background preloader

Läsning

Facebook Twitter

Genreskrivning-läsförståelse. Filmer om lässtrategier. Lässtrategier - Två pedagoger - ett klassrum. Här i Malmö har vi ett allt större elevunderlag där allt fler elever läser svenska som andraspråk. För att ge eleverna tillräckligt med stöd har vår skola valt att integrera svenska som andraspråk i den ordinarie undervisningen. Basen i vårt arbete är lässtrategier eftersom en ökad läsförståelse även gynnar kunskapsutvecklingen i andra ämnen. Genom att systematiskt jobba med lässtrategier jobbar vi mot en god läsförståelse. Vårt arbete utgår från RT (Reciprocal Teaching) och grunden ligger på förförståelse, frågor, svar, kopplingar och sammanfattning. Grundskolan har kommit långt i sitt arbete med lässtrategier och vi tycker att det är viktigt att vi följer samma linje. Symboler för olika strategier Förförståelse Frågor Svar Koppling Sammanfattning Med hjälp av symbolerna och att vi under första året agerar "expertläsare" för att illustrera den process alla goda läsare gör när vi läser, blir eleverna medvetna om vad de gör och varför de gör det.

Läsförståelsestrategier i praktiken. File_download. Lässtrategikarta och läsfixarna. Vi arbetar hårt med läsförståelsestrategier i klassen och har gjort det sedan i höstas då jag tog över klassen.

Lässtrategikarta och läsfixarna

Jag älskar att arbeta med olika textgenrer och verktyg för att få en bättre läsförståelse. Målet är naturligtvis att öka elevernas förmåga att inferera, kunna sätta ord på hur de tänker när de infererar och veta hur de ska ta sig an en svårläst text. Helt enkelt att ge dem verktyg till att bli goda, medvetna läsare. Vi har som ni kanske läst tidigare arbetat med boken "Fotoalbumet" av Laura Trenter för att träna på och förbättra strategin att förutspå, Spågumman Sia. Jag älskar att läsa tillsammans med eleverna och diskutera det vi läser. Nu har vi startat arbetet med alla läsfixarna och att använda dem i olika textgenrer.

Först hade vi en minilektion med fokus på läsfixarnas uppgifter och vilka lässtrategier de "har hand om" och efter den en minilektion om hur man använder lässtrategikartan. Mammadamm. Home - The Reading & Writing Project. Att skriva om det lästa stöttar läsförståelsen. Att läsning och skrivande stöttar varandra är något av en gammal sanning för många lärare.

Att skriva om det lästa stöttar läsförståelsen

Men det har faktiskt varit svårt att hävda detta med stöd i forskningsresultat. I sin metastudie Writing to read redovisar professor Steve Graham och Michael Hebert, forskande lärare, resultatet från en mängd forskningsartiklar som visar att det är just så. Positivt ja på tre frågor Studien utfördes med anledning av att flera studier under 2000-talet påvisat att läs- och skrivförmågan i USA generellt sett kan sägas ha försämrats.

Studien styrdes av tre huvudsakliga frågor: Om elever skriver om det material de nyss läst, stöttar skrivandet då läsförståelsen? Svaret på samtliga frågor besvaras i studien med ett ja, även om några resultat endast är giltiga för somliga åldersgrupper. Flera olika sätt att skriva om det lästa Den första rekommendationen är att eleverna bör få skriva om den text de läser/har läst. Måste undervisa om hur man skriver Mer skrivande – både i skolan och hemma Writing to Read. Den svarta katten. Upplägg: 1.

Den svarta katten

Vi repeterar torsdagens lektion, där vi brainstormade kring begreppet moral. 2. Vi börjar med att försöka förutspå vad novellen kan handla om. 3. Vi läser och reder ut svåra begrepp, frågetecken kring handling och karaktärer. 4. Lektionsmål: Kunna förstå konflikten mellan gott och ont, skuldkänslor och rättfärdigande samt rationalitet och irrationalitet i Edgar Allan Poes novell Den svarta katten genom att Språkmål: Sammanfatta, redogöra för, diskutera och analysera huvudpersonens handlingar samt resonemang och tankar om sitt brott. Frågor att diskutera: 1. A. B. C. D. E. F. Ömsesidig undervisning för ökad läsförståelse. Det är en sen eftermiddag i slutet av höstterminen och ett tjugotal lärare har samlats i Susanne Kristensens klassrum på Munkhätteskolan för ett sista tillfälle att förkovra sig i och bli inspirerade till att använda sig av RU – reciprok undervisning*.

Ömsesidig undervisning för ökad läsförståelse

RU som också kan kallas för RT- reciprocal teaching handlar om ömsesidig undervisning för ökad läsförståelse. Eleverna lär av varandra med läraren som modell. Kurstillfället ligger helt rätt i tiden. Att elevers läsförståelse har sjunkit de senaste åren är ingen nyhet. Samma dag presenteras PISA-resultaten som konstaterar att elevers läsförståelse har sjunkit ytterligare. Susanne Kristensen, lärare i Sv/So på Munkhätteskolan.

Undervisning i lässtrategier Susanne Kristensen, lärare i sv/so samt förstalärare är klar och tydlig i sin sammanfattning av kursen som hon har lett tillsammans med Elisabeth Troberg, specialpedagog och Gunilla Rasmusson, rektor för F-6 under höstterminen vid fyra tillfällen. LÄSsynundersökning. Varför läsa? Att det finns så himla många bra böcker!

Varför läsa?

Och det som inte finns på skolbiblioteket hittar man säkert på någon av stadsbibliotekets filialer. Du vet väl att där kan man alltid be att få beställa en bok om den inte finns inne? Ibland är det roligt att bara strosa runt på biblioteket och kolla, låta sig överraskas av vad man hittar i hyllorna eller fråga en bibliotekarie eller någon annan till råds. Men det kan också vara bra att planera innan vad man vill läsa. Här får du lite tips för det: LitteraturMagazinet är en webbtidning med massor av olika reportage och tips. På Provläs kan du läsa en bit ur olika böcker för att se om de verkar bra. På Bookfinger, Tonårsboken och Matildas läshörna kan du få boktips av storläsande tonåringar. Mer om ungdomsböcker kan man läsa på Collaget och Bokfreak, fast där är det vuxna som skriver.

Här är en lång lista över klassiker – såna där böcker som är himla roliga att ha läst. Läsprojekt Roald Dahl.