background preloader

Lucaellila

Facebook Twitter

Luca Ellilä

Perussuomalaisten puoluesihteeri: ”Järjestötunnukset eivät ainakaan kuulu katupartioihin” - Sebastian Tynkkynen - Politiikka. Keskusta ja Sdp kiistelevät työmarkkina-ahdingosta - Lakko - Politiikka. Keskusta ja Sdp kiistelevät työmarkkina-ahdingosta Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk) ihmettelee palkansaajajärjestöjen lakkoiluintoa ja perää vastuunottoa talousasioista myös oppositiopuolue Sdp:ltä.

Keskusta ja Sdp kiistelevät työmarkkina-ahdingosta - Lakko - Politiikka

Anttila viittaa Lännen Median kyselyyn, jonka mukaan monet palkansaajajärjestöt ovat valmiita suurlakkoon. Hän ihmettelee, miten lakkoilu edistäisi palkansaajien omaa etua, jota yhteiskuntasopimuksen syntyminen eittämättä toisi. ”Nyt palkansaajajärjestöjen jäsenten tulee vaatia omilta johtajiltaan nimenomaan palkansaajille paljon paremman vaihtoehdon eli yhteiskuntasopimuksen neuvottelemista ja solmimista”, Anttila kannustaa. Tasa-arvoministeri Rehula: Ahdistelusta pitää tehdä heti ilmoitus. Tasa-arvoministeri Juha Rehulan mielestä turvapaikanhakijoiden syyllistyminen naisten ahdisteluun on asia, joka pitää sanoa ääneen ja josta on voitava puhua.

Tasa-arvoministeri Rehula: Ahdistelusta pitää tehdä heti ilmoitus

Eikö tälläista ilmiötä ole tunnettu Suomessa aikaisemmin? – Meillä on pitkä historia siitä, että olemme tehneet töitä naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi. Kun katsoo kymmeniä vuosia taaksepäin, niin on onnistuttukin. On kyetty lainsäädännöllisin keinoinkin vähentämään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. RKP:n Haglund: Ministerit eri linjoilla katupartioista, hallituksen otettava selvä kanta.

Hallituksen on otettava selkeästi kantaa katupartiotoimintaan, vaativat RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Carl Haglund ja kansanedustaja Mikaela Nylander. – Hallituksen sisällä tuntuu olevan osittain vastakkaisia näkemyksiä katupartioiden toiminnan suhteen.

RKP:n Haglund: Ministerit eri linjoilla katupartioista, hallituksen otettava selvä kanta

Sisäministeri [Petteri] Orpon ilmoittama kanta oli selkeä ja tervetullut, oikeusministeri [Jari] Lindströmin lausunto sen sijaan on tulkinnanvarainen, Haglund sanoo tiedotteessa. Orpo (kok.) totesi torstaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että katupartioiden nimissä toimimisessa on ääriajattelun piirteitä eikä tämä lisää turvallisuutta. Lindström (ps.) puolestaan sanoi tänä aamuna Ykkösaamussa, ettei hän näe katupartioiden kaltaisessa kansalaistoiminnassa ongelmaa, kunhan "pysytään lain puitteissa". Katupartiotoimintaan liittyy selkeä riski siitä, että se voi johtaa oman käden oikeuteen ja väkivaltaan – Jokaisella on ihan vapaa oikeus liikkua tuolla ulkona, eihän siinä ole mitään, Lindström kommentoi katupartioita.

Oikeuskansleri: Stubb ei antanut virhetietoa tarkoituksellisesti - Alexander Stubb - Politiikka. Oikeuskansleri: Stubb ei antanut virhetietoa tarkoituksellisesti Oikeuskansleri Jaakko Jonkka ei ole löytänyt erityistä moitittavaa valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) menettelystä eduskunnan kyselytunnilla viime marraskuun lopussa.

Oikeuskansleri: Stubb ei antanut virhetietoa tarkoituksellisesti - Alexander Stubb - Politiikka

Myöhemmin virheelliseksi osoittautuneessa lausunnossaan Stubb totesi, että noin 90 prosenttia hallintarekisteriä koskevista lausunnoista on myönteisiä. HS selvitti tuolloin, että näin on laita vain noin kymmenessä prosentissa lausunnoista. Myöhemmin hallitus luopui hallintarekisterin valmistelusta. Oikeuskanslerinvirasto sai useita Stubbin lausumaa koskevia kanteluja. Tutkija uudistaisi työterveyspalvelut: "Ylläpitävät epätasa-arvoa" Tampereen yliopiston tutkija, terveyssosiologian yliopettaja Pekka Virtanen näkee työterveyspalvelujen ja terveyskeskusten välillä räikeän eron.

