background preloader

Språk

Facebook Twitter

För svenska 1, 2 och 3

Svt. Hej Sverige – grattis på nationaldagen!

svt

Inte behöver du trona på minnen från fornstora dar? Sverige kan åter bli en utbildningsnation i framkant. Tillsammans kan vi ta ledningen genom att dra fördelar av våra flerspråkiga och mångkulturella perspektiv i samhällsutvecklingen. I Sverige talas det många språk och forskning visar att det går bättre att lära sig ett nytt språk om man har goda kunskaper i sitt modersmål. Det stärker identiteten och bidrar också till framgång i studier och högre betyg i skolans andra ämnen.

Därför är en fungerande modersmålsundervisning med legitimerade modersmålslärare en av nycklarna till en framtidssäkring av Sverige. Tyvärr ser vi att modersmålsämnet har prioriterats ned och att det upplevs som ett onödigt och dyrt ämne. En inställning har smugit sig in att elever med annat modersmål än svenska, bara ska lära sig på svenska och att kunskaper bara kan utvecklas om det sker på svenska språket.

I Sverige har du som elev rätt till modersmålsundervisning. Björn Ranelid: Avbryt genast det svenska språkets förfall. Det tycks vara en dygd för många individer att stympa och förkorta olika ord.

Björn Ranelid: Avbryt genast det svenska språkets förfall

Dessutom älskar de att föra in engelska ord när det är helt onödigt och inte tillför det svenska språket någonting, skriver Björn Ranelid. Ordet väger ingenting och likväl är det mäktigare än allting annat på Jorden. Svenskan tynar i Finland. Snart bara robotar som har spetskompetens. Ett lyckat datorspel ska stimulera spelarens fantasi, skapa nya sociala sammanhang – och framför allt präglas av lekfullhet.

Snart bara robotar som har spetskompetens

Det menar ­Shigeru Miyamoto, en av spelbranschens mest framgångsrika ­kreatörer, som är föremål för en ny datorspelshistorisk studie. Alltsedan François Truffaut 1954 ­publicerade sin artikel ”Un certaine tendance du cinéma français” har den enskilde konstnärligt ansvarige i en kollektiv industriell produktionsprocess haft en beteckning: ­auteuren. Den tankevärld som Truffauts resonemang emanerade ur och skrev in sig i strävade efter att jämställa filmregissören med en konstnär eller författare, men också att identifiera de regissörer som trots Hollywoods studiomaskineri ändå uppvisade en stabil och igenkännbar stil.

Alltså både en Vittorio de Sica och en John Ford. I tv-seriernas land hör vi dock sällan talas om ­regissörerna, om de inte redan är kända som filmregissörer. Norge mot Noreg. 15 saker du bara vet om du är skåning. Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

15 saker du bara vet om du är skåning

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion. Digital kultur ger unga ett annat språk. Läs- och ordförståelse är inte bara en fråga om Pisaresultat: ur ett demokratiskt perspektiv är ett gemensamt språkbruk av största vikt.

Digital kultur ger unga ett annat språk

En ny studie av resultaten i högskoleprovets ordförståelsedel visar på en farlig och snabbt växande språkklyfta mellan generationerna. Läsförmågan hos barn och unga hamnar med jämna mellanrum i fokus för ­samhällsdebatten. Perspektivet är oftast jämförande: inte sällan handlar det om hur våra elever – och följaktligen vår ­skola – står sig i Pisatester när resultaten jämförs med andra länders. Många ger sig in i debatten och menar sig se en negativ förändring i den yngre generationens förmåga att läsa och förstå skönlitteratur, läroböcker och kurslitteratur.

Men det finns också anledning att fråga sig om inte de senaste decenniernas stora förändringar i läsvanor och mediekonsumtion har påverkat även andra än de allra yngsta och sträcker sig utanför skolans värld. Här kan du höra den nya rikssvenskan. En ny sorts rikssvenska, framtagen av de vanligaste dialekterna och brytningarna i dag, ska få svenskarna att inse att människors uttal inte har med kompetens att göra.

