background preloader

Katalinnemeth

Facebook Twitter

eTwinning Hungary. Kezdőoldal. eTwinning. Az eTwinning projektek lebonyolításának egyik fontos feltétele, hogy a pedagógus be tudja-e illeszteni saját tanmenetébe a projektmunkát úgy, hogy ne térjen el a tantervi céloktól, illetve az, hogy mindehhez bírja-e az iskolavezetés szakmai támogatását vagy legalább hozzájárulását.

eTwinning

Ezt a folyamatot leginkább egy olyan képzéssel tudjuk támogatni, amely illeszkedik a magyarországi pedagógus továbbképzési rendszerbe. A 30 órás képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék az eTwinning nemzetközi projektet és annak pedagógiai, módszertani és technológiai alkalmazási lehetőségeit az oktatási intézményekben. A képzés specialitása, hogy az eTwinning projekt megismertetésén túl - ahhoz korszerű - az oktatás egyéb területeire is adaptálható pedagógiai-módszertani és IKT módszertani ismereteket is biztosítunk a résztvevők számára, mintegy eszközt adva a kezükbe, projektjeik sikeres megvalósításához. Jó munkát kívánunk! OKTATÁSI HIVATAL Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya. Web 2.0 és IKT eszközök gyűjteménye. A Web 2.0 és IKT eszközök módszertana kurzus tapasztalatain alapuló eszközgyűjtemény célja, hogy minden felhasználó típusonként csoportosítva megtalálja a számára legmegfelelőbb, a tanulást, tanítást segítő web 2.0-s alkalmazást.

Web 2.0 és IKT eszközök gyűjteménye

Mindazoknak ajánljuk, akik: érdeklődnek az újdonságok iránt és a hétköznapok során mind a munkájukban, mind a szórakozás, kikapcsolódás terén;érdeklődnek a technológiai újdonságok iránt;nem szeretnének sok időt eltölteni a számukra szükséges web 2.0-s eszköz megkeresésével. Hasznos gyűjtemény azoknak a pedagógusoknak, akik: jó gyakorlataikat és saját tapasztalataikat, eredményeiket szeretnék érdekesebbé, figyelemfelkeltőbbé tenni;hatékonyabbá szeretnék tenni a nevelési-oktatási és tanítási-tanulási folyamatot ezen eszközök segítségével;tanári ePortfóliójukban tapasztalataikat, reflexióik bemutatásához web 2.0-s eszközöket keresnek.

Web2-es alkalmazások by Pap Emília on Prezi. Web 2.0. eszközök - linkgyűjtemény szakértőtől. Az ELTE fiatal kutatója, Misley Helga október 2. hétvégéjén tette közzé az IKT és módszertani tanári szoba Facebook -csoportban a gyűjteményét, ami csak hamar több száz “kedvelést” kapott, és záporoztak a hálás köszönő-kommentek a több, mint 14 ezres csoport tagjaitól.

Web 2.0. eszközök - linkgyűjtemény szakértőtől

Az alapos munka mögötti szempontrendszert, az angol nyelvtudás szerepét és az online oktatáshoz kapcsolódó SAMR modellt is körbejárjuk cikkünkben, a gyűjtemény készítőjét is bemutatva. A lista linkje: – Az IKT és módszertani tanári szoba csoport több, mint 14 ezer fős. Itt osztotta meg pár napja a WEb 2.0 eszközök- 2017. ősz című gyűjteményét, azzal a hozzászólással, hogy talán már volt ilyen, most itt az enyém is. A főleg pedagógusok által látogatott csoportban Ön milyen szakértőként vesz részt? – Mit gondol az IKT eszközök szerepéről az oktatásban? – Milyen szempontok szerint válogatta az IKT eszközöket a gyűjteménybe? Egyéni tanulási útvonalak tanároknak, diákoknak. A legtöbb műhelymunka során tapasztalom, hogy mennyire eltérő előképzettségű tanár kolléga jön el és nehéz olyan feladatokat találni, melyek mindenki szükségleteit kielégítik.

