background preloader

Mistä Suomi tunnetaan?

Facebook Twitter

Jenkkisivusto hehkuttaa suomalaista ruokaa: "Näitä sinun täytyy maistaa!" Suosittu amerikkalaissivusto BuzzFeed listasi 42 suomalaista perinneruokaa, joita jokaisen tulisi joskus kokeilla. Skandinaavinen ruoka on ollut maailmalla jo jonkun aikaa nosteessa ja ruokatrendiennustajat ovat povanneet vuodelle 2014 skandiherkuille entistä suurempaa suosiota. Nyt parrasvaloihin onkin nostettu Yhdysvalloissa suomalaiset perinneruoat. Suosittu jenkkisivusto BuzzFeed nimittäin listaa suomalaisia ruokia, joita "jokainen tarvitsee elämäänsä". – Tulen pian takaisin, täytyy käydä varaamassa liput Helsinkiin, kirjoittaa toimittaja Tabatha Legget jutun alussa.

Ilmeisen moni on innostunut suomalaisista perinneherkuista, sillä juttua suosittelee tällä hetkellä Facebookissa yli 34 000 ihmistä. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25. 26. 27. 28. 29. 30. 31. 32. 33. 34. 35. 36. 37. 38. 39. 40. 41. 42. HS: Aidosti outoa. Maailma on polvillaan Suomen Tom of Finland -postimerkkien edessä - Postimerkit. Parin päivän takainen uutinen Itellan tulevista Tom of Finland -postimerkeistä on herättänyt riemastusta maailmalla.

Suomalaisen kuvataiteilija ja homoikoni Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen (1920–1991) omista postimerkeistä kerrottiin muun muassa Helsingin Sanomissa sunnuntaina. Merkeissä komeilee luonnollisesti Laaksosen omia töitä, lihaksikkaita miehiä. Syksyllä käyttöön otettavat postimerkit on suunnitellut graafinen suunnittelija Timo Berry. Tom of Finland -merkit eivät ole jääneet kansainvälisiltä medioilta huomiotta: "Ai mitä? "The new stamps from the Finland postal service are gay. Dazed & Confused -muotilehden nettisivulla harmitellaan, ettei Britannian postin eli Royal Mailin merkeissä esiinny kovaa homopornografiaa. Slate-nettilehden kirjoittaja Mark Joseph Stern pohtii, että Yhdysvalloissa näin avoimesti homoseksuaaliset postimerkit olisivat todennäköisesti mahdottomuus. Suomessa Tom of Finland -merkit eivät ole saaneet yksinomaan positiivista vastaanottoa. Tom of Finland -postimerkit noteerattiin maailmalla.

Itellan julkaisemat homoeroottiset Tom of Finland – postimerkit keräävät laajaa huomiota maailmalla. Itellan päätöksestä julkaista postimerkkejä Tom of Finlandin piirroksista on uutisoitu ympäri maailmaa. Tom of Finland eli Touko Laaksonen on yksi Suomen tunnetuimmista taiteilijoista maailmalla. The Guardian kirjoittaa, että uudet postimerkit ovat merkittävästi eroottisempia kuin minkään valtion kirjekuorissa aiemmin nähdyt merkit. Lehden haastattelema postimerkkilehti Gibbons Stamp Dailyn toimittaja kertoo, ettei ole koskaan aiemmin nähnyt homoeroottista postimerkkiä, eikä ylipäätään eroottista postimerkkiä. − En.

On vaikea kuvitella, että amerikkalaiset postimerkit olisivat yhtä hämmästyttäviä ja graafisen homoseksuaalisia kuin suomalaismerkit, kirjoittaa Slate-lehti. Postimerkit suunnitellut graafikko Timo Berry sanoo, että postimerkit kuvastavat sensuaalista elämänvoimaa ja kykyä olla ylpeä itsestään. − Pohjoisessa maassa tätä ei ole koskaan liikaa, Berry sanoo. Fazerin Sininen on yhä Suomen arvostetuin brändi. OECD: Australia on paras maa elää – Suomi vasta 12:s - Maavertailut - Ulkomaat. Australia on teollistuneista maista paras paikka elää. Tämä ilmenee teollisuusmaiden järjestö OECD:n tuoreesta elämänlaatuindeksistä. Ruotsissa elämä on toiseksi auvoisinta, ja Suomi löytyy vasta sijalta 12. Suomen koulutusjärjestelmä kuitenkin peittoaa selkeästi vertailun muut maat. "Luottamus, jota opettajat nauttivat suomalaisessa yhteiskunnassa, on ansaittua ja heijastaa heidän koulutuksen erittäin korkeaa laatua", OECD raportoi.

