background preloader

Goda exempel

Facebook Twitter

Elever i Avesta ska utveckla entreprenöriella förmågor - Avesta kommun. Nyfikenhet, kreativitet, mod och initiativförmåga är förmågor som elever i Avesta ska ges förutsättningar att utveckla.

Elever i Avesta ska utveckla entreprenöriella förmågor - Avesta kommun

Därför utbildas alla medarbetare inom grundskolan i Avesta ientreprenöriellt lärande och entreprenörskap. Syftet är att skapa förutsättningar för att barn och elever ska ges möjlighet att utveckla entreprenöriella förmågor och öka intresset för entreprenörskap i tidig ålder. Barn och elever ska känna tilltro till den egna förmågan och tillämpa kreativa och innovativa idéer i medveten handling. Medierna inbjuds att närvara vid utbildningen ELIAS (entreprenöriellt lärande i Avestaskolor) den 27 oktober kl.08.15-12.15 i Domarhagens aula.

Utbildningstillfället genomförs i samarbete mellan Avesta kommun och Nordström Education, och är en del av en treårig satsning i våra verksamheter. Program08:15 Samling i aulan 08:20 Inledning av Karin Vestman, Fredrik Juthman och Lars Isacsson. ENA-2014-38 - Flashpublisher 2.0. Entreprenöriellt lärande. Entreprenöriellt lärande - Teknologisk Institut. Att ta initiativ och ansvar, skapa nyfikenhet, självkänsla och kreativitet samtidigt som man vågar gå utanför sin trygghetszon är alla viktiga förmågor som du har till uppgift att hjälpa eleverna att utveckla.

Entreprenöriellt lärande - Teknologisk Institut

Men hur får du det att fungera? Få konkreta verktyg och tips, från teori till praktik. Motivation · prestation · engagemang Kärnan i det entreprenöriella lärande är att omsätta idéer till praktisk handling. Hur stärker du som pedagog dina elever att hitta sina styrkor och förmågor? Är företagande och företagsam samma sak? Ladda ner programmet nedan där du får mer information om konferensens innehåll och hålltider. Välkomna! Lokal: Hotel Birger Jarl, Birger Jarlsgatan 61 A, Stockholm. Entreprenöriellt lärande på Olandsskolan - Olandsskolan - Osthammars kommun. Entreprenöriellt lärande (EPL) är ett pedagogiskt förhållningssätt i undervisning som syftar till att elever ska få en större motivation för skolämnen genom att stimulera deras egna fantasi och skaparförmåga.

Entreprenöriellt lärande på Olandsskolan - Olandsskolan - Osthammars kommun

EPL utgår ifrån att sätta skolämnens kunskaper i ett sammanhang genom att t.ex.bedriva ämnesövergripande och tematisk undervisning, med ett stort elevinflytande och/eller med ett samarbete med personer, företag och institutioner utanför skolan. Sedan 2013 ingår Olandsskolan som pilotskola i Östhammars kommuns satsning på att implementera Entreprenöriellt lärande i undervisningen. Allt sedan Olandsskolan ingått i projektet har olika EPL-moment genomförts tillsammans med eleverna. För projektet har en kommunikationsplan utformats för att tydligöra Olandsskolans mål, syfte och hur EPL ska implementeras i skolans undervisning.

Nedan presenteras ett axplock av de EPL-moment som bedrivits av olika lärare på Olandsskolan. Åk. 8 VT-13 SO: "Pimp my Classroom" Entreprenörskap I Skolan / Entreprenöriellt Lärande. Entreprenörskapsutbildning i skolan – ett nordiskt perspektiv « Entreprenörskapsforum. En allt rörligare arbetsmarknad ställer nya krav på unga människor som ska ut i arbetslivet.

Entreprenörskapsutbildning i skolan – ett nordiskt perspektiv « Entreprenörskapsforum

Utbildningsväsendet måste anpassa sig för att bemöta förändringarna i samhället. Entreprenörskap i skolan är ett pedagogiskt förhållningssätt som handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Entreprenörskapsforum och Ung företagsamhet bjuder in till ett lunchseminarium den 13 oktober. Frågor som kommer att diskuteras: Hur arbetar skolor med entreprenörskap idag? Medverkande:Pontus Braunerhjelm, vd Entreprenörskapsforum och forskare KTHKåre Moberg, PhD och arbetar som forskare vid Fonden for Entreprenørskab – Young EnterpriseCecilia Nykvist, vd Ung Företagsamhet SverigeElena Ruskovaara, projektledare, M.Sc.

Fler medverkande kan tillkomma. FOLDER.pdf. Handbok%20VFU%20HVV webb. Studie- och yrkesvägledning. Studie- och yrkesvägledning i undervisningen. Fem lärande exempel från grundskolan. Stödmaterialet visar på lärande exempel där studie- och yrkesvägledning integrerats i undervisningen på ett medvetet sätt genom att tidigt visa på yrkes- och utbildningsalternativ.

Studie- och yrkesvägledning i undervisningen. Fem lärande exempel från grundskolan.

Det här stödmaterialet bygger på lärande exempel från fyra olika skolor från tre olika kommuner där studie- och yrkesvägledning integrerats i undervisningen på ett medvetet sätt genom att tidigt visa på yrkes- och utbildningsalternativ. Eleverna har på så sätt sett meningen med olika ämnen och de kunskaper som krävs. Exemplen är hämtade från olika ämnen och årskurser och utgår från läroplanens övergripande mål och riktlinjer samt det centrala innehållet i kursplanerna. Materialet vänder sig i första hand till dig som är lärare på grundskolan, men även till huvudmän, rektorer samt studie- och yrkesvägledare. Ladda ner som PDF (6247 KB) Future City. I Future City ska eleverna i årskurs 6-9 ta på sig rollen som framtidens samhällsbyggare och med sin kreativitet och kunskap bygga framtidens stad.

Future City

Eleverna tänker fritt och inspireras av dagens tekniska lösningar. Hur ser framtidens stad ut? Vem bor där? Hur transporterar vi oss själva och gods? Hur fungerar det med vatten, avlopp, återvinning… ja, allt som finns i en stad. Töllsjöskolan har utsetts till en av Skolverkets fem referensskolor i hela Sverige - Bollebygd kommun.

Anna Backström, förstelärare i entreprenöriellt lärande, Milena Lampret, rektor och Lina Andersson, förstelärare i entreprenöriellt lärande, driver arbetet med att ta in forskningen i lärandet på Töllsjöskolan.

Töllsjöskolan har utsetts till en av Skolverkets fem referensskolor i hela Sverige - Bollebygd kommun

Foto: Pernilla Augustsson, Bollebygds kommun. En del i framgången är att det finns en bra organisation på skolan för att ta in forskningen i lärandet. Varje vecka har de pedagogiska konferenser där rektor och lärare diskuterar litteratur och forskning inom olika områden för att bestämma vad och på vilket sätt det kan föras in i undervisningen. Diskussionerna om hur arbetet ska läggas upp fortsätter sedan i lärarlagen. - Det betyder mycket att vi diskuterar tillsammans och kan lära oss av varandra. Utvecklar det entreprenöriella lärandet som arbetsform En annan viktig del är att Töllsjöskolan sedan drygt ett år tillbaka arbetat med att utveckla det entreprenöriella lärandet som arbetsform.

. - Genom den här arbetsmetoden ger vi eleverna mer än bara faktakunskaper. Solita.