background preloader

Bildpromenad

Facebook Twitter

Förberedelser av bildpromenaden: Nyfiken, glad och säker! All undervisning behöver förberedas.

Förberedelser av bildpromenaden: Nyfiken, glad och säker!

Inte som en lista över vad eleverna ska göra utan hur vi lärare kan bygga upp undervisningen. Förberedelserna påverkar mitt förhållningssätt. Jag blir nyfiken, glad och säker. Jag har något jag är nyfiken på och jag vill dela det med eleverna. Då jag utbildade mig på Nya Zeeland 2002 lärde jag mig vad en förberedelse kan betyda för undervisningen. Förberedelserna inför en bildpromenad: Det handlar om att läsa bilderna noggrant, slå upp och analysera symboler, länka sida till sida, återvända till en sida för att skapa jämförelser eller avvikelser, undersöka ordförrådet som göms i bilden och skapa frågor som får eleverna att se, tänka och se samband eller skillnader.

Jag utvecklar min förståelse och mitt lärande samtidigt som jag blir nyfiken på hur eleverna ska förstå och vad de ska få upptäcka. Idag har jag arbetat med ”Din tur, Adrian” en bok av Kristin Lidström och Helena Öberg. Bildpromenaden går fram och tillbaka i boken och undervisningen. En bildpromenad handlar om att göra kopplingar.

Bildpromenaden går fram och tillbaka i boken och undervisningen

Efter att ha fått orden, den inledande fasen, handlar det om att som lärare skapa frågor kring kopplingarna mellan exempelvis början och slut. Det handlar om att noggrant ha gått igenom boken men också att ha frågor som man alltid kan ställa. Frågor av allmänna slag är: Vad berättar de? Hur hör de ihop? Modellande exempel ur en bok: Första meningen i Stian Holes bok: Hermans sommar är: Snart är det höst. Sista meningen i samma bok är: Och Herman oroar sig. Genom att lyfta fram första och sista meningen ur boken kan man låta eleverna fundera över vad berättelsen ska handla om. Frågor jag skulle utmana med är: Hur känns oro? Det är inte jag som ska berätta utan eleverna som ska få tänka och berätta. Bildpromenaden: Vad ser vi, tänker vi och hur påverkas vi? Undervisningen bildpromenad berör dessa aspekter: sätta ord på det faktiska: det betyder att få ett ordförråd som hör till bildenfundera över vad bilden säger mig: det betyder att få tänka självständigt kring bildenlikheter med andra bilder och texter: vilka associationer får jag/vifrågebildande; frågor och följdfrågorAtt tänka om det som inte syns; den negativa bilden, det som är utanför motivet men som kan påverka motivetden tillhörande textens påverkan av det vi ser och tänkerhur texten använder sig bilden och ger den ett annat innehållcirkulerande samtal om källkritiken; beroende på samtalen kan källorna ses ur andra perspektiv Fotografiet i Dagens Nyheter söndagen den 19 juli 2015 kan diskuteras utifrån ovanstående.

Bildpromenaden: Vad ser vi, tänker vi och hur påverkas vi?

Om vi skulle undervisa om denna bild kan ska vi låta bilden tala först, ingen text, sedan tillför vi undervisningen bränsle genom text och förberedda frågor. Det handlar om att använda en bild i olika syften och vad dessa syften gör med vår syn på fotografiet. LEKTIONSFÖRSLAG: Bildpromenad, frågorna, delat ordförråd med författarna, och fantasin. Nu ska vi göra en bildpromenad.

LEKTIONSFÖRSLAG: Bildpromenad, frågorna, delat ordförråd med författarna, och fantasin

Varsågoda. Här är illustrationen: Det är att sätta ord på det faktiska. Jag ser en flicka. Jag ser ett hus. Jag värderar inte det barnen benämner. Jag ser 18 fönsterrutor. Detta moment innehåller våra tankar och vår fantasi. Jag förbereder mig alltid med många öppna frågor: Hur läser vi titeln på boken? VILL NI SÅ GÖR NI SAMMA LEKTION PÅ ENGELSKA/TYSKA/SPANSKA eller vilket språk ni vill! Lärarens förhållningssätt vid moment två: Läraren ska låta eleverna få uttrycka sina tankar om det de ser. När ni har gjort en bildpromenad, det tar tid jag lovar, men oj så eleverna lär sig att lyssna till varandra, upptäcka ord och detaljer, skapa inre föreställningar och berätta om det de tänker om det som ska hända. Då… kan du öppna första sidan i boken och börja med att ge eleverna några ord … som exempelvis: ”snarkningar”ungsluckanmörkretRosalindahotfulltköksklockanplåtfyrtio Du kan gärna skriva dem på någon slags tavla!

Förberedelser: Bildpromenad och ”textpromenad” Undervisning handlar om att förbereda, genomföra och följa upp.

Förberedelser: Bildpromenad och ”textpromenad”

Jag tycker vi ska tala om hur vi förbereder, genomför och följer upp undervisning. För undervisning kräver tid. Lärare måste berätta om hur de förbereder, genomför och följer upp undervisning. Om de får tid till det. Nåväl. jag måste skriva detta inledningsvis för tiden är så knapp. Detta exempel utgår ifrån Rose Lagercrantz och Eva Erikssons bok ”Mitt hjärta hoppar och skrattar”, 2012. Bildpromenaden skulle ta sin början på första sidan (alltså inte omslaget utan vänta med det), kapitel 1, och inledningen. Illustrationen visar hur Dunne sitter vid sin skolbänk och kryssar över text och skriver dit en ny. Det handlar om att skapa frågor.