Tutkija uudistaisi työterveyspalvelut: "Ylläpitävät epätasa-arvoa"

Ministeri Lindström tyytyväisenä: Presidentiltä vahva tuki hallituksen maahanmuuttolinjalle. Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) ei tasavallan presidentin Sauli Niinistön uudenvuodenpuheeseen juuri mitään lisäisi.

Ministeri Lindström tyytyväisenä: Presidentiltä vahva tuki hallituksen maahanmuuttolinjalle

Ministeri on tyytyväinen erityisesti presidentin viittaukseen naiivista maahanmuuttopolitiikasta, jolla Ruotsin pääministeri kuvasi Ruotsin avointa turvapaikkalinjaa. – Se oli todella hyvä puhe. Ihan kuten presidentti sanoi, ne ihmiset jotka apua oikeasti tarvitsevat, niille apua pitää antaa. Meillä on oma kantokykymme, ja pitää olla realistisia sen suhteen, mihin me pystymme.

Presidentti Niinistö painotti puheessaan, että sekä kantasuomalaisten että maahan tulijoiden tekemistä rikoksista on kerrottava avoimesti, jotta huhut ja tunnekuohut eivät yltyisi entisestään. Jorma Ollila HS:ssa: ”Suomi on kuilun partaalla” Nokian entinen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Jorma arvioi Suomen tilaa synkin sävyin lauantain Helsingin Sanomien kolumnissaan. – Suomi on kuilun partaalla.

Jorma Ollila HS:ssa: ”Suomi on kuilun partaalla”

Ei niin, että Suomesta olisi tulossa Kreikka. Mutta Suomi on pahasti putoamassa muiden Pohjoismaiden ja Saksan kelkasta tärkeimmillä talouden mittareilla, joita ovat bruttokansantuote, työllisyys, työttömyys, julkisen talouden tasapaino ja vaihtotase, Ollila kirjoittaa Vieraskynä-palstalla. Merkittävä osa turvallisuuspolitiikkaamme on vapaaehtoisuuden varassa - Turvallisuus­politiikan korkeajännitys - Turvallisuus­politiikan korkeajännitys. Tässä korkkarissa Tasavallan presidentin uudenvuodenpuhe kertoo aina myös missä mennään turvallisuuspoliittisesti.

Merkittävä osa turvallisuuspolitiikkaamme on vapaaehtoisuuden varassa - Turvallisuus­politiikan korkeajännitys - Turvallisuus­politiikan korkeajännitys

Venäjä hyökkäsi rajusti Amnesty Internationalia vastaan sen julkistettua tietoja Venäjän pommitusten aiheuttamista siviilitappioista. Vuodenvaihteessa puolustusministeriöstä eläköityvässä Arto Rädyssä olisi ainesta erinomaisen mielenkiintoiseksi turvallisuuspoliittiseksi keskustelijaksi. Nykyisessä tilanteessa pienetkin asiat voivat räjähtää käsiin, esimerkkeinä venäläiseverstin pidätys ja miinalaiva Pohjanmaan kohtalo. Suomalaisten sotilaiden palvelu ulkomailla on aina vapaaehtoista ja se voi olla ongelmallista kansakunnan turvallisuuspolitiikan kannalta. Venäjää pohditaan kiivaasti meillä ja muualla. Vapaaehtoiset eivät enää vastaanota turvapaikanhakijoita Luulajan asemalla. Vapaaehtoisverkosto Refugees Welcome Norrbotten on päivystänyt syys-lokakuusta asti Luulajan rautatieasemalla Pohjois-Ruotsissa vastaanottamassa junalla saapuvia turvapaikanhakijoita.

Vapaaehtoiset eivät enää vastaanota turvapaikanhakijoita Luulajan asemalla

Nyt vastaanottotoiminta aiotaan lopettaa. Syynä on se, että tulijat ovat käyneet niin vähiin, ettei toimintaa enää nähdä mielekkääksi, kertoo Lotta Lindgren Refugees Welcome -vapaaehtoisverkostosta SVT Nordnyttin haastattelussa. – Tuntuu nyt vähän tyhjältä. Tässä on joutunut antamaan itsestään paljon, mutta samalla on myös saanut paljon sekä toisilta vapaaehtoisilta että tulijoilta, Lindgren kertoo. Niinistö opasti riiteleviä työmarkkinapamppuja: Kannustan teitä löytämään sovintoa. – Minun ajatukseni on, ettei Suomessa ole syytä kohdata kevättä keskinäisen riitelyn ja eripuran vallitessa, presidentti Sauli Niinistö opasti hallitusta ja työmarkkinaosapuolia uudenvuodenpuheessaan.

