background preloader

Suomalaisen yhteiskunnan rakennepiirteet

Facebook Twitter

Väestö

Väestö. Tilastokeskus - 15 vuotta täyttänyt väestö koulutusasteen mukaan 1970–2013. Kansalaisuustilastot - Maahanmuuttovirasto. Kaikki kansalaisuusasiat Vireille tulleet ja päätökset (2011–) Vireille tulleet (2006–2010) Päätökset (2006–2010) Kansalaisuushakemukset Hakijat, suurimmat ryhmät kansalaisuuksittain.

Kansalaisuustilastot - Maahanmuuttovirasto

Virtual Statistics - Taloustilastot - Väestötilastot. Vieraskielisiä on pian Suomessa enemmän kuin ruotsia puhuvia, katso suurimmat kieliryhmät. Aamulehti, STT Vierasta kieltä äidinkielenään puhuvia on Suomessa pian enemmän kuin ruotsia äidinkielenään puhuvia.Asia selviää Tilastokeskuksen tuoreesta selvityksestä.

Vieraskielisiä on pian Suomessa enemmän kuin ruotsia puhuvia, katso suurimmat kieliryhmät

Sen mukaan viimen vuoden lopussa Suomessa oli vieraskielisiä 289 068 ja ruotsia puhuvia 290 910. Molempien osuus väestöstä on 5,3 prosenttia.Tilastokeskuksen mukaan on odotettavissa, että ensin mainittujen määrä ylittää ruotsia puhuvien määrän tänä keväänä.Suurimman vieraskielisten ryhmän muodostivat venäjää puhuvat; heitä oli lähes 66 400. Toiseksi suurimmassa ryhmässä olivat vironkieliset lähes 43 000 henkilöllä. Kolmantena olivat somalinkieliset lähes 15 800 henkilöllä, ja neljännelle sijalle ylsivät arabiankieliset lhäes 13 200 henkilöllä.Vieraskielisten osuus oli Suomen väestönkasvusta viime vuonna 90 prosenttia. Suomi lukuina. Näin on käynyt. Aikasarjoja itsenäisen Suomen taloudellisesta kehityksestä 100 vuoden ajalta.

Findikaattori.fi - Tilastotietoa yhteiskunnasta. Elinkeinoelämän keskusliitto. Elinkeinorakenne on muuttunut Suomessa nopeasti: metsä- ja elektroniikkateollisuuden osuus on laskenut ja palvelujen merkitys kasvanut.

Elinkeinoelämän keskusliitto

Vienti on silti tärkeässä roolissa Suomen taloudelle. Talouskasvu on jäänyt viime vuosina vähäiseksi, eivätkä investoinnit ole yltäneet toivotulle tasolle. Satsaukset tutkimukseen ja kehitykseen ovat korvanneet osin kiinteitä investointeja. Suomi 1917-2007. Tilastokeskus: tuloerovertailua Suomi, Euroopan maat. Avaa taulukko suurempana Lähde: Eurostat, EU:n tulo- ja elinolotutkimus 2013.

Tilastokeskus: tuloerovertailua Suomi, Euroopan maat

Tulotiedot ovat vuodelta 2012 (Yhdistynyt kuningaskunta 2013). Suomen hyvinvointimittarit laahaavat jäljessä, vaikka talous kasvaa. Suomi oli pitkään poikkeuksellinen länsimaa.

Suomen hyvinvointimittarit laahaavat jäljessä, vaikka talous kasvaa

Talouskasvua mittaava bruttokansantuote (BKT) ja suomalaisten hyvinvoinnin kasvua kuvaavat aidon kehityksen ja kestävän taloudellisen hyvinvoinnin indeksit kulkivat 1990-luvulle asti käsi kädessä. Talouskasvu toi hyvinvointia ja toisinpäin. Tilastokeskus: pienituloisuus Suomessa 1966 - 2013. Liian suuret tuloerot talouden ja yhtesikunnan riski. Tuloerot kuuluvat markkinatalouden ominaispiirteisiin ja likimain automaattisiin seurauksiin.

