background preloader

Bildstöd

Facebook Twitter

SPREADTHESIGN. Teckenspråk hjälper barnen med bokstäverna Två grundskolor i Sverige har på försök under läsåret lärt sina elever det svenska teckenspråkets handalfabet till sina yngsta elever.

SPREADTHESIGN

Målet är och se om handalfabetet är till hjälp när eleverna ska lära sig läsa och skriva. När man ska lära sig räkna kommer fingrarna fram, varför kan inte samma fingrar användas när man ska lära sig ljuda, bokstavera och läsa? Foto: Dennis Lennartsson Projektet som leds från Örebro universitet av Karin Allard i samarbete med Europeiskt Teckenspråkscenter av Thomas Lydell-Olsen. . - ”Det är ett jättebra hjälpmedel som ger trygghet och stöd vid inlärningen. ”De grupper som jämförts med denna, som ingår i projektet, har haft ett lägre värde och det har tagit längre tid att uppnå samma resultat som denna grupp gjort. Thomas Lydell-Olsen fick idén till studien när han träffat en lärarkollega i Portugal som byt tjänst. ” Jag frågade Rosa-Maria hur det går på hennes dövskola i Porto. Bilder som kommunikationsstöd.

Talat språk är flyktigt till sin natur.

Bilder som kommunikationsstöd

Så fort vi sagt någonting är det redan puts väck. En fördel med att använda bilder som kommunikationsstöd är inte bara att det kan hjälpa till att konkretisera – det stannar även kvar. Jag har tidigare visat materialet Såhär vill jag ha det i skolan och vill visa några andra exempel på hur man kan använda bildstöd som ett kommunikationsstöd. Samtalsmatta eller TalkingMats är en metod som oftast används som stöd för att uttrycka tankar, åsikter och känslor kring olika saker, såsom aktiviteter. Metoden heter samtalsmatta eftersom ursprungligen har man använt en dörrmatta som underlag och fäst bilder med kardborre. Samtalsmatta går även att göra digitalt. Det finns också en (engelsk) app för samtalsmatta Samtal med inspiration från samtalsmattemetoden kan vara ett bra stöd vid samtal med elever kring exempelvis hur olika skolämnen fungerar, vad är lätt/svårt, roligt/tråkigt och självskattning av svårighetsgrad för olika förmågor och aktiviteter.

Material från StoCKK. StoCKK har tagit fram olika typer av material för kommunikativt och kognitivt stöd.

Material från StoCKK

Du kan ladda ner och använda detta material för eget bruk. ​ När det är öppet hus i vår visningsmiljö har du möjlighet att köpa mycket av vårt material inplastat, och med tillhörande kardborreband.​ InPrint. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Communicate: InPrint. Habilitering & Hjälpmedel - PDF. Komma igång med Widgit Online Komma igång med Widgit Online Innehåll 1.

InPrint. Grunderna för hur du kommer igång och arbetar med Communicate: InPrint. Habilitering & Hjälpmedel - PDF

Logga in 2. Hitta i Widgit Online 3. Skapa ett dokument 4. Framgångsfaktorer för strukturerat och systematiskt arbete med bildstöd inom skolan. De som följt skollogopedbloggen ett tag vet att inlägg kring systematiskt och strukturerat arbete med bildstöd inom skolan är ett återkommande ämne.

Framgångsfaktorer för strukturerat och systematiskt arbete med bildstöd inom skolan

Men hur gör man egentligen för att få till det här arbetet på skolan? Widgit Online. Sportlovet - Nationellt kompetenscentrum anhöriga. Skapa bildstöd enkelt med Bildstod.se. Nu har nog de sista tonerna av Idas sommarvisa tystnat på skolor runt om och sommarledighet börjar närma sig med stormsteg.