Egyéni tanulási útvonalak tanároknak, diákoknak

Nem csak hogy az oktatásnak kell differenciálnia, a tanártovábbképzések során is szükség van az egyéni tanulási útvonalak biztosítására. Az alábbi eszközök, vizuális rendszerezők olyan tanulási útvonalak kialakítását teszik lehetővé, melyek során a diák nem csak arról dönt, hogyan sajátít el egy fogalmat, hanem azt is, hogyan mutatja majd be amit tanult. Amőba (ix-ox, tic-tac-toe) táblázat A tábla alapvető funkciója ugyanaz, mint a játéknak: válasszunk három tevékenységet egy sorban, vízszintesen, függőlegesen vagy átlósan. Játszottál már „programozva”? Általában két tényezőre van szükség ahhoz, hogy a programozás bekerüljön a különböző tantárgyakhoz kapcsolódó tanulási folyamatba, egy új, korszerű pedagógiai szemléletre és a tárgyi feltételekre.

Játszottál már „programozva”?

A pedagógus szemlélete adott, ha valaki változtatni akar, akkor próbálkozik, nem keseredik el a sikertelenség láttán sem, de iszonyú boldog, ha az új módszer működik. A tárgyi feltétel szintén nem lehet akadály, mivel nagyon egyszerű eszközökkel, internetes kapcsolat és digitális eszköz nélkül is (=unplugged) lehet programozni. Ha megtaláltuk a nekünk tetsző feladattípust, már csak a megfelelő tananyagtartalmat kell hozzákapcsolnunk, és így „játszva”, oktatási célt teljesítve, a digitális kompetenciát fejlesztve programozhatunk. 7 szuperkönnyű módszer, hogy már óvodás korban foglalkozzunk a kódolással!

Az ovisok már a digitális világba születnek bele, ezért nekik különösen fontos, hogy megismerkedjenek a kódolással – legalább annyira, mint a számok és a betűk világával.

7 szuperkönnyű módszer, hogy már óvodás korban foglalkozzunk a kódolással!

Az óvodáskori kódolást elősegítő feladatok olyan alapokat adhatnak a gyerekeknek, melyek szükségesek, hogy elkezdjenek olyan logikával gondolkozni, mint egy programozó. BÁRKI (tényleg bárki) meg tud tanulni kódolni. A kódolás nem más, mint hogy olyan utasításokat adunk a számítógépnek, olyan nyelven, melyet az megért és egy adott eredményt hoz létre.

Sokan azt gondoljuk, hogy felnőtteknek való, de ez nem így van. „Grow your mind” - IKT az idegen nyelvoktatásban - jó gyakorlat! C Ismert tény, hogy napi 30 új szónál többet nem tudunk megjegyezni.

„Grow your mind” - IKT az idegen nyelvoktatásban - jó gyakorlat!

Évrendezés az osztályteremben. Egyre népszerűbbek a megvásárolható és/vagy internetről letölthető évrendező füzetek.

Évrendezés az osztályteremben

Főként azért, mert segítenek összegezni az elmúlt év sikereit, kudarcait – és ennek fényében megkönnyítik a jövő tervezését. Ezek a kiadványok ráébresztenek arra, mennyi minden történt egy év alatt – és milyen tanulság vonható le az egyes eseményekből. Ebből kiindulva a füzetecskék segítenek megtervezni a jövő évet – nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy az elmúlt tizenkét hónap tanulságai tudatosan épülhessenek a mindennapokba. És ami talán még ennél is fontosabb: tudatos tervezésre ösztönöznek. Szuper ötletek a tanóra játékosítására: vetélkedők! 1.A Quizizz vicces módja annak, hogy az értékelést élvezetessé tegyük akár az iskolában, akár otthon.

Szuper ötletek a tanóra játékosítására: vetélkedők!

Ráadásul ingyenes! A Kahoot! -tal ellentétben nem szükséges kivetíteni és mindenkit megvárni a kezdéshez. A visszajelző mémek a kérdések között még szórakoztatóbbá teszik. Extra: a kérdések és a válaszok sorrendjének felcserélését is beállíthatjuk. Játékosítás Google táblázatokból: Flippity. Hogyan válasszunk IKT eszközt?

Infografika

Freeware.