background preloader

Blandad kompott

Facebook Twitter

Nyfiken på historien? en guldgruva. Världskulturmuseerna har en fullmatad sida anpassad för barn med både text, bild, pyssel och ljud.

Nyfiken på historien? en guldgruva

Det är Etnografiska, Östasiatiska, Medelhavet och Världskultur tillsammans. På webbplatsen kan barn pröva olika aktiviteter På tema Egypten finns bland annat: Andra tema på webbplatsen är: In och testa och se vad som finns. Relaterat So-rummet, en länkresurs att djupdyka i SO-rummet är en gratis digital lärresurs och en länkportal för skolans samhällsorienterade (SO) ämnen: historia, religionskunskap, geografi och samhällskunskap. I "Allmänt" Digital pedagogik: så här kommer du igång Du har väl inte missat detta?

Stapeldiagram med bildstöd Jag tror på bildernas kraft, att förtydliga en uppgift för de barn/elever som är visuella i sin lärstil. Matris i Skolbanken: Skriva - beskrivande och förklarande text, delprov C2. Länkskafferiet. 50 enkla och formativa bedömningstekniker ~ Kilskrift. Bra formativ bedömning är ofta återkommande bedömning.

50 enkla och formativa bedömningstekniker ~ Kilskrift

Bra återkommande formativ bedömning är utformad för att ge en ögonblicksbild av elevernas förståelse för materialet. Ju fler ögonblicksbilder vi får, desto en mer fullständig bild får vi av kunskapsnivån. Därför är det önskvärt att med ganska enkla medel kunna avläsa elevernas kunskapsnivå. Vi är inte alltid på topp, även om vi kan sträva efter en bedömningssituation eller en utvärdering som är 100 % effektiv. En bild som exakt berättar vad en elev förstår är vad vi strävar efter. Analysmodellen 1. ELEVHJÄLP häfte med mallar uppdaterad september 2015. Nyhet : ”Speed dating” rolig start på terminen med oanade möjligheter. En anpassad variant av speed dating är perfekt för att få nya och gamla elever att lära känna varandra bättre, men också för att förhöra läxor eller göra redovisningar. – Det var otroligt vad de pratade, säger engelskaläraren Regina Wangerud.

Nyhet : ”Speed dating” rolig start på terminen med oanade möjligheter

Det finns många sätt att använda speed dating-konceptet på lektionerna. Regina Wangerud som undervisar i engelska på Skanskvarnsskolan i Årsta har använt det flera gånger. Senast var som avslutning på vårterminen, vilket blev mycket uppskattat. – Vi var dessutom utanför klassrummet, i en ljushall där det var jättemånga som kunde se eleverna.

Upplägget är helt enkelt att man delar upp klassen i två halvor och placerar dem i två ringar. . – Men de första gångerna kan det behövas lite längre tid. Hon tycker att det är bra om man kan förbereda några frågor och inte låta eleverna välja helt fritt. – Det är en trygghet att ha dessa frågor framför sig. Hon menar att även läxor kan vara bra att förhöra på detta sätt. Ladda ner Reginas lektion "Speed dating" här! Skolstartslektion och frågor om sommaren. Jag skulle starta en skolvecka med frågor.

Skolstartslektion och frågor om sommaren

Varje lektion skulle jag ge en sommarlovsfråga: Berätta om ett möte med en insekt? Berätta om en glass du ätit? Berätta om en regnig dag? Berätta om en simtur? Jag skulle låta eleverna få byta samtalspartner och diskutera frågan under en minut. När eleverna har fått prata kan man be varje elev berätta något som klasskamraten berättade. . – Är det något som ska tilläggas? Jag har genomfört de här lektionerna, eller lektionsstarterna, och det blir livlig och roligt i klassrummet. Lektion att starta upp med efter sommarlovet kap 3. Den här lektionen brukar jag alltid göra.

Lektion att starta upp med efter sommarlovet kap 3

Den är rolig och den ger utrymme till elevernas berättelser om sommarlovet. Jag har gjort den för elever från årskurs tre och uppåt – det spelar inte så stor roll – huvudsaken är att eleverna kommer igång och får berätta. Jag skriver ned en massa frågor på ett papper. Eleverna får pappret och ska fylla varje fråga med ett namn. Det ska inte vara samma namn på någon fråga så det gäller att fråga runt. Mina klassrum har varit organiserade så att jag har skapat ytor där vi kan sitta i ring… så det blir automatiskt möjlighet i mitt klassrum. När man har samlat ihop så många olika namn så är listan full. När alla har sina papper färdiga så sätter man sig i en ring, eller också i sina bänkar.

Läraren kan fråga Anne-Marie, eller be Anne-Marie berätta om hur det är att gå på händer, och sedan låta alla som har gjort det här räcka upp handen, kanske för att berätta mer om hur det är att gå på händer. Fragor-Tvartomfragesport.pdf. Nolltolerans mot mobbning. Plugga bättre: Koncentration. Lärakänna övning vid terminsstart. Nyhetsåret 2014 i bilder. Julkalender med engelska julord. Ullis skolsida. Kahoot! Idag tänkte jag ge ett konkret tips på ett roligt och användbart verktyg i undervisningen, nämligen Kahoot.

Kahoot!

Har du aldrig spelat Kahoot så kan man bäst förklara det genom att säga att det är en interaktiv frågesport, där du som lärare skapar frågor och svarsalternativ och där sedan eleverna kopplar upp sig mot spelet och spelar tillsammans. Kahoot kan t.ex användas för att kolla av vilken förförståelse eleverna har inför ett arbetsområde, det kan användas för att se om eleverna förstått flippen, genomgången eller texten de läst. Tyskläraren i mitt arbetslag sa direkt att detta är något som hon hade kunnat tänka sig att använda för att snabbt kolla glosor eller ha som mindre läxförhör. Socrative. Hur funkar prezi? by Martin Tesell on Prezi.

Skapa Prezi! by Anders Persson on Prezi. Skolbanken. Samarbete:värdegrund. Efter sommarlovet. Tips på lekar.