Niinistö opasti riiteleviä työmarkkinapamppuja: Kannustan teitä löytämään sovintoa

Presidentti Niinistö toivoi, että työmarkkinajärjestöt löytäisivät vihdoinkin yhteisen sävelen yhteiskuntasopimuksesta. Niinistö vetoisi järjestöihin, että ne vielä aloittaisivat neuvottelut ja löytäisivät sovun. – Kannustan teitä löytämään sovintoa. Hyvä ei ole kevättä riidellen kohdata, Niinistö opasti työmarkkinajohtajia. Presidentti muistutti, että kaikki ovat ongelmasta – hintakilpailukyvystä – samaa mieltä. Niinistö toivoi, että myös työantajat tulisivat neuvotteluissa työntekijöitä vastaan. . – Etuudesta tinkiminen ei ole helppoa ja monilla on epäilyksiä, kuka siitä lopulta hyödyn korjaa. Rajan yli ei pääse Lapissa enää pyörällä – Pakkasessa saattaa olla satoja maahanpyrkijöitä. Lapin rajavartioston yleisjohtaja Tommi Tiilikainen kertoo, että Murmanskin alueella saattaa edelleen olla satoja, ehkä jopa tuhansia länteen pyrkiviä turvapaikanhakijoita. – Mikä se todellinen tilanne on, sitä ei tiedä.

Mahdollisten Suomesta turvapaikkaa hakevien tilanne hankaloitui, kun Lapin alueen rajavaltuutettu päätti lauantaina, että rajanylitys Sallassa ja Raja-Joosepissa sallitaan vain autolla. Tilannetta pahentaa myös kylmä sää. Raja ylittyi: Eurooppaan on saapunut tänä vuonna yli miljoona pakolaista. Suomi saa EU:lta 8 miljoonaa pakolaiskriisin hoitoon. Itärajan pakolaistilanne keskustelussa – Nerg tapaa Venäjän maahanmuuttoviraston johtajan Moskovassa. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg tapaa huomenna perjantaina Venäjän varasisäministerin Igor Zubovin ja maahanmuuttoviraston johtajan Konstantin Romodanovskin Moskovassa, kertoo sisäministeriö. Sisäministeriön tiedotteen mukaan Nerg keskustelee venäläisten kollegojensa kanssa muun muassa Suomen ja Venäjän maahanmuuttotilanteesta ja Euroopan tämänhetkisestä turvapaikanhakijatilanteesta. Aiheena ovat myös turvapaikanhakijoiden palautuskäytännöt, ministeriö toteaa. Päivi Nerg sanoo Ylelle, että vierailulta odotetaan kahta konkreettista tulosta: Yhtäältä sillä pohjustetaan maiden sisäministerien välistä, myöhempää tapaamista.

Toisaalta Nergin odotus on, että Suomen ja Venäjän maahanmuuttovirastojen välille syntyisi uusi yhteistyösopimus. Siinä sovittaisiin tarkemmin "yhteistyön rajapinnoista" nykyisessä, muuttuneessa turvapaikanhakijatilanteessa, hän selventää. Sipilä kantaa huolta kovuudesta turvapaikanhakijoita kohtaan. Pakolaisten huono kohtelu ajaa turvapaikanhakijoita Venäjältä Suomeen. Moskova Sana pohjoisesta reitistä Norjaan ja Suomeen on levinnyt laajalti Venäjällä oleskelevien pakolaisten joukossa. Eurooppaan mielisi myös egyptiläinen Aziz Abdalla. – Haluaisimme lähteä täältä, mutta meillä ei ole mitään henkilöllisyystodistusta junalla tai lentokoneella matkustamista varten Murmanskiin, teini-ikäinen Abdalla kertoo sujuvasti venäjäksi. Henkilöllisyystodistus eli käytännössä passi on pakollinen myös maasta poistumiseen. Lisäksi viisumia tai oleskelulupaa vailla oleva kolmannen maan kansalainen tarvitsee oikeudesta saatavan karkotuspäätöksen, jotta Venäjän rajaviranomaiset päästävät hänet hakemaan turvapaikkaa Norjaan tai Suomeen.

Professorin tuomio: Suomi olisi pärjännyt paremmin euron ulkopuolella. Professori Jäntti huomauttaa, ettei kukaan voi sanoa varmuudella, kumpi vaihtoehto olisi ollut Suomelle parempi: eurojäsenyys vai markassa pysyminen. – Suomen olisi ehkä käynyt paremmin euron ulkopuolella. Sehän on kuitenkin eri asia, miten Suomen kävisi, jos se eroaisi eurosta. Kukaan ei tiedä, millaiseen maailmaan Suomi tuolloin lähtisi, Jäntti sanoi Ylen klo 18:n tv-uutisissa. Professori Markus Jäntti työskenteli ennen Suomeen paluutaan professorina Tukholman yliopistossa. Tällä hetkellä hän toimii VATT:n ja Helsingin yliopiston yhteisessä julkistalouden professorin tehtävässä.

Lindström: Turvapaikan­hakijoiden oikeusturva työllistää hallinto-oikeuksia - Eduskunta - Politiikka. Kansanedustaja Laura Huhtasaari: Ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille - Perussuomalaiset - Politiikka.