Niin ikään suitsutusta saa luonto, jota riittää suurissakin kaupungeissa. Toisaalta järjestö huomioi, että suomalaiset luottavat vahvasti poliittisiin instituutioihin mutta äänestysinto laskee. Ykkösmaa Australiassa tienataan enemmän, käydään aktiivisemmin palkkatöissä, paiskitaan pidempää työpäivää ja eletään pidempään kuin OECD-maissa keskimäärin. Vaikka Australian koulutusjärjestelmäkin saa kiitosta, järjestön mukaan naisten osallistumista korkeakoulutukseen pitäisi vahvistaa.

Kolmanneksi paras maa on Kanada. Indeksin peräpäätä pitävät Meksiko ja Turkki. Newsweek: Suomi maailman paras maa. Lehden arvioinnissa vertailukohtina olivat valtioiden koulutus- ja terveyspalvelut, elämänlaatu, talouden vireys sekä poliittiset olot. Suomen jälkeen mitalisijoille nousivat Sveitsi ja Ruotsi. Yhdysvaltain sijoitus oli 11. Sadan maan vertailussa huonoimpia olivat afrikkalaiset Burkina Faso, Nigeria ja Kamerun.

Koulutusolojen arvioinnissa käytettiin mm. Terveysmittarina toimi Maailman terveysjärjestön WHO:n vertailu, jossa tutkittiin, kuinka monta vuotta kansalainen saattoi odottaa elävänsä täyttä elämää ilman sairauksien tai vammojen tuomaa rasitetta. Elämänlaadun mittauksessa vertailuarvoja oli useita: sukupuolten tasa-arvo, köyhyydessä elävien vähäisyys, varakkuuden tasainen jakautuminen, itsemurhien määrä, ympäristön tila sekä työssäkäyvien osuus väestöstä. Poliittisen ympäristön laatua arvioitiin vertailemalla demokraattisia vapauksia, vaaleihin osallistuneiden kansalaisten osuutta ja yhteiskunnan poliittista vakautta.

12 asiaa, joissa Suomi on maailman paras | Frank Martela. Suomalainen yhteiskunta on 96 itsenäisen vuotensa aikana käynyt lävitse monenlaisia vaiheita ja muutoksia. Matka paremmaksi yhteiskunnaksi jatkuu ja paljon on vielä tehtävissä, mutta aina välillä on hyvä muistaa että ei tässä asiat ihan huonosti ole. Suomalaiset ovat kärkkäitä vähättelemään kansallisia saavutuksiaan ja herkkiä miettimään, mitä muut meistä ajattelevat. Kun ulkomailta katsoo Suomea, huomaa kuitenkin että muut ajattelevat meistä enimmäkseen hyvää. Itse asiassa monella kansainvälisellä mittarilla Suomi pärjää suorastaan erinomaisesti. Esimerkiksi täällä Yhdysvalloissa Suomen nimi nostetaan esiin siinä vaiheessa, kun tarvitaan esimerkkiä siitä, miten asiat parhaiten voitaisiin toteuttaa. Oli kyse sitten koulutusjärjestelmästä, äitiyslomista, päivähoidosta tai ylipäänsä yhteiskunnan vähäosaisista huolehtimisesta, Yhdysvalloissa moni on valmis ylistämään Suomea johtavana kansainvälisenä esimerkkinä siitä, miten asiat pitäisi hoitaa. 1. 2. 3. 4. 5.