Liian suuret tuloerot talouden ja yhtesikunnan riski

Analyysi Kuva: Kimmo Mäntylä/Lehtikuva Liika on kuitenkin liikaa: tuloerojen repeäminen liian suuriksi on ongelma, joka voi koitua markkinatalouden omaksi kohtaloksi ja äärimmillään rikkoa yhteiskuntarauhan. Eurooppalaisen kommunismin suuriin ajattelijoihin kuulunut Karl Marx varoitti pääoman kasautumisen haitoista sekä työvoiman ja omistavan luokan vastakkainasettelun vaaroista jo 1800-luvulla.

Nyt saman varoituksen toistaa joukko talous- ja finanssieliitin sisäpiiriläisiä – vaikka juuri finanssieliitti on jo vuosien ajan eniten hyötynyt tuloerojen kasvusta ja mammonan kasautumisesta. Selvitä Kuukausiliitteen Luokkakoneella, mihin yhteiskuntaluokkaan kuulut - Yhteiskuntaluokat - Datajournalismi. Helsingin Sanomien Kuukausiliite jakoi Suomen kuuteen uuteen yhteiskuntaluokkaan.

Selvitä Kuukausiliitteen Luokkakoneella, mihin yhteiskuntaluokkaan kuulut - Yhteiskuntaluokat - Datajournalismi

Lauantaina 4.1. ilmestyneessä Kuukausiliitteessä säädyt palaavat Säätytalolle keskustelemaan luokista. Vastaa alla oleviin kysymyksiin, niin saat tiedon mihin yhteiskuntaluokkaan itse kuulut. HS jakoi Suomen kuuteen uuteen yhteiskuntaluokkaan. Helsingin Sanomien luokkakone jakaa suomalaiset kuuteen yhteiskuntaluokkaan ammattien, perhesuhteiden, tulotason ja kiinnostusten perusteella.

HS jakoi Suomen kuuteen uuteen yhteiskuntaluokkaan

Luokkakone löytyy osoitteesta HS.fi/luokkakone. Yhteiskuntaluokat ovat eliitti, asiantuntijat, kipuajat, duunarit, leipätyöläiset ja vähäosaiset. Yhteiskuntaluokan käsite (TYT / Avoin yliopisto - Sosiologian verkko-opinnot, luku 6) - luokka-analyysin osa-alueet - klassikot ja luokkatutkimus - kaksi tulkintaa nykyajan luokkasuhteista - vertaileva luokkatutkimus ja Suomi luokkayhteiskuntana - syrjäytyminen ja alaluokkaistuminen - uudet keskustelut - sukupuolijärjestelmä Keväällä 2008 Suomessa keskusteltiin yllättävän vilkkaasti yhteiskuntaluokista.

Yhteiskuntaluokan käsite (TYT / Avoin yliopisto - Sosiologian verkko-opinnot, luku 6)

Keskustelu käynnistyi Katariina Järvisen ja Laura Kolben kirjan Luokkaretkellä hyvinvointivaltiossa (2008) innoittamana. Elävä arkisto > Millaisia syitä dokumentin henkilöiden köyhyydelle on? Pohdi, miten itse pärjäisit nollatulotasolla. Miten nollalla eurolla pärjää?

Elävä arkisto > Millaisia syitä dokumentin henkilöiden köyhyydelle on? Pohdi, miten itse pärjäisit nollatulotasolla.

Silminnäkijä kertoo kolmen tulottoman tarinan. Kaksi heistä on tulottomia vasten tahtoaan, mutta kolmannelle tulottomuus on oma valinta. Tulottomuus peilaa toisaalta sosiaaliturvan aukkoja, toisaalta pakoa oravanpyörästä. Kun keskustelu tuloeroista ja köyhyydestä on kasvanut, on varjoon jäänyt se, että 2000-luvulla Suomessa on yhä enemmän täysin tulottomia ihmisiä. Miksi pitsakuskin pinna paloi? - Sosiaaliset erot. Pääkirjoitukset - Pääkirjoitus. Olipa tilanne. Vanhan kansanopistokaverin Facebook-kirjoituksesta välittyy helpotuksen tunne. Lauantai-iltapäivän dramaattinen tapahtumaketju päättyi onnekkaasti. These are the 11 most educated countries in the world - Business Insider Nordic.