background preloader

#NiVetIngenting

Facebook Twitter

Vett och etikett-regler i sociala medier. Vett och etikett i sociala medier. Mobildagis minskar ungas telefonberoende. Oxhamns skola i Jakobstad har infört mobildagis.

Mobildagis minskar ungas telefonberoende

Där samlas telefonerna in och lektionerna är fredade i väntan på rast. Mobilberoendet bland unga bör diskuteras mera, säger man på skolan. ”Utan telefon är man borta från världen” och " telefonen tar upp en ganska stor del av min dag" säger eleverna Inez Kjellman och Victoria Myntti på Oxhamns högstadium. Kjellman och Myntti har kemilektion. På katedern står en korg full med mobiltelefoner. Det är helt ok att läraren samlar in telefonerna, säger Totte Pelkkala. - Inte ska vi använda telefon under lektionen, det stör ju andra. Undvik dödssynderna på sociala medier. Fråga forskarna; Unga online. Nej, det behövet det förstås inte vara.

Fråga forskarna; Unga online

Frågan är bara vad du tänker på när du säger att du vill ha en kk (knullkompis, antar jag). Är det så att du inte vill binda dig och påbörja en relation, eller är det så att du vill ha sex för sexets skull men inget mer? Net Nanny svarar på dina frågor. WebbTV: Näthat och nätkärlek – om hat, kärlek och mobbning på nätet. Den 30 november mellan kl 10:00-12:00 direktsände vi från Umeå universitet improvisationsteatern och föreläsningen Näthat och nätkärlek – om hat, kärlek och mobbning på nätet med Unghästen, Andreas Skog och Elza Dunkels.

WebbTV: Näthat och nätkärlek – om hat, kärlek och mobbning på nätet

Det handlade om att du ska få redskap att arbeta med värdegrundsfrågor och nya metoder i en allt mer digitaliserad skola. Se hela sändningen här: Unghästen från Västerbottensteatern och Andreas Skog, MediaCenter inleder dagen med interaktiv, pedagogisk teater om livet på nätet. UngHästen arbetar med interaktiv teater i skolorna. Främst för högstadiet och första årskurs på gymnasiet. Elza Dunkels, Umeå universitet, föreläser om “Hat, kärlek och mobbning på nätet” samt ger praktiska råd för att hantera hat och kränkningar på nätet. Elza Dunkels är lärarutbildare och disputerade 2007 med avhandlingen Bridging the Distance – Children’s Strategies on the Internet, som bygger på ett stort antal intervjuer med unga om hur de tänker kring faror på internet.

Råd till vuxna. Här kan du hämta hem mina vuxentips_2012 som är ett särtryck ur boken Vad gör unga på nätet?

Råd till vuxna

Nu finns äntligen Vad gör unga på nätet? Som e-bok. Perfekt för den som inte vill vänta på att få pappersboken i brevlådan eller som hellre läser på skärm. Billigare, dessutom. Här kan du för övrigt provläsa lite ur pappersboken. Har du koll på sociala medier? Var tredje förälder vet ingenting. 353 åttonde- och niondeklassare från högstadier runt om i Svenskfinland har svarat på våra frågor om deras sociala liv, vad föräldrarna vet, om de råkat ut för hat på nätet och vad de gjorde då.

Var tredje förälder vet ingenting

Hälften av tonåringarna har blivit utsatta för kränkningar på nätet men nästan ingen vände sig till en vuxen. Telefonens viktigaste funktion är nätet De flesta umgås mest när de träffas Enkätsvar Bild: Yle/Johan Lindström Av de dryga trehundrafemtio tonåringar som svarade på vår enkät var det bara en procent som oftast umgicks med sina kompisar genom att tala i telefon. Däremot var röstmeddelande på t ex WhatsApp vanliga. Oftast umgås tonåringarna när de träffas eller via appar. Föräldrarna finns i periferin. Hot, hat och öknamn. Vi frågade över trehundra tonåringar på olika håll i Svenskfinland om de blivit utsatt för näthat.

Hot, hat och öknamn

Kring hälften hade själva varit med om något obehagligt och de flesta hade sett någon i kompiskretsen bli utsatt. Kränkningarna rör sig om allt från regelrätta dödshot till konflikter med kompisar. Sociala medier, appar och spel ger både unga och äldre en möjlighet att hålla kontakt med andra, organisera sig, roa sig och fördriva tiden. Rebecka Forsberg: Prata med dina föräldrar om näthatet! Rebecka Forsberg går i nionde klass i Norsen i Helsingfors.

Rebecka Forsberg: Prata med dina föräldrar om näthatet!

Hon har 119 000 följare på Instagram och får ofta höra att hon har vackra ögon och tar fina bilder, men hon får också kommentarer fulla av hat. Hur tacklar hon det? Här snackar vi näthat på riktigt. Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln. En tredjedel av alla vuxna vet ingenting om vad som pågår i barnens “virtuella liv”, visar Svenska yles granskning.

