background preloader

Sakprosa och källkritik

Facebook Twitter

Journalister ska inte skönmåla Sverige. Traditionella medier är under fortsatt attack.

Journalister ska inte skönmåla Sverige

Donald Trump har gjort journalistangrepp till en specialgren. I Sverige är det framför allt Sverigedemokraterna som med avsmak talar om "pk-medier", ohederliga vinklingar och mörkanden, men deras tolkningar och föraktfulla ton vinner mark och sprids i sociala medier även från mer traditionella högerröster. På tisdagen skrev Medievärlden att SVT just nu utreder att starta av en faktagranskningstjänst.

Nätet har blivit grogrund för högerextrema. På eftermiddagen den 2 december publiceras en kommentar i den slutna gruppen ”Ordet är fritt!”

Nätet har blivit grogrund för högerextrema

På Facebook. Kommentatorn uppmanar där gruppens medlemmar att gå in och skriva vad de tycker om att Åhléns nya reklamkampanj har en bild på en svart pojke iförd luciakrona. Gruppen består till stor del av aktiva högerextremister och nationalsocialistiska sympatisörer. Det syns snart även i kommentarsfältet på Åhléns Facebooksida, som fylls med hatiska och hätska kommentarer.

Tre dagar senare tas bilden bort, på begäran från pojkens familj. Sverige – föredöme eller skräckexempel? LUM riktar sökarljuset mot Sverige och låter tio forskare ge sin syn på dagens Sverige och vart vi är på väg.

Sverige – föredöme eller skräckexempel?

Blir världen bättre? Den frågan ställer sig forskare när 350-årsjubileets första vetenskapsvecka går av stapeln i mars. Debatt i Lunds panelister inleder veckan genom att vrida och vända på frågan och därefter följer fem dagar med diskussioner och föreläsningar om levnadsstandard, mänskliga rättigheter, krig, terrorism, klimat m.m. ILLUSTRATION: Catrin Jakobsson Svensk välfärd är i världsklass och ingenstans månar man som här om att pappor ska kunna vara hemma med sina barn när de är små. Mikael Halápi, Skolverket, Helena Lindberg, MSB, och Ewa Thorslund, Statens medieråd: ”Svenska elever måste få bättre utbildning i källkritik” Aldrig tidigare har det varit så angeläget att eleverna får goda kunskaper i källkritik som nu.

Mikael Halápi, Skolverket, Helena Lindberg, MSB, och Ewa Thorslund, Statens medieråd: ”Svenska elever måste få bättre utbildning i källkritik”

Skolan kan fungera som en motkraft i en tid då allt fler får information filtrerad genom sociala medier och möter en flod av propaganda och falska nyheter. Den svenska skolans demokratiuppdrag slås fast i både skollagen och läroplanerna. Elever ska ges möjligheter att utveckla de förmågor som behövs för att aktivt kunna verka i ett demokratiskt samhälle. En mycket viktig del i det arbetet är att utveckla medie- och informationskunnighet (MIK): att kunna finna, kritiskt värdera, analysera och själv skapa information.

Där är källkritik en central del. I frihet, tillsammans. När amerikaner vill driva med oss kanadensare upprepar de ordet ”förlåt” många gånger i en och samma mening.

I frihet, tillsammans

Vi ber om ursäkt för allting. Min svärmor ringer inte till oss efter nio på kvällen och inte vid middagstid, runt sex, och verkligen inte under dagen eller på morgonen. Hon är rädd att hon ska störa oss. Såvitt jag vet låser människor som inte bor i storstäderna sällan sina ytterdörrar. Oisín Cantwell: Varför så tyst om bombdåden i Göteborg? Explosion i container i Göteborg.Foto: Thomas Johansson/TT Två bombdåd, en tredje sprängladdning hittad vid en flyktingförläggning, en person allvarligt skadad.

Oisín Cantwell: Varför så tyst om bombdåden i Göteborg?

Varför är det tyst i rikspressen om en våldsvåg i Göteborg som Säpo utreder och som har lett till att en ledande nazist häktats? Källkritik på internet. När propagandisterna blir "faktakollare" Under december, drygt en månad efter det amerikanska presidentvalet, meddelade Facebook att sociala medier-jätten skulle börja använda sig av externa faktakollare för att granska artiklar som sprids på Facebook.

När propagandisterna blir "faktakollare"

Anledningen till detta var den effekt så kallade falska nyheter anses ha haft på det amerikanska presidentvalet. Sajter med namn som ”Addicting info” och ”American news” lyckades som få andra sprida sina vinklade och ofta falska nyheter i en grad som tidigare inte setts. När Buzzfeed granskade sex stora amerikanska Facebooksidor, tre vänstervinklade och tre högervinklade, kom de fram till att mellan fyra och tolv procent av alla artiklar som spreds via sidorna var helt falska.

