background preloader

Seydabaysal

Facebook Twitter

Seyda

Nuorten Leijonien finaali nousi valtiomiesasiaksi – Niinistö ja Putin: "Paras voittakoon" Politiikan hullu vuosi 2015 – Analyysi: Usko koetuksella. Tunnelma oli kuin Saigonia evakuoitaessa.

Politiikan hullu vuosi 2015 – Analyysi: Usko koetuksella

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) saattohoitohallitus rojahti vaalikauden kalkkiviivoilta maaliin mahalleen. Vaalikuumeinen eduskunta pisti silppuriin hallituspuolueiden suosiollisella avustuksella lakiesityksiä, jotka hallitus oli viimeisinä viikkoinaan saanut kyhätyksi kasaan. Pöytää putsattiin paniikissa ennen vallanvaihtoa. Päättämättömyyden, sekoilujen ja hallituskahakoiden vaalikausi pakotti uskomaan, että sama ei voisi enää toistua. Vaalitulos näytti tukevan toiveikkuutta. Monet asiat, jotka näyttivät uuden hallituksen vahvuuksilta, ovatkin osoittautuneet sen heikkouksi. Kokoomuksen ongelma ei ole hallituksen politiikka, vaan Alexander Stubb.

Selkeä blokkipohja on selkiyttänyt poliittista agendaa, mutta samalla porvarihallitus on jakanut kansakunnan kahtia. Rautatientorin suurmielenosoituksesta hurjistunut ay-liike on ajoi suoraan poliittisen vasemmiston kylkeen. Mikä opposition laariin sataa, on hallitukselta pois. Kauppojen aukiolo vapautuu heti vuoden alussa. Sipilä: Lisäleikkaukset uhkaavat jos kilpailukyky ei parane.

Työnantaja lisäisi pakkolait välttävien opettajien työaikaa – OAJ: Perustelut erikoiset. Kunta-alan työnantajärjestö haluaisi puuttua siihen, että yli 50 000 peruskoulun, lukion ja ammattikoulun opettajaa on säästymässä hallituksen aikomalta lomien leikkaukselta.

Työnantaja lisäisi pakkolait välttävien opettajien työaikaa – OAJ: Perustelut erikoiset

Jos hallituksen niin sanotut pakkolait toteutuvat, suomalaisten pisimmät vuosilomat lyhenevät 38:sta 30:een päivään. Opettajiin leikkaus ei kuitenkaan juuri vaikuttaisi, koska valtaosalla opettajista ei ole varsinaista vuosilomaa. – Kuntatyönantajat näkevät tämän yhdenvertaisuuskysymyksenä, eli eri henkilöstöryhmiä pitää kohdella yhdenvertaisesti, perustelee neuvottelupäällikkö Hannu Freund KT:stä.

Kuntatyönantajat väläyttää, että opettajien työaikaa pitää pidentää pakottavalla lainsäädännöllä. – Helpoin tapa olisi lisätä niin sanottuja opettajatyöpäiviä, eli niitä päiviä jolloin opettajat ovat koulussa vaikka oppilaat eivät ole, Freund sanoo. Kyse on päivistä, joiden aikana opettajat esimerkiksi suunnittelevat yhdessä lukuvuotta. Freundin mukaan työajan lisäys helpottaisi myös opetuksen järjestämistä. Valtiovarainvaliokunnan jäsenet: "Valtion ensi vuoden budjetti harvinaisen ideologinen"

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta sai tänään valmiiksi mietintönsä valtion ensi vuoden tulo- ja menoarviosta.

Valtiovarainvaliokunnan jäsenet: "Valtion ensi vuoden budjetti harvinaisen ideologinen"

Budjettiesitys on Sipilän hallituksen ensimmäinen. Valiokuntaa johtaa keskustan Timo Kalli. – Me hallituspuolueissa lähdemme siitä, että kilpailukyvyn parantaminen edellyttää rakenteellisia uudistuksia. Nykyisen sopimisen lisäksi tarvitaan myös paikallista sopimista ja työttömyyteen käytettäviä varoja pitää pystyä aktivoimaan niin, että niillä saadaan aikaan enemmän toimia, joilla ihminen löytää työpaikan, Kalli selostaa hallituksen talouslinjaa, ja puolustaa hallituksen kilpailukykypakettia, joita oppositio kutsuu pakkolaeiksi, joilla hallitus leikkaa lomakorvauksia ja lomia, ja muuttaa ensimmäisen sairauspäivän palkattomaksi.

