background preloader

Läsa

Facebook Twitter

Sätt 18-årsgräns på energidrycker. Detta är en debattartikel.

Sätt 18-årsgräns på energidrycker

Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. Expressen och NRK skriver om 14-åriga Henrik Eide Dahl som föll till golvet efter att ha spelat dataspel i 16 timmar och under samma tid druckit fyra liter energidryck. Resultatet blev koma och respirator i en vecka, innan läkarna konstaterade att Henrik hade drabbats av akut njursvikt. Värre gick det för den 18-åring som 2007 under en veckas tid drack två burkar Red Bull om dagen för att orka plugga teorin till körkortsprovet, och sedan föll ner död. På bara några decennier har energidryck seglat upp som favoritläsken bland just barn och ungdomar. En nyligen genomförd enkätundersökning gjord av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) visar att det är ungdomar mellan 10 och 18 år som konsumerar mest energidryck.

Många barn och ungdomar som dricker energidrycker säger att de gör det för att bli pigga och alerta. Mia Ericson, Kai Knudsen, Novellanalys.doc. LEKTION 2: Novellrecept - novellkurva - Skriva noveller. Lektion 2: ANALYSUPPGIFT - Novellrecept och novellkurvan/novellens dramaturgi.

LEKTION 2: Novellrecept - novellkurva - Skriva noveller

Repetera budskap och berättarperspektiv.Genomgång novellrecept. och novellkurvan/dramaturgiVälj en av dessa noveller och läs den: Ensam hemma, Anställningsintervjun.Följs receptet och dramaturgin i de noveller vi har läst? Grupp och/eller helklassdiskussion.Om du hinner läs den andra novellen. Relativt kort berättelse.Handlingen börjar direkt, som att hoppa på ett tåg i farten. Ingen lång inledning.En eller ett fåtal personer.En eller ett fåtal platser.

Novellen som text kan sägas vara uppbyggd efter följande händelsekurva: Novellkurvan (novellens dramaturgi) Karaktärer – personerna som är med i din novell. Peripeti – vändpunkt, Det ögonblick i en berättelse där handlingen vänder. Kronologisk ordning – handlingen berättas i den ordning allt händer från början till slut Parallellhandling – två eller flera handlingar utspelas samtidigt. Litteraturhistoria 9b och 9c - svenska 7-9. Vecka 11 jobbar vi klart med upplysningstiden och därefter jobbar vi med romantiken.Vi ser filmen "Hej litteraturen!

Litteraturhistoria 9b och 9c - svenska 7-9

Om romantiken och läser ett utdrag ur tidens stora roman "Den unge Werthers lidanden" av Goete. Vi arbetar med uppgifter till utdraget. I slutet av veckan eller i början av v. 12 kommer vi gå igenom tips och råd inför nationella proven. I veckan kommer vi också att genomföra de nationella proven, läsförståelse på tisdag och uppsats på torsdag. Vecka 13 jobbar vi med modernismen. Vi ser filmen "Hej litteraturen! " Nedan finns material till denna och tidigare veckors arbete. Realismen utdrag dickens_oliver_twist_2.pdf. Upplysningstiden - Litteraturhistoria. På slutet av 1600-talet har människan i Europa upptäckt att det finns mer än bara Europa och Asien.

Upplysningstiden - Litteraturhistoria

Man upptäcker andra kontinenter – bilden av världen förändras. Man börjar också ge sig ut på fler och fler farliga resor över havet och upptäcktsresande kommer hem med många spännande anekdoter att berätta. Vetenskapen blev under slutet av 1600-talet stor och man gjorde mycket framsteg inom den. Man började få en allt mer klar bild av hur världen och universum såg ut och fungerade. Idéer, så som: en förändrad, mer human människosyn, att vetenskap skapas genom experiment och att samhället går att förändra växte sig allt starkare. Litteraturen handlade därför mycket om hur människor genom sin vishet lyckades lösa svåra situationer eller hur människor gjorde upptäckter. Folket var dessutom trötta på hur samhället såg ut, där några få hade det jättebra och fick massor av privilegier, medan andra inte hade något att säga till om. Sverigebreven - DN Fokus. En bilhandlare i välvårdat skägg och dubbla ytterjackor utanför Migrationsverkets ankomstboende vid Jägersro i Malmö letar förtvivlat efter fungerande internetuppkoppling.

Sverigebreven - DN Fokus

Han viftar med mobiltelefonen, slår in lösenordet gång på gång. Stirrar argt på displayen. I ett sista försök riktar han den mot himlen som i en slags tröstlös bön. Där barnen sover - Ett fotoprojekt av Magnus Wennman. Bokpratsspel ny version. 50 olika sätt att redovisa en bok. Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker.

50 olika sätt att redovisa en bok

Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt. Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok? Kika in på några av länkarna nedanför: