background preloader

SVENSKA TEMA

Facebook Twitter

Deckare - Svenskarummet. Jag ringer mina systrar - Kultur - Piteå-Tidningen. Jag ringer mina systrar och säger: Det hände en sån sjuk sak i förrgår.

Jag ringer mina systrar - Kultur - Piteå-Tidningen

Har ni hört? Niklas Lindgren. Kulor i hjärtat. 16 rader. Lyser stjärnorna i ditt tak? I taket lyser stjärnorna Vi kommer att arbeta med ett textutdrag ur boken I taket lyser stjärnorna av Johanna Tydell.

Lyser stjärnorna i ditt tak?

Förmågorna vi tränar är lyssna, samtala, strategier och att skriva. Timbuktu - Ett brev. - Din Bror. 50 olika sätt att redovisa en bok. Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker.

50 olika sätt att redovisa en bok

Böcker som gjort skillnad. På Facebook har det under en period förekommit en fråga som lyder ”Vilka tio litterära verk har bidragit till att forma dig?”

Böcker som gjort skillnad

, och jag blev taggad av tre personer att svara på frågan. Det har tagit mig en stund att samla mig, men till slut fick jag till det. Har idag lagt ut nedanstående på Facebook, men tänkte för skojs skull dela det även här på bloggen. Bokpratsspel ny version. En hjälte för mänskligheten. Vi har nog alla haft en superhjälte som vi såg upp till som barn.

En hjälte för mänskligheten

Ni kanske hade Stålmannen, en artist, en skådespelare eller en helt vanlig person? Vad är definitionen av en superhjälte? Enligt Wikipedia är en superhjälte en person som utfört stordåd, och som på grund av det vunnit heder. Vem är din superhjälte? Ni ska förbereda en muntlig presentation, presentera och argumentera varför just denna person är så viktigt att lyfta fram.

Vill du ha hjälp att hitta en person anses vara en hjälte? Här är några: John Hron – Svensk fjortonårig pojke som försvarade sina kompisar mot nynazister och blev sparkad till döds.Sarah Wägnert – Svensk undersköterska som givit namn åt lagen Lex Sarah för att hon kritiserade larmade om sin arbetsgivare för vanvård av äldre.David Isac – Eritreansk-svensk journalist och dramatiker som sitter fängslad i Etiopien.Anna Politkovskaja – Känd för sitt motstånd mot Tjetjenienkriget och kamp för mänskliga rättigheter. Dagboken - Skrivprojekt. SvA 9 Möss och människor. Ja visst gör det ont. Ja visst gör det ont när knoppar brister.

Ja visst gör det ont

Varför skulle annars våren tveka? Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka? Höljet var ju knoppen hela vintern. Vad är det för nytt, som tär och spränger? Ja visst gör det ont när knoppar brister, ont för det som växer och det som stänger. Ur diktsamlingen "För trädets skull". David McDuff har översatt denna dikt till engelska. Det finns en inspelning där Karin Boye läser denna dikt. Karin Boye Sällskapet har låtit trycka vykort med denna dikt. Utdrag ur bildspelet "Karin Boyes Liv och Diktning" av May och Hans Mehlin.

Kommentera och diskutera: Längst ned på sidorna med Karin Boyes dikter kan du kommentera och diskutera dikten. Stockholms filmfestival-special: filmerna baserade på böcker - LitteraturMaga... Har just kommit hem från invigningsfesten för Stockholms filmfestival.

Stockholms filmfestival-special: filmerna baserade på böcker - LitteraturMaga...

Väldigt rolig kväll - på bilden är jag och Sara med Josefin Asplund, som spelar Rebecka i Cirkeln-filmen, och Leona Axelsen, som spelar Linnéa. För Cirkeln är det fortfarande långt kvar till premiär (18 februari!) Men det finns en hel del filmer på festivalen som är baserade på böcker. Här är några av dem: Breathe - baserad på Anne-Sophie Brasmes roman Respire, som hon skrev när hon var 17 år gammal: Filmatiserade böcker.

Jag ringer mina bröder

Kulor i hjärtat. Petter 16 Rader. Sommarpratarna. Ett hål om dagen. Romanprojekt. Tolkning av budskap i muntlig form del 1. Arbetsgång vid tolkning av Petters låtar Arbete och Logiskt Vi kommer under två lektioner lyssna och tolka budskap i låtar av Petter.

Tolkning av budskap i muntlig form del 1

Första lektionen följer som nedan. Nästa lektion kommer jag lägga upp efter första lektionen. Den kommer att likna denna, men vara mer individuell. Tänk på att aktivt dela i diskussionerna, att bidra till och utveckla budskapen i låtarna. 1. Vi kommer att lyssna på två låtar av Petter. Logiskt handlar om Petters dåliga sidor och ni som minns hans självutlämnande låt från inledningen – Krafter – minns kanske lite om honom?

2. Ni kommer få diskutera detta i era arbetsgrupper på lektion. Dina SPOKEN WORD Jag är… Dina Spoken Word Du ska nu få skriva en egen fri vers som du sedan läser upp för klassen.

Dina SPOKEN WORD Jag är…

Du ska även redovisa dina WORD i en film eller ljudfil som inte är publik. Jag kommer visa dig hur.

Bok+radio

Svenska författare. Svenska (åk 6-9) Studieteknik. Retorik – Konsten att övertyga. Dessa tre ord beskriver den kraft ett tals olika argument har.

Retorik – Konsten att övertyga

De brukar presenteras som en triangel med ett ord i varje hörn, därav min logotyp. Eftersom jag fortfarande har lite problem att klistra in bilder i liten storlek får ni använda er fantasi den här gången också. Orsaken att man placerar dem i en triangel är att dessa argument skall väga jämt. För att få bästa effekt av ett tal skall man placera dem enligt följande ordning: 1. Tänk bara på de tillfällen du besökt din doktor. 2. 3. Vilka känslor kan du vädja till? Medkänsla, att hjälpa utsatta grupper, eller varför inte djur och natur som riskerar utrotning? Fruktan för katastrofer, sjukdomar, (Cancer– skänk pengar för det kan hända dig i motsats till barncancerfonden som visar på hur gott just dina pengar har gjort och det vädjar till dig att fortsätta ge), fruktan för säkerhet kräver aktion från åhöraren.