teruggeven aan docenten en studenten”, zegt VSNU-voorzitter Karl Dittrich. EM.Online: Detail. Zes hogescholen en zes universiteiten mogen in de komende jaren een ‘instellingsaccreditatie’ aanvragen, kondigt minister Bussemaker aan.

EM.Online: Detail

Ze mogen dan zelf hun opleidingen gaan beoordelen. Casper Hulshof sur Twitter : "@ErasmusMag @notPICNIC Het visitatiesysteem is op dit moment niet heel anders."... NotPICNIC sur Twitter : "@Titchener hm, 'grondig' smokescreen & mirrors vd minister waar ik door te weinig kennis van m'n kant even niet doorheen kijk ? @ErasmusMag" Gamechanger voor kwaliteit. 27 mei 2015 - “Het is voor het eerst dat we dit doen.”

Gamechanger voor kwaliteit

De AACSB tekent als eerste wereldwijde accreditatieorganisatie samenwerking met de NVAO. “Lasten van de uitvoering van borging gaan daarmee omlaag en de kennisdeling door instellingen gaat tegelijkertijd omhoog,” zegt CEO Tom Robinson. AACSB accrediteert ‘business schools’ over heel de wereld en heeft zijn hoofdkwartier in Tampa, in Florida. Hun nieuwe centrum is in Amsterdam gevestigd en van hieruit gaat men Europa, Azië en het Midden-Oosten ondersteunen. Bijna 1400 HO-instellingen zijn aangesloten, waarvan bijna 350 in Europa. Opmars nieuwe accreditatie. 27 juni 2016 - De NVAO heeft 18 opleidingen binnen het vakgebied bedrijfskunde, economie en econometrie van de Universiteit van Amsterdam (UvA) geaccrediteerd die zijn beoordeeld op basis van de getekende overeenkomst met AACSB International, de branche- en accreditatieorganisatie voor business schools wereldwijd.

Onderwijsinspectie bezorgd over onafhankelijkheid opleidingsaccreditaties - ScienceGuide. ECLI:NL:HR:2018:2342, Hoge Raad, 18/00208. Deze bewezenverklaring steunt op de volgende bewijsmiddelen: "1. Een gewaarmerkt afschrift van een proces-verbaal aangifte d.d. 16 mei 2014 van de Politie Eenheid Rotterdam met nr. Hoge Raad: NVAO afluisteren mag niet. Herman van Breda, directeur van de inmiddels gesloten Europort Business School in Amsterdam, werd in 2017 veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van duizend euro. Hoge Raad: NVAO afluisteren mag niet. Studenten vrezen ‘lobbyorgie’ rondom instellingsaccreditatie.

Binnen het wetenschappelijk onderwijs is de instellingsaccreditatie een langgekoesterde wens. Nu deze uit lijkt te komen, beginnen studentenbonden zich zorgen te maken. Zij willen voorlopig nog geen afscheid nemen van opleidingsaccreditatie door NVAO. Ze waarschuwen OCW voor een te snelle en ondoordachte stap, die vooral is ingegeven door een gewenste vermindering van de lastendruk.