Ettei kukaan taas keksi prosentteja omasta päästään – tässä oikeat luvut. Hallituksen esitys kilpailukykyä kohentavasta lakipaketista, ns. pakkolait, saa tyrmäävän kohtelun lausuntonsa jättäneiltä.

Ettei kukaan taas keksi prosentteja omasta päästään – tässä oikeat luvut

Lausunnon jätti yhteensä 40 tahoa, joista vain kuusi lausujaa eli 15 prosenttia suhtautui selkeän suopeasti lakiesitykseen. Ymmärrystä löytyi lähinnä työnantajapuolelta, mutta esimerkiksi työantajia lähellä olevia Elinkeinoelämän keskusliitto EK myös kritisioi esitystä. EK:n mielestä lainmuutoksille asetetut tavoitteet eivät toteudu, jos säästötoimet jäävät tähän. Yli puolet (55%) lausunnonantajista eli 22 kappaletta suhtautuu kriittisesti lakipakettiin. Ammattiliitot käyttävät myrkyllisintä kieltä, koska säännösesitykset rajoittavat merkittävästi työmarkkinajärjestöjen päätösvaltaan perinteisesti kuuluneita asioita. . – Mikäli tämä ei onnistu, tulisi harkita fiskaalista devalvaatiota, Etla tähdentää lausunnossaan.

Perussuomalaisten Kaj Turunen korkeakoulujen ahdingosta: "Tämä ei missään tapauksessa ole sitä, mitä hallitus haluaa" Perussuomalaisten kansanedustaja Kaj Turunen soimaa hallituksen koulutusleikkauksia.

Perussuomalaisten Kaj Turunen korkeakoulujen ahdingosta: "Tämä ei missään tapauksessa ole sitä, mitä hallitus haluaa"

Säästöpaineen alla esimerkiksi Turusen vaalipiirin alueella Kaakkois-Suomessa Lappeenrannan teknillinen yliopisto ilmoitti vähentävänsä 120 ihmistä saadakseen kokoon ensi vuoden talousarvioon tulevat määrärahaleikkaukset. Sen lisäksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu on ilmoittanut aloittavansa yt-neuvottelut. Itä-Suomen yliopisto puolestaan on ilmoittanut ensi vuoden säästötarpeen olevan seitsemästä yhdeksään miljoonaan euroon. Eduskunnassa riidellään tämä viikko budjetista – satoja äänestyksiä.

Valtion tulojen ja menojen ympärillä pyörivää eduskunnan perinteistä joulunäytöstä virkistää tällä kertaa se, että viime vuoteen verrattuna puolueiden roolit ovat pääosin vaihtuneet.

Eduskunnassa riidellään tämä viikko budjetista – satoja äänestyksiä

Vuosi sitten silloinen valtiovarainministeri; SDP:n Antti Rinne puolusti kokoomuksen Alexander Stubbin vetämän hallituksen budjettiesitystä. Perussuomalaisten Timo Soini ja keskustan Juha Sipilä moittivat silloin hallituksen leikkauslinjaa oppositiosta. Kolme ässää opposition kimpussa Nyt osat ovat vaihtuneet, ja näin puhe kulki eduskunnassa pari viikkoa sitten, kun Sipilän hallituksen kolme ässää ruotivat opposition vaihtoehtoja. – Vaihtoehdot kuultuani voin sanoa, että yhtään näistä ei voi sellaisenaan ottaa hallituksen esityksen tilalle. . – Te unohdatte ne kymmenet miljardit, jotka teidän kaudella valtio otti lisää velkaa. Kuinka aivovuoto hillitään? "Huipputyö olisi ainoa syy palata Suomeen" Muutama vuosi sitten ohjelmistoinsinööri Marja Hölttä kävi miehensä kanssa seuraavan keskustelun: – Muutetaanko Saksaan tai Sveitsiin, jos saan työpaikan Googlelta?