Det var också de artiklarna som som spreds överlägset mest. LÄS MER: USA-valet togs över av fejksajter – kan det hända här? Sean Spicer hånas för påstående om publikens storlek. Sean Spicer hånas för påstående om publikens storlek. Flera stora studier har genomförts för att kartlägga psykologin bakom fejknyheter och faktaresistens. Faktaresistens blev ett av årets nyord 2015 och de fejkade nyheterna har blivit fler under de senaste åren.

Flera stora studier har genomförts för att kartlägga psykologin bakom fejknyheter och faktaresistens

Att de för många hamnar i samma flöden och ser likadana ut som ”vanliga” nyheter har bidragit till deras spridning. Men vilka mekanismer är det som ligger bakom detta? Det har flera socialpsykologer på olika håll i världen intresserat sig av. "Alternativa medier" inget alternativ - Medierna. Vita huset om publiken: Vi gav ”alternativa fakta” Uppgifterna om hur många som egentligen deltog vid Donald Trumps installation på fredagen varierar.

Vita huset om publiken: Vi gav ”alternativa fakta”

Inte minst för att det inte finns några säkra siffror. US National Park Service, som ansvarar för platsen, räknade inte utan de enda uppgifterna som finns grundas på bilder från platsen. Bilder som bland annat publicerades av New York Times. De båda bilderna i twitterinlägget här nedan är båda tagna 45 minuter innan respektive Obama (vänster) och Trump svor eden. Redaktioner oroliga för hur Donald Trump kommer behandla journalister. Tills vidare blir pressträffarna kvar i Vita huset, meddelade Donald Trump i onsdags.

Redaktioner oroliga för hur Donald Trump kommer behandla journalister

Beslutet att flytta dem till en angränsande byggnad hade mötts av starka reaktioner från journalister som befarade att syftet med nyordningen var att försämra tillgängligheten till administrationen. I tisdags skrev chefredaktören för Columbia Journalism Review, som ges ut av Columbia University, ett öppet brev till Trump där han konstaterade att presidenten är i sin fulla rätt att ändra rutinerna kring honom, men att han aldrig kan hindra mediernas granskning av hans administration eller politik. Björn Wiman om Donald Trumps språk.

Internet visade givetvis ingen pardon. Genast spreds virala skämt som visade vad som egentligen fanns på det där papperet som Trump hade framför sig: kludd med färgkritor, självförhärligande klotter och felstavade kråkfötter. Det vore dock ett misstag att underskatta Trumps förhållande till språket. Det är språket som har gjort honom till Abraham Lincolns efterträdare – och världens mäktigaste man. Vad är det då för språk? Sant och falskt i Janouch-debatten. Sedan författaren Katerina Janouch deltog i tjeckiska DVTV förra veckan har en intensiv debatt pågått i svenska medier om bilden av Sverige och dess invandringspolitik. Debattörer har anklagat varandra för bland annat häxjakt, rysk propaganda, angiveri, lögner, bokbränning, rasism och rasbiologi. Krav har även riktats mot att Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski ska avgå.

Kodorden gör att många avfärdar dödsskjutningen. Kodord brukar de kallas. Ord som används av den som inte kan berätta allt, men som likväl avkodas av mottagaren. Som när en pojke blir skjuten i huvudet, och medierna rapporterar det som polisen kan och vill berätta. I det här fallet var pojken 16 år, född år 2000. Han bodde på Rosengård i Malmö, han blev ihjälskjuten ett stenkast från sitt hem. En skymf låta SD arrangera minnesdag om Förintelsen. Debatt Med Sverigedemokraterna som medarrangörer av minnesceremonin över Förintelsens offer så kommer vi inte att kunna delta.

Det är av hänsyn till våra döda släktingar, för våra kommande generationer och för allas lika värde, skriver bland andra Lisa Granér och Erik Nilsson med många fler. Vi som skriver det här är ingen grupp. Vi företräder ingen organisation. Lärare stereotyp. Lärare stereotyp. Förklädda flickan från Kabul fick nytt liv i Sverige. 70 procent av de vuxna och 86 procent av ensamkommande afghaner som kom till Sverige under 2015 var pojkar och män.

Men en kvinnlig politiker och människorättskämpe kom ensam från Afghanistan med sina fyra döttrar. Hon heter Azita Rafaat, och var en av huvudpersonerna i Jenny Nordbergs bok “De förklädda flickorna i Kabul”. Där levde hennes dotter som pojke. Med hjälp av dagboksanteckningar från de senaste två åren berättar Azita nu om vad som hände sedan.