background preloader

Alles over het Nederlands

Alles over het Nederlands
Related:  De Nederlandse taal

Cadre européen commun de référence pour les langues Un article de Wikipédia, l'encyclopédie libre. Le Cadre européen commun de référence pour les langues - Apprendre, Enseigner, Évaluer (CECR) est un document publié par le Conseil de l'Europe en 2001, qui définit des niveaux de maîtrise d'une langue étrangère en fonction de savoir-faire dans différents domaines de compétence. Ces niveaux constituent désormais la référence dans le domaine de l'apprentissage et de l'enseignement des langues dans de nombreux pays. En France, ils sont repris dans le code de l'éducation comme niveaux de compétence en langues vivantes étrangères attendus des élèves des écoles, collèges et lycées[1]. L'innovation principale du CECR consiste en une échelle d'évaluation de la maîtrise d'une langue, indépendante de l'organisme évaluateur, et transposable à n'importe quelle langue, contrairement aux autres systèmes d'évaluation qui sont souvent propres à un pays, voire à un organisme, et généralement applicables à une seule langue.

ABC van de Nederlandse taal Veelgestelde vragen over het Nederlands Taaladviezen De vragen die hieronder staan zijn algemene vragen over het Nederlands. Mocht u een vraag hebben over taalgebruik, spelling, woordkeuze, grammatica, etc. dan kunt u ook onze ruim 1000 taaladviezen raadplegen om te zien of daar het antwoord tussen staat. Taalbeleid van een overheid is het geheel van maatregelen dat ze neemt om het gebruik van een taal of meer talen te beïnvloeden, om het onderwijs in die taal te bevorderen, om de taal vast te leggen en eventueel normen voor te schrijven en om de rechten van bepaalde groepen op het behoud en het gebruik van hun eigen taal te waarborgen. De Nederlandse Taalunie is een organisatie waarin de Nederlandse, de Vlaamse en de Surinaamse overheid gezamenlijk beleid voeren over de Nederlandse taal. (lees meer over de structuur van de Taalunie) De Taalunie heeft in 1995 enkele spellingregels veranderd. Om de tien jaar werkt de Taalunie de officiële Woordenlijst van de Nederlandse Taal bij. Lees meer over woorden en woordenboeken.

Laat maar weten! - Internationale Vereniging voor Neerlandistiek Input gevraagd voor taalpamfletten. In het kader van de Week van het Nederlands (7 t/m 14 oktober 2017) brengt de Taalunie op verschillende dagen een taalpamflet uit. Voor voorbeelden, kijk hier. Dit jaar willen we er graag een paar maken die extra leuk zijn voor studenten Nederlands in het buitenland. Ideeën kunnen gestuurd worden aan i.vanerve@ivn.nu Reageren kan tot 8 augustus.

Nederlands Welkom op de website van de Schrijfassistent, de online schrijfhulp ontwikkeld door het Instituut voor Levende Talen (ILT) van de KU Leuven, in samenwerking met de VRT en De Standaard. De Schrijfassistent is er om u te ondersteunen tijdens het schrijfproces. De Schrijfassistent werkt wonderlijk eenvoudig. · Eenvoudig: u kleeft uw tekst in de webpagina en haalt hem door de checks. · Wonderlijk: u hoeft niet langer zelf te weten welke de mogelijke fouten zijn, de Schrijfassistent brengt ze naar u toe.Hij geeft u daarbij beknopt taaladvies óf reikt u een alternatief aan. · Adviezen en alternatieven zijn onder meer gebaseerd op VRT Taalnet, Taaladvies.net en het De Standaard-boekje Hoe Vlaams mag uw Nederlands zijn. De Schrijfassistent is een product dat – in het verlengde van onze taal zelf – altijd wel een beetje ‘in ontwikkeling’ zal blijven. Opmerkingen of tips? Selecteer de tekst die u wilt controleren.

etymologiebank.nl Overzicht – Dutch++ In Europa is het Nederlands de taal van 17 miljoen mensen in Nederland en van 6 miljoen mensen in Vlaanderen, het Nederlandstalige deel van België. In Suriname, in Zuid-Amerika, spreken 450 000 mensen Nederlands. Ook in het Caribisch gebied wordt Nederlands gebruikt. In de hele wereld zijn er dus 23 miljoen moedertaalsprekers van het Nederlands. Nederlanders, Belgen en Surinamers spreken niet hetzelfde. Ze gebruiken soms andere woorden en klanken, ze vinden andere woordvormen en woordvolgordes normaal. Op het kaartje hiernaast, dat taalwetenschappelijk onderzoek naar dit fenomeen toont, zie je dat er meer mogelijkheden zijn, en dat de grenzen niet gelijklopen met de grens tussen België en Nederland. Iemand uit Amsterdam klinkt anders dan iemand uit Antwerpen. Heel veel mensen leren Nederlands. Op talenreis door Nederland en België In het Nederlands in Europa zijn al veel verschillen: het Nederlands in het noorden is anders dan in het zuiden, oosten of westen. Een taal voor elke situatie

Hapklaar Nederlands: lesbrieven over actualiteit en cultuur - Taalunie Vanaf dit schooljaar publiceert de Taalunie Hapklaar Nederlands, een maandelijkse lesbrief over een actueel onderwerp of cultureel item uit Nederland of Vlaanderen. Het lesmateriaal is gericht op lesgevers Nederlands als Vreemde Taal/Buurtaal en bruikbaar voor de niveaus A2+ tot en met B2 (met mogelijkheid tot differentiatie). Kussen en elkaar begroeten (A2+ en B1, spreken, luisteren, lezen)Hip tweedehands (A2+ en B1, alle vaardigheden)Ruzie in Forum voor Democratie (B1, luisteren, lezen, spreken)Sport en nieuwjaarstraditie (A2+ en B1, luisteren, lezen, spreken)Lockdown, coronaregels en avondklok (A2+ en B1, alle vaardigheden)Beweging en straatsporten (B1, alle vaardigheden) Meer info via nvt@taalunie.org.

Related: