background preloader

Tiggeri

Facebook Twitter

Just nu: Utredning om tiggeri och utsatta EU-medborgare. EU-parlamentariker: Inför sanktioner mot Rumänien - P4 Stockholm. EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) anser att det är dags att dra åt tumskruvarna på Rumänien med anledning av att romer bygger upp tältläger på olika platser i stockholmsområdet.

EU-parlamentariker: Inför sanktioner mot Rumänien - P4 Stockholm

Enligt Cecilia Wikström (FP) är det Rumäniens sätt att agera, eller snarast inte agera kring sina medborgare, som ligger till grund för problemen med tiggeri och tältläger i Sverige. – Jag tycker att det är läge att påföra sanktioner faktsikt. Håller man inne en del stöd, regionalstöd och annat, så är det väl så att pengar talar ett tydligare språk än bara tillrättavisningar. Som av en händelse är politiker och statstjänstemän från Rumänien på plats i Stockholm för att diskutera just romernas situation. Den rumänske senatorn Damien Dragici som är ansvarig för romska frågor och själv rom, träffade igår socialborgarrådet i Stockholm Anna König Järlemyr (M) för att prata om vad som kan göras. ”Förbjud gatutiggeriet för att minska risken för fattigdom”

Växande samhällsproblem.

”Förbjud gatutiggeriet för att minska risken för fattigdom”

Det krävs handlingskraft för att möta utmaningen med gatutiggeriet. Hemländernas ansvar räcker inte. Tiggare kvar trots dansk polisinsats. Under sommarhalvåret, mellan den 1 maj och 30 september, pågår en särskilt riktad insats mot utländska tiggare i Köpenhamn.

Tiggare kvar trots dansk polisinsats

I Danmark råder förbud mot tiggeri, som enligt brottsbalken är att betrakta som ett brott. Enligt Tom Struve, vice polisinspektör vid avdelningen för utlänningskontroll, har förekomsten av "aktivt och systematiskt tiggeri" ökat de senaste åren. Den danska insatsen har hittills haft en viss betydelse för att minska antalet tiggare. Men tiggarna har inte försvunnit från gatubilden i den danska huvudstaden. - Vi ser färre än tidigare.

Varannan vill förbjuda tiggeri. Tiggeri – så tycker partierna. Fördomar och myter lever fortfarande kvar - Sydsvenskan. Människor stannar till och kikar nyfiket in på soffan med mönstrat tyg, den antika väggklockan och spisen i hörnet. – Så mysigt ni har det, säger en kvinna.

Fördomar och myter lever fortfarande kvar - Sydsvenskan

Erland Kaldaras Nikolizsson svarar inifrån vagnen, lika vänligt som skarpt: – Ja, visst är det fint. Men tänk att det var så kallt att de små barnen ibland frös ihjäl. Att man tvingades flytta efter bara någon vecka på grund av att myndigheterna körde bort romer. Kvinnan nickar allvarligt. SVT Debatt Romska tiggare! Förbjud fattigdom och inte människor! ”Tiggeri ingen lösning på sikt” ”Sjukt resonemang om att förbjuda tiggeri” - Opinion. ”Rumänien, hemlandet för de flesta som tigger i Sverige, är inne på samma linje.

”Sjukt resonemang om att förbjuda tiggeri” - Opinion

SVT Debatt - Tiggeri. Hätsk debatt om tiggeri i Agenda. Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, skrev i december en debattartikel i Dagens Nyheter där han argumenterade för att det borde bli förbjudet att ge pengar till tiggare.

Hätsk debatt om tiggeri i Agenda

En åsikt som han försvarade i programmet. Genom att ge pengar bidrar vi till tiggarnas förnedring, var hans argument. Thomas Hammarberg, som i dag också skrev en debattartikel i DN, tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, hade en helt annan uppfattning. ”Jag skulle hellre gå i skolan än tigga på gatan i Skellefteå” Dagens debattartikel är skriven av Ilias Ciurar, 15 år, som tigger utanför butiker i Skellefteå.

”Jag skulle hellre gå i skolan än tigga på gatan i Skellefteå”

Han har reagerat på att många i hans situation inte går i skolan. ”Jag tycker att skolan är viktig och tycker om att lära mig språk, men nu måste jag tigga i stället”, skriver han. För alla barn är skolan väldigt viktig. Inte bara för gadje (icke romer). Norska kommuner har förbud mot tiggeri. Tiggare är en vanlig syn på gatorna i stora delar av Europa, något som fått politiker att agera.

Norska kommuner har förbud mot tiggeri

I Danmark låter man polisen köra bort och bötfälla tiggare och i Grekland kan den som tigger få 30.000 kronor i böter – en omöjlig summa för den som inte har några pengar. I Haag stoppade man tiggarna med förbud. Haag är en blomstrande stad med vackra gamla hus, konstmuséer och ett bilfritt centrum.

I Haag stoppade man tiggarna med förbud

Staden lockar varje år mängder av turister. Haag var också länge ett favoritmål för romska tiggare. Forskare: Rädslan för fattigdom bakom tiggarförbud. Tiggeriförbud som många nederländska kommuner och norska Arendal har infört är verkningslöst, menar Hans Swärd, forskare i socialt arbete vid Lunds universitet.

