background preloader

Föräldramöte

Facebook Twitter

Flippat föräldramöte – 100% positivt. Under ganska lång tid har jag funderat på hur jag ska göra föräldramötena mer intressanta och värda den tiden som det innebär både för mig och för föräldrarna.

Flippat föräldramöte – 100% positivt

Det har inneburit att jag har haft föräldramötena med en del information och en del genomgång av något slag. Förmågorna i läroplanen, betyg, matematikstrategier eller något annat som passat. Men ändå har jag inte varit helt nöjd. I somras, när tankarna fick vandra fritt, slog det mig att jag ska prova att flippa föräldramötet! Hur det skulle gå till fick jag fundera vidare på. När terminen startade förstod jag att fler hade funderat på att flippa föräldramöten. Nu är mitt första flippade föräldramöte genomfört och responsen blev 100% positiv. Jag började med att skicka ut en enkät med frågor som till exempel innehöll frågor om vad de skulle vilja ha för information, vilken fråga de skulle vilja fördjupa sig i och en fråga om ett beslut som behövde fattas. När vi sedan träffades hade vi drygt en timme till förfogande. Ett annorlunda föräldramöte....med spågummor, detektiver, frågeapor ochcowboys.

En magisk kväll med läsande mammor och pappor Det var inte för inte som jag var lite nervös inför denna kväll – tror aldrig jag har involverat så många kända och okända i mina galenskaper tidigare – men det är alltså det som händer när man hänger på sociala medier.

Ett annorlunda föräldramöte....med spågummor, detektiver, frågeapor ochcowboys

Man dras med, och peppar andra – peppas själv och idéerna bara sprutar! Den första januari blev jag förstelärare i ämnet svenska i årskurserna 1-9 – wow! Vilket uppdrag….huvva, vilket ansvar..ja tankarna har pendlat men då mitt huvud allt som oftast är sprängfyllt av roligheter såsom skola, skolutveckling, bedömning för lärande etc, så hade jag redan bestämt mig för att fokusera på läsförståelse. Tyngda över mediernas fullständiga ångvält där de tryckte ner PISA-rapporten på våra redan överbelastade axlar, var det något som kändes up-to-date att fokusera på, som ett av mina områden som förstelärare. Lite snabbt surr med kollegorna i arbetslaget som sa ”Gör – kör!” Så här blev det: Okej, över till mig och mitt klassrum… Föräldrautbildning om Lgr 11. Jag brukar använda föräldramöten till att visa föräldrarna det vi gör och hur vi gör det.

Föräldrautbildning om Lgr 11

Det kan vara hur vi räknar kort division, problemlösningsstrategier eller kunskapskrav. I år har det blivit ett annat upplägg eftersom jag har haft presentation för alla föräldrar, då vi på våra föräldramöten samlar alla föräldrar först innan vi går vidare till respektive klassrum. Vid de träffarna för f-2 och 3-6 har jag presenterat Lgr 11, kunskapskrav, förmågor och the big five på 15 minuter. Därefter har det varit ett fullt program av andra frågor. Jag fick önskemål från föräldrar om en fördjupningskurs vilket jag tyckte var en strålande idé! Föräldrarutbildning Välkomna till en kväll där alla föräldrar som önskar får möjlighet att få mer kunskap om dagens skola! Vi började med att titta på de olika betygssystemen som har varit och vilka skillnader det är på dem.

Föräldrarna fick även de tillhörande faktatexterna och jobbade sedan med uppgiften. Kvällen avslutades med en frågestund. Föräldramötet – ett möte med mervärde? Föräldramötet.

Föräldramötet – ett möte med mervärde?

Hur gör man det till ett effektiv och givande möte mellan skola, pedagoger och föräldrar? Hur får man föräldrarna att gå ifrån mötet med nya idéer och tankar, lite klokare, lite mer intresserade av skolan och det vi gör där? Och framför allt: hur får man föräldrarna att ta sig tid att komma överhuvudtaget? Om vi börjar med den sista frågan så verkar det som om de flesta skolor har samma problem: alltför få föräldrar dyker upp på föräldramötet. Det verkar som om trenden är att ju yngre barnen är desto fler föräldrar kommer på föräldramötena. Vad är det som gör att det är mindre intressant att veta vad ens 15-åring möter i skolan än vad ens 7-åring har byggt på någon temadag? Visst, det är föräldrarnas ansvar att ta sig till mötena men det åligger oss i skolan att skapa förutsättningarna för ett givande möte.

Följande tips har jag att komma med för att skapa ett givande möte: Utlys föräldramötet i god tid. /Hanna.