Föräldrar: Vi måste se oss i spegeln

Och visst är båda föräldrarna vi talat med sammanbitna då de tar del av några exempel på näthat. Föräldrar vill gärna veta, men det är ändå barnen som väljer hur mycket de berättar. - Men inte vet jag om jag heller berättade om mobbning för mina föräldrar när jag var ung, säger Ida Fellman, mamma till en elva- och en trettonåring. Ida Fellman skulle inte heller ha berättat Ida Fellman, tvåbarnsmamma Bild: yle/Heidi Grandell-Sonck Kimmo Niemistö som har tre tonårsbarn är nog insatt i den tekniska biten.

Susanne från Kontroller: Kvinnor trakasseras mer i spel. Fet, hora... eller både och.

Susanne från Kontroller: Kvinnor trakasseras mer i spel

Som onlinespelare får Susanne Lindström mycket uppmärksamhet av motspelare, och den är långt ifrån alltid positiv. Susanne, känd från spelprogrammet Kontroller, har spelat från och till sedan hon var riktigt liten. Hon kommer ihåg första gången hon stötte på negativa motspelare, som nybörjare. - Jag spelade med en kompis i Red Dead Redemption. Så förstår du språket på sociala medier. Alla har rätt att trivas på sociala medier. Man ska tänka efter mera då man rör sig på sociala medier, inte mindre.

Alla har rätt att trivas på sociala medier

Därför har elever vid Ekenäs gymnasium arbetat fram trivselregler för hur man ska bete sig respektfullt på nätet. Nu hoppas de att principerna sprider sig till andra skolor. Tufft språk kräver hård hud på sociala medier. Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där.

Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett. Fet, ful och äcklig. Hat på nätet är vardagsmat för många ungdomar. Nätmobbning upplevs annorlunda. De sjätteklassare som Maria Peräsalo intervjuat i sin magisteravhandling tar inte lika hårt på nätmobbning som den som sker utanför skärmarna. Blivande klassläraren Maria Peräsalo skrev sin kandidatavhandling om hur rektorer behandlar nätmobbning. I magisteravhandlingen ville hon höra vad eleverna säger.

”Allt är ju roligt, annars sku man ju int vara på nätet” Vi tackar eleverna från Hoplaxskolan i Helsingfors som hjälpte oss att läsa upp enkätsvaren. Hälften av tonåringarna har upplevt hat, men nästan alla har varit med om något som gjorde dem glada. Tonåringar stöder, berömmer, försvarar och roar på sociala medier. Under veckan som gått har vi berättat många berättelser om hat, hot och mobbnig på sociala medier. Att påstå att kränkningar är det enda som förekommer på sociala medier skulle vara förmätet.

I Svenska Yles enkät besvarades av över 350 tonåringar från hela Svenskfinland. Mobilförbud ingen lösning på nätmobbning. Skolan har en skyldighet att erbjuda en trygg miljö och aktivt förebygga mobbning, också nätmobbning. Men att förbjuda användningen av mobiler är inte okej, säger Thomas Sundell på Regionförvaltningsverket. Sundell konstaterar att det är omöjligt att hitta stöd i lagen för ett mobilförbud i skolan. Han är jurist och jobbar med bildningsfrågor på Regionsförvaltningsverkets svenska enhet i Vasa. Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting Vi rapporterar 19-25.10.2015Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där.

Barnombudsmannen avråder moralpanik om sociala medier. Barnombudsman Tuomas Kurttila tycker det är bra att Svenska Yle lyfter fram tematiken barn och unga på sociala medier i projektet #NiVetIngenting. Han har många tankar om ämnet. - Det är bäst att inte tänka svartvitt, att en viss miljö i sig skulle vara bra eller dålig för barn, säger barnombudsman Tuomas Kurttila om sociala medier. Kurttila jämställer den virtuella verkligheten med skolan eller hemmet, som också kan vara bra eller dåliga miljöer. Det väsentliga är att lyssna på barnen och förstå deras upplevelser. Barnombudsmannen säger att vuxna inte ska hålla panikknappen nedtryckt när det gäller sociala medier, men att man ska ta barns bekymmer på allvar. - Det är bäst att inte tänka svartvitt om sociala medier. Så här kränks unga på sociala medier: fyra polisanmälda fall.

Miranda hade ett on-off-förhållande med Björn under två års tid. Näthat kan i värsta fall ge fängelse. Nätmobbning och nättrakasserier blir allt vanligare. Antalet polisanmälningar ökar också, men allt kommer inte till polisens kännedom. Mörkertalet är stort, säger Mikael Appel, överkonstapel på polisen i Vasa. Den här artikeln är en del av Svenska Yles granskning #NiVetIngenting Vi rapporterar 19-25.10.2015Vi granskar ungdomarnas värld på webben och i telefonapparna samt den kränkning och mobbning som förekommer där.

Har du ett tips som rör det här får du gärna höra av dig via vår tipsblankett.Utsätts du för nätmobbning eller andra kränkningar? Det går att få hjälp. Appel har under några års tid jobbat som så kallad nätpolis. Kränkningar kan ge fängelse.