Forskare: Rädslan för fattigdom bakom tiggarförbud

Historiskt sett har dessa förbud inte haft någon effekt för att stoppa fattigdomen – efter att utvärderingar av liknande förbud skett i bland annat London och Belgien. – Att förbjuda tiggeri är som att förbjuda fattigdom. Man skyfflar problemen mellan länderna. Här fastnar EU:s miljarder till romerna. EU har satsat miljarder på att hjälpa Rumäniens fattiga. Samtidigt fortsätter landets romer att lämna sina hem och barn för att hitta sätt att överleva i väst. DN:s prisbelönta reporter Josefine Hökerberg har sökt svaret på varför EU-miljarderna inte når fram till dem som tigger och plockar burkar på Sveriges gator. I snart tio år har EU haft integrering av romer som en akut fråga på dagordningen. Sara följde med en av de romska tiggarna hem till Rumänien - P1-morgon. Tiggarna – Aftonbladet möter EU-migranterna. Under en vecka ska Aftonbladet berätta om EU-migranterna, eller tiggarna som de oftast kallas.Vi har mött dem på deras hemmaplan i Rumänien.Följt dem på resan hit.Men vår berättelse börjar här, i ett läger i Pildammsparken i Malmö.

Text: Patrik Lundberg Foto: Anna Tärnhuvud Lägret ligger i en skogsdunge i Pildammsparken. Ett tiotal tält och några enstaka skjul med presenningar över. Det är fredagskväll. De som bor här har nyss kommit hem.Romer, EU-migranter, tiggare, zigenare. Regeringen kan tillsätta tiggerisamordnare. – Jag överväger att tillsätta en nationell samordnare som kan prata mellan regeringen, kommunerna och frivilligorganisationer för att se hur man kan samverka på ett bra sätt, sade Åsa Regnér. Lyfter fram Göteborg Åsa Regnér lyfter fram Göteborg där kommunen tillsammans med Stadsmissionen enligt henne jobbar väldigt genomtänkt för att hjälpa tiggarna.

Och vilken hjälp tiggarna får skiljer sig åt mellan kommunerna. Kommunaltådet i Jönköping säger att kommunen enligt lagen bara är skyldig att hjälpa till med akuta behov, som till exempel mat och tack över huvudet under ett par dagar. ”Rumänerna skäms för sina tiggare” Direktören för Liv och ljus, Florin Ivanovici, är mycket tydlig. – Vår mycket starka rekommendation är att inte ge pengar till tiggare. Det förvandlar tiggeriet till ett yrke, barnen hemma i Rumänien överges och missar ofta skolan när föräldrarna är borta. Att ge uppmuntrar till ett liv utan framtid; att flytta från land till land löser inte deras grundläggande problem, säger han. Romer: ”Om de förbjuder tiggeri dör vi” Några mil norr om Stockholm har en liten by växt fram i en skogsglänta. Överallt syns skjul av presenningar, isolering av frigolit eller i bästa fall en husvagn med kamin. När kvällen kommer förbereder sig en av familjerna för att äta kvällsmat och få i gång värmen. – Vi lägger filtar på oss.

Vi ligger med kläderna på. Hela natten håller vi kaminen igång. ”Få kommuner gör tillräckligt” När kylan är som värst ordnar vissa kommuner med natthärbärgen, men sovplatserna är för få menar den ideella organisationen HEM, som har kontakt med många EU-migranter. DN granskar tiggeriet. Regeringen i möte med Rumänien om romska tiggarna. I dag höll ministrarna Annika Strandhäll (S) och Åsa Regnér (S) ett toppmöte med rumänska socialministern Rovana Plumb. ”Vi föreslår att organiserande av tiggeri ska kriminaliseras” Ändra flera lagar. Vi vill att organiserande av tiggeri förbjuds. ”Fyra konkreta förslag för Rumänien – i stället för ­missriktad svensk solidaritet” ”Fokusera på orsakerna i stället för symtomen” Partipolitiska utspel och tiggeridebatten borde fokusera på individorienterade orsaker i stället för grupprelaterade symtom, skriver Göran Svensson i svar till Per Eriksson och Hans Swärd (7/5). ”Rimligt att överväga ett totalförbud mot tiggeri”

REPLIK. Allt fler städer i Europa inför tiggeriförbud. Självklart är tiggeriet organiserat - st.nu. Inför EU-valet förra året kampanjade Sverigedemokraterna med devisen "Förbjud det organiserade tiggeriet". Tobé & Ask: Kriminalisera organiserande av tiggeri. De senaste åren har det blivit allt vanligare med människor från EU-länder, i synnerhet Rumänien och Bulgarien, som tigger runtom i Sverige. Det är en beklaglig och oroväckande utveckling som ofta innebär svåra förhållanden för de människor som det handlar om. Skälen till att många söker sig till Sverige varierar, men för de flesta handlar det om utsatthet och svår fattigdom. Grundproblemen finns i hemländerna där diskriminering är vanligt förekommande.

Lösningen på problemen är dock inte att stå passiva inför ett ökat tiggeri på Sveriges gator. Tvärtom riskerar det att låsa fast människor i utanförskap. Ramona byter tiggeriet mot kontorsjobb - st.nu. ”Förbud är kortsiktigt, dyrt och löser inte problemen” Utanförskap förstärks. KRÖNIKA: Jag är så trött på tiggeridebatten - st.nu.