Kuinka aivovuoto hillitään? "Huipputyö olisi ainoa syy palata Suomeen"

– Joo. Lähtö oli spontaani ja nyt yli neljä vuotta Saksassa asuneilla Höltillä ole aikeita palata Suomeen. – Jos ajattelee henkilökohtaisen onnellisuutensa lisääntyvän siitä, että lähtee, löytää vaikka mielenkiintoisen työn, aika paha silloin on sanoa kenellekään, että jotenkin velvollisuudentunnosta pitäisi jäädä Suomeen, Hölttä aprikoi. Jos henkilökohtainen onnellisuus lisääntyy, aika paha silloin on sanoa kenellekään, että jotenkin velvollisuudentunnosta pitäisi jäädä Suomeen Moni suomalainen ajattelee näin. Tappio on kasvanut yli 30 prosenttia verrattaessa vuoteen 2013, jolloin se oli 1 590 ihmistä. . – Vastaavasti voi kysyä, miksi nuoret muuttavat vaikka Helsinkiin, eivätkä jää perustamaan yrityksiä maaseudulle, Pohjois-Karjalasta lähtöisin oleva Hölttä muistuttaa Suomen sisäisen aivovuodon vaikutuksista.

Eduskunta hyväksyi ensi vuoden budjetin – joululoma voi alkaa. Pakolaisten huono kohtelu ajaa turvapaikanhakijoita Venäjältä Suomeen. Moskova Sana pohjoisesta reitistä Norjaan ja Suomeen on levinnyt laajalti Venäjällä oleskelevien pakolaisten joukossa.

Pakolaisten huono kohtelu ajaa turvapaikanhakijoita Venäjältä Suomeen

Eurooppaan mielisi myös egyptiläinen Aziz Abdalla. – Haluaisimme lähteä täältä, mutta meillä ei ole mitään henkilöllisyystodistusta junalla tai lentokoneella matkustamista varten Murmanskiin, teini-ikäinen Abdalla kertoo sujuvasti venäjäksi. Henkilöllisyystodistus eli käytännössä passi on pakollinen myös maasta poistumiseen. Lisäksi viisumia tai oleskelulupaa vailla oleva kolmannen maan kansalainen tarvitsee oikeudesta saatavan karkotuspäätöksen, jotta Venäjän rajaviranomaiset päästävät hänet hakemaan turvapaikkaa Norjaan tai Suomeen. Arkkipiispa Kari Mäkinen ryöpyttää hallitusta turvapaikkalinjausten kiristämisestä. Arkkipiispa Kari Mäkinen on huolestunut muuttuneesta ilmapiiristä, joka Euroopassa on ilmennyt tänä vuonna turvapaikanhakijoita kohtaan. – Koko Euroopassa on vahvistunut kylmä ja kova tuuli, jossa ihmisiä taustansa takia aletaan katsoa epäluuloisesti ja nähdä uhkana.

Arkkipiispa Kari Mäkinen ryöpyttää hallitusta turvapaikkalinjausten kiristämisestä

Valitettavasti se näkyy monen maan turvapaikkapolitiikassa ja on heijastunut myös Suomen turvapaikkalinjauksiin. Mäkinen kritisoi Ylen aamu-tv:ssä osaa hallituksen joulukuussa linjaamista turvapaikkapolitiikan kiristyksistä. Ne ovat arkkipiispan mukaan ongelmallisia, sillä ne saattavat asettaa ihmiset etnisen taustan perusteella eriarvoiseen asemaan. – Vaikkapa se, ettei kaikilla jatkossa olisi samankaltainen sosiaaliturva vaan se riippuisi ihmisen taustasta. Arkkipiispa varoittaa, että puheiden ja ilmapiirin koveneminen entisestään voi johtaa toisten ihmisarvon väheksymiseen. – Eurooppalainen muisti saattaa olla aika lyhyt, meillä on hirvittäviä esimerkkejä 1900-luvun historiassa, mihin tämä lopulta saattaa johtaa. Soini väläyttää Hbl-boikotin purkua: Keep on knocking, ehkä ensi vuonna tärppää.

Hufvudstadsbladet paljasti tiistaina, ettei perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ole puoleen vuoteen suostunut lehden haastattelupyyntöihin.

