background preloader

La por

Facebook Twitter

TV3 - Una mà de contes - El gran llibre de les pors. 15 geniales recursos para trabajar la educación emocional. La asertividad, el autoestima, la empatía y otras habilidades sociales pueden practicarse y aprenderse de la misma forma que otros tipos de conocimiento.

15 geniales recursos para trabajar la educación emocional

No obstante, tradicionalmente no se ha tendido a darles la atención que se merecen, razón por la cual en la actualidad pueden llegar a ser competencias desconocidas y apenas desarrolladas en muchas personas. Como ser emocionalmente competente es vital para el individuo y su vida en sociedad, te ofrecemos un recopilatorio de los mejores recursos para que puedas trabajar la educación emocianal en clase y en casa. ¡No te los pierdas! Educación Infantil (de 0 a 6 años) Educación Primaria (de 6 a 12 años) 10 juegos para trabajar las emociones: Encuentra las diferencias, completa la historia, rellena la frase…éstas y otras actividades para trabajar diferentes tipos de contenidos (lengua, matemáticas, etc.) te ayudarán a desarrollar la educación emocional.

Educación Secundaria (de 12 a 18 años) Rutina, motivació i flexibilitat cognitiva. L’estiu gairebé s’ha esfumat, i a poc a poc la implacable rutina de la resta d’any es va imposant.

Rutina, motivació i flexibilitat cognitiva

Encara recordem les vacances, especialment aquelles coses extra o poc habituals que sens dubte hem fet, però una mena de realitat alternativa es va imposant lentament i progressiva. Ho notem els adults i també ho perceben, potser amb més intensitat i tot, els infants i els joves. Tanmateix, quan ho notarem més serà a partir del 14 de setembre, quan els nostres fills i filles retornin al seu centre educatiu. També jo, amb el retorn a aquesta rutina, reprenc l’agradable costum d’anar penjant cada dues o tres setmanes un post en aquest bloc, amb la intenció de continuar contribuint de mica en mica a fer més propers els avenços en neurociència, molt especialment els que incideixen en l’educació.

Rutina, motivació i flexibilitat cognitiva. Rutina, motivació i flexibilitat cognitiva. Les dificultats durant la infantesa, enforteixen el caràcter i preparen per a l’edat adulta? La vida no és sempre un camí de roses, ja ho sabem, i de tant en tant, o tot sovint, es produeixen situacions que ens alteren profundament, que fan que ens plantegem moltes coses sobre nostres mateixos, la vida i la relació que tenim amb les altres persones del nostre entorn.

Les dificultats durant la infantesa, enforteixen el caràcter i preparen per a l’edat adulta?

Als nostres fills i filles, o als nostres alumnes, els passa exactament el mateix, i ho viuen i els afecta d’una o altra manera segons la seva edat, el nivell de maduresa, les experiències anteriors, l’ambient on viuen, el recolzament –o la indiferència– que reben, etc. És impossible protegir-los de totes les situacions desagradables, malgrat potser a molts pares ens agradaria poder-ho fer.

Tanmateix, però, és convenient? La canalla troba en les seves mascotes suport emocional. Actualitzada el 29/12/2015 11:03 Educar als infants envoltats de mascotes en l’ambient familiar fomenta el respecte, la responsabilitat i l’afecte cap als animals.

La canalla troba en les seves mascotes suport emocional

Però no solament els ajuden a aprendre aquests valors, sinó que en moments difícils en la família les mascotes juguen un paper molt important de suport emocional. Segons dades recollides per animalCLAN, els nens troben en les seves mascotes un suport enorme, arribant a tornar-se més importants que qualsevol altre membre de la casa, i fins i tot confiant més que en cap persona de la llar.

Educar emocions i sentiments. La importància d’educar les emocions. Alzines Balladores Si es pregunta a qualsevol pare o mare què vol que sigui el seu fill/a quan sigui gran, és molt probable que hi hagi cincidència a l’hora de dir “que sigui feliç” o “que puguir fer allò que li agradi”.

La importància d’educar les emocions

Actualment hi ha prou evidència com perquè ningú posi en dubte que la felicitat i l’èxit en les diferents àrees de la vida tenen molt a veure amb la competència emocional a més de la capacitat intel·lectual. En aquest context, Creixem Junts! És el nom del projecte socioemocional que l’escola Alzines Balladores de Sant Feliu de Buixalleu va iniciar ara fa dos anys. El Cer-Bell. Foscor: tinc por… La por de la foscor pot aparèixer per diverses causes en l’entorn dels fills.

