background preloader

Reportaget

Facebook Twitter

Tänk på detta när du gör en intervju. Att intervjua hör till vardagsmaten för en copywriter.

Tänk på detta när du gör en intervju

I veckan som gått har jag gjort närmare tio intervjuer, både på telefon och ansikte-mot-ansikte. Av många skäl föredrar jag att träffas och prata – om tiden finns. Förutom det spännande i att träffa människan bakom orden blir samtalet mer avslappnat, strukturerat och fokuserat (eftersom jag slipper att vara halvt upptagen med att anteckna). Jag har samlat en drös med goda råd för dig som ska till att göra en intervju: FÖRARBETE Gör din hemläxa. Få ordning på frågorna. Ha koll på namn och nummer. UNDERARBETE Ställ frågorna i "rätt" ordning. Anteckna inte (eller väldigt sparsamt). Var tyst och lyssna. Visa när du inte förstår. Avsluta vänligt. Ha ryggrad. Läs mer Please copy me: Därför är trist bättre än smart Please copy me: iTalk – din hjälpare när minnet sviker. Det är ett reportage! Inför reportage. Att skriva reportage - för elever - Mediekompass.

Publicerad: 01 januari 2018 Tema: Mediekunskap Vad är ett reportage?

Att skriva reportage - för elever - Mediekompass

Ett reportage är en lite längre artikel. Det kan handla om vad som helst men jämfört med en vanlig nyhetsartikel känns ett reportage mer levande. Miljöbeskrivningar och intervjuer med människor är två viktiga delar i ett bra reportage. Precis som andra artiklar består ett reportage av en rubrik, en ingress och brödtext. I Mediekompass skrivarskola hittar du Publicistguiden med texter om media, journalistik och det journalistiska skrivandet: Länk! Hur skriver man en ingress? En ingress fungerar lite grann som en sammanfattning av din text. De flesta journalister börjar med att skriva ingressen. I en ingress är språket extra viktigt. En ingress bör inte vara särskilt lång. Vad ska reportaget handla om? Något man ofta talar om inom journalistiken är ”vinkeln”. Förberedelser När du bestämt dig för vad du ska skriva om behöver du samla på dig lite material för att ha en grund att stå på.

Gör texten levande! Lycka till! Fördjupning reportage (Svenska) - Studi.se. Att skriva reportage. Skrivarskolan. Meningar med elever. ”Jag ville sticka ut, våga synas” Robin Järpemark älskar att få andra människor att känna sig vackra. – Det finns inget bättre än när kunden går härifrån med ett leende på läpparna.

”Jag ville sticka ut, våga synas”

Det är det som motiverar mig, säger Robin, 22 år, frisör i Stockholm. Det är vad kunden själv känner som är viktigt, betonar Robin. Att skönhet ”kommer inifrån” är en sliten klyscha men det ligger något i den, tycker han – det handlar om att tycka om sig själv, inte om att jämföra med andra. – Ingen är vackrare än du. Robin älskar sitt jobb, och det syns.

Som liten kille hemma i Säffle brukade Robin tillbringa eftermiddagarna i sin mammas frisersalong. – Jag satt och tittade på när hon jobbade, det såg så roligt ut. Det intresset bidrog nog till att Robin tidigt skaffade sig en egen, personlig stil, tror han. . – Då syntes jag verkligen, svart runt ögonen och med långt svart hår. Ända från skolstarten hade Robin känt sig som om han inte riktigt passade in, säger han. Robins tysta trots mot mobbarna blev inte uppskattat. Sebbe visste att han snart skulle dö. När datorn tar över livet. Erik, 12, har suttit vid datorn nästan hela sitt liv För Erik, 12, känns det naturligt att sitta vid datorn hela eftermiddagarna.

När datorn tar över livet

Det är där han har sina vänner och sina fritidsintressen. ”Egentligen vill jag inte sitta där så mycket, men jag har liksom inget annat att göra” säger han. Erik har alltid suttit mycket framför datorn. – När jag kommer hem från skolan slänger jag bara i mig ett snabbt mellis på fem minuter. Sedan går jag direkt till datorn. Det har alltid varit så, jag har suttit vid datorn nästan hela mitt liv, berättar han. Ett av hans favoritspel är strategispelet OGame som går ut på att man bygger upp en egen planet. Trots vännerna tycker Erik själv att han sitter för mycket vid datorn. Matilda är fast vid datorn. REPORTAGE: Oscar drabbades av "träningsanorexi" - Start - Hela Gotland. "Ortorexi är en sjuklig fixering vid träning, låg kroppsvikt och strikta matregler med många förbud. " Så skriver Riksföreningen mot ätstörningar (Frisk och Fri) om ortorexi.

Oscar Schüberg, 15 år, drabbades för tre år sedan av anorexi, som efter hand även utvecklades till ortorexi. Han gick dagligen en kamp mot det stränga beteende som ortorexi innebär. - När det var som allra värst tränade jag fem-sex gånger om dagen. Så fort jag åt något ville jag träna så jag kunde bli av med det, säger han. - När man får ortorexi beror det ofta på att man försöker vara på ett visst sätt. Till slut orkade Oscars kropp inte längre med den hårda träningen och strama kosthållningen. . - Jag blev helt sängliggande och sov i princip i två veckor. Oscars mamma Carina Schüberg berättar att hon tidigt upptäckte att Oscar var sjuk. Fick panikångest av kraven och stressen. Mer än var tionde ungdom tycker att livet känns meningslöst.

Fick panikångest av kraven och stressen

Ännu fler upplever livet som svårt och många är stressade, visar en ny undersökning. Nadia, 23, fick panikångest och magkatarr av stressen. Ny utbildning på universitetet, jobb och dans. Nadia Carvajal Granstedt hade fullt upp, men inte mer än någon annan tyckte hon. NY I SVERIGE.