Soini väläyttää Hbl-boikotin purkua: Keep on knocking, ehkä ensi vuonna tärppää

Lehden mukaan Soinin avustajat ovat vedonneet vaihteleviin syihin, mutta tiistaina Soini itse vahvisti Hbl:lle, että kyse on nimenomaan boikotista. – Pitää paikkansa, että olen viestittänyt lehdelle, että se on haastattelupyynnöissä pahnanpohjimmaisena, kertoi Soini Yle Uutisille keskiviikkona. Soinin mukaan hänet on Hufvudstadsbladetin kolumneissa leimattu rasistiksi, mikä on hänen mielestään eettisesti arveluttavaa. – Perussuomalaisia saa arvostella, ja puolueen jäsenten rasistisia kommentteja saa arvostella, mutta jokainen minut tunteva tietää, että henkilööni kohdistuva väite on väärä, Soini puolustautuu.

Soini ei halua edes toistamiseen kysyttäessä yksilöidä, mistä kolumnista tai kolumneista hän on närkästynyt, vaan kehottaa sen sijaan tutustumaan lehden sisältöön ennen ja jälkeen vaalien. Timo Soini on huolissaan keskustelun kovenemisesta Suomessa: "Ilmapiiri kiristynyt rajusti" Hbl: Timo Soini boikotoi KSF Median lehtiä - ei anna haastatteluja. Mediatutkija: Ei Soini voi vaatia mediaa sensuroimaan itseään. Näkökulma: Propagandaministeri Soini. Hallinto-oikeuden professori: Soinin pitäisi olla tasapuolinen. Stubb: Hallitus ei peräänny kilpailukykypaketistaan. Viime vuonna vastaavassa Snellman-säätiön tilaisuudessa Stubb piti puheen, jossa hän vaati konsensukselta tulosvastuuta.

Tällä kertaa Stubb pohjusti linjapuhettaan lainaamalla kokoomuksen viime kevään eduskuntavaaliohjelmaa: ”Työmarkkinauudistuksista neuvotellaan kolmikantaisesti siten, että uudistuksille asetetaan yhdessä tavoitteet ja määräaika, jossa neuvotteluissa tulee löytää riittävät ratkaisut. Mikäli tavoitteet toteuttavia ratkaisuja ei konsensuksen kautta löydy, kantavat hallitus ja eduskunta vastuun välttämättömien uudistusten toteuttamisesta.” Hallitus ei lyö hanskoja tiskiin Stubbin mukaan näin hallitus on myös tehnyt. Stubb muistutti, että työmarkkinajärjestöt ovat monta kertaa istuneet yhdessä pöydässä etsimässä sopua. Oppositio haastanut Sipilän hallitusta ennätystahtiin. Oppositio on yleensä teroittanut välikysymysaseen vasta eduskuntavaalien alla.

Esimerkiksi kesäkuussa 2014 nimitetty Alexander Stubbin sinipunahallitus ehti vastata viiteen välikysymykseen ennen kuin eduskunta jäi vaalitauolle maaliskuussa 2015. Stubbin hallitusta edeltänyt, kesällä 2011 aloittanut Jyrki Kataisen sinipunahallitus sai ensimmäisen runsaan puolen vuoden aikana vain kaksi välikysymystä, mutta joutui vastaamaan vuoden 2012 valtiopäivillä peräti kahdeksaan välikysymykseen. Alexander Stubb puolustautui linjapuheessaan: Kokoomus ei ole etujärjestöjen eikä valtiovarainministeriön marionetti - Alexander Stubb - Politiikka.

Valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb vakuutti vuotuisessa linjapuheessaan, ettei kokoomus ole valtiovarainministeriön virkakunnan jatke. ”Kokoomus ei ole yhdenkään etujärjestön marionetti. Me olemme arvopuolue. Me viemme eteenpäin niitä arvoja, aatteita ja ajatuksia, joihin me uskomme”, Stubb vastasi kritiikkiin, jonka mukaan kokoomus ottaa vastaan lakiehdotuksia Elinkeinoelämän keskusliitto EK:lta ja hoitaa maan talouttaa valtiovarainministeriön tiukan linjan virkamiesten ohjauksessa. ”Draaman kaari näyttää kulkevan niin, että kokoomus yritetään väkisin leimata johonkin tiettyyn nurkkaan”, hän sanoi. Kansanedustaja Laura Huhtasaari: Ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille - Perussuomalaiset - Politiikka. Kansanedustaja Laura Huhtasaari: Ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) on väsynyt ihmisoikeuksiin, sillä hänen mielestään niitä käytetään väärin.

