background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Bäst i Sverige - film och samtal om utanförskap och kamratskap. De eller dem? Att fånga en bok – frökenlinda. I dag avslutade jag ett läsprojekt med åk 9.Vi har läst Flyga Drake av Khaled Hosseini.

Att fånga en bok – frökenlinda

Eleverna har samlat citat och skrivit personporträtt. I dag var det mitt andra försök med såkallade minilektioner. Jag tar inte åt mig äran eftersom jag hittade idén på en annan lärarblogg för drygt ett år sedan. Microskrivande, vilket är bärande i denna minilektion är förtjusande effektivt. Du lurar eleverna att skriva maximalt och fokuserat, på tydligt avgränsad tid. DLS för skolår 4–6 - Hogrefe Psykologiförlaget. DLS för skolår 4-6 är ett lättadministrerat screeninginstrument för användning på klassnivå, men delproven kan självklart även administreras individuellt.

DLS för skolår 4–6 - Hogrefe Psykologiförlaget

Materialet kan med fördel användas som instrument vid resursfördelning. Syftet med diagnosen är att: Utvärdera klassens medelvärdeGe information om klassens spridning i läs- och skrivfärdigheterGe snabb och reliabel information om vilka elever som särskilt bör uppmärksammas och följas i sin läs- och skrivutveckling. Materialet består av fyra delprov: Rättstavning, Ordförståelse, Läshastighet och Läsförståelse. Hur textsamtalet kan utveckla läsförståelsen. I det här inlägget tänkte jag skriva om en metod som utvecklar läsförståelsen och utgår från samtalet.

Hur textsamtalet kan utveckla läsförståelsen

Upplägget går helt sonika ut på att organisera en bokcirkel och jag tänkte dela med mig av hur jag gör så du kan testa själv om du inte redan gjort det. Först tänkte jag ge en anledning till varför att jag tycker att man ska föra ett samtal kring det man läst gemensamt i klassen. Vi vet att elever som lämnas själva i sin läsning inte utvecklar en djupare läsförståelse men genom samtalet kan man stötta de som behöver mer hjälp genom att eleverna lär av varandra.

I kunskapsöversikten Att läsa och förstå skriver Barbro Westlund att ”väl organiserade och strukturerade textsamtal ger eleverna betydligt större möjligheter till skolframgång än om sådana samtal inte förs.” Mmm…bokbuffé! – #mellanstadiebloggen [SVENSKA] Jag ville ha en aktivitet där eleverna skulle kunna ge varandra bra boktips på ett lustfyllt sätt, samtidigt som de reflekterade kring en bok de tyckte om och hade läst.

Mmm…bokbuffé! – #mellanstadiebloggen [SVENSKA]

Att ha en bokbuffé i klassen var en idé som jag fick från underbara Pinterest! Jag gjorde om det ursprungliga upplägget som jag hade läst om, så att det skulle passa min undervisning. Resultatet blev väldigt lyckat och eleverna ville gärna göra fler liknande projekt! Så här gjorde vi: Varje elev fick välja en superbra bok som hen hade läst och verkligen ville tipsa om. Alla fick först i uppgift att ta fram ett citat från boken. Sokratiska samtal. Sokratiska samtal eller Eftertänksamma samtal är ett sätt att strukturera textsamtal så att alla elever kommer till tals.

Sokratiska samtal

Vill du veta mer finns det bland annat i del 6 av Läslyftets modul ”Samtal om text” (vilken sammanfattningen nedan är baserad på) eller här i en intervju med Ann Pihlgren (som skrivit nämnda del). Så här kan ett samtal struktureras: REGLER bestäms före samtalet, t ex: vi ska lyssna på varandra, det finns många svar, det är tillåtet att ändra uppfattning. MÅL: INDIVIDUELLA och GRUPPENS. OBSERVATÖRERNAS ROLL: hur reglerna följs, gruppens mål, sammanfatta viktiga idéer, belysa intressanta motpoler. Samtalet inleds med en tolkningsfråga (där förståelse och värdering framkommer) som alla besvarar.

Konsten att skapa frågor: Exempel Ronja Rövardotter och Pälsen. Lärarnas tankar efter samtalen. En lektion med digitala verktyg. En händelse och ett konstverk som naturligtvis kan ingå i ett större sammanhang.

En lektion med digitala verktyg

Inlägget är kortfattat för att visa hur strukturen och användandet av digitala verktyg kan se ut.

Minoriteter, nordiska språk

En läsande klass public group. Först kom de ... Först kom de ... är en dikt tillskriven pastor Martin Niemöller (1892–1984).

Först kom de ...

Den handlar om hur Nazitysklands intellektuella inte agerade mot regimen. Dikten är återgiven i flera versioner, som handlar om bortförande av judar, fackföreningsmedlemmar, med flera. Texten har funnits i flera olika varianter, och det är ifrågasatt huruvida den skrevs av Niemöller själv. Nya språket lyfter! - följ elevens språkutveckling. Nya Språket lyfter!

Nya språket lyfter! - följ elevens språkutveckling

Är ett bedömningsstöd i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 1–6 i grundskolan och sameskolan samt för motsvarande årskurser i specialskolan och kan användas i samarbetet med modersmålslärare. Det bygger på löpande observationer i den ordinarie undervisningen. Till sin hjälp har läraren en handledning med en forskningsöversikt och observations och avstämningspunkter som fokuserar både elevens språkutveckling och lärarens undervisning. Till varje elev finns ett observationsschema som synliggör den egna språkutvecklingen. Smarta Läsare: Läsdiplom - språngbräda till ökat läsintresse. Proven får anpassas för elever med svårigheter. Läs också: Snälla Skolverket, ge oss dyslektiker en chans Ingen elev med läs- och skrivsvårigheter ska behöva utsättas för en obehaglig provsituation där man inte har några förutsättningar att klara provuppgifterna.

Proven får anpassas för elever med svårigheter

Därför finns olika sätta att anpassa prov så att man ändå kan genomföra det. Man kan till exempel låta eleven dela upp delprovet med pauser eller genomföra det enskilt eller i mindre grupp. Eleven kan även få texten uppläst även om resultatet för delprovet som prövar förmågan att läsa med flyt då inte kan tas med. Rektorn kan också besluta om att en elev helt ska slippa göra ett delprov. Det nationella provet i svenska i årskurs 6 består av tre delprov. De nationella proven är en del av i det underlag som läraren har när en elev ska få betyg. Det är elevens lärare som ska bedöma om det behövs anpassningar. Karin Hector Stahre, enhetschef prov och bedömning Skolverket. Josef Sahlin. Att förbereda eleverna på de muntliga nationella proven i svenska – ett konkret upplägg - Annika Sjödahl.

De muntliga nationella proven ska i år läggas på höstterminen.

Att förbereda eleverna på de muntliga nationella proven i svenska – ett konkret upplägg - Annika Sjödahl

Skriva

Läsa och lyssna. Poesi. Add a little bit of body text - Document by carina.rickard. Läsande klass.