Jotkut valtiot epäonnistuvat. Brändityöryhmä: Lisää luomua ja järvet juomakelpoisiksi. Valtuuskunnan mukaan Suomen vahvuusalueet ovat kyky neuvotella, kyky tarjota puhdasta vettä ja ruokaa sekä hyvä opetus ja opettajat. Valtuuskunnan puheenjohtaja Jorma Ollila sanoo, että suomalaiset erottaa muista kansakunnista tietty ratkaisukeskeinen tapa toimia. - Asioiden ympärillä ei jauheta pitkään, vaan nimenomaan halutaan tehdä, sanoo Ollila. Ryhmän mielestä Suomen kannattaa profiloitua muun muassa juomakelpoisella vedellä.

Raportti esittää, että Suomi ryhtyy toimenpiteisiin, joilla valtaosasta maan vesistöistä saadaan juomakelpoisia vuoteen 2030 mennessä. - Olisimme esimerkkimaa siinä, miten hoidamme vesistöjä, Ollila sanoo. Valtuuskunta esittää myös, että luomuruuan osuus suomalaisesta maataloudesta olisi vähintään puolet vuoteen 2030 mennessä. Ulkoministeri Alexander Stubb asetti syyskuussa 2008 Suomen maabrändin kehittämiseksi valtuuskunnan, jonka puheenjohtajaksi kutsuttiin Nokian ja Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila. "Ei mikään kunnanjohtajan pönötysraportti" Ollilan maabrändiryhmä päätyi perinteiseen Suomi-kuvaan - HS.fi - Kotimaa. Jaakko Lyytinen Kirjoittaja on sunnuntaitoimituksen toimittaja.

Jaakko LyytinenHelsingin Sanomat Johanna Kokkola Näkymä Linnavuorelta Saimaalle Linnansaaren kansallispuistossa. Jorma Ollilan johtama Suomen maabrändivaltuuskunta jättää loppuraporttinsa marraskuussa. Helsingin Sanomien eri lähteistä keräämien tietojen mukaan brändiryhmän ehdottamat teemat Suomen tehtäväksi maailmassa ovat varsin yllätyksettömiä. Ensimmäiset ehdotuksensa valtuuskunta julkistaa 10. marraskuuta ja varsinaisen raporttinsa pari viikkoa myöhemmin. Brändiryhmä kiteytti lopulta työnsä siihen, mikä on Suomen tehtävä maailmassa. "Olemme yrittäneet määritellä, mitä me olemme, mitkä ovat vahvuutemme. Tärkeimpinä teemoina mukana ovat ainakin opettaminen, arkiluovuus sekä luonto ja vesiosaaminen. Suomalaisen vesiosaamisen merkitys puolestaan korostuu, kun maailman vesipula pahenee ja aiheuttaa jopa sotia. Brändiryhmä päätti lopulta tilata raportin kirjoitustyön ajatushautomo Demos Helsingiltä.

Googlen totuus suomalaisista - Google - Sunnuntai. Viime viikolla Valitut Palat kertoi, että Suomessa asuu perin rehellinen kansa. Kansainvälisessä testissään lehti pudotti 16 maassa kadulle kukkaroita, joita suomalaiset palauttivat ahkerimmin. Moni ehkä pörhisti rintaansa. Taas meitä kehutaan, mairitteleekohan Googlekin? Ei ihan. Suomalaiset ovat myös erilaisia, ujoja, ei-valkoihoisia, aasialaisia, tylyjä, kauniita ja rasisteja, lista jatkuu.

Ehdotukset perustuvat haetuimpiin sanoihin, joten näinkö meidät todella nähdään maailmalla? Totta se on. Periaatteessa Google-haku kertoo, mitä me itsestämme ajattelemme, sillä suomalaisella koneella tehdyn haun pitäisi perustua Suomessa tehtyihin hakuihin. Britanniassa, Espanjassa ja Unkarissa toistetut haut osoittavat, että myös ulkomailla suomalaisiin on yhdistetty kyseisiä ominaisuuksia. Jos ehdotuksia seuraa, meistä piirtyy vielä epämiellyttävämpi kuva – kiitos ulkomaisten ja suomalaisten keskustelupalstojen. Niin että.