Huhtasaari lausui asiasta keskiviikkona Twitterissä: ”Ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia.” Kansanedustaja Huhtasaari, voisitko hieman avata kommenttia? ”Minulle väitettiin pöytäkeskustelussa, että vaikka Suomeen tulisi sata Isis-taistelijaa, me emme voisi palauttaa heitä. ”Ihmisoikeudet on tarkoitettu heikoille, kuten vauvoille ja vammaisille, jotka tarvitsevat suojelua. Budjetin loppurutistus alkoi kiihkeissä tunnelmissa – ”Vatulointia ja hutilointia” - Hallitus - Politiikka. Eduskunta aloitti maanantaina valtion ensi vuoden budjetin lopullisen käsittelyn kiihkeissä tunnelmissa. Oppositio hyökkäsi odotetusti niin budjetin leikkauksia kuin valmisteltavaa pakkolakipakettiakin vastaan.

Yksityiskohtainen budjetin käsittely jatkuu vielä tiistaina, keskiviikkona ja torstaina. Eduskunta hyväksyi lasten päivähoito-oikeuden rajoituksen – kunnat saavat itse päättää lasten oikeudesta hoitoon - Eduskunta - Politiikka. Teuvo Hakkarainen ehdotti täysistunnossa kuolemantuomiota - "Eikö ole oikeus ja kohtuus?" Boikotti päättymässä? Suomenmaa: Sipilä vierailee ensi vuonna Venäjällä. Eduskunta päätti: Päivähoito-oikeutta rajataan. Eduskunta hyväksyi Euroopan ulkopuolisten opiskelijoiden lukuvuosimaksut.

Juuri nyt Orpoa ei kiinnosta kokoomuksen puheenjohtajapesti – mutta kysytään uudestaan keväällä - Politiikka. Eduskunnalla on edessä rankka budjettiviikko ennen pitkää joulutaukoa - Politiikka. Eduskunnalla on edessään viimeinen koitos ennen pitkää joulutaukoa, joka kestää helmikuun alkuun. Budjetin loppurutistus alkoi kiihkeissä tunnelmissa – ”Vatulointia ja hutilointia” - Hallitus - Politiikka. Sanelevatko perussuomalaiset hallituksen turvapaikka­politiikkaa? Kääriäinen paljastaa keskustan linjauksen Kulmapöydässä kello 12.15 - Politiikka. Keskustan Kääriäinen Studio Kulmapöydässä: Maahantulijoiden sosiaalietuuksista tulossa kova keskustelu - Maahanmuutto - Politiikka. Keskustan kansanedustaja Seppo Kääriäinen odottaa, että turvapaikanhakijoiden ja Suomessa oleskeluluvan saaneiden oikeudesta tasavertaiseen sosiaaliturvaan tulee vielä kova keskustelu.

Hallitus esitti tiistaina maahanmuuton tiimoilta laajan toimenpidepaketin, jossa yhtenä kohtana luvattiin selvittää mahdollisuuksia luoda oleskeluluvan saaneille oma muusta väestöstä poikkeava sosiaaliturvajärjestelmä. Edut olisivat selvästi heikommat kuin pidempään maassa oleskelleella väestöllä. Eduskunnalla on edessä rankka budjettiviikko ennen pitkää joulutaukoa - Politiikka. Sipilä: Yhteiskunta­sopimukselle ei ole jatkon edellytyksiä – pakkolait eduskuntaan helmikuussa - Yhteiskuntasopimus - Politiikka.

Kansliatoimikunta ehdottaa Maija-Leena Paavolaa eduskunnan pääsihteeriksi. Presidentti Niinistö: Suomi vastaa Ranskan avunpyyntöön. Perussuomalaiset hehkuttaa uutta pääsihteeriä: "Pätevyys vei voiton puoluekirjasta" Jari Lindström hallituksen pakkolaeista: Aivan normaalia lainvalmistelua - Talouspäätösten syksy - Politiikka.

Jari Lindström on sitä mieltä että on menossa normaalia lainvalmistelua. Toki pitävät kiirettä. – seydabaysal

Akava ihmettelee: Poliittinen ohjaus hallituksen pakkolaeissa poikkeuksellista – ”10 vuodessa en ole törmännyt vastaavaan” - Talouspäätösten syksy - Politiikka. Hallitus aikoo panna turvapaikanhakijat töihin – Maahanmuuttovirasto lakkauttaa vastaanottokeskuksia - Euroopan pakolaiskriisi - Politiikka.