Här kan du höra den nya rikssvenskan

På tisdagen släpptes ljudfiler där man kan höra hur rikssvenskan låter. Rikssvenskan är framtagen av de vanligaste dialekterna och brytningarna i dagFoto: TT Rikssvenskan har traditionellt sett betraktats som en neutral form av svenska utan språkliga avvikelser, från början framvuxen ur högreståndsspråket i Mälardalen, och den hörs i alltifrån hissar till telefonväxlar och förseningsutrop på tågperrongen. Så sätter du språkpoliserna på plats. Spendera Om nyhetsredaktioner finge en krona för var gång någon hör av sig med påståenden som ”spendera gör man bara med pengar, tid tillbringar man”, då skulle mediebranschen inte behöva frukta några omställningskostnader.

Så sätter du språkpoliserna på plats

Många verkar inbilla sig att det är en anglicism, men både påståendet och inbillningen är fel. Vad är svenska? Frågan kan verka dum.

Vad är svenska?

Vad är svenska? Det är ju det språk som talas i Sverige och som den här artikeln är skriven på. Det svenska språket finns beskrivet i grammatikböcker, och de svenska orden finns i ordböcker. Det är lätt att visa vad svenska är – här och nu. Men var går gränserna för svenskan, i rum och i tid? Gamla svenskar läser ungdomsslang – resultatet är underbart. Här är bästa vägen till att lära sig ett nytt språk.

Att lära sig ett nytt språk är en utmaning oavsett när i livet man börjar studera.

Här är bästa vägen till att lära sig ett nytt språk

För den som arbetar, och kanske har en familj som kräver mycket av ens fritid, är det svårt att finna tid att sätta sig i skolbänken. Förutsättningarna för att lära sig ett nytt språk beror på både så kallade ”interna” och ”externa” faktorer, enligt språkforskningen. Hur snabbt du lär dig kan bero på ålder, motivation och modersmål – faktorer som den som ska lära sig språket bär med sig. Men det kan också bero på yttre omständigheter som den undervisning och externa språkliga input eleven får utifrån, berättar Malin Ågren, lektor i fransk språkvetenskap vid Lunds universitet. – Den tredje delen handlar om lingvistiska faktorer som har med själva språket du lär dig. Språkbloggen. Testa dig själv.

Språkbloggen

Skulle du välja de eller dem i nedanstående exempel? 1. Man måste ge barn den vård de/dem behöver. 2. Pannkakorna? Hur man använder språket viktigare än hur mycket - Högskolan Dalarna. Flera tusen tack för terminen! Det blev sommarlov i år igen, och nu väntar förhoppningsvis några veckors ledighet och chans att ladda batterierna. Vi på Blueprint vill passa på att säga TACK till alla er tusentals lärare från runt om i Sverige som varit in, tittat, provat, sparat resurser, planerat tusentals arbetsområden och samarbetat i stort och smått! Ett extra stort tack till alla er som engagerat er och kommit med bra kommentarer och feedback - utan er kommer vi ingen vart så fortsätt så! Inför hösten är det även ett flertal skolor som kommer börja använda Blueprint på hela skolan vilket gör att vår kunskapsbank kommer växa ännu mera - och göra det enklare för dig att planera nästa termin.

Hösten kommer även erbjuda ännu bättre möjligheter att samarbeta kring planering, det kan du läsa mer om här. Men, nu är det sommar (eller väldigt snart åtminstone!) 33 ord som bara äkta göteborgare begriper. I våras berättade vi på GP.SE om hur Göteborgskan breder ut sig. Tvärtemot vad många tror är göteborgskan en relativt ung dialekt med bara drygt hundra år på nacken. Mellan åren 1888 och 1919 fördubblades Göteborgs befolkning, från ungefär 100 000 till 200 000 invånare. Inflyttningen skedde framförallt från Bohuslän, Halland och Västergötland och i den mixen växte ett helt nytt språklandskap fram. Göteborgskan var född. Snart ett sekel senare har dialektutjämningen, alltså att färre pratar med grov dialekt, gjort att en hel del av de dialektala orden fått minskad betydelse. 255 nyord som överlevt.

