background preloader

Utvandrarna

Facebook Twitter

Svenskarna bodde på soptippen Swede Hollow i Minnesota. Signaturen ”Grundy”, reporter på tidningen St.

Svenskarna bodde på soptippen Swede Hollow i Minnesota

Välkommen till Swede Hollow: en svensk slum. På satellitfoton och på Google Earth ser platsen ut som ett mörkt sår i stadslandskapet.

Välkommen till Swede Hollow: en svensk slum

Mellan motorvägar och gator i St Paul, Minnesota, löper en liten remsa av växtlighet, till synes överbliven. Vägen ned i dalgången från gatu­nivån går genom Drewry's tunnel, byggd någon gång på 1870- eller 80-talet, anpassad för häst och vagn. Väl inne möts vi av vad som ser ut som "orörd natur": hela dal­sänkan är i dag en närmast söndervuxen park, kokande av grönska i högsommarvärmen. På stigen en bit ned stannar tre rådjur upp och iakttar oss. Men precis där de står gick för hundra år sedan en hårt trafikerad järnväg. Bilden av den svenska emigranten är i högre grad än vad vi själva förstår präglad av Vilhelm Mobergs Karl Oskar och Kristina.

Mobergs utvandrare reser redan på 1850-talet – men de flesta av de 1,3 miljoner svenskar som emigrerar lämnar Sverige betydligt senare, med en topp kring förra sekelskiftet. ”Det gör ont men vi måste berätta” "I Syrien finns bara död, vapen och mördare" - Bohuslän. De oönskade barnen på 1800-talet. Svenska Migrationscentret. Introduktion Under åren 1840-1930 gjorde över 1,3 miljoner svenskar valet att emigrera till Amerika.

Svenska Migrationscentret

Det är många avsked och familjer som splittrades. Att en så stor del av befolkningen valde att lämna Sverige för det nya landet vittnar om att det fanns möjligheter och rättigheter på andra sidan Atlanten som saknades i fäderneslandet. Navid Modiri - Hej syster. Välkommen till Sverige. Ställ... Människor för ändring: Selma Lagerlöf - jämlikhet - UR Barn. Ett brev hem - om emigranter och imigranter - Annika Sjödahl. Syftestexten från ämnet svenska om anges nedan tycker jag omringar det område som jag tänker kan vara en ingång i svenskan i vår – att tolka och förstå brev som skrivits hem från människor på flykt under historiens gång och kunna koppla det till egna erfarenheter och upplevelser.

Ett brev hem - om emigranter och imigranter - Annika Sjödahl

Jag delar här utkastet till den planering jag satt ihop under dagen och du får givetvis använda den eller ändra och lägga till som du vill så länge du anger källan. Jag skulle också bli glad av om ni delar andra ingångar på uppgifter som ni får genom att ta del av det jag satte ihop. Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att ha ett rikt och varierat språk är betydelsefullt för att kunna förstå och verka i ett samhälle där kulturer, livsåskådningar, generationer och språk möts.

AMERIKABREVEN som utgångspunkt SVERIGEBREVEN för vidgat resonemang. Utvandrarna - funderingsfrågor, skrivuppgift, fördjupningsuppgifter.pdf. MLPROD052529. #minflykt (Hösten 2015) Om föreställningen När Sîlan är fyra år flyr hon från Kurdistan.

#minflykt (Hösten 2015)

Hennes mamma håller henne i handen genom taggtråd, över minerade bomullsåkrar och kulregn.Trettio år senare reser hon tillbaka i flyktens fotspår med sin fyra åriga dotter. Nu berättar hon i en personlig klassrumsföreläsning om flykten, familjearvet, sorgen men också om stoltheten över att vara den man är! Sommaren 1982 hämtar en minibuss upp Sîlan, hennes mamma och lillebror i Diyarbakir i sydöstra Turkiet. Dogboy är död. - Sydsvenskan. Zak beskriver förfärliga livsöden – flyktingbarn, utfattiga barn, gatubarn, barn på soptippar.

Dogboy är död. - Sydsvenskan

Monica Zak - Novell 14: Alltid flykting? Novellen bygger... Varje ansikte har ett namn. Rättigheter: Vad kan jag se?

Varje ansikte har ett namn

SVT erbjuder dig att se de flesta program som vi visar i Sveriges Televisions tv-kanaler. Vårt mål är att kunna visa så många program som möjligt, så snabbt som möjligt och under så lång tid som möjligt. Möjligheter & rättigheter Fick vi bestämma fritt över programmen vore det enkelt. Men samtliga program som vi visar omgärdas av avtal. Läs mer om rättigheter Att titta på svt.se utomlands. Varje ansikte har ett namn. Att fly.

Varje ansikte har ett namn

Komma till ett nytt land. Desperata flyktingar ser ingen annan utväg - DN.prio. ○ Världen ser på medan cyniska flyktingsmugglare härjar ostört i det sönderfallande Libyen, och omsätter miljarder. ○ Möt Sara från Eritrea som betalade 35.000 kronor för att ta sig till Sverige, smugglarligan som avslöjats i Italien och den svenska gränspolisen som tvingades fly från Libyen.

Desperata flyktingar ser ingen annan utväg - DN.prio

De har kommit till Libyens kust från krigs­utsatta länder som Syrien, Sydsudan och Afghanistan, från förtryckarstater som Eritrea och från Västafrikas misärdrabbade regioner. Nu väntar de på att göra den livsfarliga färden över den välståndsklyfta mellan det fattiga syd och det rika nord som Medelhavet utgör. Att desperata människor undflyr tyranni, fattigdom eller krig i sjöovärdiga båtar är inget nytt. En nyligen publicerad FN-rapport visar att 85 procent av de drygt 167.000 flyktingar som räddades ur Medelhavet under förra året började sin resa från Libyens kust. Libyen omfattar 1,8 miljoner kvadratkilo­meter och är därmed Afrikas till ytan fjärde största nation. Peter Wolodarski: Billigare flyga än åka med dödens båtar.

Om det fanns lagliga vägar in i Europa hade människor inte behövt dö på Medelhavet.

Peter Wolodarski: Billigare flyga än åka med dödens båtar.

Niklas Orrenius: Människorna som kommer får inte ens finnas. Krönika. Det som händer i Medelhavet belyser världens ohyggliga orättvisa, lite som tiggande romer utanför Hemköp. Sommarsemestern närmar sig och vi har inte spikat planerna. Italien? Spanien? Portugal? Tänk på Karl-Oscar och Kristina! « Flyktingbloggen.