background preloader

Sofiebergstrand

Facebook Twitter

Webbinarium om IKT i skolan. Checklista för sociala medier. Hur används dina personuppgifter i sociala medier?

Checklista för sociala medier

Vad händer med det material du har publicerat? Kan du avsluta ditt medlemskonto? Skolverket har ställt samman en checklista med ett urval frågor som kan vara bra att ställa innan du börjar använda en tjänst, i skolan eller privat. Under senare år har det blivit populärt att använda sociala medier i skolan, som ett inslag i undervisningen eller som ett sätt att hålla kontakt med kollegor. Sociala medier är snabba, lättanvända och hjälper dig att omvärldsbevaka, kommunicera och dela material med elever, föräldrar och kollegor. Det finns dock en hel del att fundera kring innan du börjar använda en social medietjänst. Olika tjänster ställer också olika krav på dig som användare, och kommer också att använda dina uppgifter på olika sätt.

Lararhandledning. How to use PowToon.

Bedömning för lärande

Användbara sidor engelska. Språkutvecklande arbete. Flipp. Förstelärare. Hjärntorget. Eoe_BloomsTaxonomy.jpg (JPEG Image, 1200 × 1638 pixels) - Scaled (61%) Läsförståelsestrategier på svenska och engelska.

Att arbeta med läsförståelsestrategier är inget nytt för svensklärare, men tack vare det utvidgade kollegiet sprids många bra varianter för att förtydliga och synliggöra detta arbete.

Läsförståelsestrategier på svenska och engelska

Som språklärare har jag inte fått någon formell utbildning kring detta, så inspirationen för min del kommer från nätet. Jag har tittat på de jättetydliga filmerna som Susanne Nystedt har gjort, kollat in Josef Sahlins sida, kikat in på En läsande klass och läst Annika Sjödahls tydliga beskrivningar. Grunden för dessa strategier ligger hos Barbro Westlund och hennes bok Att undervisa i läsförståelse. Från denna bas kommer strategierna Att förutspå, Att ställa frågor, Att reda ut oklarheter och Att sammanfatta. Den femte strategin finns inte med i Westlunds bok, men förekommer bland annat i En läsande klass: Att skapa inre bilder. Det jag har gjort är att jag har gjort sammanfattningar av de olika strategierna med hjälp av canva.com. Att leda pedagogiska samtal – svårare än man kan tro.

Hur lär man sig att bli samtalshandledare?

Att leda pedagogiska samtal – svårare än man kan tro

Elisabeth Åsén Nordström har tittat på hur läroprocessen ser ut för de lärare som lär sig bli pedagogiska handledare. Det hon såg var att skolan och förskolan behöver satsa på att utveckla samtalskompetens och se det som en pågående utvecklingsprocess. Varför blev du intresserad av ämnet? – Jag har arbetat regionalt med skolutveckling i Stockholms län och såg att vissa förändringsprocesser ute i förskola och skola gick väldigt bra, andra inte alls. När jag tittade närmare på det såg jag att samtalet verkade vara en nyckel, där man förde mycket samtal kring förändringen gick processen bättre. Connected Learning – om skolans kompensatoriska uppdrag i en digitaliserad tid. Jag har för tillfället tre böcker som jag växlar mellan att ägna min sommarläsning åt.

Connected Learning – om skolans kompensatoriska uppdrag i en digitaliserad tid

De har många gemensamma nämnare men just nu skulle jag vilja ta upp den första inledande delen till en av dem: Connected Learning: An Agenda for Research and Design. Känns alltid bra att dela med sig av något som ligger ute som fri resurs – det är bara att hoppa på! Min tanke när jag ramlade över den här publiceringen var att jag kanske nu skulle hitta en användbar beskrivning av något som känns oerhört angeläget… Connected learning is realized when a young person is able to pursue a personal interest or passion with the support of friends and caring adults, and is in turn able to link this learning and interest to academic achievement, career success or civic engagement.

Top 5 Free Screen Recording Softwares For Windows. Screen Recorders are handy tools used to record the computer’s screen, i.e., record the ongoing activities on the screen.

Top 5 Free Screen Recording Softwares For Windows

Using these, you can record the screen as easily as you would take screenshots on your computer or record life’s best moments with a camera. These tools do provide live-capture enhancements, post-capture video editing options and more. Top 10 Video Apps for Windows Phone Top 10 Video Apps for Windows Phone. Names in a Hat. Åh, vad jag älskar dessa appar!

Names in a Hat

Fick igår tips av Viveca (som i sin tur fått det av Andreas) om en liten app (billig) som heter Names in a Hat. Det är en enkel app som ger nya möjligheter till lottning. I mitt fall tänker jag som första steg använda den för placering i klassrummet. Man "shake, shake, shake" lite och så kommer det ett namn upp och vips så har man placeringen klar i klassrummet - inga tråkiga lottlappar här inte.

Jag har skapat två grupper, en killgrupp och en tjejgrupp i min klass och jag ska göra en blandad grupp också. Kamratrespons, text. Frågebatteri. Login - Mentimeter. Fastnat.png (PNG Image, 969 × 1078 pixels) - Scaled (92%) Appar.

Helen Timperley om professionellt lärande - Del 1. Helen Timperley om professionellt lärande - Del 2. Öppna digitala lärresurser - OER - goeasy. Här hittar du material och verktyg som du kan använda i undervisningen för att skapa nya moderna lektioner.

Öppna digitala lärresurser - OER - goeasy

Surfa runt och låt dig inspireras av filmerna och webbsidorna som finns samlade här. Under fliken "Verktyg på Internet" hittar du verktygen med vars hjälp du kan skapa Blended Learning eller Flipped Classroom lektioner och under "Digitala lärmetoder" hittar du tips på hur du själv kan skapa flippade lektioner eller hur connected learning förändrar pedagogiken och didaktiken i den moderna skolan för det 21:a århundradet! Larhand.pdf.