”Apfälla”, ”gågging”, ”spim” och ”terja” hör till de ord många av oss i bästa fall minns vagt. De är exempel på vår kollektiva uppfinningsrikedom när behov av nya uttryck uppstår. Många gånger är orden snävt tidsbundna och klarar inte tidens tand. Ze – hen på engelska. Språkbloggen. Året då vi började säga ”du” Simple free learning tools for students and teachers. Laars-Gunar Andersson: Deet hade vaarit enklare at skriiva såå häär. Dubbelteckning av konsonant hör till det som är svårt när man lär sig stava. Inte så konstigt med tanke på att det egentligen handlar om vokalerna, skriver Lars-Gunnar Andersson. Självklart finns nio vokaler i svenskan. Ingångar till ett språkutvecklande klassrum. Att ämnesundervisning behöver vara språkinriktad är de flesta överens om. Språkpolis? Duktig på att stava? BBC Two - Fry's Planet Word. Alfabetet saknar tre bokstäver. Alfabetet hör till mänsklighetens bästa uppfinningar.

Quiz: Vad kan du om dialekter? - Kultur & Nöje. Kan du skillnaden på var och vart? Vad kan du om ordspråk? Gustav Vasa gjorde de svenska ärterna rara. Lena Sundström: Offerkofta i XXL känns därför sällan trång. Isländsk purism allt längre bort från Mikkjáll Jackson. När den isländska ungdomstidningen Æskan 1989 skrev om Mikkjáll Jackson rasade läsarna. Idolen hette i fansens värld Michael Jackson och inget annat. Därför är särskrivningar roliga. Vad kan du om svenska dialekter? Ordbok.com: Tvärslå norsk-svensk ordbok. Här sätter punkten punkt för god ton. Punkten har blivit sur. ­ Nobelessä: Tranströmers orkestrering allt rikare med åren - Kulturnytt. Språkfrågan: Ibland saknas verkligen ord. Jakten på språket: Svenska. ”Shoo bree” – så når man inte förortsborna. De knepiga svenska orden. Språket är en viktig del i människans identitet - Krönika - Nyheter Västervik Gamleby Ankarsrum. Hänger du med i tonårsslangen?

Rödluvan på olika språk. Unga missförstår varandra i mobilen - Sverige. Jakten på språket: Svenska. Kortfilmsklubben - danska: Drengestreger. Kortfilmsklubben - norska: Min bror Mikael. Snabbmeny. Material. Språk för dig i skolan. Debatt: Grammatik – ett nödvändigt gott. Hur snabbt – eller långsamt – går språkförändringar? Obegripligt i dag. Så talade vikingen! - gd.se. Så ser framtidens språk ut.

Fridtjuv Berg smädades för den nya stavningsreformen. Värsta språket: Complete Episode List. Skandinaviska för nybörjare. Sprog & kultur. Pohjola-Norden - 3. Jutellaan perheestä / Prata om familjen. Hela listan på årets nyord. Från attefallshus till åsiktskorridor. Visst gör ett s skillnad. Språkforum 2013: Runda ord och nya svordomar. Fy sjutton vilka konstiga svordomar. Korp. Språkfrågan: "Var god chilla" Språkfrågan: Finns det inga regler längre?

Språkfrågan: Lärarna har fått ny utmaning. Språkfrågan: "Kruxet är att alla säger dom" Språkfrågan: Blir det rätt om alla säger fel? Vet du vad de danska orden betyder? Snakker du norsk? Högre tolerans för jävlar i pressen. Världens språk: Slang. ”'Sär skrivning' blir inte svenska språkets undergång” - Opinion. Brokabulär. Dom skriver fortfarande dem. Historisk uppgörelse om de personliga pronomen. De/Dem/Det/Dom? När språkkänslan sviker oss – om valet mellan de, dem och dom och andra språkliga utmaningar 15 oktober 2013 kl 13:35 - Språket. Dags att slopa de och dem? 23 september kl 13:35 - Språket. Skriftspråket moget för att införa ”dom” Nyordsjägarna. Testa dig själv – gör högskoleprovet på DN.se.

Omtalat.nu - allt det snackas om i sociala medier. 25 nyord vi glömde bort - Sverige. Hjälp - ett lånord. Svordomarna blir allt grövre. Slangord. Attention Writers: Never Use These Phrases. Seriously, We're Not Kidding. Nytt typsnitt lättare att läsa för dyslektiker. Testa dig själv – gör högskoleprovet på DN.se. Eskil Pedersen 22 juli 2012 kl 13:00 - Sommar & Vinter i P1. Snakker du norsk? Våra svenska dialekter - SweDia 2000.