Skapa bildstöd enkelt med Bildstod.se

Jag har gjort ett schema med olika sommaraktiviteter så att ni inte tappar styrseln när skolans struktur och rutiner tar en paus. Jag vill också passa på att tacka alla läsare som vill följa vår skollogopedblogg och önska er en riktigt skön sommar. Det är väldigt kul att ni är så många som kikar in här! Inför sommaren vill jag passa på att tipsa om sidan bildstod.se där du enkelt kan skapa material med bildstöd för många olika syften. Det är gratis och allt du behöver göra är att registrera ett konto och sen är du redo att sätta igång. En fiffig sak med sidan är att du kommer åt dina filer genom att logga in via internet så de är tillgängliga från olika datorer. ARASAAC: Aragonese Portal of Augmentative and Alternative Communication. Använd bildstöd från widgit tillsammans med din egna layout – konkreta tips på hur du kan göra. Det är otroligt kul att mina blogginlägg, och särskilt det senaste om stödstrukturer med bildstöd, om bildstöd inom skolan lockar så många läsare!

Använd bildstöd från widgit tillsammans med din egna layout – konkreta tips på hur du kan göra

Jag får många frågor om hur jag gör mitt bildstödsmaterial där jag använder widgitsymboler men annan layout än den som finns att tillgå i programmen SymWriter eller InPrint. Jag tänkte därför dela med mig av lite tips kring detta. Jag vill redan nu varna för att det här kommer att bli ett långt inlägg men jag hoppas ni orkar hänga med hela vägen till slutet av inlägget :) Där hittar ni nämligen länkar till alla tidigare inlägg i serien om bildstödsanvändning inom skolan på skollogopedbloggen.

En bild säger mer än tusen ord. Platons lärare har flera gånger nämnt att Platon inte verkar gilla schemagenomgångarna inför skoldagen på morgonen.

En bild säger mer än tusen ord

Förmodligen beror det inte på att han inte behöver en schemagenomgång. Förmodligen beror det på att schemat de använt inte passat Platon. Om man använder sig av scheman är det viktigt att anpassa det för den person som ska använda det. Hemma har vi bildschema för dagen, veckan, skolveckan, aktiviteter på fritids, kvällsrutiner, hur man tvättar händerna m.m. InPrint - Särskolans Resursteam  Norduppland.

Skapa läget inprint. Justera läget inprint. InPrint bildstöd. Visuella hjälpmedel för barn med Autism, ADHD, och Tourette syndrom. Slipp tjata på barnen! Skapa fasta rutiner. Free visual supports you can make for your child. Ritade Tecken. Alternativ kommunikation. Widgit Online - Symbolbruket. Widgit Online - Symbolbruket. Förstelärare i Svedala. Vad är TAKK?

Förstelärare i Svedala

När talet inte räcker till för att kunna uttrycka sig eller man har svårigheter att förstå det talade språket, kan en Alternativ eller Kompletterande Kommunikation behövas (AKK). I vår trea kommunicerar vi genom tal, bilder, föremål, skrift, kroppsspråk/gester och tecken som AKK – TAKK. TAKK står för Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation. Jag har varit nyfiken på TAKK i flera år och funderade tidigt på om jag kunde använda det som stöttning, när jag undervisade andraspråkselever, men det blev inte mer än en tanke. Jag fick istället använda mitt kroppsspråk, gester, bildstöd som SymWriter och Pictogram, konkret material och noggrant skriva ner instruktioner mm för att kommunicera på olika sätt. Det är skillnad på TAKK och teckenspråk. Varför använder vi TAKK i klassen?

I vår trea går en kille, W, som har Downs syndrom och det är först och främst för hans skull vi använder tecken. Stödmaterial – appar, program mm. Diskussion. Bliss Online. Picto Online. PicTalk! Bildstöd i mobilen. Länksamling. På den här sidan har vi samlat länkar till olika webbplatser.

Länksamling

Pedagogiska datorprogram, hjälpmedelsprogram, hjälpmedel Abilia ”Abilia utvecklar, tillverkar och säljer moderna hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar inom områdena Kommunikation, Kognition och Omgivningskontroll & Larm” Allemansdata ”Välkommen till våra läromedel för läsinlärning, lästräning, matematik mm. CognAid CognAids utbildnings-, utvärderings- och rehabiliteringsprogram, service samt utbildningstillfällen presenteras enligt respektive kategorier på webbplatsen. Situationskartor — Timagine. Symbols.