background preloader

IKT i skolan

Facebook Twitter

iPad. Kunskapsstj. Surfa lugnt - Nätanvändning, Råd & tips. iPad som hjälpmedel. iPaden rymmer många möjligheter till anpassning för elever i behov av stöd, allt från talsyntes, till möjligheter att zooma text, ändra kontrast till hörselhjälpmedel.

iPad som hjälpmedel

I denna film får ni ser vad som göms i en iPad och hur enkelt man kan anpassa dessa hjälpmedel för varje elev. Ett tips som inte finns i filmen vill jag lägga till: När du aktiverar talsyntesen, tryck på röster, välj svenska och sedan alternativet ”förbättrad kvalitet” på röstkvalitet för att ladda ner en mer följsam röst. Det är gratis och gör läsupplevelsen mer bekväm. När du ställer in hastigheten på talsyntesen brukar jag rekommendera att den sätts en bit till vänster om mitten på skalan.

Talsyntesen kan ofta upplevas som den läser för fort. IKT-pedagogens kanal på Youtube Relaterade Använd potentialen hos din iPad till mer än appar Inspirerande sätt att arbeta med iPad. I "Allmänt" Hur du använder iTunes presentkort? Presentera och redovisa via iPad. Vad ska man tänka på?

Presentera och redovisa via iPad

Vilka resurser finns? För några år sedan såg jag ett intressant föredrag av David Phillips från Han pratade om Death of the Powerpoint. Detta är fortfarande aktuellt. Allt för många presentationer innehåller alldeles för mycket information. (tyvärr känner jag igen mig själv allt för ofta, men det ska bli ändring på) Detta gäller i högsta grad lärare men också elever och sist men inte minst rektorer. Alla känner väl till att ”barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör…” David Philips bekräftade mina farhågor: Vi är oftast väldigt skickliga på att stoppa in för mycket information i våra presentationer. Appar 100-i-topp inför läsåret 13/14.

Nu är det snart dags att starta ett nytt läsår med nya möjligheter, nya tankar och idéer och visioner om hur detta läsår kommer att bli.

Appar 100-i-topp inför läsåret 13/14

Det har kommit en del nya appar… flödet är stort och ibland kan det vara svårt att se skogen för alla träd, men jag har försökt välja ut mina 100 favoritappar; både gamla och nya som jag tror på (just idag, imorgon kan det ha kommit något ännu bättre;) Det är svårt att kategorisera apparna eftersom de ofta passar i fler än en kategori, jag har ändå valt att bara ta med dem i en kategori; så för säkerhets skull-titta igenom alla kategorier även om du inte hade tänkt det. Så Använder Du Socrative. Den här serien visar vad Socrative är, och hur du använder det.

Så Använder Du Socrative

I korthet: Socrative är ett onlineverktyg för att låta ens elever svara på frågor – vanligtvis genom sina mobiltelefoner – och därigenom göra dem mer aktiva och få en snabb koll på deras kunskapsläge. Du hittar Socrative på socrative.com. Tjänsten är gratis. Tülays IKT-sida. Kahoot! Så här dukar jag fram Canvor. Terminen är snart slut.

Så här dukar jag fram Canvor

Jag sorterar och gör bokslut. Så även i mitt klassrum. Det är dags att plocka ner gammalt material och sätta upp nytt för att de nya sjuor jag möter i höst. Jag har tidigare skrivit om hur jag använder Canvorna i mitt klassrum samt hur du själv kan skapa en Canva. Canvorna används regelbundet för att skapa struktur, målbild och för att konkretisera lärandemålen. Jag har två ämnen jag undervisar i men med samma förmågor. Bubblorna här under kan du skriva ut här om du vill använda dem. Om någon har en tydlig struktur för ämnet får ni gärna dela dem. Skrivprocessen Texttyper Berättande texter Gestalta Bildspråk Adjektiv Fakta texter Sambandsord/linking words & phrases Att vidga resonemanget Skrivstruktur som jag och Mia Smith gjort Läsförsåelsestrategier av Mia Smith Textkopplingar State your opinion Några knep för att resonera/diskutera Tankemodell för att vidga perspektivet Förmågor och kunskapskrav Har även haft denna i engelska Strategier för ord.