Foscor: tinc por…

Sovint en activitats extraescolars com colònies s’expliquen històries de terror en què, gairebé sempre, alguna cosa es belluga entre la foscor. Això pot fer que el nen es quedi pensant en aquesta història i que li provoqui malsons. També pot passar en un programa de televisió, és aconsellable controlar què miren i parlar de com han interpretat la situació. Moltes vegades es creen rituals d’acomodació, com dormir amb el llum encès i si de sobte decidim apagar-lo, es despertarà, s’espantarà i anirà al llit dels pares.

En el cas dels malsons, el millor que podem fer és entrar a l’habitació i tranquil·litzar-lo. 5 raons que poden portar els nens a dir mentides. Actualitzada el 24/05/2010 8:00 Estàs preocupat perquè el teu fill/a acostuma a dir moltes mentides?

5 raons que poden portar els nens a dir mentides

Per molt estrany que sembli dir mentides pot ser un signe de maduresa en un nen i també d’intel·ligència. Descobreix les raons per les quals els nens diuen mentides i en quins moments t’has de preocupar realment pel tema. 5 recomanacions per combatre la por dels nens. Actualitzada el 10/06/2010 23:45.

5 recomanacions per combatre la por dels nens

Què hem de fer i què no quan els nens tenen por. Actualitzada el 26/07/2010 7:00 La por és una reacció instintiva davant d’amenaces reals o imaginàries.

Què hem de fer i què no quan els nens tenen por

Gestió emocional. Hi ha moltes persones, tan adultes com nens, que es deixen aclaparar per l’emoció que senten en una situació concreta.

Gestió emocional

I, posteriorment, no saben com canalitzar aquest tipus de sentiments ni tampoc saben com gestionar la situació en si. En aquest sentit és important l’educació emocional. Un dels pilars bàsics n’és la gestió emocional. Sis contes per aprendre a ser feliços. Avui, us vull presentar "Sis contes per aprendre a ser feliços" que seran font d'inspiració per als nens i les nenes de primària que participin, a través de les seves escoles, en el 35è Concurs BBVA de Dibuix Escolar que organitza la Fundació Antigues Caixes Catalanes i el Grup BBVA.

Zoom Il·lustració premiada en el Concurs BBVA de Dibuix Escolar, 2015. Sis contes de valors universals. La por (Sílvia Soler) Por. Torbament de l’ànim en presència d’un perill real o imaginari. Aprensió que hom té que li esdevingui algun mal, que s’esdevingui alguna cosa contrària a allò que desitja. La paraula por, durant molt de temps, no em feia prou por. Trobava que basarda en feia més, de por. Les pors. Amb el pas dels anys, les pors que experimenten les criatures van variant. N'hi ha que desapareixen ben aviat i n'hi ha d'altres que perduren més en el temps. És important recordar que sobreprotegir o ridiculitzar o fer sentir culpables els fills quan senten aquestes pors són actituds negatives que poden enquistar el problema. Amb calma, la majoria dels menors superen els seus temors quotidians de manera natural. Mamaaaa, por! Com gestionem les seves pors. Les pors infantils són un fenomen molt habitual que té poc a veure amb tradicions culturals o amb el pas del temps.

I al llarg de les diferents etapes de la infància i, fins i tot, quan ens fem adults, les pors van evolucionant i es van adaptant a cada situació nova. L'única explicació a aquesta regularitat al llarg dels segles és que la por té un important component de valor adaptatiu per a l'espècie i ha ajudat l'espècie humana a sobreviure.

Per sort, ja semblen superats els temps en què s'utilitzaven de manera habitual amenaces com "Que ve l'home del sac / el coco", "Et menjarà el llop" o "Et tancarem al quarto de les rates" per instar els fills a complir uns deures o obligacions de la casa o l'escola. A què tenen por? La por és una de les emocions bàsiques i no sempre té un sentit negatiu. Ens prepara per sobreviure dels perills. Contra les pors…monstres! Devir Mireu quins peluixos més interessants hem rebut a la redacció del Criatures! La por, el rerefons.