background preloader

Matematik

Facebook Twitter

Bedomning_matematik. Mattesmedjan. Multix är spelet för dig som vill lära dig multiplikationstabellen på ett enkelt och rofyllt sätt.

Mattesmedjan

Varför vänta? Spela Multix nu! Varför ska jag använda Multix? Att kunna multiplikationstabellen är både kul och nödvändigt, men det kan ofta vara svårt och krångligt att lära sig den ordentligt. Multix erbjuder mindre frustration. Vem kan använda Multix? Gångertabellen. Genomgång av: Uppställning subtraktion – subtraktionsalgoritmen. Organisation i klassrummet. Organisation av det individuella arbetet I skärminspelningen nedan, förklarar jag litet om hur jag har lagt upp elevens individuella arbete i matte.

Organisation i klassrummet

Se det som ett exempel! Det finns många sätt att organisera individuellt arbete i matte, men försök alltid att sprida det som är svårt så mycket det går, genom att göra rutinuppgifter till något som barnen fixar själva. Om barnet inte ”fattar hur man ska göra”, så kanske det är boken som ställer till problem. Det gäller att skilja på matematiksvårigheter och mattebokssvårigheter Om du inte orkar se filmen, så kan du här nedanför se ett exempel på protokoll för individuellt arbete i matte. Exempel på protokoll som eleven för över sitt eget arbete Eleven får aldrig ha två rutor på gång utan måste alltid avsluta det hen har påbörjat. Organisation av det gemensamma arbetet När vi jobbar med gemensamma teman, så samlas vi kring någon form av problem. Intensivträna digitalt.

Annelis matteböcker. Arbetet har börjat. Nu har jag börjat med arbetet med veckans tal som jag planerade innan jul.

Arbetet har börjat

Inledningen var ju givetvis att repetera 11 och 12. Eleverna fick hjälpas åt att komma ihåg fakta om talen. De kom på att talet 11 är udda, Neymar har tröja nummer 11, 11 består av ett tiotal och ett ental, klockan kan vara 11 och då äter vi lunch. De grep sig sedan an arbetsbladet Veckans tal med liv och lust. I alla stjärnor ska talet 11 stå. Här är exempel på några av elevernas räknehändelser där summans ska vara 11. Matematiktankar! Att läsa olika inlägg på sociala medier, forskar rapporter, blogginlägg och olika sorters pedagogisk litteratur sätter igång mina tankar.

Matematiktankar!

Dessa försöker jag automatiskt att koppla till mina egna erfarenheter som lärare, 23 år i bagaget. The Most Awesome and Fun Math Hack That Your Kids Must Know – The Magic Of Nu... Ung Ekonomi, Fyll spargrisen. Ung Ekonomi (LättLäst) Ung Ekonomi (LättLäst) Historia Ekonomi har alltid funnits.

Ung Ekonomi (LättLäst)

Innan man använde pengar bytte man saker med varandra istället. Det kallades byteshandel. Det första man bytte med varandra var mat. Man kunde också handla med tjänster. De första mynten Innan man använde pengar att betala med använde man istället: musselskal, valtänder och kakaobönor. Barnmusik med ett syfte’s stream. Synliggörandet av matematikkunskaperna! Starten av årskurs 2 blev kanon.

Synliggörandet av matematikkunskaperna!

Vilken känsla det blev! Vi startade upp med genomgång av förväntningarna på lärandet under de första veckorna och responsen kom meddetsamma. Det ger så mycket att synliggöra de olika lärande stegen för eleverna, plötsligt får de ett helt annat fokus på uppgifterna. När de möter en och säger idag var det kul/roligt och jag lärde mig jättemycket då har min lärardag fått en guldkant. Sedan är det så klart långt ifrån alla som landar i det och är med på våra tankar. Det är blandningen som gör att vi kommer vidare, genomgångar, kommunikation och delar av träning där man i lugn och ro kan träna på det vi gått igenom och diskuterat tillsammans.

Förstå och använda tal.

Matte

DIY Portable LEGO Kit with 24 Free Printable Activity Cards. Now that it's not pitch dark around dinner time anymore (thank you, summer!!!)

DIY Portable LEGO Kit with 24 Free Printable Activity Cards

, we've been going out to dinner more often. I usually pack a few things for S to play with while we wait for our food, and with it being LEGO week and all - I was inspired to put this together. S looooves it. Here's what it looks like - a little plastic container with a snap-close lid and it has a handful of LEGO bricks and some activity cards. (Any plastic container that will fit in your purse/bag that snaps closed should work. S picks an activity card and then makes the matching structure.

Voila! To make this set, I picked the following bricks from our LEGO stash (you will want to pick the same if you are using our Free Printable Activity Cards (Set 1, Set 2, Set 3). Here's what it looks like totally unpacked. S has really enjoyed it thus far. There are 24 activity cards (Set 1, Set 2, Set 3) you can download and print for personal use (you may not distribute them on your website). Matteplaneringar. I steg 3 kommer vi att jobba med tid, tabeller och diagram.

Matteplaneringar

Lärandemål Du ska kunna… olika enheter för tidräkna med tidskriva datum på olika sättkunna läsa av enkla tabellerkunna läsa av stapeldiagram, linjediagram och cirkeldiagram I steg 2 kommer vi att jobba med multiplikation och division. Räkna huvudräkning multiplikation och divisionFörklara hur multiplikation och division hör ihopMultiplicera med 10, 100 och 1000 I steg 1 kommer vi att jobba med addition och subtraktion. Läsa och skriva heltal inom talområdet 0-10000 och känna till siffrornas värde​Pricka in tal på en tallinje och känna till begreppet avrundningRäkna addition och subtraktion med huvudräkning och uppställning.

Teorier blir praktik. I mitt klassrum ska det synas att kunskap är viktigt alla elever kan påverka sina liv.

Teorier blir praktik