background preloader

Orgaaninen kemia

Facebook Twitter

Makeus. Makea on yksi viidestä perusmausta.

Makeus

Makea ärsyke saa aikaan mielihyvän tunnetta ihmisissä ja eläimissä. Elintarvikkeen makeus on usein verrannollinen sen sisältämiin sokereihin, sokerialkoholeihin ja synteettisiin makeutusaineisiin. Aistimus saa alkunsa makean aineen kiinnittyessä makureseptorin G-proteiiniin yhdistyneeseen osaan, joka laukaisee alayksiköiden tuoton.[1] Alayksiköt aktivoivat edelleen uusia kemiallisia reaktioita, kuten toisiolähettejä tuottavia entsyymejä. Luonnolliset makeat aineet aktivoivat kemiallisen polun, joka sisältää syklisestä adenosiinimonofosfaatista (cAMP) riippuvaisen K+-kanavan rajoittamisen.[1] Synteettiset makeutusaineet tästä poiketen tuottavat eri toisiolähetin IP3, joka vapauttaa kalsiumia solujenvälisistä varastoista.[1] Lopputulos kummassakin tapauksessa on silti sama – solun depolarisaatio ja välittäjäaineen vapautuminen.[1] Sokerit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä] Sokerit ovat mono- tai disakkaridisia hiilihydraatteja.

H2 Hiilivedyt ja aromaattiset yhdisteet. Täydennä vedyt seuraaviin hiilirunkoihin.

H2 Hiilivedyt ja aromaattiset yhdisteet

Mikä on valmiin molekyylin rakennekaava? Etsi myös nimi valmiille molekyylille. Täytä taulukko (alkaanit). H2.3 (verkkotehtävä) Ajoneuvojen polttoaineissa ilmaistaan usein ns. oktaaniluku. A) Mitä oktaaniluvulla tarkoitetaan? B) Miten oktaaniluku liittyy oktaaniin (hiilivety)? C) Miten polttoaineiden oktaanilukua voidaan nostaa?

H2.4 (verkkotehtävä) Tehtävän tarkoituksena on selvittää hiilivedyn rakenteita, ominaisuuksia ja käyttötarkoituksia. Esimerkiksi: Ensimmäisellä heitolla heitettiin 5 ja toisella 4. Open ilmasto-opas. Ilmastonmuutos vaikuttaa ihmisten toimintaan ja luonnonympäristöihin nyt ja etenkin tulevaisuudessa.

Open ilmasto-opas

Kemian opetuksessa ilmastonmuutosta pohditaan tutustuttaessa ilmakehän rakenteeseen, kasvihuonekaasujen rakenteeseen ja toimintaan sekä pohdittaessa energiantuotantojärjestelmäämme. Kemian opetus onkin merkittävässä roolissa ilmastonmuutos -ilmiön syvällisessä ymmärtämisessä ja ilmastoystävällisen maailman rakentamisessa. Carbon Visuals Ilmakehän kemiaa. Carbon Dioxide 400kyr - Carbon dioxide in Earth's atmosphere - Wikipedia. Rasvainen kupla. Vuosikausia meitä on neuvottu vaihtamaan voi margariiniin sydämen terveyden vuoksi.

Rasvainen kupla

Onko siihen mitään perusteita? Kysyy MOT. Rasvateeman jatko-osassa 25. lokakuuta MOT tarkastelee kolesterolia ja sen lääkintää statiineilla. Voi ja läski ovat epäterveellisiä. Rasva tukkii valtimot, aiheuttaa sydänkohtauksia ja tappaa. TV1:n MOT kyseenalaistaa tämän laajan kannatuksen saaneen rasvaopin. Sen sijaan monet tutkimukset viittaavat siihen, että monityydyttymättömien kasvirasvojen liian suureksi paisunut osuus ravinnostamme lisää sydänkuolemien riskiä.

Moni lääkäri yhdistää rasvaa karttavan hiilihydraattipitoisen ravintomme uusiin kansansairauksiin, liikalihavuuteen, diabetekseen, allergioihin ja suolistovaivoihin. Ohjelmassa haastatellaan mm. Teksti: MOT toimitus. Ruoka-aineiden kemiaa. Orgaaninen kemia.

Lisäaineet

Copy of Rasvat by Marko Huttula on Prezi. Hiilivetyjen yhdistely. Hiili-avaus on Prezi. Karboksyylihapot on Prezi. Öljy. Tutustuminen hiilivetyihin. Hiilivedyt. Muista!

Hiilivedyt

Palamisreaktiossa lähtöaineina ovat aina palava aine, esimerkin tapauksessa propaani ja happi. Koska propaanimolekyylit sisältävät vain hiiltä ja vetyä, hiiliatomit palavat hiilidioksidiksi ja vetyatomit vedeksi. Kirjoita ensin lähtöaineiden ja tuotteiden molekyylikaavat ja lisää nuoli väliin: [[$ 1. \hspace{5 mm} \text{C}_3\text{H}_8 + \text{O}_2 \hspace{3 mm}\rightarrow\hspace{3 mm} \text{CO}_2 + \text{H}_2\text{O} $]] Propaanin hiiliatomien lukumäärä (3) määrää, kuinka monta hiilidioksidimolekyyliä syntyy. [[$ 2. Propaanin vetyatomien lukumäärä (8) määrää, kuinka monta vesimolekyyliä syntyy ([[$ \frac{8}{2}=4 $]]): [[$ 3.

Lopuksi laske, kuinka monta happiatomia on nuolen oikealla eli tuotteiden puolella ([[$ 3\cdot 2+4=10 $]]). [[$ 4. Tarkista vielä jokaisen reaktiossa mukana olevan alkuaineen atomien lukumäärät nuolen molemmin puolin. Muovin_poltto-ohje.pdf. Muovilaadut.

Paperin valmistus

Hiilihydraatit, Prezi.