background preloader

Bildstöd

Facebook Twitter

Sportlovet - Nationellt kompetenscentrum anhöriga. Skapa bildstöd enkelt med Bildstod.se. Nu har nog de sista tonerna av Idas sommarvisa tystnat på skolor runt om och sommarledighet börjar närma sig med stormsteg.

Skapa bildstöd enkelt med Bildstod.se

Jag har gjort ett schema med olika sommaraktiviteter så att ni inte tappar styrseln när skolans struktur och rutiner tar en paus. Jag vill också passa på att tacka alla läsare som vill följa vår skollogopedblogg och önska er en riktigt skön sommar. Det är väldigt kul att ni är så många som kikar in här! Inför sommaren vill jag passa på att tipsa om sidan bildstod.se där du enkelt kan skapa material med bildstöd för många olika syften. Det är gratis och allt du behöver göra är att registrera ett konto och sen är du redo att sätta igång.

En fiffig sak med sidan är att du kommer åt dina filer genom att logga in via internet så de är tillgängliga från olika datorer. Självklart kan du göra schemabilder med bildstöd Du kan göra färdiga dag-för-dag-bildscheman. Förberedelse inför, under (och efter) en aktivitet. ARASAAC: Aragonese Portal of Augmentative and Alternative Communication. Använd bildstöd från widgit tillsammans med din egna layout – konkreta tips på hur du kan göra. Det är otroligt kul att mina blogginlägg, och särskilt det senaste om stödstrukturer med bildstöd, om bildstöd inom skolan lockar så många läsare!

Använd bildstöd från widgit tillsammans med din egna layout – konkreta tips på hur du kan göra

Jag får många frågor om hur jag gör mitt bildstödsmaterial där jag använder widgitsymboler men annan layout än den som finns att tillgå i programmen SymWriter eller InPrint. Jag tänkte därför dela med mig av lite tips kring detta. Jag vill redan nu varna för att det här kommer att bli ett långt inlägg men jag hoppas ni orkar hänga med hela vägen till slutet av inlägget :) Där hittar ni nämligen länkar till alla tidigare inlägg i serien om bildstödsanvändning inom skolan på skollogopedbloggen. Jag har tidigare tipsat om gratistjänsten bildstod.se och gratisbildbasen ARASAAC vilka kan vara bra alternativ om man är i början av att komma igång att använda bildstöd inom sin verksamhet. Det system som jag själv föredrar är widgitsymboler vilket jag använder i programmen SymWriter och InPrint.

Här är några exempel på widigtsymboler som finns: Kemi. En bild säger mer än tusen ord. Platons lärare har flera gånger nämnt att Platon inte verkar gilla schemagenomgångarna inför skoldagen på morgonen.

En bild säger mer än tusen ord

Förmodligen beror det inte på att han inte behöver en schemagenomgång. Förmodligen beror det på att schemat de använt inte passat Platon. Om man använder sig av scheman är det viktigt att anpassa det för den person som ska använda det. Hemma har vi bildschema för dagen, veckan, skolveckan, aktiviteter på fritids, kvällsrutiner, hur man tvättar händerna m.m. Platon har ibland sagt att han inte behöver något schema.

Bild eller text? Läraren har också sagt att de kan använda skrivna scheman istället nu när han kan läsa. Varför använda bilder till någon som kan läsa? Men framför allt tar det mindre energi att tolka en bild. Men det kan förstås finnas personer som föredrar scheman med enbart text också. Ett alternativ för att göra ett textbaserat schema enklare och snabbare att uppfatta skulle kunna vara att använda en viss färg för varje ämne. Hur detaljerat ska schemat vara? InPrint - Särskolans Resursteam  Norduppland. Skapa läget inprint. Justera läget inprint.

InPrint bildstöd. Visuella hjälpmedel för barn med Autism, ADHD, och Tourette syndrom. Slipp tjata på barnen! Skapa fasta rutiner. Free visual supports you can make for your child. Ritade Tecken. Alternativ kommunikation. Widgit Online - Symbolbruket. Widgit Online - Symbolbruket.

Förstelärare i Svedala. Vad är TAKK?

Förstelärare i Svedala

När talet inte räcker till för att kunna uttrycka sig eller man har svårigheter att förstå det talade språket, kan en Alternativ eller Kompletterande Kommunikation behövas (AKK). I vår trea kommunicerar vi genom tal, bilder, föremål, skrift, kroppsspråk/gester och tecken som AKK – TAKK. TAKK står för Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation. Jag har varit nyfiken på TAKK i flera år och funderade tidigt på om jag kunde använda det som stöttning, när jag undervisade andraspråkselever, men det blev inte mer än en tanke.

Jag fick istället använda mitt kroppsspråk, gester, bildstöd som SymWriter och Pictogram, konkret material och noggrant skriva ner instruktioner mm för att kommunicera på olika sätt. Det är skillnad på TAKK och teckenspråk. Varför använder vi TAKK i klassen? I vår trea går en kille, W, som har Downs syndrom och det är först och främst för hans skull vi använder tecken. Stödmaterial – appar, program mm. Diskussion. Bliss Online. Picto Online. PicTalk! Bildstöd i mobilen. Länksamling. På den här sidan har vi samlat länkar till olika webbplatser.

Länksamling

Pedagogiska datorprogram, hjälpmedelsprogram, hjälpmedel Abilia ”Abilia utvecklar, tillverkar och säljer moderna hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar inom områdena Kommunikation, Kognition och Omgivningskontroll & Larm” Allemansdata ”Välkommen till våra läromedel för läsinlärning, lästräning, matematik mm. CognAid CognAids utbildnings-, utvärderings- och rehabiliteringsprogram, service samt utbildningstillfällen presenteras enligt respektive kategorier på webbplatsen.

Comp-Aid ”Comp-Aid Oy är ett specialföretag för kommunikations- och undervisningsteknologi.” Elevdata. Situationskartor — Timagine. Symbols.