background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Minnas klassrum: Att läsa tillsammans - arbete före, under och efter läsning. Under mina år som lärare i både svenska och svenska som andraspråk har skönlitteraturen varit i fokus.

Minnas klassrum: Att läsa tillsammans - arbete före, under och efter läsning

Att gemensamt läsa en bok, med innehåll som intresserar eleverna och med en språklig nivå snäppet över elevernas, är ett oersättligt moment i undervisningen. Läsningen ger naturliga situationer av ord- och begreppsinlärning, samtal, reflektioner och skrivande kring det som händer med kopplingar till eleverna och till deras egna erfarenheter. Det leder till omvärldskunskap och till ställningstaganden kring rätt och fel och diskussioner om hur de tror att det kommer att gå för bokens personer hur det hela kommer att sluta. Texttyper.

BookLover - ett rum av ord: Tystnad Tagning! Michelle Magorian är troligtvis mest känd för Godnatt Mister Tom.

BookLover - ett rum av ord: Tystnad Tagning!

Hennes nya bok kom ut i slutet av 2009 och heter Tystnad, tagning. Jag har inte läst mer än halva boken än men jag hann knappt mer än börja förrän jag var helt fast. Tänkte att jag bara skulle kolla igenom de första kapitlen för att se hur den verkade men det fungerade inte alls, jag var tvungen att fortsätta. Berättelsen utspelar sig i England några år efter andra världskrigets slut. Michelle Magorian - Recensioner - litteratur - www.sn.se. Michelle Magorian har blivit berömd och älskad för sina böcker från tiden kring andra världskriget, om barn som växer upp i en hård värld men hämtar livskraft och hopp i fantasins och skapandets värld. ”Tystnad, tagning” handlar om fjortonårige Henry som bor i en liten engelsk stad tillsammans med mamma, styvfar, halvsyster och farmor.

Michelle Magorian - Recensioner - litteratur - www.sn.se

Henry saknar sin pappa som dött i kriget och har svårt att förlika sig med att mamman fått en ny familj. Andningshålen är besöken på stadens biografer, där Henry tar alla chanser att drömma sig bort. Recension: Komedi i moll - Hans Keilson. Det är få författare förunnat att få sitt stora internationella genombrott vid 101 års ålder.

Recension: Komedi i moll - Hans Keilson

Katarina Gospic: Vår primitiva hjärna vill kolla mobilen var femte minut 9 augusti 2015 kl 12:03 - Elfving möter. Läs- och skrivportalen. Läs- och skrivportalen. Planera och förbered Planera en undervisningsaktivitet utifrån era diskussioner och det material ni tagit del av i moment A.

Läs- och skrivportalen

Nedan följer ett exempel på en sådan aktivitet. Grafisk roman och poesi - hur hänger det ihop? Jag har haft den stora förmånen att få delta på NCS (Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling) höstkonferens.

Grafisk roman och poesi - hur hänger det ihop?

Som vanligt fick jag med mig en massa nya tankar och idéer och en del av dem omsatte jag direkt i min egen undervisning. Du ska snart få ser hur! Under konferensens andra dag fick jag bland annat lyssna på Stefan Lundström, som pratade om det vidgade textbegreppet och elevernas textvärldar utanför undervisningen, och Katarina Lycken Rüter, som lyfte Shaun Tans Ankomsten och den funktionella grammatiken. De här två, Lundström och Rüter, fick mig att börja reflektera. Den besynnerliga händelsen med hunden om natten del 1 9 oktober kl 10:45 - Drama för unga. Prickigapaula. Den oändliga historien del 1 av 8 10 juli kl 10:45 - Drama för unga. Sms från Soppero: Del 1 - UR Skola. Kyrkogårdsboken: del 1 av 8 30 juni 2014 kl 09:14 - Unga Radioteatern.

Leta ordklasser i dikter. Det här är en övning som integrerar litteraturundervisnigen med grammatikundervisningen.

Leta ordklasser i dikter

Arbeta med substantiv, adjektiv och verb med utgångspunkt i dikter. I Barnens versbok utgiven av förlaget En bok för alla som finns på de flesta skolor och bibliotek finns exempelvis följande dikter: Jag är det fulaste som finns, av Barbro Lindgren innehåller många adjektiv. Här kan eleverna stryka under adjektiven och sedan rita personen som berättar om sitt utseende.Sommaren är min, av Astrid Lindgren innehåller många adjektiv som gör att det är lätt att se sommaren inom sig när man läser eller sjunger dikten.Vad ska vi göra? Undervisningsidé och modell för samtal ur en bok. Jag har haft boken i min boktrave.

Undervisningsidé och modell för samtal ur en bok

Nu har jag den i mina händer. Boken jag ska göra undervisning ur heter Bänkad och är skriven av Annica Wennström. Utgiven på Raben & Sjögren. 2015. Futurevision. Kraften när vi delar tankarna i högläsning och egen läsning är magisk! Om högläsning och självständig läsning.

Kraften när vi delar tankarna i högläsning och egen läsning är magisk!

Våra guldstunder. Ljudbok: Ture Sventon i Öknen.

Studieteknik

En plats för fiktiva möten. Petter: Det här är inte mitt Sverige. Sverige har under de senaste åren tillåtit rasister tänja på gränserna om vad som är accepterat.

Petter: Det här är inte mitt Sverige

Mitt djur och jag - pastellkrita möter Photoshop. Tema. Särskrivningar. Svensk grammatik. Svenska skriva. Retorik/Tala. Litteraturhistoria. Lyrik. Dialekter. Läsa. Sr radioteatern 20141220 1000 2d78fb6. Att introducera en texttyp med hjälp av lässtrategier. Idag hade jag en lektion i Svenska 2 med min samhällstvåa där vi hade de sista fyrtio minuterna på slutet till att komma igång med vårt nästa område, nämligen att skriva debattartikel.

Malinsklipp Låst / Öppet Sätt Att Tänka. Introduktion - Svenska/SvA år 8. Den 27 januari håller vi en minnesdag för Förintelsens offer. Varför gör vi det egentligen? Vad hände den 27 januari 1945 som är värt att högtidlighålla? Vi ska under detta tema lära oss om lite Förintelsen och förintelselägret Auschwitz. Vi kommer nämligen läsa en bok (Pojken i randig pyjamas) som utspelar sig till stora delar i förintelselägret Auschwitz och då är det bra att känna till Förintelsen, för att förstå hur människor tänkte och var med om då. Lgr 11 Svenska åk 7-9. Rotskarsskolan.alvkarleby.se/download/18.3fa2dc041469f26614f2c8a5/1413197358120/från+vaggan+till+graven+kapitel+1.pdf. Språkhistoria/källhänvisning - Fröken Ekmans klassrum.